Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=
Bengalese Finch

Τα Bengalese Finches είναι  μικρά σκληραγωγημένα πουλιά, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στην εκτροφή τους. Ονομάζονται και Κοινωνικοί Σπίνοι (Society Finces), αφού χρησιμοποιούνται σαν «θετοί γονείς». Δηλαδή αναλαμβάνουν το ρόλο της επώασης των αυγών αλλά και της ανατροφής των μικρών από πιο δύσκολα είδη παραδείσιων όπως είναι τα Gouldian Finches, όταν οι γονείς εγκαταλείψουν τη φωλιά τους. 

Αναγνώριση Φύλου

 

 

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Bengalese Finch;

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
  Επιλογή ζευγαριών
  Προετοιμασία ζευγαριών
  Φωλιές, υλικό φωλιάς
  Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών
  Απογαλακτισμός νεοσσών
Μεταλλάξεις
Μεταλλάξεις - Σγουρά Bengalese Finch - Frill
  Αναγνώριση φύλου
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

The Bengalese Finch, Fred Panjer and Jan Wigmore
National Bengalese Fanciers Association UK, NBFA 

The Australian Bengalese Breeders Society

http://www.australian-bengalese-finch.com

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

Internet 

www.australian-bengalese-finch.com
www.nbfa.co.uk
www.aussiebengos.blogspot.com.au

  

 

 

 

 

 

 
In oder to buy our poster please email us to info@gouldianfinch.gr.

 

 

 

Η αναγνώριση φύλου στους Κοινωνικούς Σπίνους (Society Finches) είναι σχετικά δύσκολη. Και τα δυο φύλα φαίνονται ακριβώς τα ίδια και δεν υπάρχει κάποιο εμφανές χαρακτηριστικό που να βοηθάει στην εξακριβωση του φύλου. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε πάνω σε αυτό το θέμα ώστε να μάθετε πρακτικούς τρόπους για να ξεχωρίζετε το φύλο τους.
 

 
1) Ο πιο σίγουρος τρόπος εξακρίβωσης του φύλου στους Κοινωνικούς σπίνους είναι να καθίσετε και να τα ακούσετε. Σας προτείνουμε να βάλετε δυο ενήλικα πουλιά σε ξεχωριστά μικρά κλουβάκια σε ένα ήσυχο και φωτεινό δωμάτιο ή στο μπαλκόνι για να μπορείτε να τα ακούτε  και παράλληλα να μην σας ενοχλούν τα υπόλοιπα πουλια του εκτροφείου σας. 

 

Καθίστε δίπλα τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Κάντε τις δουλειές του σπιτιού, απολαύστε το καφεδάκι σας, μέχρι να ακούσετε να τιτιβίζουν. Θα το κάνουν όταν θα συνηθίσουν το μικρό κλουβι και θα καταλάβουν ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Συνήθως μέσα σε 20 λεπτά θα κελαηδήσουν ή θα τιτιβίσουν. Κάποιες φορές ίσως χρειασθεί να περιμένετε περισσότερο. 

  

Το κάλεσμα του αρσενικού είναι ένα μακρύ σχετικά απλό τραγούδι [ακούστε]. Το αρσενικό φουσκώνει τα πούπουλα στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της κοιλιάς του και γυρνάει με μικρά πηδηματάκια δεξιά και αριστερά. Το κάλεσμα του θηλυκού, είναι μικρά κοντά σφυρίγματα τύπου τρρρρρ  [ακούστε]. Με τον καιρό θα μάθετενα ξεχωρίζετε αμέσως τον ήχο αυτό. Ίσως στην αρχή να είναι δύσκολο αλλά σιγά σιγά θα εξοικειωθείτε με το τρρρρ των θηλυκών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε άμεσα να ξεχωρίσετε τα θηλυκά.

 

Και τα πουλιά και των δύο φύλων τιτιβίζουν με τον ίδιο τρόπο [ακούστε]. Αυτός η ήχος δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ήχο που βγάζει το θηλυκό. 

 

Επομένως, εάν δείτε ένα bengalese να χορεύει και να κελαηδάει τότε είναι σίγουρα αρσενικό. Ενώ αν το πουλάκι κάνει έντονα τρρρρρ τότε είναι θηλυκό. 

 
 
2) Άλλος ένας τρόπος που χρησιμοποιούν μερικοί εκτροφείς είναι, να συγκρίνουν το ύψος των ματιών του αρσενικού και του θηλυκού σε σχέση με το ράμφος τους. Ας φανταστούμε μια γραμμή που περνάει από το μέσο του ράμφους (όπως φαίνεται στο επόμενο γράφημα). Προεκτείνοντας τη γραμμή προς το μάτι του πουλιού τότε: 

 

αν η γραμμή περνάει από το κάτω μέρος του ματιού τότε το πουλί είναι αρσενικό, ενώ εάν τέμνει το μάτι τότε το πουλί είναι θηλυκό.

