Στη συνέχεια παραθέτουμε χρήσιμες οδηγίες έτσι ώστε να βοηθήσετε τα πουλιά σας να ξεπεράσουν τη πτερόρροια χωρίς παρενέργειες, Πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου τις συνθήκες που επικρατούν στο φυσικό περιβάλλον του κάθε είδους.
Περιβάλλον
Στην εσωτερική εκτροφή τα πράγματα επηρεάζονται από τις συνθήκες που εμείς διαλέγουμε να παρέχουμε στα πουλιά. Έτσι με τη χρήση τεχνητού φωτισμού, με την επιλογή της διάρκειας της ημέρας (του ημερήσιου φωτός), και με την ρύθμιση της θερμοκρασίας και υγρασίας μπορούμε να εξομοιώσουμε την εναλλαγή των εποχών. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να οδηγήσουμε τα πουλιά στην πτερόρροια αλλάζοντας απλά τις συνθήκες. Στην περίπτωση όμως που οι συνθήκες δεν λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των πουλιών αλλά με βάση τις δικές μας ανάγκες και τρόπο ζωής τότε αυτό μπορεί να μπερδέψει τα πουλιά κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις πτερόρροιας ακανόνιστου ρυθμού και διάρκειας.
Φως
Το ηλιακό φως επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των φτερών ενώ είναι αναγκαίος παράγοντας στη διαβίωση του πτηνού. Στην εσωτερική εκτροφή μπορούν να τοποθετηθούν ειδικές λάμπες οι οποίες παράγουν τη χρήσιμη ακτινοβολία του ηλίου.
Θερμοκρασία
Η απώλεια των φτερών έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται μονωτική ικανότητα του πτερώματος κάτι που έχει σαν άμεση συνέπεια τα πουλιά να είναι πιο ευάλωτα στο κρύο. Επομένως η θερμοκρασία στο χώρο που διατηρούνται δεν θα πρέπει να πέφτει χαμηλά.
Υγρασία
Στη φύση η περίοδος στην οποία πραγματοποιείται η πτερόρροια είναι περίοδος αυξημένης υγρασίας. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να προσομοιώσουμε αυτή τη συνθήκη είτε ψεκάζοντάς τα με νερό είτε παρέχοντας τους τακτικά τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο. Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή το νερό να μην είναι κρύο γιατί αυτό θα αναστατώσει το ρυθμό αντικατάστασης των φτερών. Επομένως καλό είναι να χρησιμοποιούμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξεκούραση
Τα πουλιά θα πρέπει ξεκουράζονται συστηματικά. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε να κοιμούνται 8 με 12 ώρες.
Ασφάλεια
Η πτώση των φτερών κάνει τα πουλιά ευάλωτα όσον αφορά τους εχθρούς τους. Την ίδια αίσθηση έχουν και τα πουλιά της εκτροφής. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να τους παρέχουμε ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος χωρίς να τα ενοχλούμε όπου θα φροντίζουμε οι συνθήκες, που έχουμε προαναφέρει, να διατηρούνται σταθερές.
Επίσης, κυρίως για τα gouldian, εάν οι συνθήκες δεν είναι σταθερές και τα πουλιά στρεσάρονται τότε είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη των ακάρεων της τραχείας (airsac mite) κάτι που μπορεί να οδηγήσει το πουλί στο θάνατο.
Διατροφή
Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα πουλιά που έχουν σταθερά μια ισορροπημένη διατροφή με μείγμα σπόρων, φρέσκα λαχανικά, αυγοτροφή, και βλαστομένους σπόρους δεν έχουν ανάγκη από συμπληρώματα διατροφής. Εάν όμως τα πουλιά τρέφονται αποκλειστικά μόνο με σπόρους (επομένως δίαιτα χαμηλή σε αμινοξέα) τότε θα χρειασθούν βιταμίνες και πρόσθετα ιχνοστοιχεία.
Επομένως θα πρέπει να τους παρέχετε:
|
Μείγμα σπόρων για παραδείσια εμπλουτισμένο με κεχρί (καναρινόσπορος) και νίζερ |
|
Φρέσκα λαχανικά πλούσια σε θείο, σίδηρο (λάχανο, μπρόκολα, ραδίκια, καρότα και κουνουπίδι, σπανάκι, όσπρια) |
|
Πρωτεΐνη καλής ποιότητας όπως είναι το αυγό ή αυγοτροφή |
|
Βλαστομένους σπόρους (sprouting seeds), η διαδικασία δημιουργίας βλαστομένων σπόρων θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο. |
|
Ασβέστιο (κόκκαλο σουπιάς, άμμος) |
Εάν δεν μπορείτε να παρέχετε στα πουλιά συστηματικά το παραπάνω διαιτολόγιο τότε θα πρέπει να καταφύγετε στη χρήση διαλυμάτων που παρέχονται με το νερό. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η επέμβαση θα πρέπει στη συνέχεια να χορηγούνται επιπλέον βιταμινούχο διάλυμα. Όλη αυτή η διαδικασία δεν προτείνεται.
Επιστροφή
|