Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title=
Gouldian Finch

Lady Gould, Gouldian, Gouldian Finch, Rainbow Finch (Chloebia gouldiae). Ένα από τα πιο όμορφα πουλιά στο κόσμο ονομάζεται Gouldian Finch. Είναι πολύ δημοφιλές είδος χάρη στα έντονα χρώματα και μελωδική του φωνή. Το μήκος του είναι περίπου 11 εκατοστά (13-15 μαζί με τη ουρά) και ζυγίζει 16-17 γραμμάρια.

Μεταλλάξεις

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Gouldian Finch;

  

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Αναγνώριση Φύλου
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
  Επιλογή ζευγαριών
  Προετοιμασία ζευγαριών
  Φωλιές, υλικό φωλιάς
  Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών
  Απογαλακτισμός νεοσσών
Μεταλλάξεις
Εργαλείο Υπολογισμού Απογόνων
Εργαλείο Υπολογισμού Γονέων
Χρήσιμη ορολογία
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

Internet 

www.savethegouldian.org, www.gouldianfinch.info, www.gouldianfinches.eu, www.gouldiansgalore.com, www.mfgouldianfinches.com, www.gouldianfinch.com.au, www.ladygouldian.com, www.fabulousfinch.com, www.australiangouldian.com , www.lady-gouldian-finch-breeding-expert-guide.com, www.gouldianfinchplanet.com

 

 

 

 

 

Gouldian Finch Post it Bird Tips

Μετάλλάξη χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε μεταβολή που μπορεί να συμβεί στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Σε απλά λόγια, είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής μεταβολής ή και ενός γενετικού λάθους. Επομένως οι μεταλλάξεις μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Αν και οι περισσότερες μεταλλάξεις πουλιών εκτρέφονται και μεταδίνονται από γενιά σε γενιά, οι πρώτες φορές είναι εκείνες που εμφανίστηκαν τυχαία και διατηρήθηκαν μόνο χάρη στην επιλεγμένη εκτροφή αυτών των πουλιών.

 

Αρχέγονα λέμε εκείνα τα πουλιά τα οποία έχουν τα χρώματα που συναντάμε στα άγρια Gouldians που ζουν ελεύθερα στη φύση – πράσινα πουλιά με πορφυρό στήθος. Τα αρχέγονα Gouldians έχουν τρεις παραλλαγές στο χρώμα του κεφαλιού: μαύρο, κόκκινο και κίτρινο. Στη φύση, μπορούμε να συναντήσουμε όλα τα χρώματα του κεφαλιού σ’ ένα σμήνος. 

 

 

 

Χρώμα Κεφαλιού

Το Κοκκινοκέφαλο Red head (RH) είναι ένα φυλοσύνδετο επικρατές (κυρίαρχο) χαρακτηριστικό, έτσι τα αρσενικά μπορεί να είναι διπλού παράγοντα (Double Factor - DF) ή μονού παράγοντα (Single Factor - SF) ενώ τα θηλυκά μόνο μονού παράγοντα (SF).
 
Το Μαυροκέφαλο Black head (BH) είναι ένα φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτηριστικό, έτσι τα αρσενικά μπορεί να είναι διπλού παράγοντα (DF) ή μονού παράγοντα (SF) ενώ τα θηλυκά είναι μόνο μονού παράγοντα (SF).
 
Το Kιτρινοκέφαλο Yellow head (YH) είναι ένα αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτηριστικό αλλά για να εμφανιστεί χρειάζεται το λιγότερο την παρουσία ενός κοκκινοκέφαλου. 

 
Καμιά φορά συναντάμε μαυροκέφαλο πουλί με κίτρινη μύτη (YTB) - αυτό γενετικά θεωρείται κιτρινοκέφαλο πουλί το οποίο φέρνει δυο κιτρινοκέφαλα γονίδια απλά δεν έχει κοκκινοκέφαλα γονίδια (κόκκινο κεφάλι) για να εμφανιστεί. 

 

Επίσης μερικές φορές τα λένε και Πορτοκαλοκέφαλα Orange Head (OH) επειδή έχουν πιο έντονο θερμό χρώμα, γενετικά είναι ακριβώς το ίδιο με κιτρινοκέφαλο πουλί.

