Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Διαμονή

Τα παραδείσια πουλιά, ανάλογα με το είδος, είτε δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την διαμονή τους είτε θα απαιτούν συγκεκριμένες και ξεχωριστές συνθήκες. Παρόλα αυτά, όλα τα πουλιά σε όλες τις φάσεις της ζωής τους απαιτούν φροντίδα έτσι ώστε η διαμονή τους στους χώρους που έχετε επιλέξει γι’ αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον. 

 

Επιλέγοντας ένα νέο πουλί για την εκτροφή μας

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή παραδείσιων πουλιών; 

  

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Δαχτυλίδια
Κόψιμο Νυχιών & Ράμφους
Ωοσκόπηση
Αναπαραγωγή με τη μέθοδο της υιοθεσίας
Επιλέγοντας ένα νέο πουλί για την εκτροφή μας
   
   
Άλλα χρήσιμα άρθρα
Η Σύμβαση CITES
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέλουμε πολλές φορές να εντάξουμε νέα πουλιά την εκτροφή μας με κύριο, συνήθως, σκοπό τη συμμετοχή τους στην αναπαραγωγική διαδικασία. Αυτό είναι ένα εγχείρημα το οποίο, αν και φαίνεται απλό, θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν μάλιστα θέλουμε να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Υπάρχουν 4 βασικές παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πριν προμηθευτούμε ένα νέο πουλί και κυρίως πριν το εντάξουμε μέσα στην εκτροφή μας. 

Οι παράμετροι αφορούν α) την υγεία του πουλιού, β) τα εξωτερικά φυσικά χαρακτηριστικά (φαινότυπος), γ) στοιχεία κληρονομικότητας (γονότυπος) και δ) τη συμπεριφορά του.

 

 

   

A. Παράγοντας Υγεία

 
Προφανώς δεν αγοράζουμε ποτέ άρρωστα πουλιά. Πουλιά που έχουν εμφανή σημάδια ότι δεν είναι υγιή, (π.χ. ανασηκωμένα φτερά, κάθονται στο πάτο του κλουβιού, έχουν εξογκώματα στα πόδια, κύστες, τα μάτια τους είναι υγρά, έχουν κουτσουλιές στη περιοχή της αμάρας, κ.ο.κ) δε θα πρέπει να ασχολούμαστε μαζί τους.

Πέρα από τα εμφανή σημάδια, ένα πουλί μπορεί να νοσεί ή ακόμη να είναι φορέας κάποιας αρρώστιας. Αυτό, που ίσως να μη το γνωρίζει ούτε ο ιδιοκτήτης του πουλιού, μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες. Μπορούμε να υποψιαστούμε για την ποιότητα του πουλιού από τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο χώρο διατήρησής του (αρκεί να μας επιτραπεί να τις δούμε).
 

  

Παράγοντας Εμφάνιση (φαινότυπος)

 
Αναφερόμαστε στα φυσικά χαρακτηριστικά του πουλιού τα οποία αρχικά μας ενδιαφέρουν και τα οποία ενδεχομένως να μας βοηθήσουν στο τελικό αποτέλεσμα της αναπαραγωγής που θέλουμε να πετύχουμε. 

Και εδώ πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πρέπει να προσέξουμε τον σωματότυπο, το χρωματισμό του φτερώματος, το φτέρωμα όσον αφορά την ποιότητά του, το εάν υπάρχουν κενά ή σημάδια που αλλοιώνουν τη μετάλλαξή του. Πρέπει να προσέξουμε τη στάση του πουλιού και τη κίνησή του, τις αναλογίες του. 

 

Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις; Έχει πάρει κάποιο βραβείο; Αν όχι το ίδιο οι γονείς του;
 

 

Παράγοντας Κληρονομικότητα (γονότυπος)

 
Αναφερόμαστε στα γονίδια που μεταφέρει το πουλί όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να γνωρίζουμε το γενεαλογικό δένδρο του πουλιού. Αυτή την πληροφορία μας την παρέχουν μόνο οι σοβαροί και οργανωμένοι εκτροφείς.

Ένα κατάστημα pet shop, τις περισσότερες φορές, δε γνωρίζει πληροφορίες για τα πουλιά που εμπορεύεται. 
 

 

Παράγοντας Συμπεριφορά

 
Παράγοντας που τον παραβλέπουμε αλλά είναι εξ’ ίσου σημαντικός όπως και οι υπόλοιποι. Ποια είναι η συμπεριφορά του πουλιού; Μήπως τσιμπάει και κυνηγάει τα υπόλοιπα; Εάν είναι θηλυκό, έχει γεννήσει ξανά, κλωσάει τα αυγά της, ταΐζει τα μικρά; Εάν είναι αρσενικό, χτίζει φωλιά, είναι γόνιμο, βοηθάει το θηλυκό κατά τη διάρκεια της επώασης, ταΐζει τα μικρά, μήπως τα πετάει έξω από τη φωλιά;

 

Έχει ανατραφεί από τους γονείς του ή από θετούς γονείς;

Κακές συμπεριφορές θα πρέπει να τις αποκλείουμε από την διαδικασία αναπαραγωγής. Δυστυχώς πολλές φορές αυτό αποδεικνύεται μόνο στην πράξη.
  

 

Συμπέρασματα
Την επόμενη φορά που θα προμηθευτείτε ένα νέο πουλί καλό είναι να ρωτήσετε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό. Είναι δικαίωμά σας! Είναι δικαίωμά σας να γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν το συγκεκριμένο πουλί τελικά είναι αυτό που θέλετε και είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Καιρός είναι να συνδέσουμε το χόμπι μας με τον παράγοντα ποιότητα! Και αυτό αλυσιδωτά θα μεταφερθεί σε όλους εκείνους που εμπλέκονται με αυτό (άλλους εκτροφείς, καταστήματα, εισαγωγείς).

 

Καλές επιλογές!

 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.