Τα πουλιά στη φύση επιλέγουν το ταίρι τους και παραμένουν μαζί μέχρι το θάνατο ενός από τα δύο. Όταν ο ελεύθερος αρσενικός βρίσκει μια θηλυκιά, έρχεται κοντά της και αρχίζει να της τραγουδάει, σηκώνεται κάθετα και φουσκώνει τα πούπουλα στο κεφάλι και στην κοιλιά. Αν το θηλυκό έχει ήδη ταίρι τον διώχνει ή δεν του δίνει σημασία. Αν τον όμως τον δεχθεί, κάθεται μπροστά του ακούγοντας το τραγούδι του. Επίσης φουσκώνει τα πούπουλα στην κοιλιά και στρίβει την ουρά της στην πλευρά του αρσενικού. Μετά αρχίζουν στιγμές τρυφερότητας. Τα πουλιά ξύνουν ο ένας τον άλλο, κάθονται συνέχεια δίπλα. Μετά το αρσενικό αρχίσει και ψάχνει θέση για φωλιά. Την απόφαση πάντα την παίρνει το θηλυκό. Στη φύση τα ζεμπράκια χτίζουν φωλιές σε μικρά δέντρα και θάμνους από στεγνά χορταράκια που θυμίζουν το σχήμα του αχλαδιού, επίσης μπορούν να χτίσουν φωλιές και στις ήδη έτοιμες τρύπες στο έδαφος και στους λόφους.
Τα ζεμπράκια αναπαράγονται πολύ εύκολα και δεν χρειάζονται ειδικές διαδικασίες για να προκληθεί μια γέννα. Αρκεί να υπάρχει η φωλιά Σε πολλές περιπτώσεις ούτε η έλλειψη της φωλιάς δε σταματάει τα
πουλιά που έχουν αποφασίσει να γίνουν γονείς. Μπορεί να γεννήσουν ακόμη και στις ταΐστρες όπου και προσπαθούν να χτίσουν τη φωλιά τους. Πολλές φορές είναι πιο δύσκολο να κάνεις αυτά τα πουλιά να σταματήσουν να γεννούν παρά να τους δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής. Τα ζεμπράκια αναπαράγονται και σε μεγάλα και σε μικρά κλουβιά αρκεί να βρουν χώρο για φωλιά.
Τα ζεμπράκια είναι τα πιο κατάλληλα πουλιά για παραμάνες. Συχνά τα χρησιμοποιούν σαν θετούς γονείς για άλλα είδη πουλιών που είναι δύσκολα στην αναπαραγωγή. Τα Zebra Finch
κλωσούν υπεύθυνα τα αυγά και ταΐζουν καλά τα μωρά.
Γι’ αυτά τα πουλιά δεν υπάρχει κάποια σταθερή περίοδος αναπαραγωγής. Αρκεί οι συνθήκες να είναι ευχάριστες και η υγεία και η γενική κατάσταση των πουλιών πολύ καλή.
Αν έχετε ένα εξωτερικό εκτροφείο (aviary) ή πολύ μεγάλο κλουβί, τότε μπορείτε να βάλετε μερικά ζευγάρια μαζί. Αν όμως το κλουβί σας είναι μικρό, τότε πιθανόν τα αρσενικά θα έχουν καυγάδες μεταξύ τους και τα πουλάκια γρήγορα θα χάσουν πολλά πούπουλα στις μάχες τους, με αποτέλεσμα να χάσουν γρήγορα την όμορφη εμφάνισή τους. Τα πουλιά γίνονται πιο επιθετικά μπροστά στα άλλα πουλιά ίδιου μεγέθους και επίμονα προστατεύουν το χώρο τους διώχνοντας κάθε εισβολέα. Καλύτερα κάθε ζευγάρι να έχει το δικό του κλουβί με μια άνετη φωλια. Έτσι θα αισθάνονται πιο άνετα και δεν θα τους ενοχλήσει κανείς. Σχετικά με την επιθετικότητα των πουλιών έχει γίνει ξανά αναφορά και πιο πάνω
Η φωλιά μπορεί να είναι από διάφορα υλικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικές φωλιές για παραδείσια (καλαθάκια, nestboxes, πλεκτά σπιτάκια) αλλά και διάφορα μπολάκια , σωλήνες, βαζάκια, χάρτινα κουτιά (που τα πετάτε και αλλάζετε με καινούρια μετά από κάθε γέννα). Θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε αν θέλετε να ελέγχετε τη γέννα και να βλέπετε τα μικρά, να τα βγάλετε από την φωλιά για να βάλετε τα δαχτυλίδια, ή να τα αφήσετε στην τύχη τους και να εμπιστευτείτε τους γονείς τους, χωρίς περιττή ενόχληση. Στην πρώτη περίπτωση, καλό είναι να επιλέξετε φωλιές με εύκολη πρόσβαση στα αυγά/μωρά. (καλαθάκια και κουτιά).