 

Παραλλαγές
Το Γκριζοκέφαλο Gray Head - Black Head Dilute γενετικά είναι ένα μαυροκέφαλο αρσενικό πουλί που φέρνει μετάλλαξη Dilute.
Το Λευκοκεφαλο White Head - Black Head Yellow γενετικά ένα Μαυροκέφαλο πουλί που φέρνει μετάλλαξη Κίτρινο. Καθαρότητα της μάσκας εξαρτάται αν είναι διπλού (DF) ή μονού (SF) παράγοντα κίτρινο.
Το Μπέζ κεφάλι Salmon Head είναι ένα κοκκινοκέφαλο ή κιτρινοκέφαλο πουλί που έχει μετάλλαξη μπλε σώμα.
Το Μπλε κεφάλι Blue Head τυχαίνει καμιά φορά σε Dilute μαυροκέφαλα αρσενικά. Είναι μια τυχαία μετάλλαξη και όχι κληρονομική.

 

 

 

Χρώμα Στήθους

Το Πορφυρό Στήθος Purple breast (PB) είναι ένα αυτοσωματικό κυρίαρχο στο λευκό και στο πορφυρό στήθος χαρακτηριστικό. Τα αρσενικά και τα θηλυκά μπορεί να είναι διπλού παράγοντα (DF) ή μονού παράγοντα Split (SF) πορφυρού στήθους και να το μεταφέρουν σαν μετάλλαξη στους απογόνους. 

 

Τα  πουλιά με πορφυρό στήθος μπορούν να συνδυαστούν με κάθε χρωματισμό κεφαλιού ή σώματος.

 

Το Μωβ Στήθος Lilac breast (LB) είναι ένα αυτοσωματικό υπολειπόμενο στο πορφυρό στήθος αλλά κυρίαρχο στο λευκό στήθος χαρακτηριστικό. Για να μπορέσει ένα πουλί να μεταφέρει το μωβ χρωματισμό στήθους θα πρέπει να είναι διπλού παράγοντα (DF) για μωβ στήθος ή μονού παράγοντα Split (SF) για μωβ στήθος και μονού παράγοντα Split (SF) για λευκό στήθος. Εάν ένα πουλί είναι μονού παράγοντα (SF) για μωβ στήθος και μονού παράγοντα (SF) για πορφυρό στήθος, το αποτέλεσμα θα είναι ένα πουλί πορφυρού στήθους πού θα μεταφέρει το μωβ στήθος. 

 

Το μωβ στήθος μπορεί να συνδυαστεί με κάθε χρωματισμό κεφαλιού και σώματος, εκτός από τα dilute και τα pastel αρσενικά επειδή αυτά τα φαινόμενα δημιουργούνται από το πορφυρό στήθος.

 

Το Λευκό Στήθος White breast (WB) είναι ένα αυτοσωματικό υπολειπόμενο για τα χρώματα του πορφυρού και του μωβ στήθους χαρακτηριστικό. Το αρσενικό και το θηλυκό μπορούν να είναι διπλού παράγοντα (DF) και να μεταδίδουν το λευκό στήθος ή μονού παράγοντα (SF) και να μεταδίδουν το λευκό στήθος (χωρίς να είναι λευκόστηθα-Split). Κανένα λευκόστηθο πουλί δεν μεταφέρει πορφυρό ή μωβ χρώμα στο στήθος. 

 

Το λευκό στήθος μπορεί να συνδυαστεί με κάθε χρωματισμό κεφαλιού και σώματος, εκτός από τα dilute και τα pastel αρσενικά επειδή αυτά τα φαινόμενα δημιουργούνται από το πορφυρό στήθος.

