Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title= title=
Star Finch 

Τα Star Finch είναι μικρά, δραστήρια κι όμορφα πουλιά που κατάγονται από Αυστραλία. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Bathilda ruficauda. Ζουν σε πολύ μεγάλα σμήνη και συνήθως βρίσκονται στο έδαφος ανάμεσα στα ψηλά χόρτα και καλάμια.

Αναπαραγωγή

 

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Star Finch;

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
Μεταλλάξεις
Αναγνώριση φύλου
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

 

 

 

 

 

Η ένδειξη ότι τα πουλια είναι έτοιμα για αναπαραγωγή είναι ότι το φτέρωμα του αρσενικού γίνεται πιο λαμπερό και η μάσκα του πιο κόκκινη. 

 

Το αρσενικό αρχίζει και τραγουδάει όλο κι πιο συχνά. Κάποιες φορες πηδάει σε μια θέση μπροστά στο θηλυκό (είτε πετάει από ένα κλαδάκι στο άλλο) κρατώντας στο ράμφος του ένα χορτορακι. Το θηλυκό εκείνη τη στιγμή παίρνει μια στάση αποδοχής και κουνάει ρυθμικά τη ουρά της δείχνοντας έτσι στο αρσενικό ότι είναι έτοιμη για ζευγάρωμα. Ζευγάρωμα γίνεται πάνω στο κλαδάκι.

 

  

Καλύτερα να δώσετε στα πουλιά τη δυνατότητα να διαλέξουν το ταίρι μόνα τους. Ετσι θα είσαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πετυχημένη αναπαραγωγή τους.

 

  

Τα Star Finch αναπαράγονται καλύτερα σε μεγάλα κλούβια 80x40x60 ανά ζευγάρι η καλύτερα σε κλούβα πτήσης. Σε μεγάλο χώρο συνήθως αναπαράγονται χωρίς κανένα πρόβλημα και μεγαλώνουν τα μωρά μόνα τους. 

 

Πολύ συχνά τα πουλιά γεννάνε και σε πιο μικρά κλουβιά, όμως είναι δύσκολο να τους διατηρήσετε τις συνθήκες σταθερές με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τη φωλιά τους. Έτσι αν το ζευγάρι σας μένει σε πιο μικρά κλουβιά να είστε προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσετε τους Κοινωνικούς σπίνους σαν θετούς γονείς.

 

Για αναπαραγωγή πρέπει να βάλετε στο κλουβί μια φωλια τύπου nestbox όπως και για περισσοτερους σπίνους σε μέγεθος 12χ12χ12 εκατοστά και με άνοιγμα εισόδου περίπου 3 εκατοστά.

 

 

Αν έχετε Aviary η BirdRoom τότε βάλτε μέσα ένα κλαδί με πολλά μικρά κλαδάκια να σχηματίσει ένα θάμνο.

 

Το αρσενικό συχνά χτίζει τη φωλια από μόνο του. Στη φύση τα Star Finch χτίζουν φωλιές των δυο ειδών: Το πρώτο είναι μια στρογγυλή φωλια που χτίζετε σχεδόν στο έδαφος με πολύ λεπτους σχεδόν διαφανείς τοίχους και με είσοδο από πλάι. Κάτω από τη φωλια τα πουλιά πλέκουν μια βάση την οποια ενώνουν με τη στρογγυλή φωλια. Η φωλια δεύτερου τύπου είναι επίσης στρογγυλή με είσοδο από το πλάι, αλλα χτίζεται πάνω στο δέντρο η μέσα σε ένα θάμνο και έχει πολύ χοντρούς τοίχους περίπου 2-3 εκατοστά. Δεν υπάρχει καμια βάση κάτω από τη φωλια. 

 

Έχει αποδειχθεί ότι κάθε αρσενικό ξέρει να χτίζει μονο ένα είδος φωλιάς!

 

 

Τη φωλιά τη χτίζει απέξω το αρσενικό με λεπτά χορταράκια και από μέσα το θηλυκό τη στρώνει με μαλακά πούπουλα που χάσανε άλλα πουλια στο Aviary σας τα οποια μαζεύει από το έδαφος. Έτσι φροντίστε να υπάρχει αυτο το υλικό στις κλούβες σας. Πολύ συχνά τα αρσενικά πουλιά χτίζουν τη φωλια με μεγάλη μανία και ενώ η φωλια είναι ήδη έτοιμη τα πουλιά συνεχίζουν το κτίσιμο. Σε αυτή τη περίπτωση θα χρεαστεί να αφαιρέσετε υπόλοιπο διαθέσιμο υλικό φωλιάς για να μην σκεπάσει με αυτό τα αυγά μέσα στη φωλια.

 

Στο μικρό κλουβί τα Star Finch συχνά κάνουν αυγά σε απλή τετράγωνη φωλια και μετά δεν ενδιαφέρονται καθόλου ούτε για φωλια ούτε για αυγά. 

Αυτό γίνετε επειδή το ζευγαρι δεν θεωρεί ότι άρχισε η αναπαραγωγή αν κανεις από τους γονείς δεν ασχολήθηκε με το χτίσιμο της φωλιάς. Έτσι ο κύκλος της αναπαραγωγής σπάει και το ζευγάρι παρατάει τα αυγά.

 

Γι' αυτό τα πουλιά αυτά συχνά γεννιούνται από θετούς γονείς - τους αγαπημένους μας κοινωνικούς σπίνους!

 

Το θηλυκό γεννά 4-6 μικρά λευκά αυγά. Ένα κάθε ημέρα. και οι δύπο γονείς κλωσάνε αλλάζοντας ο ένας τον άλλον.

 

Σε 12 με 15 ημερες βγαίνουν τα μικρά με απαλό γκρίζο χνουδάκι. Στην ηλικία των 22 - 25 ημερών τα μικρά αφήνουν τη φωλια αλλα τη νύχτα κοιμούνται ακόμα μαζί στη φωλια. Οι γονείς τα ταΐζουν για ακόμα 2-3 εβδομάδες, μετά τα νεαρά πουλια είναι καλύτερα να τα χωρίσετε από τους γονείς.


 

Τα νεαρά πουλια δεν έχουν κόκκινη μάσκα και λευκες βουλες, όλο το σώμα τους έχει σκούρο πράσινο λάδι χρώμα. Το ράμφος τους είναι μαύρο. Στην ηλικία των 3 μηνών αρχίζουν τη πρώτη τους πτερόρροια η οποια τελειώνει περίπου τον 5ο με 6ο μηνα της ζωής τους όπου και παίρνουν τον τελικό χρωματισμό τους.

  

Στην ανατροφή των μικρών τα πουλια χρεάζονται μεγάλες ποσότητες από ζωντανή τροφή και αυγοτροφή.
 

Στις καλύτερες συνθήκες από ένα καλο ζευγάρι μπορούμε να πάρουμε 2-3 γέννες το χρόνο.

 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.