Γέννηση
αυγών
Μετά από 9 – 10 ημέρες θα δείτε το πρώτο αυγό στη φωλιά. Ο αριθμός των αυγών ανά γέννα κυμαίνεται από 4-8. Εάν υπάρχουν παραπάνω από 8 αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο θηλυκές στο κλουβί. Είναι καλό να επιθεωρείτε τη φωλιά τακτικά ώστε τα πουλιά να συνηθίσουν αυτή τη διαδικασία πριν ξεκινήσει η πρώτη γέννα. Δεν χρειάζεται να απομακρύνετε τα αυγά από τη φωλιά μιας και ξεκινάνε την εκκόλαψη από το τρίτο τέταρτο αυγό. Με αυτό τον τρόπο όταν θα εκκολαφθούν τα μικρά θα έχουν διαφορά 1-2 ημερών (το μικρότερο από το μεγαλύτερο).
Επώαση
αυγών
Μετά από 3-4 ημέρες επώασης μπορείτε να ελέγξετε τα αυγά. Εάν τα αυγά είναι γονιμοποιημένα τότε θα δείτε τις πρώτες φλέβες μέσα από το κέλυφος όταν το φωτίσετε με ένα μικρό φακό
[φωτό]. Εάν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν μη γονιμοποιημένα αυγά τότε θα πρέπει να τα βγάλετε από τη φωλιά αν και μερικές φορές είναι χρήσιμο να αφήσετε ένα μη γονιμοποιημένο μέσα στη φωλιά. Αυτό βοηθάει τους γονείς να μη πατάνε τους νεαρούς νεοσσούς, κάτι που πολλές φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Η περίοδος επώασης διαρκεί 12 με 14 ημέρες εξαρτάται από το πόσο αφοσιωμένα κλωσάνε τα αυγά οι γονείς. Μια καλή εκτίμηση είναι να υπολογίσετε 17 ημέρες από τη γέννηση του πρώτου αυγού.
Εκκόλαψη νεοσσών
Μερικές ημέρες πριν την εκκόλαψη θα πρέπει να παρέχετε στο ζευγάρι τη δυνατότητα μπάνιου ώστε με αυτό τον τρόπο να συντηρούν την κατάλληλη υγρασία μέσα στη φωλιά. Εάν η φωλιά είναι πολύ ξηρή τότε οι νεοσσοί μπορεί να δυσκολευτούν να σπάσουν το κέλυφος του αυγού με μοιραία αποτελέσματα.
Κάθε αυγό το οποίο είτε είναι σπασμένο είτε είναι λερωμένο πχ με ακαθαρσίες θα πρέπει να τα απομακρύνουμε ώστε να μη επηρεάσουν τα καλά αυγά.
Πολλές φορές γονείς με μικρή εμπειρία στη προσπάθειά τους να διατηρήσουν καθαρά τους νεοσσούς τους τραυματίζουν με αποτέλεσμα πολλές φορές αυτοί να αιμορραγούν (συνήθως στις φτερούγες ή στα πόδια). Ένας νεοσσός που αιμορραγεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχει καλή κατάληξη. Πολλές φορές οι γονείς πετάνε έξω από τη φωλιά ένα μπορεί να οφείλεται στην άτυχη στιγμή. Αν όμως συμβεί σε όλους τους νεοσσούς τότε θα πρέπει να χωρίσετε το ζευγάρι και να μην το αφήσετε να ζευγαρώσει ξανά μαζί.
Περιστασιακά μπορεί να βρείτε ταϊσμένους νεοσσούς πεθαμένους στη φωλιά. Ο συνήθης ένοχος είναι η χαλασμένη αυγοτροφή (γι’ αυτό πρέπει να την αφαιρούμε από το κλουβί έγκαιρα) ή από πρασινάδα στην οποία έχουν αναπτυχθεί μύκητες.
Σημείωση
Οι πληροφορίες που αναφέρονται εδώ αφορούν τον ερασιτέχνη εκτροφέα και εκείνους που περιστασιακά έχουν τη διάθεση να φιλοξενήσουν τα συγκεκριμένα πουλιά.
|