Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Gouldian Finch

Lady Gould, Gouldian, Gouldian Finch, Rainbow Finch (Chloebia gouldiae). Ένα από τα πιο όμορφα πουλιά στο κόσμο ονομάζεται Gouldian Finch. Είναι πολύ δημοφιλές είδος χάρη στα έντονα χρώματα και μελωδική του φωνή. Το μήκος του είναι περίπου 11 εκατοστά (13-15 μαζί με τη ουρά) και ζυγίζει 16-17 γραμμάρια.

Διαμονή

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Gouldian Finch;

  

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Αναγνώριση Φύλου
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
  Επιλογή ζευγαριών
  Προετοιμασία ζευγαριών
  Φωλιές, υλικό φωλιάς
  Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών
  Απογαλακτισμός νεοσσών
Μεταλλάξεις
Εργαλείο Υπολογισμού Απογόνων
Εργαλείο Υπολογισμού Γονέων
Χρήσιμη ορολογία
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

Internet 

www.savethegouldian.org, www.gouldianfinch.info, www.gouldianfinches.eu, www.gouldiansgalore.com, www.mfgouldianfinches.com, www.gouldianfinch.com.au, www.ladygouldian.com, www.fabulousfinch.com, www.australiangouldian.com , www.lady-gouldian-finch-breeding-expert-guide.com, www.gouldianfinchplanet.com

 

 

 

 

 

Gouldian Finch Post it Bird Tips

 

Τα Gouldians είναι πολύ ευαίσθητα στην αλλαγή της θερμοκρασίας, στην ποιότητα τροφής και νερού. Απαιτούν καλή φροντίδα, τακτική παρακολούθηση και αρκετό χώρο για να πετάξουν. Χρειάζονται τροφή όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας και αν γίνεται αλλαγή νερού 2 φορές την ημέρα. Είναι καλύτερο να τα κρατάτε σε ζευγάρια η σε μικρές ομάδες.
 

Κλουβί
Καλό είναι να μπορείτε να προσφέρετε στα πουλιά σας ένα μεγάλο κλουβί η μία κλούβα πτήσης. Τα Gouldian πρέπει να πετάνε επειδή στα μικρά κλουβιά παίρνουν γρήγορα βάρος και εμφανίζεται λίπος στη κοιλιά τους. Δεν σας προτείνουμε να αφήνετε τα Gouldian σε ελεύτερη πτήση μέσα στο δωμάτιο. Αγχώνονται,  πετάνε χαοτικά και χτυπιούνται στους τοίχους. Δεν είναι παπαγάλοι και δεν χρειάζονται επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Πρέπει να έχουν όσο γίνετε πιο λίγες αλλαγές και πιο πολύ σταθερότητα στη ζωή τους.

 

Αν θέλετε να κρατήσετε ένα ζευγάρι, τότε το μήκος του κλουβιού πρέπει να είναι 60-80 εκατοστά τουλάχιστον για να τους δώσει δυνατότητα να πετάνε. Τα κλουβιά καλύτερα να έχουν ορθογώνιο σχήμα χωρίς περιττές καμπύλες οι οποίες αφήνουν ανεκμετάλλευτο χώρο. 
 
Για την αναπαραγωγή προτείνουμε να χρησιμοποιείτε κλουβιά σε ορθογώνιο σχήμα (τύπου Box). Αυτά είναι κλειστά κουτιά από όλες τις πλευρές εκτός από τη πρόσοψη. Εκεί μέσα τα πουλιά νιώθουν πιο ασφαλή επειδή δεν περιμένουν κανένα κίνδυνο από πίσω τους. Σε τέτοια κλουβιά μπορείτε να αναπαράγετε και άλλα δύσκολα είδη που τρομάζουν εύκολα. Επίσης μπορείτε σχετικά εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας μια ντουλάπα με 3-4 ορόφους με τέτοια ορθογώνια  κλουβιά. Στα κλουβιά αυτά συνήθως βάζουμε μια ειδική λάμπα επειδή δεν μπαίνει αρκετό φως. 

 

 

 

Εξοπλισμός Κλουβιού
Στο κλουβί πρέπει να υπάρχει μια ή παραπάνω ταΐστρες (ανάλογα με το μέγεθος του κλουβιού και αριθμό των πουλιών που ζουν μέσα) και ποτίστρα με φρέσκο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες. Στις ποτίστρες ανοικτού τύπου συνήθως πέφτουν κομματάκια τροφής,  πούπουλα, σκόνη και ακαθαρσίες και έτσι στο τέλος τις ημέρας μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για τα πουλιά. Για να το αποφύγετε να προτιμήσετε αυτόματες ποτίστρες που έχουν πολύ μικρή μύτη ώστε ίσα - ίσα να χωρέσει το ράμφος του πουλιού. Αν έχετε πολλά πουλιά σας συμφέρει να φτιάξετε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος ώστε το νερό να αδειάζει και να γεμίζει αυτόματα στις ποτίστρες ώστε να είναι πάντα φρέσκο και καθαρό.

