Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title=
Gouldian Finch

Lady Gould, Gouldian, Gouldian Finch, Rainbow Finch (Chloebia gouldiae). Ένα από τα πιο όμορφα πουλιά στο κόσμο ονομάζεται Gouldian Finch. Είναι πολύ δημοφιλές είδος χάρη στα έντονα χρώματα και μελωδική του φωνή. Το μήκος του είναι περίπου 11 εκατοστά (13-15 μαζί με τη ουρά) και ζυγίζει 16-17 γραμμάρια.

Αναγνώριση Φύλου

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Gouldian Finch;

  

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Αναγνώριση Φύλου
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
  Επιλογή ζευγαριών
  Προετοιμασία ζευγαριών
  Φωλιές, υλικό φωλιάς
  Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών
  Απογαλακτισμός νεοσσών
Μεταλλάξεις
Εργαλείο Υπολογισμού Απογόνων
Εργαλείο Υπολογισμού Γονέων
Χρήσιμη ορολογία
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

Internet 

www.savethegouldian.org, www.gouldianfinch.info, www.gouldianfinches.eu, www.gouldiansgalore.com, www.mfgouldianfinches.com, www.gouldianfinch.com.au, www.ladygouldian.com, www.fabulousfinch.com, www.australiangouldian.com , www.lady-gouldian-finch-breeding-expert-guide.com, www.gouldianfinchplanet.com

 

 

 

 

 

Gouldian Finch Post it Bird Tips

 

Αν είστε νέος στην αναπαραγωγή των Gouldian συχνά είναι δύσκολα να διαλέξετε τα πουλιά για να είναι διαφορετικού φίλου. Ειδικά τώρα που υπάρχουν στη αγορά πολλές μεταλλάξεις που δυσκολεύουν καμία φορά μέχρι και τον έμπειρο εκτροφέα. Δεν είναι όλα τόσο δύσκολα και με λίγη εμπειρία θα μπορείτε ευκολία να κάνετε εξακρίβωση του φύλου τον πουλιών.
 

Τα αρσενικά Gouldian τραγουδούν και χορεύουν. 

Τα αρσενικά έχουν μια μελωδική ήσυχη φωνή. Τα Gouldians δεν θεωρούνται ωδικά πουλιά. Μην περιμένετε κάτι φοβερό από τη φωνή τους. Το τραγούδι τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τραγούδι ενός καναρινιού, έχουν όμως έχουν ένα όμορφο τραγούδι που δεν βαραίνει τα αυτιά και δεν γίνεται ενοχλητικό. Τα θηλυκά Gouldian δεν τραγουδούν και κάνουν μόνο ένα επαναλαμβανόμενο ήχο τσίου-τσίου [audio]. Την ώρα που το αρσενικό τραγουδάει στο θηλυκό συνήθως τεντώνεται και αρχίζει να πηδάει στο κλαδάκι συχνά κρατώντας στο ράμφος κάποιο χορταράκι η νήμα, στη συνέχεια κατεβάζει το κεφάλι κάτω και κάνει γρήγορες κινήσεις δεξιά αριστερά με το κεφάλι. Τα θηλυκά δεν χορεύουν όπως θα αρσενικά, όμως κάποιες φορές όταν δέχονται το αρσενικό του απαντάνε προσπαθώντας να επαναλαμβάνουν το χορό του.

  
Μέγεθος της μάσκας στο κεφάλι.

Τα αρσενικά Gouldian έχουν πιο έντονο κόκκινο η κίτρινο χρώμα στο κεφάλι, Έχουν πιο μεγάλη και πιο καθαρή μάσκα με καθαρές διαχωριστικές γραμμές ενώ τα θηλυκά συχνά έχουν πιο θαμπά χρώματα, οι γραμμές δεν είναι καθαρές και ίσιες, η μάσκα φαίνεται πιο μικρή και συχνά έχει πολύ μαύρο χρώμα χωρίς σαφές διαχωριστικές γραμμές (αυτά τα πουλιά λέγονται "με βρώμικη μάσκα").

 
Στα μαυροκέφαλα πούλια και αρσενικό και θηλυκό έχουν περίπου το ίδιο χρώμα και μέγεθος τις μάσκας.

 

  
Χρώμα του Στήθος.

Τα αρχέγονα αρσενικά έχουν πιο έντονο βαθύ πορφυρό στήθος και τα θηλυκά έχουν πιο απαλό ιώδη χρώμα στήθος. Υπάρχει όμως μια μετάλλαξη Lilac που τα αρσενικά έχουν ιώδη χρώμα στήθος και τα θηλυκά έχουν ακόμα πιο ανοικτό χρώμα στήθος που πλησιάζει πολύ στο άσπρο. Σε αυτές περιπτώσεις καλύτερα να δείτε άλλες ενδείξεις και να μην αποφασίζεται αμέσως ότι το πουλάκι είναι θηλυκό. Στα λευκόστηθα πουλιά στήθος είναι λευκό και στα δυο φύλα.

