Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=
Bengalese Finch

Τα Bengalese Finches είναι  μικρά σκληραγωγημένα πουλιά, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στην εκτροφή τους. Ονομάζονται και Κοινωνικοί Σπίνοι (Society Finces), αφού χρησιμοποιούνται σαν «θετοί γονείς». Δηλαδή αναλαμβάνουν το ρόλο της επώασης των αυγών αλλά και της ανατροφής των μικρών από πιο δύσκολα είδη παραδείσιων όπως είναι τα Gouldian Finches, όταν οι γονείς εγκαταλείψουν τη φωλιά τους. 

Διατροφή

 

 

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Bengalese Finch;

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
  Επιλογή ζευγαριών
  Προετοιμασία ζευγαριών
  Φωλιές, υλικό φωλιάς
  Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών
  Απογαλακτισμός νεοσσών
Μεταλλάξεις
Μεταλλάξεις - Σγουρά Bengalese Finch - Frill
  Αναγνώριση φύλου
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

The Bengalese Finch, Fred Panjer and Jan Wigmore
National Bengalese Fanciers Association UK, NBFA 

The Australian Bengalese Breeders Society

http://www.australian-bengalese-finch.com

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

Internet 

www.australian-bengalese-finch.com
www.nbfa.co.uk
www.aussiebengos.blogspot.com.au

  

 

 

 

 

 

 
In oder to buy our poster please email us to info@gouldianfinch.gr.

 

 

 

Τροφή
Η πρώτη απαίτηση είναι μιας καλής ποιότητας μείγμα σπόρων από διάφορα millets (κεχρί) και σπόροι για καναρίνια. Το μείγμα μπορείτε να το πάρετε έτοιμο από επώνυμες μάρκες είτε να αγοράσετε ξεχωριστά τους σπόρους και να φτιάξετε εσείς το μείγμα. Στα Bengalese αρέσει ιδιαίτερα το λευκό κεχρί οπότε ίσως θα πρέπει να βάλετε περισσότερο από αυτό. Επίσης τους αρέσει το τσαμπί από millet.
 

 
‘Αμμος
Η άμμος είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής των Bengalese αφού είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα σποροφάγα πουλιά. Η άμμος αρχικά χρησιμοποιείται για το άλεσμα των σπόρων που έχει φάει το πουλί βοηθώντας το έτσι στην πέψη.

Τα πουλιά θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους αρκετή φρέσκια άμμο η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και τρίμματα από όστρακα κοχυλιών. 

Εάν δίνετε την άμμο σε κάποιο σκεύος τότε θα πρέπει να την αλλάζετε τακτικά ακόμη και αν φαίνεται ότι υπάρχει αρκετή από αυτή. Αυτό πρέπει να γίνεται μιας και τα πουλιά δείχνουν μια επιλεκτικότητα στην άμμο και μετά από κάποιο σημείο δεν τρώνε άλλο.

Επιπλέον η άμμος βοηθάει τα θηλυκά στη δημιουργία των αυγών τους, οπότε πριν και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου θα πρέπει να τους την προσφέρουμε απλόχερα. Επίσης είναι αρκετά χρήσιμο να τους παρέχετε τριμμένα τσόφλια αυγών από κότες, τα οποία βέβαια έχετε προετοιμάσει κατάλληλα. Αφού πρώτα τα πλύνετε υπάρχουν δύο τρόποι προετοιμασίας: α) τα ψήνουμε στο φούρνο στους 150ο για περίπου μια ώρα ή β) τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 3- 5 λεπτά.

Πέρα από τα φυσικά συστατικά ασβεστίου και άλλων στοιχείων υπάρχουν και σκευάσματα σε υγρή μορφή μέσω των οποίων μπορούμε να παρέχουμε ασβέστιο. Εδώ χρειάζεται προσοχή. Να ακολουθούμε τις οδηγίες κατά γράμμα μιας και είναι πολύ εύκολο να προσφέρουμε περισσότερη από την αναγκαία ποσότητα.

