Η διατροφή τους περιλαμβάνει σπόρους για τροπικά πουλιά, που ενισχύεται με ιταλικό κεχρί, λευκό κεχρί, αυγοτροφή, αλλά και ζωντανά έντομα όπως μυρμήγκια, προνύμφες εντόμων, τερμίτες, σκουλήκια, τροφή για εντομοφάγα πουλιά, (ειδικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο που οι νεοσσοί έχουν αυξημένες ανάγκες σε ζωικές πρωτεΐνες), φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, πορτοκάλια κτλ, αλλά και βλαστωμένους σπόρους.
Σουπιοκόκαλο, τριμμένα τσόφλια αυγών, τριμμένα όστρακα, άμμος, διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, μήλα, ροδάκινα
θεωρούνται απαραίτητα συμπληρώματα
στη διατροφή τους.
Στη φύση τρέφονται κατά κανόνα με διάφορους σπόρους, αλλά καμιά φορά μπορούν να πιάσουν και κανένα μικρό έντομο. Συνήθως τρέφονται πολύ νωρίς το πρωί και τις βραδινές ώρες πριν πάνε για ύπνο.
Την ημέρα συχνά
περνάνε στους πυκνούς θάμνους
όπου κρύβονται και προφυλάσσονται από τη ζέστη
ενώ περιπλανιούνται στα χόρτα τσιμπώντας κάτι νόστιμο.
Όταν έχουν έλλειψη τροφής, τότε το σμήνος
χωρίζεται σε μικρότερα σμήνη και αυτά πηγαίνουν να βρουν τροφή σε διάφορα μέρη. Συνήθως βρίσκονται κοντά στο νερό.
Με μεγάλη θέληση τρώνε άγρια άγουρα σπόρια από διάφορα φυτά και χόρτα. Μπορείτε να φέρετε ένα πράσινο μπουκέτο από διάφορα βότανα και να δείτε πώς τα πουλιά ψάχνουν και επιλέγουν τους σπόρους.
Από την παρακολούθηση των πουλιών αυτών, μπορείτε να
συμπεράνετε ότι τα πουλιά προτιμούν να τρέφονται με μαλακές και ζωντανές τροφές και μόνο στην έλλειψη τους τρώνε τη μίγμα σπόρων.
Συχνά αρνιούνται να φάνε σκέτη αυγοτροφή και προτιμούν διάφορα μαλακά μίγματα με ζωντανή τροφή, φρούτα και λαχανικά.
Συστηματικά θα πρέπει να τους παρέχουμε επιπλέον τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες ιδίως κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής και της ανατροφής των μικρών όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη για περισσότερες πρωτεΐνες. Γι' αυτό τον λόγο τους παρέχουμε φύτρες λιπαρών σπόρων όπως πχ το νίζελ και το ρουπσεν ενώ μια άλλη σημαντική πηγή πρωτεϊνών αποτελεί η αυγοτροφή.
Έχουν τάση να περνούν παίρνουν γρήγορα βάρος, άρα πρωτεΐνες και
λιπαροί σπόροι πρέπει να
παρέχονται με μέτρο, ειδικά όταν τα
πουλιά διαβιώνουν σε μικρά κλουβιά.
Η παροχή τροφών πλούσιες σε βιταμίνες ίσως δεν επαρκεί αν τα πουλιά δεν έχουν τη δυνατότητα έκθεσης στο ήλιο και στο ηλιακό φως ώστε να μπορούν οι βιταμίνες να απορροφηθούν από τον οργανισμό τους. Εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι η διατροφή των πουλιών μας δεν έχει επάρκεια σε βιταμίνες τότε ίσως περιοδικά να πρέπει να δίνετε συμπλήρωμα βιταμινών διαλυμένες στο νερό τους.
Το ασβέστιο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο απαραίτητο, εκτός των προαναφερθέντων, στα θηλυκά κατά τη περίοδο της ωοτοκίας αφού συντελεί στο σχηματισμό του κελύφους των αυγών. Η έλλειψή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ωοτοκία αλλά και να οδηγήσει τα θηλυκά και στον θάνατο. Σημαντικές πηγές ασβεστίου αποτελούν το σουπιοκόκκαλο, τα τσόφλια των αυγών, τα τριμμένα όστρακα.
|