  

Παραλλαγές
To Μπλέ Στήθος Blue breast εμφανίζεται συνήθως στα μελλανιστικά πουλιά που έχουν παραπάνω μελανίνη (μαύρο χρώμα) στο πτέρωμα τους. Επίσης λέγεται “το βρώμικο λευκό στήθος” Dirty White Breasted. Πιθανόν είναι μια σπάνια τροποπoίηση και όχι μια κληρονομική μετάλλαξη που ακόμα δεν κατάφερε κανείς να σταθεροποιήσει και θεωρείται ότι εμφανίζεται τυχαία. Τα πουλιά αυτά γεννιούνται με σκούρο η απαλό μπλε στήθος και συνήθως με μπλε στίγματα η μια οριζόντια γραμμή στο λευκό στήθος. Τα ονομάζουν άσχημα βαμμένα λευκόστηθα και γενετικά θεωρούνται λευκόστηθα. Συνήθως τα μπλε πούπουλα εξαφανίζονται μετά την πρώτη ή δεύτερη πτερόρροια. 

 

 

 

Χρώμα Σώματος

Το Πράσινο Σώμα Green Body (GB) είναι ένα φυλοσύνδετο γονίδιο στο οποίο επικρατεί ατελώς στο κίτρινο σώμα και στο μπλε σώμα. Επειδή είναι ένα φυλοσύνδετο γονίδιο, τα αρσενικά μπορεί να είναι διπλού παράγοντα (DF) ή μονού παράγοντα (SF) για το πράσινο σώμα, ενώ τα θηλυκά είναι μόνο μονού παράγοντα (SF). Το πράσινο σώμα μπορεί να συνδυαστεί με κάθε χρώμα της κεφαλής ή του στήθους, ωστόσο, όταν ένα αρσενικό είναι SF για πράσινο σώμα και SF για κίτρινο σώμα και έχει πορφυρό στήθος παρουσιάζει το dilute (όπως εξηγείται παρακάτω). Εάν είναι SF για πράσινο σώμα ή SF για κίτρινο σώμα με λευκό ή μωβ στήθος παρουσιάζει το κίτρινο σώμα. Αυτό γίνεται γιατί το χρώμα του σώματος είναι πολυ-γενετικός συνδυασμός που εξαρτάται όχι μόνο από τα χρωμοσώματα του χρώματος αλλά και από τον αυτοσωματικό χαρακτήρα του χρώματος του στήθους. Εντούτοις μόνο τα λευκόστηθα SF με κίτρινο σώμα μπορούν να θεωρηθούν φορείς για πράσινο χρώμα γιατί είναι κίτρινα πουλιά που μεταφέρουν το πράσινο γένος.
 

Το Κίτρινο Σώμα Yellow Body (YB) είναι ένα φυλοσύνδετο γονίδιο στο οποίο επικρατεί ατελώς το πράσινο και είναι επικρατέστερο του μπλε σώματος. Επειδή είναι ένα φυλοσύνδετο γονίδιο, τα αρσενικά μπορεί να είναι διπλoύ (DF) ή μονού παράγοντα (SF), ενώ τα θηλυκά μόνο μονού παράγοντα (SF). Πουλιά κίτρινου σώματος μπορούν να συνδυαστούν με κάθε χρώμα κεφαλής ή στήθους, όμως, όταν ένα αρσενικό είναι SF για κίτρινο σώμα και SF για πράσινο σώμα και έχει πορφυρό στήθος, παρουσιάζει το dilute (όπως εξηγείται παρακάτω). Εάν είναι SF για κίτρινο σώμα ή SF για πράσινο σώμα με λευκό ή μωβ στήθος παρουσιάζει το κίτρινο σώμα. 

 

Πουλιά κίτρινου σώματος ακυρώνουν την διατήρηση του μαύρου χρώματος έτσι κάθε περιοχή που φυσιολογικά θα ήταν μαύρη σε ένα πράσινο πουλί θα είναι λευκό ή σπαστό λευκό σε ένα κίτρινο πουλί, αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζεται ένα γενετικά μαυροκέφαλο κίτρινο πουλί με λευκό ή προς το λευκό κεφάλι.

 

Όταν ένα αρσενικό είναι SF για κίτρινο σώμα και SF για πράσινο σώμα και έχει πορφυρό στήθος, παρουσιάζει τη Dilute μετάλλαξη. Εάν είναι SF για κίτρινο σώμα ή SF για πράσινο σώμα με λευκό ή μωβ στήθος παρουσιάζει το κίτρινο σώμα Αυτό γίνεται γιατί το χρώμα του σώματος είναι πολυ-γενετικός συνδυασμός που εξαρτάται όχι μόνο από τα χρωμοσώματα του χρώματος αλλά και από τον αυτοσωματικό χαρακτήρα του χρώματος του στήθους.