 

 

Η μέθοδος αυτή είναι δύσκολο να εφαρμοστεί εάν παρατηρούμε μόνο ένα πουλί. Εάν έχουμε στα χέρια μας δύο πουλιά τότε είναι εύκολη η σύγκριση. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε να καταλάβουμε εάν η γραμμή τέμνει το μάτι ή περνάει στο κάτω μέρος από αυτό.

 

  
3) Το ράμφος του αρσενικού έχει πιο μεγάλες καμπύλες και είναι ελάχιστα πιο παχύ. Ειδικά όταν το βλέπετε από κάτω το κάτω σαγόνι του αρσενικού είναι πιο παχύ και θυμίζει σχήμα U ενώ του θηλυκού είναι πιο λεπτό και θυμίζουν σχήμα V. Οι διαφορές αυτές είναι τόσο μικρές που συχνά δεν μας δίνουν με ακρίβεια κάποια αποτέλεσμα. Απαιτεί ο εκτροφέας να έχει δει πολλά πουλιά και να έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτά τα χαρακτηριστικά των πουλιών. 

  

  
4) Άλλος ένας ιδιαίτερος τρόπος αφορά τη στάση του πουλιού και κυρίως όσον αφορά την θέση της ουράς του.

 

 

Πρέπει αν πάρετε το πουλάκι στο χέρι κρατώντας το κεφάλι του ανάμεσα στα δυο δάκτυλα (δείκτη και μέσο), το κορμάκι του πουλιού να κρέμεται ελεύθερα. Το κεφάλι και το σώμα του πουλιού πρέπει να βρίσκοντε σε ορθή γωνία περίπου. 

 

Αν η ουρά του πουλιού είναι σε ευθεία με το σώμα τότε πουλάκι μάλλον να είναι αρσενικό. Αν η ουρά του πουλιού κλείνει προς το πίσω τότε είναι θηλυκό. Θέλω να σημειώσω ότι το πουλί πρέπει να είναι σχετικά χαλαρό. Αν ο σπίνος συνέχεια φτερουγίζει και προσπαθεί να ξεφύγει δεν θα γίνει σωστή ένδειξη. 

Η ιδιαίτερη αυτή μέθοδος αναγνώρισης φύλου δίνει μια εκτίμηση του αποτελέσματος. Στη δική μας εκτροφή το αποτέλεσμα ήταν σωστό κατά 70-80%. 

 

 
5) Πολύ συχνά όταν εισάγουμε ένα νέο πουλί (μετά την καραντίνα) στο κλουβί που βρίσκονται τα δικά μας πουλιά (αναφερόμαστε στο ίδιο είδος) βλέπουμε ότι αρκετά από αυτά πλησιάζουν το καινούριο για να το δουν από κοντά. Το καινούριο πουλάκι συχνά είναι ταραγμένο και κάθεται κάπου ήσυχα μέχρι να συνηθίσει το χώρο. Έδώ συχνά παρατηρούμε την εξής συμπεριφορά. Τα αρσενικά bengalese, που ήταν ήδη μέσα στο κλουβί, το πλησιάζουν και αρχίζουν να χορεύουν και να τραγουδούν μπροστά του. Στο τέλος μπορεί να προσπαθήσουν να ζευγαρώσουν μαζί του συνήθως χωρίς τη θέληση του. Το ίδιο κάνουν και άλλα είδη.

 

Εδώ στο μυαλό μας περνάει η σκέψη "επομένως το νέο πουλί είναι θηλυκό!" Δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι.

 

Τα πουλάκια αυτά είναι πολύ κοινωνικά (όπως λέει κι η ονομασία τους) και έρχονται να χαιρετίσουν και να γνωρίσουν τον νέο γείτονα με πολύ χαρά. Είναι πάντα καλοπροαίρετα. Δεν τσακώνονται με αλλα πουλιά και ζουν αρμονικά ανεξάρτητα από το σύντροφο που θα τους επιλέξετε. Η μόνη κακή συνήθειά τους είναι να τραβήξουν καμιά ουρά απο το γείτονα ή καθαρίζοντας φτερά στο διπλανό τους να του τραβήξουν και κανένα. 

 

Πολύ συχνά στο χαιρετισμό ενός καινούριου πουλιού θα δείτε ψεύτικα ζευγαρώματα που προέρχονται από τον ενθουσιασμό των αρσενικών που χαίρονται να βλέπουν ένα καινούριο μέλος της οικογενειας ανεξάρτητα από το φύλο. Ειδικά αν τα αρσενικά είναι σε ξεχωριστό κλουβί χωρίς θηλυκά. Είναι πραγματικά μια παράξενη τελετουργία καλωσορίσματος ενός νέου μέλους στην ομάδα.

 

Αυτός ο ενθουσιασμός θα κρατήσει μερικά λεπτά και σταδιακά θα αφήσουν το καινούριο πουλάκι στην ησυχία του. 

 

   

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.