 
Νερό
Τα πουλιά θα πρέπει να έχουν πάντα πρόσβαση σε φρέσκο και καθαρό νερό το οποίο θα πρέπει να αλλάζει καθημερινά. Αν το νερό δίνεται σκεύος σε μορφή ταψιού τότε είναι βέβαιο ότι τα πουλιά θα κάνουν μπάνιο και ενδεχομένως να κουτσουλίσουν μέσα σε αυτό, οπότε θα πρέπει να το αλλάξετε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πολλές φορές βρίσκουμε κομματάκια από αυγό μέσα στο νερό που προέρχεται από το ράμφος των πουλιών. Το νερό που έχει λερωθεί με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποβεί βλαβερό για τα πουλιά. Οπότε θα πρέπει να το αλλάζετε άμεσα.

Τα Bengalese είναι φανατικά με το μπάνιο, οπότε το μπάνιο πρέπει να προσφέρεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το μπάνιο βοηθάει τα πουλιά να διατηρούν καθαρό και σε καλή κατάσταση το πτέρωμά τους.

 

Προσοχή! 

Πολλές φορές χρειάζεται να προσθέσουμε βιταμίνες στο νερό τους. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να απομακρύνουμε τα σκεύη του μπάνιου ώστε να έχουν μια μόνο πηγή νερού.

 


Σε περίπτωση κλούβας, όταν εισάγετε νέα πουλιά, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή ότι μπορούν να βρουν τις ποτίστρες.
 
Τα νεαρά πουλιά συνήθως δυσκολεύονται να βρουν τις ποτίστρες. Ένα κόλπο είναι να βάλετε ένα μεγαλύτερο πουλί ώστε να τους δείξει τα κατατόπια. Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλετε ένα χαμηλό σκεύος με νερό στον πάτο της κλούβας για μερικές ημέρες έτσι ώστε να εγκλιματιστούν τα νεαρά πουλιά. Πρέπει οπωσδήποτε να ρίχνετε τακτικά ματιές στη κλούβα ώστε να διαπιστώσετε ότι όλα τα πουλιά πίνουν κανονικά νερό. Σε διαφορετική περίπτωση κάποια θα διαπιστώσετε από την εμφάνισή τους εκείνα που δυσκολεύονται πχ θα κάθονται φουσκωμένα. 

 

 
Συμπληρώματα Διατροφής
Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα αναπαραγωγής θα πρέπει να παρέχουμε στα πουλιά συμπληρώματα διατροφής. Αυτά προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος από απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τη συνήθεια στα πουλιά μας ώστε να τρώνε από αυτή τη τροφή ενώ δεν θα πρέπει να την αλλάξουμε στα μέσα της αναπαραγωγικής περιόδου. Υπάρχουν έτοιμα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά κατάλληλα γι’ αυτό τον σκοπό.

Αυγοτροφή θα πρέπει να παρέχουμε κυρίως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Όταν το ζευγάρι έχει μικρά που θα πρέπει να ταΐσει, τότε καλό είναι να τους δίνουμε αυγοτροφή 2 φορές το μεσημέρι και το απόγευμα. Η ποσότητα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη περισσεύει καθόλου αυγό. Κάθε υπόλοιπο αυγό θα πρέπει να απομακρύνεται ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης. Επίσης όταν τα μικρά γίνουν 7-8 ημερών μπορούμε να τους δίνουμε greens and fresh weeds. 

Όταν ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική περίοδος τότε μπορούμε να δίνουμε αυγοτροφή 1-2 φορές την εβδομάδα.

Ζωντανή τροφή δεν είναι απαραίτητα μιας και τα Bengalese είναι σποροφάγα.
  

  

Πρασινάδες (Greens)
Διάφορες πρασινάδες θα πρέπει να δίνονται με φειδώ μιας και τα πουλιά αυτά είναι σποροφάγα. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα χόρτα δεν είναι ραντισμένα. Επιπλέον η πρασινάδα που δεν έχει φαγωθεί θα πρέπει να την βγάζουμε το πολύ μετά από μια ώρα.

Σε γενικές γραμμές αυτό που είναι αναγκαίο είναι να τρέφουμε τα πουλιά κανονικά και να μην αλλάζουμε το σχήμα της διατροφής πολύ συχνά. Εάν θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σταδιακά έχοντας υπόψη τι δεν τους αρέσει ιδίως όταν ταΐζουν μικρά. 

 

 

Σημείωση

Οι πληροφορίες που αναφέρονται εδώ αφορούν τον ερασιτέχνη εκτροφέα και εκείνους που περιστασιακά έχουν τη διάθεση να φιλοξενήσουν τα συγκεκριμένα πουλιά

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.