Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title=
Τάισμα στο χέρι 

Ο νεοσσός που μόλις βγήκε από το αυγό είναι με ροζ δέρμα και φαίνεται να είναι πολύ αδύναμος. Όμως μετά από λίγα λεπτά καμία φορά μια ώρα αρχίζει να ζητάει για τροφή σηκώνοντας το κεφάλι του προς το πάνω.

Απαραίτητος εξοπλισμός

  

 

Προέκυψε η ανάγκη να ταΐσετε τα νεογέννητα παραδείσιά σας.  

   

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε τα νεογέννητα παραδείσια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Εισαγωγή
Εκκολαπτηριο - Incubator
Θερμοθάλαμος - Brooder
Απαραίτητος εξοπλισμός
Κρέμα για τάισμα νεοσσών
Το τάισμα νεοσσών
Απογαλακτισμός
 
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τάισμα θα χρειασθείτε

 

1) Κρέμα για τάισμα στο χέρι. Θα τη βρείτε στα Pet Shops. Μια καλή κρέμα θα πρέπει να παρέχει όλες τις βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και προβιοτικά που χρειάζεται ένα μωρό για σωστή ανάπτυξη. Προσθέσετε μόνο λίγο νερό στη σκόνη και φτιάχνετε μια κρέμα. 

 

2) Σύριγγα για τάισμα στο χέρι. Αν δεν θα μπορείτε να αγοράσετε μια ειδική σύριγγα για τάισμα στο χέρι  μπορείτε να πάρετε απλές σύριγγες μιας χρήσης από φαρμακείο. Βέβαια πετάμε τις βελόνες. Θα χρειαστείτε μικρές σύριγγες 1 ml (ινσουλίνης). Θυμηθείτε να πλένετε καλά της σύριγγες με ζεστό νερό (χωρίς σαπούνι) μετά από κάθε τάισμα. Κάθε 3-5 μέρες αλλάζουμε τη πλαστική σύριγγα.

  

3) μπορείτε να έχετε κι μια ειδική βελόνα διατροφής. Είναι μια βελόνα λίγο στραβή με στρογγυλή μύτη. Τη βάζουμε με προσοχή από το στόμα απευθείας μέσα στο πρόλοβο του μωρού. Αντί για βελόνα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα μαλακό λεπτό σωληνάκι (κομμάτι από νοσοκομειακή πεταλούδα). Το τάισμα με τη βελόνα/σωληνάκι παίρνει πιο λίγο χρόνο, δεν επιτρέπει να μπαίνει αέρας στο πρόλοβο και το μωρό δεν λερώνεται πολύ με κρέμα, όμως είναι λίγο δύσκολο και επικίνδυνο να το κάνετε για πρώτη φορά, χωρίς εμπειρία. Ένα μικρό λάθος μπορεί να σας στοιχίσει ζωή του μωρού.

 

4)Θερμόμετρο ακριβείας. Η κρέμα που θα δίνετε στο μωρό πρέπει να είναι 39-40 βαθμούς Κελσίου.


Αν είναι πιο ζεστή 41 -42ο C το μωρό θα καεί και θα κάψει το πρόλοβο. Τα μωρά δεν καταλαβαίνουν άμεσος ότι κάηκαν και συνεχίζουν να τρώνε ζεστή κρέμα. Περισσότερα πουλιά με σοβαρό κάψιμο στο πρόλοβο πεθαίνουν.

 

Αν η κρέμα θα είναι κρύα - κάτω από 38 βαθμούς, το πρόλοβο του μωρού θα σταματήσει ή θα αργεί να δουλέψει και στη συνέχεια το μωρό μπορεί να πιάσει μύκητες. Το πρόλοβο θα παραμένει φουσκωμένο και γεμάτο με φαγητό, ενώ το μωρό θα πεθάνει από την πείνα και ζύμωση στο πρόλοβο. (Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η θερμοκρασία στο Brooder είναι χαμηλότερη από ό,τι πρέπει ή μη σταθερή).

 

5) Γυάλινα μικρά ποτηράκια και μπολάκια για να φτιάξετε τη κρέμα. Τα γυάλινα μπολ είναι πιο εύκολα σε πλύσιμο από τα πλαστικά και δεν μαζεύουν πολλά βακτήρια και μικρόβια. Μετά από κάθε τάισμα πρέπει να τα πλύνετε καλά με σαπούνι και να κάνετε καλό ξέπλυμα.

 

 

6) Χαρτοπετσέτες και πετσέτες.

 

7) Μπατονέτες (Q-tips) για να πλένετε με χλιαρό νεράκι το προσωπάκι του μωρού μετά από τη κάθε τάισμα.

 

8) Φούρνος μικροκυμάτων ή ηλεκτρικό βραστήρα για ζέσταμα της κρέμας αν έχει κρυώσει την ώρα του ταΐσματος. Εγώ χρησιμοποιώ έναν ηλεκτρονικό βραστήρα και ποτήρι με ζεστό νερό. Απλά βάζο τη σύριγγα με κρέμα μέσα στο ποτήρι με νερό θερμοκρασίας 40-41ο C  για 1 λεπτό. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι η θερμοκρασία της κρέμας στη σύριγγα θα είναι 39 - 40ο C, και δεν θα κάψουμε το μωρό. Για κάθε τάισμα ετοιμάζουμε καινούρια κρέμα. Δεν ξανά-χρησιμοποιούμε την παλιά.

 

9) ορό Ringer - διάλυμα ηλεκτρολυτών. Το αγοράζουμε από φαρμακεία (1,30 ευρώ το λίτρο). Καλό είναι να το χρησιμοποιούμε της πρώτες 2-3 μέρες ζωής του μωρού για να φτιάξουμε τη κρέμα. (δηλαδή αντί για το νερό βάζουμε το ορό Ringer). Για τη χειρότερη περίπτωση ενημερωθείτε τι φάρμακα χρειάζονται για πρώτη βοήθεια για να μη τρέχετε και να μη ψάχνετε τη τελευταία στιγμή. Αντιβιοτικά, Προβιοτικά, Ringer ορό και Nystatin πρέπει να τα έχετε πάντα. Μακάρι να μη χρειαστούν ποτέ.


  

  

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.