Σήμανση Πουλιών Εκτροφείου
Τα πουλιά αμέσως μετά τη γέννησή τους θα πρέπει να αποκτούν μια ταυτότητα η οποία καθορίζει αφενός μεν ότι είναι προιόν εκτροφής αφετέρου δε παρέχει πληροφορίες σχετικά με το έτος γέννησης, τον εκτροφέα και τον σύλλογο που ανήκει.
Η ταυτότητα αυτή παρέχεται υπό τη μορφή δακτυλιδιού κλειστού τύπου (συνήθως μεταλικό) το οποίο τοποθετείται στο δεξί πόδι των πουλιών κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Από εκεί και πέρα παραμένει εκεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Αν ο εκτροφέας δεν ανήκει σε σύλλογο τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει δακτυλίδια κλειστού τύπου τα οποία φέρουν την πληροφορία του έτους γέννησης.
Πέρα από την ταυτότητα του πουλιού προκύπτει και η ανάγκη να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα πουλί από μακρυά χωρίς να χρειασθεί να το πιάσουμε στα χέρια μας.
Αυτό γίνεται με τη χρήση συμπληρωματικών δακτυλιδιών συνήθως πλαστικών ανοικτού τύπου τα οποία μπαίνουν αλλά και βγαίνουν εύκολα. Τα δακτυλίδια αυτά χρησιμοποιούνται για την σήμανση των πουλιών ώστε να είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από μακρυά.
Ο σκοπός αυτού του άρθρου να σας δώσει ιδέες για το πως μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα ώστε να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα πουλιά σας από μακρυά.
Σημείωση
Κάθε εκτροφέας ο οποίος εκτρέφει αρκετά πουλιά διατηρεί πληροφορίες γι’αυτά είναι σε σημειωματάρια είτε σε συστήματα διαχείρισης εκτροφείου όπως είναι το BIRDin. Εκεί λοιπόν θα ανατρέξει μόλις επιλέξει από μακρυά ένα πουλί ώστε να διαβάσει όλες τις πληροφορίες που το αφορούν. Επομένως ο σκοπός του συστήματος σήμανσης είναι η ταυτοποίηση ενός πουλιού και όχι η άμεση αναγνώριση χαρακτηριστικών του πουλιού πχ φύλο, μετάλλαξη, γονότυπος κτλ. Οι πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον κάθε εκτροφέα είναι πολλές και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν με κάποιο συνδυασμό δαχτυλιδιών.
Η μέθοδοι που θα περιγραφούν εδώ για τη σήμανση των πουλιών μπορεί να γίνει με τη χρήση πλαστικών δακτυλιδιών 10 διαφορετικών χρωμάτων στα οποία θα δώσουμε τις τιμές από 0 έως και 9 (10 τιμές).
Παράδειγμα
0: Ασπρο
1: Γκρι
2: Κίτρινο
3: Πορτοκαλί
4: Κόκκινο
5: Καφέ
6: Ροζ
7: Μωβ
8: Πράσινο
9: Γαλάζιο
———————–
10: Μπλε
11: Μαύρο
Εδώ λοιπόν πρέπει να διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις
α) Εκτροφή μέχρι 100 πουλιά, με δακτυλίδι κλειστού τύπου
Σε αυτή τη περίπτωση το πουλί φέρει στο δεξί πόδι το δακτυλίδι κλειστού τύπου ενώ στο αριστερό φέρει 2 δακτυλίδια πλαστικά. Το πάνω αφορά τις δεκάδες ενώ το κάτω αφορά τις μονάδες
Παράδειγμα
Πουλί 1: δεξί πόδι GR 015, αριστερό πόδι: πάνω κόκκινο, κάτω κίτρινο (= 42)
Πουλί 2: δεξί πόδι ΕΟΟ G56 023, αριστερό πόδι: πάνω άσπρο, κάτω κίτρινο (= 02)
Με αυτό τον τρόπο μαρκάρουμε 100 πουλιά ανά χρονιά (διαφορετικού χρώματος δακτυλίδι κλειστού τύπου).
β) Εκτροφή μέχρι 100 πουλιά, χωρίς δακτυλίδι κλειστού τύπου
Ισχύει ότι και πριν, μόνο που ο τρόπος σήμανσης χρησιμοποιείται για μέγιστο 100 πουλιά.
γ) Εκτροφή μέχρι 1000 πουλιά, με δακτυλίδι κλειστού τύπου
Σε αυτή τη περίπτωση το πουλί φέρει στο δεξί πόδι το δακτυλίδι κλειστού τύπου και πάνω από αυτό ένα πλαστικό, ενώ στο αριστερό φέρει 2 δακτυλίδια πλαστικά. Στο δεξί το πλαστικό δακτυλίδι αφορά τις εκαντοντάδες ενώ στο αριστερό πόδι το πάνω αφορά τις δεκάδες ενώ το κάτω αφορά τις μονάδες
Παράδειγμα
Πουλί 1: δεξί πόδι GR 015, δεξί πόδι: κόκκινο, αριστερό πόδι: πάνω κόκκινο, κάτω κίτρινο (= 442)
Πουλί 2: δεξί πόδι ΕΟΟ G56 023, δεξί πόδι: μωβ, αριστερό πόδι: πάνω άσπρο, κάτω κίτρινο (= 702)
Με αυτό τον τρόπο μαρκάρουμε 1000 πουλιά ανά χρονιά (διαφορετικού χρώματος δακτυλίδι κλειστού τύπου).
δ) Εκτροφή μέχρι 1000 πουλιά, χωρίς δακτυλίδι κλειστού τύπου
Ισχύει ότι και στο γ), μόνο που ο τρόπος σήμανσης χρησιμοποιείται για μέγιστο 1000 πουλιά.
Στη περίπτωση που θέλουμε να διακρίνουμε τα πουλιά που είτε έχουμε αγοράσει είτε μας έχουν χαρίσει τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον αρίθμηση πχ μέχρι 100 πουλιά ως εξής:
επιλέγουμε ένα επιπλέον χρώμα πχ το μαύρο και το τοποθετούμε στο δεξί πόδι και αυτό θα σημαίνει πουλί που έχει έρθει από εξωτερική πηγή. Στο δεξί πόδι τοποθετούμε 2 δακτυλίδια με αρίθμηση από 00 – 99 (σύνολο 100 πουλιά).