Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title=
Διατροφή

Τα παραδείσια πουλιά είναι κατ' εξοχήν σποροφάγα πουλιά. Συνήθως ένα μίγμα σπόρων για παραδείσια πουλιά που 

συνήθως βρίσκουμε στα καταστήματα για ζώα και πουλιά συντροφιάς είναι αρκετό για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες τους για τροφή. 

Βασικές Θρεπτικές Ουσίες

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή παραδείσιων πουλιών; 

  

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Βασικές Θρεπτικές Ουσίες
Αμυλούχοι Σπόροι - Διατροφική Αξία
Λιπαροί Σπόροι - Διατροφική Αξία
Λαχανικά - Διατροφική Αξία
Φρούτα - Διατροφική Αξία
Ιώδιο ως βασικό συμπλήρωμα διατροφής
Συνταγές αυγοτροφής - Μαλακή Τροφή  ΝΕO
Συνταγή αυγοτροφής
Σερβίροντας την αυγοτροφή
 
 Τάισμα στο χέρι - HandFeeding
 
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

Εισαγωγή

Τα σποροφάγα πουλιά τρέφονται συνήθως με μια μεγάλη ποικιλία σπόρων τους οποίους αναζητούν αναλώνοντας σχεδόν το μισό χρόνο της ημέρας τους. Το είδος των σπόρων, η ποσότητα αλλά και η ποιότητα εξαρτάται από την εποχή του χρόνου, τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται (αναπαραγωγή, πτερρόροια), την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν.

Ανάλογα με το είδος των πουλιών το μείγμα των σπόρων είναι και διαφορετικό. Για τα παραδείσια το βασικό συστατικό της τροφής τους είναι οι αμυλούχοι σπόροι. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις διατροφικές συνήθειές τους αφού σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά για τα πουλιά.

Επομένως είτε η παρατήρηση των πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον είτε η συλλογή πληροφοριών από έμπειρους εκτροφείς μπορούν να μας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για μια ικανοποιητική εκτροφή. 

Πριν ξεκινήσουμε ας έχουμε κατά νου μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές θρεπτικές ουσίες.

  

Λίπη

Αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας. Χρησιμοποιείται σαν διαλύτης ορισμένων βιταμινών (λιποδιαλυτές). Αυτό σημαίνει ότι το λίπος θα πρέπει να υπάρχει σε επάρκεια ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία.

Σε ένα μείγμα σπόρων υπάρχουν αρκετά είδη με λιγότερα ή περισσότερα λιπαρά. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στα πουλιά ένα μείγμα που να περιέχει σωστή αναλογία σπόρων καλής ποιότητας. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή σε αυτό. Το κάθε είδους πουλιού χρειάζεται συγκεκριμένους σπόρους και σε διαφορετική αναλογία.

Η ποσότητα των λιπαρών εξαρτάται από το είδος των πουλιών, από το χώρο διαμονής τους (εσωτερική ή εξωτερική εκτροφή), τη δραστηριότητά τους (σε κλούβες πτήσης, σε κλουβιά), από τις διάφορες χρονικές περιόδους (ηρεμία, αναπαραγωγή, πτερόρροια). 

Θα πρέπει να κατά νου ότι διαφορετική είναι η διατροφή ενός πουλιού που ζει στη φύση από ένα πουλί που έχουμε στην εκτροφή μας. Στη φύση τα πουλιά είναι διαρκώς σε κίνηση αφού πετάνε συνεχώς σε αντίθεση με τα πουλιά που ζουν σε ένα κλουβί ή μια κλούβα πτήσης.

Μερικοί σπόροι πλούσιοι σε λιπαρά είναι: Καναβούρι, Νίζερ, Ρούπσεν, Λιναρόσπορος, Καμελίνα, Σουσάμι, Ηλιόσπορος, Κία, κ.α.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κάθε οργανισμός δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστη ποσότητα λιπαρών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην παρεχόμενη ημερήσια ποσότητα.

Τα Gouldian παραδείγματος χάριν δεν μπορούν να ανεχτούν υψηλά ποσοστά λίπους στη διατροφή τους. Υπερβολική ποσότητα λιπαρών σπόρων θα έχει σαν αποτέλεσμα συσσώρευση λίπους στο σώμα τους.

 

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι χημικές ενώσεις που δημιουργούνται από διάφορα αμινοξέα* (όπως π.χ. λυσίνη, μεθιονίνη). Αποτελούν ένα βασικό στοιχεία στη διατροφή των πουλιών. Προσφέρουν τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για την ανάπλαση των κυττάρων, αύξηση και αντοχή του πτερώματος, την παραγωγή σπέρματος ή αυγών.