Βάλτε στο κλουβί μερικά κλαδάκια και πατήθρες για να κάθονται τα πουλιά. Προτιμήστε φυσικά ξύλα διαφορετικού μέγεθος. Στις πατήθρες συχνά κρύβονται τσιμπούρια και ψείρες έτσι όλες τις πατήθρες πρέπει να τις πλένετε μια φορά το μήνα αν λερώνονται πολύ, και τα φυσικά κλαδιά καλύτερα να αντικαθίστανται με καινούρια. Μην βάζετε πολλά κλαδιά για να αφήνετε στα πουλιά χώρο να πετάνε. Συνιστούμε η διάμετρος στα κλαδάκια να είναι από 8 έως 15 χιλιοστά.

Επιπλέον βάλτε στο κλουβί μπολάκι με μίγμα από άμμο και σπασμένα όστρακα, τριμμένα τσόφλια αυγών, κόκαλο της σουπιάς και άλλες πηγές ασβεστίου και ιχνοστοιχείων. Καλό είναι να υπάρχει στο κλουβί ειδικό κάρβουνο για πουλιά.

Βάλτε μια ή δυο αυγοθήκες για αυγοτροφή η φρέσκα φρούτα.

Δώστε στα πουλιά σας τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο και βάλτε μέσα στο κλουβί μια μπανιέρα. Κάνοντας μπάνιο τα πουλιά φροντίζουν και καθαρίζουν τα φτερά τους. Το ύψος του νερού στην μπανιέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 εκατοστά αλλιώς το πουλί μπορεί να πνιγεί μέσα. Το νερό πρέπει να αλλάζεται καθημερινά όπως και να πλένετε καλά τη μπανιέρα.

 

 

 

Θέση Κλουβιού

Η καλύτερη θέση για κλουβί με παραδείσια πουλιά είναι σε ένα σχετικά ήσυχο δωμάτιο που δεν περνάει πολύς κόσμος. Η καλύτερη τοποθέτηση είναι στον τοίχο στο ύψος τον ματιών μας και πάνω, κατά προτίμηση δίπλα στο παράθυρο. Πρέπει να προσέχετε όμως να μην υπάρχουν ρεύματα αέρα και να μην πέφτει απευθείας ο ήλιος πάνω στο κλουβί για πολλή ώρα. 

Η κουζίνα δεν είναι κατάλληλος χώρος για κλουβιά. Ο ατμός, οι μυρωδιές αλλά και διάφορες ουσίες που αναδύονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι επικίνδυνες για τα Gouldians. Επίσης δεν προτείνουμε να κρατάτε στο ίδιο δωμάτιο με τα πουλιά άλλα ζώα όπως σκυλιά και γάτες. Μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι σχετικά αδιάφορα για τα πουλιά όμως αργά η γρήγορα μπορεί να συμβεί το μοιραίο.

  

Θερμοκρασία
Τα Gouldians είναι πολύ ευαίσθητα στην αλλαγή της θερμοκρασίας, γι’ αυτό πρέπει να τα προστατεύετε από ρεύματα αέρα και χαμηλές θερμοκρασίες. Για το είδος αυτό θεωρείται ιδανική θερμοκρασία 24-28ο C και υγρασία 60-70%, όμως στις περιοχές της Αυστραλίας που ζούνε αυτά τα υπέροχα πουλιά συχνά η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και 40-45ο C στη σκιά και η υγρασία μπορεί να φτάσει μέχρι και 90%. Τα Gouldian είναι καλά προσαρμοσμένα στις ακραίες αυτές κλιματικές συνθήκες, όμως πτώση τις θερμοκρασίας κάτω από 12 βαθμούς μπορεί να είναι επικίνδυνη. 

 

Στις χαμηλές θερμοκρασίες τα πουλιά κρυώνουν και έτσι μειώνουν την κινητικότητά τους και φουσκώνουν τα φτερά τους για να αποθηκεύσουν ενέργεια και θερμότητα που όμως ξοδεύεται πολύ γρήγορα. Έτσι γίνονται πολύ ευάλωτα και γρήγορα αρρωσταίνουν. 

 

Γενικά, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όλα τα άρρωστα πουλιά τα βάζουμε πρώτα σε ένα πολύ ζεστό μέρος με θερμοκρασία 28-30ο βαθμούς και με υψηλή υγρασία για να συνέλθουν και να πάρουν δύναμη. Η υψηλή υγρασία βοηθάει στα πουλιά να διατηρούν τα πούπουλα σε καλή κατάσταση, επηρεάζει τη δομή του φτερού ειδικά στην περίοδο της πτερόρροιας και βοηθάει τα νέα φτερά να μεγαλώσουν σωστά, χωρίς να προκαλούν φαγούρα στο πουλί.

