Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=
Bengalese Finch

Τα Bengalese Finches είναι  μικρά σκληραγωγημένα πουλιά, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στην εκτροφή τους. Ονομάζονται και Κοινωνικοί Σπίνοι (Society Finces), αφού χρησιμοποιούνται σαν «θετοί γονείς». Δηλαδή αναλαμβάνουν το ρόλο της επώασης των αυγών αλλά και της ανατροφής των μικρών από πιο δύσκολα είδη παραδείσιων όπως είναι τα Gouldian Finches, όταν οι γονείς εγκαταλείψουν τη φωλιά τους. 

Μεταλλάξεις - Σγουρά Bengalese Finch - Frill

 

 

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Bengalese Finch;

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
  Επιλογή ζευγαριών
  Προετοιμασία ζευγαριών
  Φωλιές, υλικό φωλιάς
  Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών
  Απογαλακτισμός νεοσσών
Μεταλλάξεις
Μεταλλάξεις - Σγουρά Bengalese Finch - Frill
  Αναγνώριση φύλου
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

The Bengalese Finch, Fred Panjer and Jan Wigmore
National Bengalese Fanciers Association UK, NBFA 

The Australian Bengalese Breeders Society

http://www.australian-bengalese-finch.com

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

Internet 

www.australian-bengalese-finch.com
www.nbfa.co.uk
www.aussiebengos.blogspot.com.au

  

 

 

 

 

 

 
In oder to buy our poster please email us to info@gouldianfinch.gr.

 

 

 

Εισαγωγή

Στην Ιαπωνία εδώ και πολλά χρόνια έχουν βγάλει πολλές ενδιαφέρουσες μεταλλάξεις Κοινωνικών Σπίνων οι  οποίοι έχουν σγουρά πούπουλα. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να συνδυάζονται με όλα τα χρώματα των σπίνων και να υπάρχουν είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλες μεταλλάξεις.
 
Οι κοινωνικοί σπίνοι μπορούν να φέρουν σγουρά πούπουλα σε διάφορα μέρη του σώματος: στο κεφάλι, στο σβέρκο και στο στήθος. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μεταδίδονται ως Κυρίαρχη Μετάλλαξη και δεν θα πρέπει (χωρίς λόγο) να ζευγαρώσουν μεταξύ τους δυο πουλιά φορείς της ίδιας μετάλλαξης.

 

Συνήθως τα πουλιά που φέρνουν πάνω από 1 η 2 συνδυασμούς μεταλλάξεων δεν είναι γερά, συχνά εμφανίζουν προβλήματα υγείας, συχνά έχουν στραβά η μικρά πόδια, στραβά και ασυμμετρικά φτερά, έχουν πρόβλημα στην αναπαραγωγή (π.χ. δεν γεννούν γόνιμα αυγά) ή στην ανατροφή των μικρών.

 

Μεταλλάξεις

Στις επόμενες παραγράφους θα βρείτε ονομασίες των μεταλλάξεων και των συνδυασμού τους σε ιαπωνική ονομασία όπως πρωτοβγήκαν και καταγράφτηκαν. Δυστυχώς όλο και πιο συχνά οι ιαπωνικές ονομασίες ανταλλάσσονται με αγγλικές η μεταφράζονται σε διάφορες γλώσσες. Πιστεύω καλό θα ήτανε να κρατάμε τη παραδοσιακή τους ονομασία και να χρησιμοποιούμε τα πραγματικά τους ονόματα.
 

Η ιαπωνική ονομασία Bonten - Crested - πουλιά με σκούφο

 

 

Είναι κυρίαρχη μετάλλαξη. Αν τα γονίδια είναι Ομόζυγα (Double Factor) το πουλί μπορεί να έχει πρόβλημα με την υγεία του και με πούπουλα του.

 

Το ιδανικό Bonten πρέπει να εμφανίζεται ως συμμετρικός κύκλος με ομοιόμορφη κατεύθυνση των πούπουλων που απλώνονται από ένα και μοναδικό κέντρο ως ακτίνες. Τα πουλιά που έχουν δυο η τρία κέντρα η μια χωρίστρα στο Bonten δεν θεωρούνται καλής ποιότητας. Καμία φορά λένε ότι τα πουλιά με διπλό σκούφο είναι διπλού παράγοντα αλλά κι αυτό δεν είναι αποδεδειγμένο 100%. Μερικοί εκτροφείς ξεχωρίζουν τα πουλιά με διπλό σκούφο ως άλλη μια ξεχωριστή μετάλλαξη, αλλά καμία φορά λένε ότι είναι άσχημης ποιότητας και δεν συμμετέχουν επιπλέον στην αναπαραγωγή.

