Οι υδατάνθρακες ή σάκχαρα αποτελούν το κύριο ενεργειακό διατροφικό στοιχείο και είναι απαραίτητοι στη διατροφή των πουλιών.
Οι υδρογονάνθρακες, μέσω της διάσπασής τους, αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και την τροφοδοσία με ενέργεια όλων των λειτουργιών του σώματος των πουλιών. Είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει έλλειψη υδρογονανθράκων εάν το μίγμα σπόρων περιέχει καναρινόσπορο (κεχρί) και βόρι (French white, Japanese, Hungarian-panicum, millets), οι οποίοι είναι σπόροι πολύ πλούσιοι σε υδρογονάνθρακες.
Υπάρχουν δύο μορφές υδατανθράκων, οι απλοί και οι σύνθετοι.
Οι απλοί είναι τα σάκχαρα. Αφομοιώνονται και απορροφούνται γρήγορα και δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα πουλιά.
Αποφεύγουμε να δίνουμε τροφές που περιέχουν ζάχαρη.
Επίσης δεν δίνουμε ποτέ σοκολάτα στα πουλιά, διότι περιέχει ουσίες που μπορεί να τα σκοτώσει. Τα φρούτα περιέχουν επίσης υψηλό ποσοστό ζάχαρης και επομένως θα πρέπει να δίδονται με μέτρο.
Από τους σύνθετους υδατάνθρακες και ειδικά τους πολυσακχαρίτες, ξεχωρίζουμε το άμυλο. Το άμυλο είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας για τα πουλιά και χρησιμεύει για τη δημιουργία δευτερευόντων αμινοξέων (δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) και του λίπους. Τα πουλιά λαμβάνουν το άμυλο μέσω σπόρων όπως είναι το
κεχρί, το οποίο αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία των μιγμάτων διατροφής των καναρινιών.
Αλλοι σπόροι πλούσιοι σε άμυλο είναι, η βρώμη, το σιτάρι, οι σπόροι αγριόχορτου,
χλόης, κ.α.
Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε την περίοδο αναπαραγωγής καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Όπως με τις βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία έτσι και με τους υδρογονάνθρακες, απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες για περισσότερη ενέργεια την περίοδο αυτή, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα στην αναπαραγωγή και τη υγεία των νεοσσών και των ζευγαριών.
Η παροχή φυτρωμένων σπόρων στα ζευγάρια με μικρά, δίνουν στους νεοσσούς μια επιπλέον πηγή ενέργειας. Όταν οι σπόροι βρίσκονται στη διαδικασία φύτρωσης το άμυλο που περιέχουν μετατρέπεται σε γλυκόζη η οποία με τη σειρά της απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό των πουλιών.
|