Οι ποσότητα πρωτεϊνών που πρέπει να παρέχουμε στα πουλιά διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο, την ηλικία και τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. 

Έτσι λοιπόν όταν τα πουλιά βρίσκονται σε κατάσταση αναπαραγωγής (ωοτοκία, ανατροφή νεοσσών), σε φάση πτερόρροιας ή όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα (πχ διαμονή σε κλούβα πτήσης) τότε οι ανάγκες για πρωτεΐνη είναι μεγαλύτερη από ότι σε εκείνα που διατηρούνται σε μικρό κλουβί ή βρίσκεται σε περίοδο ανάπαυσης. Επίσης τα νεαρά πουλιά έχουν αυξημένες ανάγκες για πρωτεΐνες από ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ιδιαίτερα τη περίοδο αναπαραγωγής ή ανατροφής των νεοσσών, η χορήγηση αυξημένης ποσότητας πρωτεΐνης είναι αναγκαία, με καλύτερη πηγή εκείνη των σφιχτοβρασμένων αυγών (ζωική πρωτεΐνη καλής ποιότητας) ή κατάλληλων αυγοτροφών του εμπορίου.

Στην αιχμαλωσία είναι αδύνατο με την παροχή της ποικιλίας μιγμάτων σπόρων να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες των πουλιών σε πρωτεΐνες. Βρεγμένοι ή φυτρωμένοι λιπαροί σπόροι όπως το νίζερ και το ρούπσεν είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και υδρογονάνθρακες. Απεναντίας οι αμυλώδεις σπόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ο καναρινόσπορος (κεχρί) και το βόρι (millet) είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες αλλά φτωχότεροι σε πρωτεΐνες.

 

*

Τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους.

 

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες ή σάκχαρα αποτελούν το κύριο ενεργειακό διατροφικό στοιχείο και είναι απαραίτητοι στη διατροφή των πουλιών.

Οι υδρογονάνθρακες, μέσω της διάσπασής τους, αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και την τροφοδοσία με ενέργεια όλων των λειτουργιών του σώματος των πουλιών. Είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει έλλειψη υδρογονανθράκων εάν το μίγμα σπόρων περιέχει καναρινόσπορο (κεχρί) και βόρι (French white, Japanese, Hungarian-panicum, millets), οι οποίοι είναι σπόροι πολύ πλούσιοι σε υδρογονάνθρακες.

Υπάρχουν δύο μορφές υδατανθράκων, οι απλοί και οι σύνθετοι. 

Οι απλοί είναι τα σάκχαρα. Αφομοιώνονται και απορροφούνται γρήγορα και δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα πουλιά. Αποφεύγουμε να δίνουμε τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Επίσης δεν δίνουμε ποτέ σοκολάτα στα πουλιά, διότι περιέχει ουσίες που μπορεί να τα σκοτώσει. Τα φρούτα περιέχουν επίσης υψηλό ποσοστό ζάχαρης και επομένως θα πρέπει να δίδονται με μέτρο.

Από τους σύνθετους υδατάνθρακες και ειδικά τους πολυσακχαρίτες, ξεχωρίζουμε το άμυλο. Το άμυλο είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας για τα πουλιά και χρησιμεύει για τη δημιουργία δευτερευόντων αμινοξέων (δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) και του λίπους. Τα πουλιά λαμβάνουν το άμυλο μέσω σπόρων όπως είναι το κεχρί, το οποίο αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία των μιγμάτων διατροφής των καναρινιών. Αλλοι σπόροι πλούσιοι σε άμυλο είναι, η βρώμη, το σιτάρι, οι σπόροι αγριόχορτου, χλόης, κ.α.

Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε την περίοδο αναπαραγωγής καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Όπως με τις βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία έτσι και με τους υδρογονάνθρακες, απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες για περισσότερη ενέργεια την περίοδο αυτή, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα στην αναπαραγωγή και τη υγεία των νεοσσών και των ζευγαριών. 

 

Η παροχή φυτρωμένων σπόρων στα ζευγάρια με μικρά, δίνουν στους νεοσσούς μια επιπλέον πηγή ενέργειας. Όταν οι σπόροι βρίσκονται στη διαδικασία φύτρωσης το άμυλο που περιέχουν μετατρέπεται σε γλυκόζη η οποία με τη σειρά της απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό των πουλιών. 

  

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.