Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Τάισμα στο χέρι 

Ο νεοσσός που μόλις βγήκε από το αυγό είναι με ροζ δέρμα και φαίνεται να είναι πολύ αδύναμος. Όμως μετά από λίγα λεπτά καμία φορά μια ώρα αρχίζει να ζητάει για τροφή σηκώνοντας το κεφάλι του προς το πάνω.

Το τάισμα νεοσσών

  

 

Προέκυψε η ανάγκη να ταΐσετε τα νεογέννητα παραδείσιά σας.  

   

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε τα νεογέννητα παραδείσια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Εισαγωγή
Εκκολαπτηριο - Incubator
Θερμοθάλαμος - Brooder
Απαραίτητος εξοπλισμός
Κρέμα για τάισμα νεοσσών
Το τάισμα νεοσσών
Απογαλακτισμός
 
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις πρώτες μέρες των νεοσσών θα χρειασθεί να τα ταΐσετε με μια οδοντογλυφίδα. Έπειτα από μερικές ημέρες, όταν μεγαλώσουν λίγο, χρησιμοποιείστε τη σύριγγα. Πολύ συχνά τα μωρά πνίγονται την ώρα ταΐσματος. Το πιο συχνό λάθος είναι ότι βάζουμε το φαγητό στη τραχεία και όχι στο οισοφάγο (ειδικά όταν ταΐζουμε με βελόνα διατροφής απευθείας μέσα στο πρόλοβο). Πρέπει να έχετε καλά στη μυαλό σας την ανατομία του πουλιού ώστε μην κάνετε κανένα μοιραίο λάθος.

 

 

Δεν πρέπει να βάζουμε τη κρέμα στο ράμφος του μωρού πολύ γρήγορα, αλλιώς πουλάκι θα πνιγεί. Σταματάμε κάθε 5 δευτερόλεπτα για να του δώσουμε να πάρει μια ανάσα και μετά συνεχίζουμε. Δεν πρέπει να ταΐζουμε πολύ αργά, επειδή έτσι μαζεύεται πολύ αέρας μέσα στο πρόλοβο. Τον αέρα πρέπει να το διώχνουμε κάθε φορά μετά το τάισμα. Αλλιώς μπορεί να αρχίσει ζύμωση του φαγητού.

 

Πως διώχνουμε τον αέρα από τον πρόλοβο

Για να φαίνεται καλύτερα βάλτε το μωράκι σε μια ευθεία με μια πηγή φωτός (μια λάμπα ή το παράθυρο). Το δέρμα του πρόλοβου είναι λεπτό και φαίνεται ξεκάθαρα που είναι το φαγητό και που είναι ο αέρας. 

Για να διώξουμε τον αέρα από το πρόλοβο πρέπει να σηκώσετε το κεφάλι του μωρού πάνω και να πιέσετε ελαφρά με δυο δάκτυλα τη φούσκα αέρα στο πρόλοβο του, έτσι ώστε ο αέρας να πάει πάνω στο οισοφάγο προς το ράμφος. Αν σφίξετε το φαγητό κι όχι τον αέρα το μωράκι μπορεί να πνιγεί. Θα ακούσετε ένα μικρό ρέψιμο όταν θα φύγει ο αέρας.

 

Αν χρησιμοποιείτε ειδική βελόνα διατροφής το τάισμα παίρνει πιο λίγο χρόνο. Επειδή το φαγητό τοποθετείται απευθείας στον πρόλοβο του πουλιού δεν μπαίνει πολύ αέρας στο πρόλοβο. Να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτή η διαδικασία είναι λίγο δύσκολη  όταν τι κάνετε για πρώτη φορά. Παρόλα αυτά σε κάποια στιγμή θα υπάρξει η πρώτη φορά.


 

Πόσο συχνά ταΐζουμε;

Ηλικία Περίοδος Ταΐσματος Ποσότητα
1 - 2 ημερών κάθε 2 ώρες 0,05 - 0,1 ml
3 - 5 ημερών κάθε 2 ώρες 0,15 - 0,25 ml
6 - 7 ημερών κάθε 2 ώρες, κάθε 3 ώρες τη νύχτα 0,5 - 0,8 ml
7 - 8 ημερών κάθε 2-3 ώρες, κάθε 3 - 4 ώρες τη νύχτα 0,8 - 1 ml
9 - 10 ημερών

κάθε 3-4 ώρες, κάθε 4 - 5 ώρες τη νύχτα

1 -1,5 ml
12 - 13 ημερών κάθε 3-4 ώρες, κάθε 5 ώρες τη νύχτα 1,5 - 1,7 ml
14 - 20 ημερών κάθε 4 ώρες, κάθε 6 ώρες τη νύχτα 2 ml
21 - 27 ημερών κάθε 4 ώρες, κάθε 6 ώρες τη νύχτα 2 ml
27 - 40 ημερών 2-3 φορές την ημέρα. 2 ml
απο 40 και μέχρι απογαλακτισμό 2-1 φορές την ημέρα. Το βράδυ ή όταν ζητάει 1,5 - 2 ml

 

* τα πουλάκια μέχρι 8 ημερών τα ταΐζουμε κάθε 2-3 ώρες και την νύχτα!
 

Μην ταΐζετε τα μωρά πάρα πολύ ούτε πολύ λίγο.

 

Ο πρόλοβος πρέπει ΠΑΝΤΑ να αδειάζει εντελώς τουλάχιστον μια φορά το 24ωρο για να αποφύγετε τη ζύμωση παλιού φαγητού μέσα. Συνήθως τον αφήνουμε να αδειάζει με το τελευταίο τάισμα, ώστε το πρωί το πρώτο τάισμα θα είναι με άδειο πρόλοβο.
 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.