Πρώτα από όλα θα πρέπει να καθίσουμε μπροστά από τη κλούβα (εάν είναι εκτροφέας θα πρέπει να μας δώσει αυτή τη δυνατότητα) και να παρατηρήσουμε αρχικά εάν το περιβάλλον διατήρησης των πουλιών είναι καθαρό (η κλούβα, τα κλαδάκια, οι ταΐστρες, οι ποτίστρες κ.ο.κ) π.χ. αν οι ποτίστρες είναι πράσινες σημαίνει ότι δεν καθαρίζονται συχνά κάτι που ίσως μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα.
Η αρχική εικόνα μας δίνει μια ιδέα για τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούνται
Στη συνέχεια επεξεργαζόμαστε τα πουλιά (ακόμη δεν έχουμε μπει στη διαδικασία επιλογής). Μας φαίνονται υγιή και ζωηρά τα πουλιά, υπάρχουν πουλιά που να μας φαίνονται άρρωστα, υπάρχουν πουλιά που να κάθονται στο πάτο της κλούβας, πουλιά με φουσκωμένα τα φτερά, πουλιά που να κάθονται στο κλαδάκι και να κοιμούνται χωρίς να ενοχλούνται από την παρουσία σας; Μήπως η κλούβα έχει πάρα πολλά πουλιά και αυτό τα δυσκολεύει να πετάξουν και να κινηθούν; Και αυτή η εικόνα μας δίνει μια αίσθηση για τους κανόνες υγιεινής.
Πριν προχωρήσουμε στην επόμενη παράγραφο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ένα πουλί μπορεί να φαίνεται υγιές αλλά μπορεί χωρίς εξωτερικά σημάδια να μην είναι. Οι παραπάνω παράγοντες καθαριότητα κλούβας όπως επίσης και οι συνθήκες διατήρησης των πουλιών συμβάλλουν στην υγεία των πουλιών.
Κατά τη διάρκεια της επιλογής παρατηρούμε το πουλί που μας αρέσει. Είναι ζωηρό; Πετάει από κλαδί σε κλαδί; Μήπως πατάει για λίγο κα μετά κάθεται στο κλαδάκι με φουσκωμένα τα φτερά; Μήπως μας φαίνεται αδύνατο; Τα πόδια του μας φαίνονται υγιή. Έχει όλα τα δάκτυλα (τρία εμπρός και ένα πίσω). Μήπως είναι πρησμένα (υπερ-κερατωμένα); Μήπως υπάρχουν μαύρα εξογκώματα στα πόδια; Μήπως το πουλί είναι αδύνατο; Μήπως φαίνεται το κεντρικό
κόκαλο του στέρνου του (καρίνα); Έχει όλα του τα φτερά; Είναι λαμπερά, καθαρά και όμορφα ή βρώμικα και κατσαρά. Μήπως έχει λερωμένα φτερά στην περιοχή του αμάρας; Τα μάτια του είναι ζωηρά και λαμπερά; Μήπως είναι πολύ υγρά με τσίμπλες;
Τέλος θα πρέπει να έχει δακτυλίδι κλειστού τύπου όπου θα πρέπει να αναφέρεται ο εκτροφέας και το έτος γέννησης [παραπομπή: λίστα χρωμάτων δακτυλιδιών ανά έτος] . Στη περίπτωση που το πουλί είναι από ερασιτέχνη εκτροφέα στο δακτυλίδι αναφέρεται το έτος γέννησης. Μιας και τα παραδείσια έχουν μικρό κύκλο ζωής θα πρέπει να προτιμήσουμε νεαρά πουλιά τα οποία να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη πτερόρροια.
Είναι ευθύνη του πωλητή να εξασφαλίσει ότι τα πουλιά που σας παρέχει είναι ζευγάρι (αρσενικό, θηλυκό) χωρίς κάποιου είδους συγγένεια.
Δεν θα πρέπει να αγοράζουμε ένα άρρωστο, δύσμορφο, ταλαιπωρημένο πουλί από οίκτο ή λύπηση για δύο βασικούς λόγους: α) με αυτού του είδους την αγορά ενισχύετε τη συμπεριφορά και τη τακτική του πωλητή στο να διατηρεί και να παρέχει τέτοιας ποιότητας πουλιά και β) είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα συγκεκριμένα πουλιά έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο ζωής.
|
Επόμενο:
Μετά την Αγορά
|