Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=
 
Gordon Blue Waxbill 

Ανήκει στην ομάδα Uraeginthus και ξεχωρίζονται για το απαλό πέταγμα τους που συγκρίνετε με πέταγμα μιας μικρής πεταλούδας. Στη φύση τα πουλιά αυτά ζούνε σε μικρά σμήνη. Είναι ευαίσθητα στην αλλαγή θερμοκρασίας.

Αναπαραγωγή

 

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Cordon Blue Waxbill;

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
Μεταλλάξεις
Αναγνώριση φύλου
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Bird Life international

http://www.birdlife.org

 

 

 

 

 

 

Στη φύση η περίοδος αναπαραγωγής σε αυτά τα πουλιά αρχίζει στο τέλος τις περιόδου των βροχών (συνήθως είναι από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο). Στην αιχμαλωσία τα πουλιά αυτά μπορείτε να αναπαράγετε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση, να μην κάνει κρύο και να υπάρχει άφθονη και διαφορετική τροφή στα κλουβιά.

 

Συνήθως η περίοδος αναπαραγωγής για περισσότερα πουλιά στη χώρα μας γίνετε η την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η διάρκεια τις μέρας τη περίοδο αναπαραγωγής θα πρέπει να είναι περίπου 14 ώρες.

 
Αν θέλετε να χαλάσετε ένα ζευγάρι και να αλλάξετε ένα από τα πουλιά με άλλο να ξέρετε ότι για να σχηματιστεί το καινούριο ζευγάρι καμία φορά χρειάζεται πάνω από τις 3 μήνες μέχρι τα πουλιά θα δείχνουν τη πρώτη ένδειξη δεμένου ζευγαριού. Ο παλιός σύντροφος θα πρέπει να είναι έξω από το οπτικό και ακουστικό πεδίο του άλλου πουλιού. Αν τα πουλιά βλέπονται η ακούγονται το καινούριο ζευγάρι δεν θα σχηματιστεί.
 
Αν το ζευγάρι είναι σχηματισμένο, το αρσενικό τραγουδάει και όταν τα πουλιά έτοιμα για αναπαραγωγή τότε μπορούν να χτίσουν τη φωλιά και να αρχίσουν να κάνουν αυγά σε περίπου μια εβδομάδα.

Τα Cordon Blue αναπαράγονται πολύ δύσκολα σε μικρές κλούβες, όμως σχετικά εύκολα σε μεγάλες εξωτερικές κλούβες. Τα πουλιά αυτά είναι πολύ κινητικά έτσι προτεινόμενες διαστάσεις του κλουβιού για ένα ζευγάρι είναι 150 * 100 εκ. Προτιμάνε φωλιές κλειστού τύπου. Αν έχετε μεγάλη κλούβα ή κλούβα πτήσης τότε βάλτε τη φωλιά σε ασφαλές σημείο, κάπου ψιλά 1,5 -2 μέτρα πάνω από το έδαφος. Συχνά μπορούν να αρχίσουν να κτίζουν τα ίδια σφαιρική φωλιά μέσα σε ένα θάμνο. Τη φωλιά τη στρώνουν με κοκκοφοίνικα και μικρά πούπουλα.
 
 

Ο αρσενικός χορεύει μπροστά στο θηλυκό - πηδάει πάνω κάτω στο κλαδάκι και πετάει το κεφάλι του προς το πίσω με κάθε πηδηματάκι. Στρίβει την ουρά του προς μέρος του θηλυκού και συνήθως κρατάει στο στόμα ένα μακρύ χορταράκι. Το τραγούδι του αρσενικού είναι σχετικά όμορφο με λεπτή φωνή και θυμίζει ένα πολύ γρήγορο τιτίβισμα μέσα στο οποίο καμία φορά μπαίνουν ξεχωριστά μακρόσυρτα σφυρίγματα.

Για πετυχημένη αναπαραγωγή πρέπει να προσέχετε για αν μην έχει απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Και να μην πέφτει η θερμοκρασία κάτω από 20ο C. Επειδή τα πουλιά αρρωσταίνουν εύκολα υπάρχει κίνδυνος να παρατήσουν τη φωλιά.

Δεν συνίσταται να ελέγχετε τη φωλιά. Συνήθως αποφεύγουμε να κάνουμε ωοσκόπηση. Τη φωλιά την ανοίγουμε μόνο μια φορά για να βάλουμε δακτυλίδια στα μικρά. Τα πουλιά τρομάζουν πολύ εύκολα και αν προκαλέσουμε αναστάτωση στους γονείς μπορεί να παρατήσουν τη φωλιά. Προτείνουμε παράλληλα να έχετε βάλει φωλιά ένα ζευγάρι Κοινωνικούς σπίνους, έτσι αν θα πάει κάτι στραβά και οι γονείς θα παρατήσουν τα αυγά η τα μικρά ίσως θα μπορείτε να τα σώσετε βάζοντας τα στη φωλιά των θετών γονιών.
 
Τα Cordon Blue γεννούν 4-6 αυγά. Η επώαση ξεκινάει από 3 αυγό συνήθως και διαρκεί 11 ημέρες από το θηλυκό. Τα νεογέννητα έχουν σκούρο δέρμα με καφέ χνούδι πάνω στο σώμα. Στην ηλικία 18-25 ημερών τα μικρά βγαίνουν από τη φωλιά. Οι νεοσσοί απογαλακτίζονται στις 34 ημέρες και είναι ίδιοι με το θηλυκό με λίγο πιο θαμπά χρώματα και μαύρο ράμφος. Αρχίζουν τη πτερορροια στην ηλικία 3-4 μηνών. Αποκτούν το τελικό τους χρώμα περίπου σε 6 μήνες. Τραγουδάει και αρσενικό και θηλυκό.

Έχουν πάρει υβρίδια πουλιά από τα Cordon Blue και άλλα υποείδη της οικογένειας. Μερικά από αυτά είναι γόνιμα. Όμως ΜΗΝ ζευγαρώνεται διαφορετικά είδη μεταξύ τους. Ο στόχος όλον μας είναι να διατηρούμε κάθε είδος καθαρό και να βοηθήσουμε να δυναμώνει και να παράγει καλά και δυνατά πουλιά.

 

  

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.