Κλουβί
Στη περίπτωση που θέλετε να φιλοξενήσετε ένα ζευγάρι Bengalese δεν έχετε παρά να διαλέξετε ένα ορθογώνιο κλουβί με διαστάσεις 60*40*50 (ονομάζεται και ζευγαρώστρα μιας και χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή). Οι διαστάσεις αυτές είναι οι ελάχιστα ικανές για ένα ζευγάρι. Σε περίπτωση που θέλουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα πουλιά τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε μεγαλύτερο κλουβί.
Τα συγκεκριμένα κλουβιά είναι κατάλληλα διαρρυθμισμένα ώστε να μπορείτε να κάνετε σχεδόν όλες τις δουλειές χωρίς να ενοχλείτε ιδιαίτερα τα πουλιά.
Εξοπλισμός κλουβιού
Το κλουβί δεν θα πρέπει να είναι γεμάτο με αξεσουάρ ώστε τα πουλιά να μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε όλο το χώρο. Γι’ αυτό τον λόγο θα χρειασθείτε:
2 κλαδάκια τα οποία θα πρέπει να μπαίνουν αριστερά και δεξιά στο κλουβί (σε σχέση με τη μεγάλη διάστασή του) ενδεχομένως σε διαφορετικά ύψη έτσι ώστε να μπορούν τα πουλιά να κάνουν με ασφάλεια μεγάλα άλματα από το ένα κλαδάκι στο άλλο.
Τα κλαδάκια δεν θα πρέπει να τοποθετούνται πάνω από τις ταΐστρες ή τις ποτίστρες έτσι ώστε να μη λερώνονται από τις ακαθαρσίες τους. Τέλος, θα πρέπει να τοποθετούνται σε κάποια απόσταση από τα πλαϊνά του κλουβιού ώστε να μη καταστρέφονται οι ουρές των πουλιών.
4 ταΐστρες (έρχονται μαζί με το κλουβί και μπαίνουν σε προκαθορισμένες θέσεις)
1 ή 2 ποτίστρες: τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά του κλουβιού.
1 σκεύος για αυγοτροφή: τοποθετείται εσωτερικά στο κλουβί συνήθως κοντά σε μία πόρτα.
Στον εξοπλισμό θα πρέπει να συμπεριλάβετε ένα σουπιοκόκαλο καθώς και ένα σκεύος για μπάνιο (προτείνεται εξωτερικού τύπου).
Το κλουβί και όλα τα σκεύη θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά προσφέροντας στα πουλιά ένα καθαρό, ευχάριστο και υγιεινό περιβάλλον.
Συνθήκες Διαμονής
Θέση Κλουβιού
Το κλουβί θα πρέπει να τοποθετείται σε δωμάτιο στο οποίο δεν πολύ-μπαίνουμε, κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα ώστε να υπάρχει άπλετο φως με το περιορισμό ότι δεν υπάρχει απευθείας έκθεση στον ήλιο και δεν είναι σε θέση που δημιουργείται ρεύμα αέρος.
Το κλουβί θα πρέπει να είναι σχετικά ψηλά και δεν θα πρέπει να το σκεπάζουμε το βράδυ κάλυμμα. Τα πουλιά θα πρέπει να ενοχλούνται όσο το δυνατό λιγότερο. Θα πρέπει όμως συστηματικά να ελέγχουμε ότι όλα πάνε καλά.
Θερμοκρασία
Τα Bengalese είναι σκληραγωγημένα μικρά πουλιά τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε σχέση με τη θερμοκρασία. Μπορούν να
αντεπεξέλθουν με τη βραδινή παγωνιά αλλά μια τέτοια κατάσταση δεν του κάνει και καλό. Θα πρέπει να διατηρούμε τα πουλιά αυτά εκτός παγωνιάς. Στη διάρκεια της αναπαραγωγής η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να πέφτει χαμηλότερα από τους 15ο C. Αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αναπαραγωγής σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, δεν συνίσταται να επιχειρούμε κάτι τέτοιο μιας και απαιτεί περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια από τους γονείς, ενώ όταν τα μικρά ανεξαρτητοποιηθούν οι γονείς περνάνε σε πρόωρη πτερόρροια.
Φωτισμός
Τα Bengalese θέλουν 14 – 16 ώρες ημερήσιου ή τεχνητού φωτός ώστε να διατηρηθούν σε καλές συνθήκες αναπαραγωγής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ταΐζουν τα μικρά τους περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέποντάς τους να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Πέρα από τη περίοδο αναπαραγωγής η διάρκεια του ημερήσιου φωτός μπορεί να μειωθεί αλλά θα πρέπει ακόμη να διατηρείται τόσο όσο να μπορούν να τρέφονται με επάρκεια.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητό φως συνδέοντας λάμπες με χρονοδιακόπτες και ρεοστάτη φωτισμού. Για την αυτοματοποίηση να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που να κλείνει το φως σε μια περίοδο 20 λεπτών ώστε τα πουλιά να έχουν τον χρόνο να πάνε ήρεμα στα σημείο που θα κοιμηθούν.
Σημείωση
Οι πληροφορίες που αναφέρονται εδώ αφορούν τον ερασιτέχνη εκτροφέα και εκείνους που περιστασιακά έχουν τη διάθεση να φιλοξενήσουν τα συγκεκριμένα πουλιά.
|