 

 

 

Φωτισμός και βιταμίνη D3
Το φως και οι ακτίνες UV του ηλιακού φάσματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ραχίτιδας και τη σύνθεση της βιταμίνης D η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Εάν στεγάζουμε τα πουλιά μας σε εξωτερικό χώρο, τότε δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο παρά μόνο να φροντίσουμε ώστε η θέση που θα βρίσκονται να έρχεται σε απευθείας επαφή με το φως του ήλιου, αλλά παράλληλα να τους παρέχει και κάποιο μέρος για να προστατεύονται από αυτόν όταν το θελήσουν. 
 
Τα Gouldians είναι εξωτικά πουλιά που ζουν στις τροπικές ζώνες όπου το μήκος της ημέρας και της νύκτας είναι περίπου ίσες. Σε αιχμαλωσία τα πουλιά χρειάζονται περίπου 12 ώρες φως. Το χειμώνα θα χρειαστείτε επιπλέον ηλεκτρικό φωτισμό για να μεγαλώσετε τεχνιτά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα με τους ανθρώπους, τα πουλιά μπορούν να δουν το UV φως, έτσι η έλλειψή του για τα πουλιά είναι σαν να βλέπει ο άνθρωπος τα πάντα σε μαύρο άσπρο χρώμα. Το φως του ηλίου που περνάει μέσα από το τζάμι του παραθύρου χάνει τη μεγαλύτερη ποσότητα της ακτινοβολίας UV. Το φως που εκπέμπει ένας συνηθισμένος λαμπτήρας δεν έχει τη σωστή αναλογία του φάσματος UV και δεν κάνει για πουλιά. Ο απλός φωτισμός του σπιτιού απέχει πολύ από το φυσικό φως του ήλιου έτσι τα πουλιά χρειάζονται ειδικές λάμπες.
 
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λάμπες όπως Arcadia Bird Lamp και ειδικές λάμπες φθορισμού όπως η Sun-Glo και Life-Glo, η χρήση των οποίων παρέχει ένα ωραίο αποτέλεσμα. Βασικό είναι να ακολουθείτε σταθερές ώρες ανοίγματος και κλεισίματος του φωτός. Θα πρέπει δηλαδή το φως να ανάβει συγκεκριμένη ώρα το πρωί και να σβήνει συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ.

Η ύπαρξη των ακτίνων UV επηρεάζει άμεσα τη σύνθεση της βιταμίνης D3 στον οργανισμό του πουλιού. Στα περισσότερα ζώα η σύνθεση τις βιταμίνης D3 επιτυγχάνεται όταν το φως του ηλίου πέφτει πάνω στο δέρμα. Τα πουλιά όμως είναι όλα καλυμμένα με φτερά και η διαδικασία σύνθεσης της D3 είναι διαφορετική. Το συκώτι παράγει προ-βιταμίνη, η οποία, μέσω του αίματος μαζεύεται στον ουροπυγικο αδένα και συγκεντρώνεται στους σμηγματογόνους αδένες. Την ώρα που το πουλί καθαρίζεται η προ-βιταμίνη απλώνεται στο φτέρωμα με τη βοήθεια του ράμφους του. Κάτω από το φως του ηλίου η προβιταμίνη μεταμορφώνεται σε άλλη μια ουσία η οποία πάλι μαζεύεται με το ράμφος με τον επόμενο καθαρισμό φτερώματος και έτσι μπαίνει στον οργανισμό του πουλιού. Χάριν της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος και με τι βοήθεια του συκωτιού και των νεφρών η ουσία αυτή μεταμορφώνεται σε βιταμίνη D3. Έλλειψη βιταμίνης D3 συνεπάγεται και την έλλειψη ασβεστίου. Το ασβέστιο δεν απορροφάται στο σώμα εξ αιτίας της έλλειψης της βιταμίνης D3.

 

Συμβίωση
Τα Gouldians δεν είναι επιθετικά πουλιά. Μπορείτε να τα κρατάτε στις κλούβες μαζί με άλλα μη επιθετικά παραδείσια πουλιά. Πολύ καλά συζούν με Sosiety, Shafttail, Star, Owl finch. Τα επιθετικά είδη όπως τα Zebra, Java, Diamond finch δεν συνιστάται για συγκατοίκηση με τα Ggouldians επειδή μπορεί να τους τραβάνε τα πούπουλα και να τα ενοχλούν.

Αν έχετε πουλί που μόλις πέρασε κατάσταση άγχους (π.χ εξ αιτίας μιας μεταφοράς του) προτιμότερα να το κρατήσετε απομονωμένο για μια εβδομάδα μέχρι να συνέλθει.

 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.