To Dilute είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει από τον συνδυασμό ενός κίτρινου φυλοσύνδετου Z χρωμοσώματος με ενός πράσινου φυλοσύνδετου Z χρωμοσώματος σε ένα πορφυρού χρώματος στήθος πουλί. Προφανώς όταν δύο Z χρωματοσώματος πουλιά ζευγαρώσουν, θα παραχθούν dilute πουλιά μόνο αρσενικά. Τα θηλυκά ποτέ δεν είναι dilute. Το Dilute δεν εμφανίζεται ποτέ σε ένα λευκόστηθο αρσενικό . Επειδή το κίτρινο γένος ακυρώνει την επικράτηση του μαύρου χρώματος και επειδή το πράσινο γονίδιο κρύβει μέσα του το κίτρινο γονίδιο, κάθε φυσική μαύρη περιοχή στο πουλί θα εμφανίζεται σαν γκρίζα έτσι τα μαυροκέφαλα θα είναι γκριζοκέφαλα.

 
Το Μπλε Σώμα Blue Body (BB) είναι ένα αυτοσωματικό γονίδιο, έτσι αμφότερα αρσενικά και θηλυκά είναι διπλού-παράγοντα, (DF). Τα πουλιά θα δείχνουν μπλε χρώματος μόνο όταν φέρουν πράσινα χρωματοσώματα και είναι DF. Αυτός ο χρωματισμός του σώματος μπορεί να συνδυαστεί με κάθε χρώμα κεφαλιού ή στήθους, επειδή όμως το μπλε γονίδιο ακυρώνει την επικράτηση του κόκκινου ή πορτοκαλί, κάθε πουλί που γενετικά έχει κόκκινο ή πορτοκαλί κεφάλι θα εμφανίζεται με ροζ (salmon) χρώμα στο κεφάλι και το κίτρινο ράμφος θα είναι σπαστό λευκό .
 

Το Pastel προκύπτει από τον συνδυασμό ενός κίτρινου φυλοσύνδετου Z χρωμοσώματος με ενός πράσινου φυλοσύνδετου Z χρωμοσώματος και διπλού παράγοντα (DF) σε ένα πορφυρού χρώματος στήθος πουλί. Θηλυκά δεν είναι ποτέ pastel. Τα Pastel ποτέ δεν εμφανίζονται με λευκό στήθος .Επειδή το κίτρινο γονίδιο ακυρώνει την επικράτηση του μαύρου χρώματος και επειδή το πράσινο γένος κρύβει μέσα του το κίτρινο γονίδιο, κάθε φυσική μαύρη περιοχή στο πουλί θα εμφανίζεται σαν γκρίζα έτσι τα μαυροκέφαλα θα είναι γκριζοκέφαλα.


Επίσης επειδή το μπλε γονίδιο ακυρώνει την επικράτηση του κόκκινου ή πορτοκαλί χρώματος κάθε φυσική περιοχή κόκκινη ή πορτοκαλί (κεφάλι, ράμφος) στο πουλί θα εμφανίζεται σαν salmon (ροζ) ή σπαστό-λευκό

 
Τo Ασημί Σώμα Silver Βody (SB) προκύπτει από τον συνδυασμό ενός κίτρινου σώματος γονιδίου με ένα μπλε σώματος γονίδιο. Ένα γενετικά κίτρινου σώματος μπλε πουλί θα φαίνεται ασημί στον φαινότυπο. (Ένα SF YB DF μπλε αρσενικό θα φαίνεται ασημί εάν είναι λευκόστηθο, αλλιώς θα είναι pastel.) Επειδή το κίτρινο γονίδιο ακυρώνει την επικράτηση του μαύρου χρώματος και επειδή το μπλε γονίδιο ακυρώνει την επικράτηση του κόκκινου ή πορτοκαλιού χρώματος ολόκληρο το σώμα του πουλιού θα φαίνεται λευκό ή σπαστό λευκό. Το πορφυρό στήθος δεν επηρεάζει, εντούτοις, το κόκκινο ή πορτοκαλί κεφάλι θα έχει ροζ (salmon) ή σπαστό-λευκό χρώμα. Παρόλα αυτά για να κατορθώσεις να έχεις ένα καθ’ όλα λευκό πουλί, πρέπει να παράγει ένα γενετικά μαυροκέφαλο, λευκόστηθο, κίτρινου σώματος μπλε πουλί. Προτιμάται τα αρσενικά να είναι DF YB για να παράγονται φωτεινά ασημόχρωμα πουλιά.

