Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Τάισμα στο χέρι 

Ο νεοσσός που μόλις βγήκε από το αυγό είναι με ροζ δέρμα και φαίνεται να είναι πολύ αδύναμος. Όμως μετά από λίγα λεπτά καμία φορά μια ώρα αρχίζει να ζητάει για τροφή σηκώνοντας το κεφάλι του προς το πάνω.

Κρέμα για τάισμα νεοσσών

  

 

Προέκυψε η ανάγκη να ταΐσετε τα νεογέννητα παραδείσιά σας.  

   

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε τα νεογέννητα παραδείσια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Εισαγωγή
Εκκολαπτηριο - Incubator
Θερμοθάλαμος - Brooder
Απαραίτητος εξοπλισμός
Κρέμα για τάισμα νεοσσών
Το τάισμα νεοσσών
Απογαλακτισμός
 
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές σκόνες για τάισμα νεοσσών. Πριν επιλέξετε καλό είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς. Να έχετε υπόψη σας ότι η τροφή για νεοσσούς πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως τριμμένα δημητριακά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και προβιοτικά στη σωστή τους αναλογία ώστε να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του οργανισμού των νεοσσών.

 

Η σκόνη διαλύεται στο νερό και δημιουργείται μια κρέμα έτοιμη για το τάισμα. Για νεογέννητα η κρέμα πρέπει να είναι πιο αραιή και αντί για νερό είναι καλύτερο θα χρησιμοποιήσετε διάλυμα ηλεκτρολυτών (ορό Ringer). Όσο μεγαλώνουν τα μωρά τόσο πιο σφιχτή γίνεται η κρέμα. Για τη σωστή αναλογία νερού και σκόνης θα πρέπει να ανατρέξετε στις οδηγίες του προϊόντος που επιλέξατε. 

 

Χρησιμοποιείτε πάντα γυάλινα βαζάκια (π.χ. ποτήρια) για να φτιάξετε μια κρέμα. Πλένονται και απολυμαίνονται πολύ πιο εύκολα από πλαστικά και δεν μαζεύουν τόσο πολλά μικρόβια.

 

Για κάθε τάισμα φτιάξτε τη καινούρια κρέμα. Αν έχετε πολλά μωρά για τάισμα καλό θα ήτανε να έχει το καθένα τη δική του σύριγγα για τάισμα και δικά του μπολάκια με κρέμα. Με αυτό το τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τη μόλυνση υπόλοιπων μωρών στη περίπτωση αν ένα από αυτά θα αρρωστήσει. Χρησιμοποιείτε βραστό νερό κι όχι νερό από τη βρύση. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το τάισμα.

Θερμοκρασία της κρέμας

Για να ζεστάνετε τη κρέμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων. Όμως μετά ανακατέψτε καλά τη σκόνη, βάλτε μέσα ένα θερμόμετρο ακρίβείας και σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία δεν είναι μεγαλύτερη από 41ο C.

 

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα δοχείο με νερό (ποτήρι) θερμοκρασίας 41ο C βαθμούς στο οποίο απλά βάλτε μέσα τη σύριγγα με φαγητό για 2-3 λεπτά. Έτσι η κρέμα μέσα στη σύριγγα θα ζεσταθεί και θα φτάσει τη θερμοκρασία του νερού η ένα βαθμό λιγότερο.

 

Πριν να δώσετε κρέμα στο νεοσσό άλλη μια φορά κοιτάξτε στο θερμόμετρο και σιγουρευτείτε ότι έχει τη σωστή θερμοκρασία και δοκιμάστε τη κρέμα στο καρπό του χεριού σας.

 

 

Προσοχή! 

Κάψιμο Προλόβου - Burn Crop

Από τη στιγμή που το μωρό έχει καταπιεί ζεστή κρέμα (πάνω από 41ο C) αρχίζει να πέφτει η όρεξη του. Δυστυχώς πάρα πολλά πούλια με τέτοιες πληγές πεθαίνουν από μόλυνση.

 

Ζύμωση φαγητού στον Πρόλοβο - Slow Crop

Ο πρόλοβος αργεί η σταματάει να δουλεύει όταν το μωρό έχει φάει κρύο φαγητό η όταν στο brooder σας δεν έχει σταθερή θερμοκρασία και το μωρό προφανώς κρύωσε. Μετά το τάισμα, η κρέμα δεν περνάει στο στομάχι αλλά παραμένει να είναι στον πρόλοβο μέχρι που αρχίζει να χαλάει. Το μωρό φαίνεται με συνέχεια γεμάτο κι φουσκωμένο πρόλοβο.

 

Στις σοβαρές περιπτώσεις αρχίζει διαδικασία ζυμώσεις μέσα και το πρόλοβο φουσκώνει πιο πολύ. Έτσι μέσα στο πρόλοβο αναπαράγονται βακτήρια και μύκητες, επειδή είναι συνέχεια γεμάτος και δεν αδειάζει. Το μωρό σας μπορεί να πεθαίνει από τη πείνα ενώ έχει το πρόλοβο γεμάτο με φαγητό.

 

Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό η έμπειρο εκτροφέα. Συνήθως χορηγούν τα αντιμυκητικά φάρμακα όπως π.χ. Nystatin και μερικά συμπληρώματα όπως αραιωμένο μηλόξυδο, χυμός του γρειπφρουτ και άλλα. Σε σοβαρές περιπτώσεις κάνουν εσωτερικό πλύσιμο του πρόλοβου με χαμομήλι η κάποιο άλλο υγρό.

 

  

 
 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.