Δημιουργία συνθηκών αναπαραγωγής
Είναι σημαντικό να προετοιμάζετε τα πουλιά κατάλληλα πριν ξεκινήσει η διαδικασία της αναπαραγωγής. Είναι άστοχο να προσπαθούμε την αναπαράγουμε με πουλιά που δεν βρίσκονται σε διάθεση αναπαραγωγής. Αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας τη διάρκεια του ημερήσιου φωτός σταδιακά κάθε μέρα ώστε να φτάσουμε τις 16 ώρες. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσετε να δίνετε στα πουλιά βιταμίνες και αυγοτροφή 2 – 3 φορές την εβδομάδα.
Ιδιαίτερα τα θηλυκά έχουν ανάγκη από βιταμίνη D για να μπορούν να απορροφούν το ασβέστιο που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των αυγών. Η βιταμίνη D δημιουργείται από έκθεση των πουλιών στον ήλιο, οπότε μπορεί να υπάρχει έλλειψη στα πουλιά που διατηρούνται σε εσωτερικό χώρο. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να του παρέχουμε εμείς πολυβιταμίνες πχ στο νερό.
Θα πάρει 5-6 εβδομάδες να έρθουν τα πουλιά σε αυτή τη κατάσταση. Θα προσέξετε ότι τα πουλιά θα γίνουν πιο θορυβώδη, τα αρσενικά θα κελαηδάνε, θα χορεύουν ενώ τα θηλυκά θα τους ανταποκρίνονται.
Σημάδια
αναπαραγωγικής διάθεσης
Εάν τα πουλιά είναι σε διάθεση αναπαραγωγής θα προσέξετε μια τυπική συμπεριφορά του ζευγαριού όταν ερωτοτροπεί.
Το αρσενικό Bengalese θα αρχίσει να φουσκώνει τα φτερά στη περιοχή του στομαχιού του, θα πετούν γρήγορα από κλαδί σε κλαδί , να γέρνει μπροστά ενώ τεντώνει το λαιμό του σε μια κλασσική στάση που παίρνει για να ξεκινήσει το τραγούδι και τον ερωτικό χορό [video].
Το θηλυκό όταν είναι σε αναπαραγωγική διάθεση, στην εμφάνιση του αρσενικού θα κάθεται στητή και θα πετάξει από κλαδάκι σε κλαδάκι μερικές φορές. Στη συνέχεια θα
γείρει μπροστά στο κλαδάκι που κάθεται και θα τρεμοπαίζει την ουρά της και θα επιτρέψει στον αρσενικό να ζευγαρώσει μαζί της. Αρκετά συχνά το αρσενικό θα ξεκινάει το
κελάηδισμα και θα προσπαθεί να ζευγαρώσει ξανά.
Επίσης σε
αυτή τη περίοδο το αρσενικό
ασχολείται με το κτίσιμο της
φωλιάς.
Σημείωση
Οι πληροφορίες που αναφέρονται εδώ αφορούν τον ερασιτέχνη εκτροφέα και εκείνους που περιστασιακά έχουν τη διάθεση να φιλοξενήσουν τα συγκεκριμένα πουλιά.
|