 
Στα σύνορα που ενώνονται και οι δυο κύκλοι (σκούφοι) συχνά τα πουλιά έχουν όρθια πούπουλα που πετάγονται σαν αυτιά η κερατάκια. Ο σωστός και ιδανικός σκούφος πρέπει να είναι κύκλος που δεν πρέπει να σπάει ή να αλλάζει κατεύθυνση.

  

 

Η ιαπωνική ονομασία ονομασία "Chiyoda" - Chrest Frill - πουλί με σγουρό στήθος

 

 

Είναι κυρίαρχη μετάλλαξη. Αν τα γονίδια είναι Ομόζυγα (Double Factor) το πουλί πιθανότατα δεν θα επιζήσει.

 

  

Η ιαπωνική ονομασία "Chunagon" - Crested Neck Frill - Σκουφάτα με σγουρό σβέρκο

 

 

 

Είναι κυρίαρχη μετάλλαξη. Αν τα γονίδια είναι Ομόζυγα (Double Factor) το πουλί πιθανότατα δεν θα επιζήσει.

 

Παλιά έλεγαν ότι η μετάλλαξη αυτή είναι Κυρίαρχη και μεταδίδετε όπως και στα Bonten (σκουφάτα). Τώρα έχουν καταλάβει ότι μετάλλαξη Chunagon μεταδίνετε από δυο γονίδια. Δηλαδή για να εμφανίστε πρέπει το πουλί να έχει σκούφο και ένα γονίδιο. Αν τα πουλιά δεν θα έχουν σκούφο αλλά θα έχουν ένα γονίδιο (SF) Chunagon η μετάλλαξη δεν θα εμφανιστεί.

 

Αν ζευγαρώνεται πουλί Chunagon (που στην ουσία είναι πουλί με 2 μεταλλάξεις) με απλό πουλί τότε κάποιο ποσοστό απογόνων θα έχει μόνο σκούφο, άλλο ποσοστό μόνο Chunagon (που δεν θα εμφανιστεί), και περίπου 50% θα έχουν και το σκούφο και το γιακά. Άρα περίπου 50% απογόνων θα είναι Chunagon.

 
Έτσι απέδείξαν ότι η μετάλλαξη Chunagon λειτουργεί και εμφανίζεται ως ημιεπικρατές. Δηλαδή εμφανίζεται μόνο όταν δουλεύει σε συνδυασμό με το σκουφάτο πουλί.

 

 

Η ιαπωνική ονομασία "Dainagon" - Crested with Neck Frill and Chest Frill - σκουφάτα με σγουρό στήθος και σβέρκο

 

 

Είναι κυρίαρχη μετάλλαξη. Αν τα γονίδια είναι Ομόζυγα (Double Factor) το πουλί πιθανότατα δεν θα επιζήσει.

 

 

Η ιαπωνική ονομασία "Koubi-chiyoda" ή "Tachi-eri" - Neck Frill - με σγουρό σβέρκο

 

 

Είναι κυρίαρχη μετάλλαξη. Αν τα γονίδια είναι Ομόζυγα (Double Factor) το πουλί πιθανότατα δεν θα επιζήσει. 

 

  

Η ιαπωνική ονομασία - "Wa-Chiyoda" - είναι συνδυασμός "Tachi-Eri" και "Chiyoda"

 

 

Είναι κυρίαρχη μετάλλαξη. Αν τα γονίδια είναι Ομόζυγα (Double Factor) το πουλί πιθανότατα δεν θα επιζήσει.

 

 

The Royal Family - Full Frills - Συνδυασμός όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών σε ένα πουλί

  

 

Είναι πολύ σγουρά πουλιά σχεδόν σε όλο το σώμα. Ανάλογα από το τι ακριβώς χαρακτηριστικό υπάρχει και εμφανίζεται καλύτερα, υπάρχουν και ειδικές ονομασίες όπως: King, Queen, Prince και Princesse.

