Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=
Shaft Tail Finch 

Είναι από τα πιο δημοφιλή παραδείσια πουλιά που συναντάμε στην αιχμαλωσία. 

Είναι σχετικά εύκολα και κατάλληλα για αρχάριους. Τα πουλιά αυτά εισήχθησαν στην Ευρώπη στο τέλος του 19 αιώνα 

και από τότε άρχισαν να τα αναπαράγουν σε όλο το κόσμο. 

Αναπαραγωγή

 

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Saft-tail Finch;

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Αναγνώριση Φύλου
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
Μεταλλάξεις
Γενετική
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

   

 

 

 

 

Ένα πολύ βασικό στοιχείο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι όσοι εκτρέφουμε αυτά τα υπέροχα πουλιά, πρέπει να προσέχουμε την καθαρότητα της αναπαραγωγικής γραμμής των πουλιών μας. Αυτό σημαίνει να μη ζευγαρώνουμε μαζί τα πουλιά των συγγενικών ειδών Shaft tail X Black Throat X Mascked Grassfinch, επειδή οι απόγονοι φέρουν χαρακτηριστικά και των δύο ειδών, έτσι πουλιά αυτά χάνουν την αξία τους στις εκθέσεις και "βρωμίζουν" τη γενετική πληροφορία του είδους.
 

Πρέπει να προσπαθήσουμε να μην κρατάμε αυτά τα είδη σε μεγάλα aviary μαζί για να αποφεύγουμε την αιμομιξία και γέννηση των υβριδίων.
 
Τα ζευγάρια δημιουργούνται για όλη τη ζωή. Τα πουλιά αυτά δεν αλλάζουν συνέχεια σύντροφο όπως κάνουν για παράδειγμα τα star finches.
 
Χτίζουν τις φωλιές συνήθως μόνο στα δέντρα στις σαβάνες και στα δάση των ευκαλύπτων. Πολύ σπάνια σε ψηλά πυκνά χόρτα. Φωλιάζουν σε μεγάλα σμήνη.

Στην αιχμαλωσία, στην περίοδο αναπαραγωγής, τα ζευγάρια πρέπει να τα κρατάμε σε ξεχωριστά κλουβιά, επειδή όπως αναφέραμε ήδη γίνονται επιθετικά προς τα άλλα πουλιά. (Εξαίρεση μπορεί να κάνουμε για τα Masked Grassfinch, όπου μπορούμε να κρατάμε μερικά ζευγάρια από αυτό το είδος σε ένα μεγάλο κλουβί). Προτεινόμενο κλουβί για ένα ζευγάρι είναι με διαστάσεις 100x80x40, όμως πολλοί πήραν καλά αποτελέσματα και σε απλές ζευγαρώστρες των 60 εκατοστών.



Το αρσενικό ερωτοτροπεί μπροστά στο θηλυκό. Τραγουδάει και κουνάει ρυθμικά το κεφάλι του και πλησιάζει το θηλυκό με μικρά πηδηματάκια. Το μαύρο σημάδι στο λαιμό του φαίνεται βελούδινο, φουσκώνει και αλλάζει μέγεθος. Η ουρά του είναι σηκωμένη και τα πούπουλα της κοιλιάς φουσκωμένα. Καμιά φορά κρατάει στο ράμφος κάποιο χορταράκι. Ο χορός τελειώνει με το βάτεμα τουθηλυκού.

Συνήθως για φωλιά χρησιμοποιείται nest box (κουτί κλειστού τύπου) με διαστάσεις 12 x 12 x 12. Μπορείτε να βάλετε στο κλουβί 2 ή 3 φωλιές για κάθε ζευγάρι. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στα πουλιά να επιλέξουν την κατάλληλη φωλιά σε κατάλληλη θέση. 



Αν το ζευγάρι βρίσκεται στο aviary ή σε μια μεγάλη εξωτερική κλούβα που έχει θάμνους, χορτάρια και κρυψώνες, μπορεί να αποφασίσουν να χτίσουν τη φωλιά τους μόνα τους. 
Η φωλιά τους συνήθως είναι ανάμεσα σε πυκνά κλαδιά που θυμίζει μπάλα με διάμετρο περίπου 15 εκατοστών με είσοδο – σωλήνα στο πλάι μήκους από 2 μέχρι και 22 εκατοστών.

Για το χτίσιμο της φωλιάς, χρειάζονται ίνες από φυτά και χορταράκια (ίνες κοκοφοίνικα). Στο εσωτερικό της φωλιάς στρώνουν χνούδι και μαλακά υλικά. Έχουν αδυναμία στα λευκά πούπουλα. Στην αιχμαλωσία, συχνά τα χρησιμοποιούν για να ερεθίζουν ένα ζευγάρι για να αρχίσουν το χτίσιμο της φωλιάς. 

Συνήθως το αρσενικό μαζεύει υλικό για τη φωλιά ενώ το θηλυκό τη χτίζει και την τελειοποιεί. Το αρσενικό συνήθως φέρνει τα χορταράκια και τις ίνες κρατώντας τα πάντα στην άκρη και σχεδόν πάντα ένα - ένα, ενώ παίρνει πολλά κομμάτια μαζί από χνούδια, πούπουλα και βαμβάκια.

Συνήθως κάνουν ένα αυγό την ημέρα και φτάνουν τα 5-7 λευκά αυγά.

Η περίοδος της αναπαραγωγής αρχίζει περίπου προς το τέλος της περιόδου των βροχών (Νοέμβριος - Δεκέμβριος) και αν υπάρχει αρκετή τροφή, μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την περίοδο της ξηρασίας (Απρίλιος – Μάιος). Αν η περίοδος των βροχών συνεχιστεί ακόμα πιο πολύ (μέχρι Ιούνιο – Ιούλιο), τότε προλαβαίνουν να κάνουν και άλλη μια γέννα. Έτσι στις καλύτερες χρονιές τα πουλιά προλαβαίνουν να κάνουν μέχρι και 3 γέννες.



Κλωσάνε εναλλάξ και οι δυο γονείς για 14-15 ημέρες. (τα πουλιά αλλάζουν το ένα το άλλο στη φωλιά κάθε 30-60 λεπτά περίπου). Τα μικρά βγαίνουν με μικρό γκρίζο χνούδι στο κεφάλι και στην πλάτη. 
Στην περίοδο ανατροφής των μικρών, στα πουλιά προτείνεται και ζωντανή τροφή από μικρά έντομα.

Τα νεαρά πουλιά αφήνουν τη φωλιά σε ηλικία 22-25 ημερών αλλά οι γονείς ακόμα τα ταΐζουν για 10-15 ημέρες. Έπειτα είναι καλύτερα να χωρίζονται τα νεαρά πουλιά από τους γονείς.
Στην ηλικία 2-3 μηνών περίπου αρχίζει η πρώτη πτερόρροια και στην ηλικία 5-6 μηνών τα πουλιά παίρνουν το κανονικό χρώμα του ενήλικου πουλιού. 

Τα πουλιά είναι έτοιμα για αναπαραγωγή στην ηλικία των 9 μηνών. Προτεινόμενη ηλικία αναπαραγωγής είναι 12 μηνών.

 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.