Η διαφορά τους από τα άλλα εξωτικά πουλιά, είναι ότι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής αλλά και του ταΐσματος των νεοσσών έχουν ελάχιστες απαιτήσεις στη διατροφή τους. Το είδος αυτό μπορεί να αναθρέψει τα μικρά του τρώγοντας μόνο σπόρους, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε με τα καναρίνια. Φυσικά, κατά την αναπαραγωγική περίοδο καλό είναι να προσφέρουμε αυγοτροφή, καθώς αυτό θα βοηθήσει να παράγουμε πιο υγιή και καλύτερης ποιότητας πουλιά.
Στα πουλιά πρέπει να παρέχουμε μπόλικο υλικό φωλιάς. Το καλύτερο υλικό για φωλιά είναι νήμα κοκοφοίνικα η λεπτά στεγνά μακριά χορταράκια. Πάντως τα πιο τρελά ζεμπράκια μαζεύουν στη φωλιά ό,τι βρουν. Στα δικά μου έχω βρει στεγνά μήλα, κομμάτια από κόκαλο σουπιάς, εφημερίδα και πούπουλα από άλλα πουλιά.
Αν τα ζεμπράκια θεωρήσουν ότι δεν έχουν αρκετό υλικό φωλιάς, τότε θα αρχίσουν να τραβούν τα δικά τους πούπουλα για να τα βάλουν στη φωλιά. Έτσι αν θέλετε να έχουν μια όμορφη εμφάνιση, δώστε τους μπόλικο υλικό. Καμιά φορά μπορείτε εξαρχής να τοποθήσετε μόνοι σας λίγο υλικό στη φωλιά. Όταν η φωλιά είναι έτοιμη και το πρώτο αυγό γεννηθεί, αφαιρέστε ό,τι υλικό φωλιάς περισσεύει , αλλιώς ο πατέρας μπορεί να συνεχίσει το χτίσιμο φωλιάς με αποτέλεσμα το θηλυκό να μη μπορεί να κλωσήσει τα αυγά του.
Το θηλυκό γεννάει από 4 μέχρι 7 αυγά. Καμιά φορά γεννά και παραπάνω. Είναι όμως πιθανό, αν τα αυγά είναι πολλά, να μη μπορέσει να τα ζεστάνει όλα καλά, με αποτέλεσμα κάποια από τα έμβρυα να πεθάνουν. Η επώαση αρχίζει από το τρίτο ή το τέταρτο αυγό. Συνήθως κλωσά το θηλυκό ενώ το αρσενικό αντικαθιστά το θηλυκό, όταν αυτό βγαίνει να φάει. Καμιά φορά εναλλάσσονται και κλωσούν για 1,5 με2 ώρες το καθένα. Το βράδυ και τα δυο πουλιά κοιμούνται μαζί στη φωλιά.
Σε 13 ημέρες περίπου γεννιούνται οι νεοσσοί με ροζ δέρμα και αραιό χνουδάκι στο σώμα. Την 8η μέρα αρχίσουν να ανοίγουν τα μάτια και την 11τη μέρα τα μάτια είναι ανοικτά κανονικά. Από την έβδομη μέχρι και την ενδέκατη μέρα τα μικρά γεμίζουν με φτερά βελόνες. Από τη δωδέκατη μέρα αρχίζουν να ανοίγουν οι βελόνες στα φτερά και να εμφανίζονται τα πρώτα πούπουλα. Τα μικρά ταΐζονται και από τους δυο γονείς.
Σε 18 περίπου μέρες αφήνουν τη φωλιά και ταΐζονται για άλλες 2-3 εβδομάδες περισσότερο από το αρσενικό. Όλη η οικογένεια κοιμάται μέσα στη φωλιά. Όταν τα μικρά γίνονται ανεξάρτητα, τα απομακρύνουμε σε άλλο κλουβί και από κεί συνήθως αρχίζει ο δεύτερος κύκλος αναπαραγωγής. Συχνά το ζευγάρι αρχίζει να ζευγαρώνει και να κάνει αυγά πριν απογαλακτιστούν τα μικρά. Σ’ αυτή την περίπτωση αφαιρούμε τα αυγά δίνοντας ακόμα λίγο χρόνο στα μωρά.