 
Όλες οι μεταλλάξεις είναι κυρίαρχες και η καθεμία δεν μπορεί να υπάρχει σε Ομόζυγη μορφή (Double Factor). Όλα πρέπει να είναι Ετερόζυγα για να μην παρουσιάζουν γενετικά προβλήματα. Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξετε ταίρι για αυτά τα πουλιά έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται όλα τα παραπάνω σε γονίδια Διπλού παράγοντα. Έτσι το καλύτερο σύντροφο για αυτά τα πουλιά θα είναι μάλλον ένα απλό πουλί που δεν είναι φορέας καμίας από αυτές τις μεταλλάξεις. Αν τα γονίδια σε ένα από τα χαρακτηριστικά είναι Ομόζυγα (Double Factor) το πουλί πιθανότατα δεν θα επιζήσει.

  

Δεν προτείνουμε να ζευγαρώνετε:

Πιθανότατα να πάρετε πουλιά με στραβό η διπλό σκούφο η με μικρές καράφλες.

Bonten X Bonten
Cunagon X Bonten

 

Αν θα ζευγαρώσετε τα παρακάτω πουλιά πιθανότατα θα πάρετε πουλιά πολύ αδύναμα και συχνά με ελαττώματα στα πόδια και φτερά. Όμως από αυτές τς διασταυρώσεις βγαίνουν τα Full Frill πουλιά όπως 

 

princes, queens και kings:

chiyoda bonten X chiyoda bonten
chunagon X chunagon
dainagon X dainagon
chiyoda X chiyoda
chiyoda bonten X chiyoda
chiyoda bonten X dainagon
chunagon X dainagon

 

 

Γενετική

Τα πουλιά που πήραν από τους γονείς ένα (από τα δυο πιθανότατα υπάρχοντα) γονίδια αυτής της μετάλλαξης (δηλαδή Single Factor) θα εμφανίσουν αυτή τη μετάλλαξη. Δηλαδή: Αν ζευγαρώνουμε ένα σκουφάτο Bonten ή Chiyoda με ένα απλό πουλί τα μικρά που θα βγουν θα είναι 50% με τη μετάλλαξη (Bonten η Ciyoda) και 50% απλά, χωρίς να παρουσιάσουν τη μετάλλαξη.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Όλες αυτές μεταλλάξεις είναι κυρίαρχες, άρα δεν υπάρχουν πουλιά φορείς της μετάλλαξης (split). Τα πουλιά ή θα έχουν την μετάλλαξη και αυτό φαίνεται οπτικά επειδή έχουν σγουρά πούπουλα, ή δεν φέρνουν καθόλου αυτή τη μετάλλαξη και αυτό φαίνεται πάλι επειδή δεν έχουν σγουρά πούπουλα.


Να θυμόμαστε απλά ότι δεν υπάρχουν πουλιά φορείς κυρίαρχης μεταλλάξεις.

 

Υπάρχει ένα ερώτημα. Πολλοί λένε ότι η Bonten μετάλλαξη όταν είναι σε ομόζυγη μορφή (Double Factor) φέρνει θάνατο στα πουλιά. Και συχνά τα μικρά που κληρονομούν το μεταλλαγμένο γονίδιο και από τους δυο γονείς πεθαίνουν στο στάδιο του εμβρύου. Μερικοί εκτροφείς λένε ότι τα μικρά μπορούν να επιζήσουν και επιτρέπεται το ζευγάρωμα δυο Σκουφάτων πουλιών. Τι γίνετε στη πραγματικότητα λοιπόν?

 

Όταν ζευγαρώνουν δυο σκουφάτα πουλιά οι απόγονοι που βγαίνουν είναι ως έξεις:
1/4 - μικρά χωρίς σκούφο, άρα καθαρά πουλιά που δεν φέρνουν καθόλου αυτή τη μετάλλαξη.
2/4 - μικρά που πήραν μεταλλαγμένο γονίδιο μόνο από ένα γονιό, άρα Single Factor - οπτικά αυτά τα μωρά θα φαίνονται ως σκουφάτα επειδή είναι κυρίαρχη μετάλλαξη.
1/4 - μικρά που πήρανε μεταλλαγμένο γονίδιο και από τους δυο γονείς, άρα Double Factor - οπτικά αυτά τα μωρά επίσης θα φαίνονται Σκουφάτα.

