Κέντρο Πληροφόρησης

Σε αυτή την ενότητα θα μπορείτε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε σχετίζεται με την εκτροφή των παραδείσιων πουλιών. Πέρα από τα άρθρα που η ομάδα μας θα καταχωρεί για εσάς, θα υπάρχουν άρθρα και απόψεις από επωνύμους στο χώρο, όπως επίσης και πληροφορίες σχετικά με το που μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με την Διαμονή, τη Διατροφή και την Υγεία των πουλιών που εκτρέφετε. 

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Εκθέσεις

Η συμμετοχή σε εκθέσεις είναι, ίσως, το αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας του εκτροφέα για τη δημιουργία πουλιών τα οποία χαρακτηρίζονται ποιοτικά, υγιή και με τη καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Στις εκθέσεις τα πουλιά κρίνονται σε σχέση με το πόσο κοντά είναι τα χαρακτηριστικά τους στα πρότυπα του κάθε είδους.

 
 
 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή παραδείσιων πουλιών; 

  

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Συμμετοχή στις εκθέσεις
Προετοιμασία για την έκθεση
Κατηγορίες Συμμετοχής
Κατηγορίες Εξωτικών F1 και F2
Εκθεσιακά Πρότυπα Πουλιών
   
   
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για πολλούς από μας, η ενασχόληση με τα εξωτικά πτηνά είναι ένα αγαπημένο hobby, το οποίο απαιτεί σημαντικό χρόνο από τη ζωή μας. Για να έχουμε ένα υγιές και άξιο κοπάδι, πρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο για μελέτη, να έχουμε αρκετά αποθέματα υπομονής, να μην βαριόμαστε να διαβάζουμε και να παρακολουθούμε, να ψάχνουμε πάντα για καινούριες πληροφορίες και να μη χάνουμε τις ευκαιρίες να μάθουμε κάτι καινούριο.

 
Επιδιώξτε να βρίσκεστε με φίλους που σας ενώνει το ίδιο hobby, ανταλλάξτε απόψεις και γνώμες για τις επιτυχίες και τα προβλήματα που συναντήσατε στην εκτροφή σας.

 

 

ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

   

Για τους περισσότερους από μας, το πραγματικό ενδιαφέρον είναι η αναπαραγωγή και η βελτίωση του κοπαδιού μας και όχι να έχουμε απλά ένα ζευγάρι από καλά πουλιά. Η αναπαραγωγή και παρακολούθηση της γέννας είναι από τις πιο πολύτιμες εμπειρίες που θέλουμε να ζήσουμε. 

 
Έτσι ένας εκτροφέας με πολλά ζευγάρια, είναι λογικό ότι, αργά ή γρήγορα, θα γεμίσει τις κλούβες του με πουλάκια διαφορετικής ποιότητας. Μεγάλα και μικρά, όμορφα και άσχημα, δυνατά και αδύναμα. Δυστυχώς στη συλλογή μας δεν μπορούμε να χωρέσουμε όλα τα πουλάκια. 

  
 

Ο κανόνας λέει ότι πρέπει να κρατάμε τέτοιο αριθμό πουλιών, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα φροντίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα προσφέροντάς τους τις ιδανικότερες συνθήκες. 

 

Άρα, αν με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός πουλιών σας μεγάλωσε και εσείς αρχίσατε και μικραίνετε το χώρο διαμονής τους (π.χ. αγοράζοντας μικρότερα κλουβιά για να χωρέσουν πιο πολλά) ή να μειώνετε τα έξοδα διατροφής τους (αγοράζοντας την κατώτερης ποιότητας μίγμα σπόρων), ή δεν προλαβαίνετε να τα φροντίζετε τότε είναι ένα σημάδι ότι έχετε υπερπληθυσμό πουλιών. Και αυτό μειώνει την ποιότητα ζωής τους. 

 

Ένας σωστός εκτροφέας που νοιάζεται για τα πουλιά του και για την ποιότητα αυτών, βελτιώνει τις συνθήκες διαμονής και διατροφής τους με βάση τις γνώσεις που αποκτάει με την πάροδο του χρόνου

 
  

ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

   

Όταν αρχίζουν και γεμίζουν τα κλουβιά μας πρέπει να πάρουμε απόφαση να μειώσουμε το πληθυσμό των πουλιών. 