 

  
Μπλε περιλαίμιο

Τα αρσενικά Ggouldian (αρχέγονα και μπλε) έχουν πολύ έντονο μπλε περίγραμμα γύρω από τη μάσκα του κεφαλιού. Λεπτή μπλε καθαρή γραμμή από μπροστά, το οποίο γίνετε φαρδύ στο πίσω μέρος του κεφαλιού και απαλά αναμειγνύεται με πράσινο χρώμα της πλάτης. Τα θηλυκά έχουν πολύ πιο θαμπό μπλε χρώμα και πιο λεπτό δακτυλίδι. Στα Αρσενικά Dilute το μπλε γίνετε πιο απαλό όμως το φάρδος του δακτυλιδιού δεν μικραίνει.
Εξαιρέσεις: Στα κίτρινα, και silver πουλιά το δακτυλίδι δεν φαίνεται καθαρά επειδή αλλάζει λίγο το χρώμα και γίνετε πιο θαμπό. Όμως με μια έμπειρη ματιά ξεχωρίζεται.

 

 
Μακρύ οδηγοί της ουράς.
Στα αρσενικά πουλιά τα δυο κεντρικά φτερά τις ουράς σχηματίζουν δυο οδηγούς οι οποίοι είναι πολύ μακρύτερα από ενός θηλυκού. Βέβαια να έχετε στο νου σας ότι τα φτερά αυτά μπορεί να λείπουν η να μην έχουν μεγαλώσει πλήρως ακόμα, έτσι μην βιάζεστε να πάρετε απόφαση ότι το πουλί είναι θηλυκό.
 
Χρώμα του ράμφος.

Κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής όταν το πουλάκι είναι πυρωμένο τα αρσενικά έχουν την
άκρη τις μύτης βαμμένο με έντονο κόκκινο (η κίτρινο), ενώ στα θηλυκά ο ράμφος γίνετε όλο μαύρο. Στη κανονική κατάσταση ράμφος τον πουλιών είναι λευκό και έχουν μόνο λίγο χρώμα στην άκρη (κόκκινο/κίτρινο για αρσενικά και κόκκινο/κίτρινο/μαύρο στα θηλυκά). Άρα ο διαχωρισμός βάση σε αυτές τις ενδείξεις μπορεί να γίνει μόνο αν τα πουλιά είναι ώριμα και έτοιμα για αναπαραγωγή.

 


 
Εξαιρέσεις: Στα μωρά μέχρι 3 μηνών ράμφος είναι μαύρο η μισό μαύρο. 
Στις χρωματικές μεταλλάξεις όπως κίτρινα, μπλε η silver συχνά το χρώμα του ράμφους δεν εμφανίζεται η δεν είναι τόσο έντονα ορατά όπως στα αρχέγονα πράσινα gouldians.

 
Χρώμα τις κοιλιάς.

Στα αρχέγονα αρσενικά η κοιλιά έχει έντονο κίτρινο χρώμα, ενώ στα θηλυκά απαλό κίτρινο χρώμα. Στα Μπλε αρσενικά η κοιλιά παίρνει ροδακινί (κιτρινοπορτοκαλί χρώμα) ενώ στα θηλυκά γίνετε απαλό μπεζ. 

 

Αν τα πουλιά είναι Μπλε λευκόστηθα το χρώμα τις κοιλιάς μπορεί να είναι σχεδόν λευκό και στα δυο φύλλα. 

 
Αρσενικά Dilute.
Dilute είναι μια μετάλλαξη που προέρχεται από ζευγάρωμα ενός κανονικού πράσινου πουλιού με ένα κίτρινο. Dilute μπορούν να είναι μόνο αρσενικά - ποτέ θηλυκά. Σε αυτή τι μετάλλαξη το πράσινο χρώμα τις πλάτης διαλύεται με κίτρινο χρώμα (50/50) και μας βγαίνει ένα πουλί με ανοικτό πράσινο χρώμα τις πλάτης. Επίσης όλα τα μαύρα σημεία στο κεφάλι και στην ουρά γίνονται γκρίζα και όλα τα μπλε γίνονται απαλό γαλάζιο χρώμα. Έτσι αν βλέπετε ένα πουλί με γκρίζο κεφάλι και ανοικτόχρωμη πράσινη πλάτη σίγουρα είναι αρσενικό, επειδή τα χρώματα του είναι διαλυμένα 50/50 και θα λέγεται αυτό το πουλί μαυροκέφαλο Dilute.
 

Και βέβαια, αν το πουλί σας έκανε αυγό, τότε είναι σίγουρα θηλυκό )))


Εξαιρέσεις: Πολύ σπάνια τυχαίνουν πολύ καλά χρωματισμένα θηλυκά, που μπορείτε να το μπερδέψετε με αρσενικό όπως και αντίθετο στη περίπτωση πολύ άσχημα βαμμένου αρσενικού. Σε αυτή τη περίπτωση κοιτάξτε τους υπόλοιπους τρόπους διαχωρισμού φύλου και όχι τα χρώματα.
 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.