 

Θεωρητικά αν η μετάλλαξη Bonten είναι θανατηφόρα σε Double factor, τότε σημαίνει ότι όλα τα μωρά που πήραν δυο μεταλλαγμένα γονίδια (ένα από κάθε γονιό) δεν θα επιζήσουν και θα έπρεπε να πεθαίνουν μέσα στο αυγό. Όμως στη πρακτική συναντάμε συχνά ότι τα έμβρυα στα αυγά μπορούν να πεθαίνουν και στα κανονικά πουλιά από χίλια δυο άλλους λόγους. Όταν ένα έμβρυο πεθαίνει στο αυγό εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι Single η Duble Factor για Bonten. Μπορεί να πέθανε επειδή απλά κρύωσε το αυγό που ήτανε συνέχεια πλάι και δεν ζεσταινόταν καλά. Επομένως δεν μπορούμε να αποδείξουμε με σιγουριά ότι τα μικρά που πεθαίνουν στο αυγό είναι σίγουρα Dοuble Factor της μεταλλάξεις Bonten.

 

Αν θα υπολογίσουμε ότι η μετάλλαξη Bonten διπλού παράγοντα δεν προκαλεί θάνατο των μικρών, τότε από ένα ζευγάρι που και οι δυο γονείς είναι σκουφάτα μπορούμε να πάρουμε 1/4 απογόνους διπλού παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι αν θα το ζευγαρώσετε μετά με ένα απλό πουλί όλα τα μικρά που θα βγουν θα είναι σκουφάτα επειδή θα πάρουν από ένα γονίδιο από ένα γονιό (εκείνο που υποτίθεται επέζησε και είναι Double Factor). Δηλαδή 100% οι απόγονοι θα έχουν σκούφο. Θα ρωτήσετε: "Kαι τι, δεν είχε ξανασυμβεί πουθενά και ποτέ αυτό?" Ναι, έχει ξανασυμβεί μερικές φορές. Αλλά για να αποδειχθεί πλήρως ότι γίνεται να πάρεις 100% Bonten απογόνους από ένα Bonten πουλί και ένα κανονικό δεν - φτάνει μόνο 1- 2 γέννες με αυτό το αποτέλεσμα. Πρέπει να ισχύει για κάθε μια γέννα που παίρνεις από συγκεκριμένο ζευγάρι. Αν παίρνεις έστω και ένα μικρό που δεν φέρνει σκούφο σημαίνει ότι το πουλί δεν ήταν Double factor τελικά και άντε πάλι από την αρχή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει 100% απόδειξη ότι Double Factor Bonten φέρνει θάνατο στα 1/4 από τα μικρά - επειδή δεν μπορούμε να αποδείξουμε το λόγο τον θανάτου μέσα στο αυγό. Όπως κι επίσης δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν ζωντανά και ικανά στην αναπαραγωγή πουλιά διπλού παράγοντα.

 

Μια άλλη ερώτηση έρχεται επίσης στο μυαλό. Αν όλα αυτά τα μεταλλαγμένα πουλιά είναι τόσο αδύναμα και προβληματικά τότε γιατί θέλουμε να βγάλουμε όλες αυτές μεταλλάξεις που υποτίθεται δεν δυναμώνει το είδος αλλά αντιθέτως μειώνει τη ποιότητα? Κι όμως, πολλοί εκτροφής πιστεύουν και ελπίζουν ότι μια μέρα θα σταθεροποιηθεί και ίσως θα γίνει πιο διάσημη και πιο γερή μετάλλαξη. Πρέπει να μην ξεχνάμε, ότι το επιλεκτικό ζευγάρωμα πρέπει να δουλεύει για κάποιο σκοπό και να εφαρμόζεται με λογική και πολύ μελέτη.
 

Μέχρι στιγμής εκτροφείς από όλο το κόσμο συνεχίζουν να αναζητούν κάτι σπάνιο… πληρώνοντας χιλιάδες euro για ένα Albino Dianagon ))))

 

Καλή μας επιτυχία!!!!

 

 

 

Πηγή
"Frilled Society Finches" [Journal of National Finch and Softbill Society]
"The Frilled Mutations: Crested, Chuunagon, Neck Frill and Chiyoda." [Matthew Dingemans]

 

  

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.