 

Κάντε έναν πρώτο έλεγχο σε όλα τα πουλιά. Πρώτα απ’ όλα απομακρύνετε από το κοπάδι σας πουλιά που δεν έχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής (μπορεί να είναι λόγω της μεγάλης ηλικίας τους ή λόγω κάποιας αρρώστιας από το παρελθόν τους), πουλιά που είναι μακροχρόνια άρρωστα και έχουν πάρει πολλά φάρμακα δεν είναι επιθυμητά. 

 

Τα πουλιά που είναι πάνω από 4-6 χρόνων και δεν φέρουν κάποιο ωραίο χαρακτηριστικό (μετάλλαξη) ίσως καλύτερα να απομακρυνθούν από το βασικό μας κοπάδι. Πουλιά που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα του είδους (π.χ. πολύ μικρόσωμα ή με ατέλειες στο χρωματισμό) πρέπει να απομακρυνθούν. 

 

Σημείωση

Τα πρότυπα του είδους συνήθως περιγράφονται με λεπτομέρεια στα εκθεσιακά πρότυπα, τα χαρακτηριστικά δηλαδή με τα οποία βαθμολογούνται στις εκθέσεις.

 

Δεν πρέπει να κρατάτε τα πουλιά που δεν μεγαλώνουν τους απογόνους μόνα τους, που πετάνε τους νεοσσούς έξω από τη φωλιά, που εμφανίζουν προβλήματα κανιβαλισμού, που είναι επιθετικά προς άλλα πουλιά, πολύ νευρικά, έχουν τάση παχυσαρκίας (π.χ εξ αιτίας κάποιου γενετικού προβλήματος), δηλαδή πουλιά που παρουσιάζουν εν γένει κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

 

Πουλιά που τους λείπουν πόδια ή δάχτυλα, χτυπημένα φτερά και διάφορες πληγές που μπορεί να τα απόκτησαν στο εκτροφείο σας, καλύτερα να απομακρυνθούν. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει όταν κάποιο πουλί φέρει κάποιο επιθυμητό χαρακτηριστικό ή μετάλλαξη. (π.χ. τα περισσότερα πουλιά που έχουν χάσει κάποια δάχτυλα ή ακόμη ολόκληρο πόδι, ζευγαρώνουν επιτυχώς και αποκτούν υγιείς απογόνους λόγω του ότι η απώλεια του ποδιού δεν είναι γενετικό ελάττωμα αλλά αποτέλεσμα ατυχήματος).

 
Τα μη επιθυμητά πουλιά του εκτροφείου σας, χαρίστε τα σε φίλους ή γνωστούς, που δεν έχουν στόχο την αναπαραγωγή ή τη συμμετοχή στις εκθέσεις, ενημερώνοντάς τους για το κάθε θέμα και εφόσον τα πουλιά βρίσκονται σε καλή κατάσταση υγείας. 

 
Αυτά που έμειναν στο κοπάδι σας είναι τα καλύτερα πουλιά.  Με επιλεκτικό ζευγάρωμα θα κρατήσετε ένα υψηλό επίπεδο στην εκτροφή σας και σταδιακά θα βελτιώνετε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των πουλιών σας. 

 

 

Από δω και πέρα, κάθε καινούριο πουλί που φέρνετε στο κοπάδι σας πρέπει να είναι πάντα μόνο καλύτερο από τα δικά σας και όχι κατώτερης ποιότητας. Το κάθε νέο αίμα πρέπει να έχει σαν στόχο τη βελτίωση (σε χαρακτηριστικά και ποιότητα) του κοπαδιού σας.

 

 
Με τον καιρό τα χειρότερά σας πουλιά που κάθε χρόνο απομακρύνετε από το κοπάδι σας, θα αρχίσουν να αποκτούν και αυτά μια ποιότητα. Σε λίγο θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία πριν χρόνια είχατε ξεκινήσει την εκτροφή σας. 

 

Όταν το πουλί αποκτά ποιότητα, τότε ανεβαίνει και η τιμή του στην αγορά. Είναι λογικό ότι οι μεγάλοι εκτροφείς που ασχολούνται δεκάδες χρόνια με πουλιά και έχουν A ποιότητας κοπάδι, πωλούν τα πουλιά που τους περισσεύουν σε ακριβές τιμές. Μην περιμένετε να πάρετε πολύ φτηνά ένα καλό πουλί που πίσω του φέρει χρόνια δουλειάς επιλεκτικού ζευγαρώματος.

 

> Συμμετοχή στις εκθέσεις
 
  

 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2013
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα (www.windsa.me).