Μπορούμε, όταν τα μικρά είναι σχεδόν ανεξάρτητα, να τα χωρίσουμε από τους γονείς με χώρισμα ζευγαρώστρας. Έτσι ο πατέρας μπορεί να πηγαίνει και να τα ταΐζει ανάμεσα από τα κάγκελα.
Τα ζεμπράκια είναι έτοιμα για αναπαραγωγή σε πολύ μικρή ηλικία. Μόλις 6 εβδομάδων. Αυτό γίνεται επειδή στη φύση τα πουλιά για να επιζήσουν σαν είδος, πρέπει να αναπαράγονται γρήγορα και να ζούν σε μεγάλα σμήνη. Συχνά στην Αυστραλία οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν πολύ απότομα, έτσι τα πουλιά στη φύση προσπαθούν να πετύχουν όσο το δυνατό περισσότερες αναπαραγωγές μέχρις ότου το επιτρέπει ο καιρός και η ύπαρξη τροφής. Βέβαια καλύτερα να μην ζευγαρώνουμε τα πουλιά πριν κλείσουν 3-5 μήνες ζωής.
Όταν οι γονείς κλώσανε τα αυγά ή ταΐζουν τα μικρά, προσπαθήστε να μην ενοχλείτε τα πουλιά πολύ συχνά για να μην παρατήσουν τη φωλιά. Μη καθαρίζετε το κλουβί συχνά. Ίσως μια φορά στις 3-4 μέρες αλλά φροντίστε να μη πατάνε πάνω στις ακαθαρσίες.
Τα ζεμπράκια δε θα σταματήσουν να γεννούν εύκολα. Μετά από 2 ως4 συνεχόμενες γέννες πρέπει να τα εμποδίσουμε και να αφαιρέσουμε τη φωλιά ώστε να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν. Κι αυτό όμως καμία φορά δεν αρκεί να σταματήσει το θηλυκό να γεννάει, στις ταΐστρες ή κάτω. Τότε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χωρίσουμε το ζευγάρι ή να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε τη διατροφή τους και για κάποιο χρονικό διάστημα να τα ταΐζουμε μόνο σπόρους χωρίς άλλα συμπληρώματα όπως αυγοτροφή και πρωτεΐνες. Επίσης μπορούμε να μικρύνουμε τεχνητά τη διάρκεια της ημέρας.
Μερικές φορές τα ζεμπράκια αφήνουν τη φωλιά με τα αυγά ή με τα μικρά. Δεν τα ταΐζουν ή τα πετάνε έξω στο πάτο του κλουβιού. Συνήθως το κάνουν τα ζευγάρια που δεν έχουν ξαναγεννήσει και δεν έχουν αρκετή εμπειρία. Δώστε τους τη δυνατότητα να μάθουν. Κάθε επόμενη γέννα πρέπει να είναι λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. Επίσης αν έχουν ζήσει μεγάλο stress ή αλλαγή του περιβάλλοντος p.x. αλλαγή του ιδιοκτήτη, μεταφορά σε ξένο χώρο, συχνά παρατούν τα αυγά ή τα μωρά τους.
Το γεγονός ότι τα zebra finch αναπαράγονται σχετικά εύκολα και γρήγορα, είναι ανθεκτικά πουλιά και δεν απαιτούν πολύ χώρο, τα έκανε δημοφιλή σε όλες τις χώρες. Άρχισαν να τα αναπαράγουν στα κλουβιά πριν περίπου 100 χρονια (είναι σχετικά λίγο) όμως εκτροφείς και χομπίστες ήδη έχουν βγάλει δεκάδες μεταλλάξεις από αυτά τα πανέμορφα πουλιά. Επίσης τα χρησιμοποιούν συχνά στα επιστημονικά εργαστήρια και κάνουν διάφορα tests. Θεωρείται φθηνό είδος και εύκολο ζωντανό υλικό. (Τα ζεμπράκια, καμιά φορά ζευγαρώνουν και με άλλους σπίνους. Έχουν κάνει επιτυχημένες αναπαραγωγές με Silverbill, Shaftail finch, owl finch, Diamond finch και μερικά άλλα πουλιά.
|