  

 


 

Παραλλαγές
Τα πουλιά με Γαλαζοπράσινο Σώμα SeaGreen Body δεν θεωρείται πραγματική μετάλλαξη, εμφανίζεται τυχαία πιο συχνά στα πουλιά που φέρνουν μπλε παράγοντα.

 
Ερυθρόφαιο Σώμα Cinnamon Body είναι ένα φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτηριστικό. Είναι πολύ δύσκολη η αναπαραγωγή τους επειδή τα περισσότερα νεαρά πουλιά πεθαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία και από αυτά που υπάρχουν είναι μόνο θηλυκά. Τα πουλιά αυτά έχουν στην πλάτη αχνό κίτρινο καφέ χρώμα.

 
Albino – Είναι λευκά πουλιά με κόκκινα μάτια. Είναι ένα φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτηριστικό.
 

Lutino – Είναι κίτρινα πουλιά με κόκκινα μάτια. 


Τα πουλιά με Κόκκινη Ρίγα  Red Line εμφανίζεται μια κόκκινη γραμμή κάτω από το πορφυρό ή λευκό στήθος τους. Είναι ένα αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτηριστικό. Πουλιά με τέτοια γραμμή τα συναντάμε καμιά φορά και στη φύση.
 
Πουλιά με Μαύρο Παράγοντα Dark Factor  μπορούν να εμφανιστούν από ζευγάρι αρχέγονα πράσινα πουλιά. Γεννιούνται με πολύ σκούρο χρώμα, συνήθως στη περιοχή του κεφαλιού και του στήθους. Μετά από τη πρώτη ή δεύτερη πτερόρροια χάνουν τα μαύρα πούπουλα και γίνονται κανονικά. Απ΄ ό,τι φαίνεται μεταδίδεται στους απογόνους αλλά δεν εμφανίζεται πάντα. Υπάρχει DF Dark Factor (Dark Green / Laurel) και SF Dark Green (Olive). Η παραλλαγή αυτή δεν ευθύνεται για το χρώμα του σώματος όπως κίτρινο ή μπλε. Ελέγχει όμως το βάθος χρώματος και λειτουργεί ανεξάρτητα από τις άλλες μεταλλάξεις.

 

 
Σκουρόχρωμα πουλιά Melanistic. Συνολικά όλα τα χρώματα του πουλιού έγιναν πιο σκούρα. Έχει σκούρο-πράσινη πλάτη, βρώμικη κίτρινη κοιλιά, το μπλε στο κεφάλι γίνετε πιο αχνό και σχεδόν εξαφανίζεται. Δεν θεωρείτε μετάλλαξη αλλά παραλλαγή. Θεωρείτε ότι αλλαγή στο φαινότυπο φέρνει ακατάλληλο φωτισμό και αλλαγές στο ορμονικό σύστημα του πουλιού. Τα μελανιστικά πουλιά μπορούν να γεννήσουν μελανιστικά μωρά, όμως μπορεί και κανονικά. Τα σκουρόχρωμα πούπουλα μπορούν να μείνουν για όλη τη ζωή αλλά μπορούν και να φύγουν εντελώς μετά από την πρώτη ή δεύτερη πτερορροια.

Μισόπλευρα Half Sider είναι πουλιά βαμμένα συμμετρικά σε διαφορετικά χρώματα αρσενικού η θηλυκού. Συνήθως είναι γόνιμα. Τα Γυναδρόμορφα  είναι πουλιά που είναι βαμμένα συμμετρικά στα χρώματα και αρσενικού και θηλυκού ταυτόχρονα και συνήθως δεν είναι γόνιμα. 

 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.