Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
 
Diamond Finch

Είναι γερά και ανεκτικά πουλιά. Μπορούν να συζούν σε μεγάλες κλούβες με άλλα πουλιά λίγο πολύ ίδιου μέγεθος. Στη περίοδο αναπαραγωγής γίνονται επιθετικά προς άλλα πουλιά και προστατεύουν πολύ έντονα το χώρο τους. Το επιστημονικό του όνομα είναι Stagonopleura guttata και ανήκει στην οικογένεια Εστριλδών.

Αναπαραγωγή
 

 

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Diamond Finch;

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
Μεταλλάξεις
Αναγνώριση φύλου
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

 

 

 

 

Στα Diamond Finch το θηλυκό διαλέγει το αρσενικό. Έτσι αν έχετε πολλά πουλιά, καλύτερα να τους δώσετε δυνατότητα να δημιουργήσουν τα ζευγάρια μόνα τους. Συχνά αν έχετε μόνο δυο πουλιά (αρσενικό και θηλυκό) το ζευγάρι δεν θέλει να αναπαράγεται απλά επειδή τα πουλιά δεν ταιριάζουν.

 

 

Στη φύση αναπαραγωγή τους ξεκινάει τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Συνήθως κάνουν 2 γέννες το χρόνο (στην αιχμαλωσία 2-3 γέννες το χρόνο). Χτίζουν τις φωλιές πολύ συχνά κοντά στις περιοχές που ζει ο άνθρωπος. Συνήθως ένα σμήνος χτίζει 10-12 φωλιές σε ένα δέντρο. Το υλικό για τη φωλιά το φέρνουν και τα δυο πουλιά όμως το εσωτερικό της φωλιάς το επιμελείται το θηλυκό ενώ το εξωτερικό το αρσενικό. 

 

Για βάση της φωλιάς χρησιμοποιούν μακριά χόρτα και φυσικές ίνες από φυτά και δέντρα. Στο εσωτερικό της φωλιάς χρησιμοποιούν μαλακό υλικό όπως πούπουλα και χνούδι. Αν εκτρέφετε αυτά τα πουλιά σε μια μεγάλη κλούβα όπου στο εσωτερικό της έχετε μικρά δένδρα ή θάμνους τότε τα πουλιά μπορούν να χτίσουν φωλιά μόνα τους. Η φώλια τους είναι σχετικά μεγάλη και ευρύχωρη σφαιρική με χοντρούς τοίχους και πλαϊνή είσοδο.

 

Έχουν μια αδυναμία στα πούπουλα λευκού χρώματος. Συχνά για να προκαλέσετε το ζευγάρι για να μπουν στη φωλιά και να αρχίσουν να γεννάνε είναι αρκετό να σκίσετε ένα παλιό μαξιλάρι και να τους δώσετε μερικά λευκά πούπουλα. Τα πουλιά θα ξεκινήσουν αμέσως να τα βάζουν στη φωλιά τους. Αυτό θα προκαλέσει έντονη διάθεση στο θηλυκό να ζευγαρώνει και να κάνει αυγά, ενώ ο αρσενικός πυρώνει πιο πολύ και φαίνεται πως ανεβαίνει η ερωτική του διάθεση.

 

Τη περίοδο αναπαραγωγής η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από 16o C. Στο κλουβί πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για να μπορεί να κρυφτεί ένα από τα πουλιά στη περίπτωση που το άλλο θα το κυνηγήσει.

 

Στην αιχμαλωσία συνήθως προτιμάνε φωλιές κλειστού τύπου (nest-box) διαστάσεις 12*12*12 με στρογγυλή είσοδο 3 εκ στη διάμετρο.

 

Για πετυχημένη αναπαραγωγή του ζευγαριού προτείνουμε να χρησιμοποιείτε κλουβιά διαστάσεων 100*50*50 και αν είναι δυνατόν και πιο μεγάλα. Η καλύτερη λύση είναι οι μεγάλες κλούβες και οι κλούβες πτήσης. Τα πουλιά αυτά έχουν τάση να παίρνουν εύκολα βάρος. Ο λίπος που μαζεύεται εμποδίζει στη απορρόφηση του ασβεστίου και συχνά γίνετε αιτία της δυστοκίας. Τα πουλιά πρέπει να είναι γυμνασμένα και δυνατά για να κάνουν μια πετυχημένη γέννα.

 

Το θηλυκό γεννά 4-6 λευκά αυγά τα οποία κλωσάνε και οι δυο γονείς εναλλάξ για 12-14 ημέρες. Τα μικρά τα ταΐζουν και οι δυο γονείς. Αφήνουν τη φωλιά σε περίπου 21 ημέρες από τη γέννηση τους ενώ σε ακόμη 3 εβδομάδες ακόμα γίνονται εντελώς ανεξάρτητα. Στην ηλικία 9 μηνών παίρνουν το τελικό χρωματισμό στο φτέρωμα τους. Από δω κι πέρα θεωρούνται σεξουαλικά ώριμα και είναι έτοιμα για αναπαραγωγή.

 

Βέβαια είναι προτιμότερο να διαλέγουμε για αναπαραγωγή  πουλιά που τουλάχιστον έχουν κλείσει ένα χρόνο ζωής. Αν τα πουλιά είναι πιο μικρά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δυστοκίας στο θηλυκό και απειρίας στο αρσενικό που πολύ πιθανόν θα αρνιέται να κλωσάει ή/και να ταΐζει τα μικρά.

 

Το περίοδο της ανατροφής των μικρών στα πουλιά παρέχουμε καθημερινά αυγοτροφή.

 

Παρατηρείται συχνά το πρόβλημα τα Diamond Finch να μη κλωσάνε τα αυγά τους η να μη ταΐζουν τα νεογέννητα μωρά τους. Συνήθως το πρόβλημα οφείλεται είτε στη λάθος διατροφή και προετοιμασία του ζευγαριού είτε στο μικρό χώρο διαμονής και γενικότερα στην έλλειψη χώρου είτε ακόμη σε άλλα πουλιά που τα ενοχλούν. Σημαντική αιτία αποτελεί και η ενόχληση από τη δικιά μας πλευρά. Προσπαθήστε να μην τα ενοχλείτε και να μην ελέγχετε τη φωλιά χωρίς λόγο. Συνήθως τα πουλιά αρνιούνται να ολοκληρώνουν μόνα τους πάνω από 2 γέννες το χρόνο.

 

Τα πουλιά που είναι ταϊσμένα και μεγαλωμένα από τους γονείς τους και όχι από τους κοινωνικούς σπίνους έχουν πιο έντονο ένστικτο να νοιάζονται για τα μικρά τους.

 

Αν αποφασίσατε να βάλετε τα αυγά των Diamond finch στους θετούς γονείς να έχετε υπόψη σας ότι τα νεογέννητα Diamond Finch χρειάζονται πιο πολύ τροφή από π.χ. Society Finch η Zebra Finch. Έτσι αν θα βάλετε πολλά αυγά στους θετούς γονείς αυτά προφανώς δεν θα μπορέσουν να ταΐσουν καλά όλα τα μωρά που θα βγουν και και ίσως θα είναι αδύναμα. Παράλληλα τα πολλά μικρά θα εξουθενώσουν τα πουλιά παραμάνες. Καλύτερα να βάλετε 3 αυγά σε κάθε φωλιά με θετούς γονείς για να είστε σίγουροι ότι τα μικρά θα είναι καλά ταϊσμένα και θα αναπτύσσονται σωστά.

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.