Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Διαμονή

Τα παραδείσια πουλιά, ανάλογα με το είδος, είτε δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την διαμονή τους είτε θα απαιτούν συγκεκριμένες και ξεχωριστές συνθήκες. Παρόλα αυτά, όλα τα πουλιά σε όλες τις φάσεις της ζωής τους απαιτούν φροντίδα έτσι ώστε η διαμονή τους στους χώρους που έχετε επιλέξει γι’ αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον. 

 

Ωοσκόπηση

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή παραδείσιων πουλιών; 

  

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Δαχτυλίδια
Κόψιμο Νυχιών & Ράμφους
Ωοσκόπηση
Αναπαραγωγή με τη μέθοδο της υιοθεσίας
Επιλέγοντας ένα νέο πουλί για την εκτροφή μας
   
   
Άλλα χρήσιμα άρθρα
Η Σύμβαση CITES
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

 

Καθορισμός της ποιότητας των αυγών με βοήθεια του φωτός

Την Ωοσκόπηση την πραγματοποιούμε για να διαπιστώσουμε δύο βασικές παραμέτρους μιας επιτυχημένης αναπαραγωγής: α) ότι τα αυγά είναι γονιμοποιημένα και β) ότι τα έμβρυα είναι σε καλή κατάσταση.

 

 

Για να κάνουμε ωοσκόπηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό φακό δέσμης. Παρατηρούμε πότε το θηλυκό θα είναι έξω από τη φωλιά και ξεκινάμε τη διαδικασία ανοίγοντας το καπάκι της φωλιάς. Πλησιάζουμε το φακό στα αυγά, τον ανοίγουμε και τον πλησιάζουμε σε κάθε αυγό. 

 

Μπορείτε να κάνετε την πρώτη Ωοσκόπηση από την 6η έως την 8η ημέρα της επώασης. Κατά την πρώτη αυτή εξέταση, το έμβρυο αν και μικρό μικρό ξεχωρίζει ανάμεσα στο δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων. Με προσεκτική παρατήρηση, μπορούμε να δούμε τη καρδιά του εμβρύου που κτυπάει!!! Τα νεκρά έμβρυα είναι σταθερά και έρχονται πιο κοντά στο κέλυφος του αυγού.

 

Ένα κανονικό αυγό φαίνεται ως εξής:

 

1)

Το κέλυφος είναι ομοιογενές.

2)

Ο θάλαμος του αέρα είναι μικρός και βρίσκεται στο φαρδύ μέρος του αυγού και όχι στο μυτερό μέρος του.

3)

Ο κρόκος είναι στο κέντρο ή λίγο πιο κοντά στο τέλος του αυγού/φαρδύ μέρος, το περίγραμμα του κρόκου δεν φαίνεται καθαρά και συνήθως είναι θαμπός.

4)

Όταν γυρίζετε το αυγό και ο κρόκος γυρνάει πολύ πολύ αργά.

5)

Δεν υπάρχουν ξένες ουσίες μέσα στο αυγό.

 

Κάποιες φορές μπορούμε να ξεχωρίσουμε με γυμνό μάτι το γονιμοποιημένο αυγό από το μη γονιμοποιημένο.
 

Τα πρώτα φαίνονται πιο λαμπερά και δυνατά, ενώ τα μη γονιμοποιημένα  μετά από μια εβδομάδα γίνονται λίγο πιο σκούρα (καμιά φορά λίγο διάφανα)...φαίνεται σαν να έχουν πολύ λεπτό κέλυφος.
  

Εδώ είναι γόνιμα και άσπορα αυγά των Gouldian Finch 6 ημερών. Μη γονιμοποιημένο αυγό φαίνεται σχεδόν διάφανο ενώ στα γονιμοποιημένα αυγά φαίνεται το έμβρυο.

 


Αν το αυγό έχει τρυπηθεί η έχει αρρωστήσει από βρωμιά στη φωλια κάνοντας τη ωοσκόπηση θα δείτε ένα δακτυλίδι που έχουνε κάνει τα βακτήρια που έχουνε περάσει μέσα στο αυγό. Σημαίνει ότι αρχισε η μόλυνση.

Σε περίπτωση που το έμβρυο εχει πεθανει, το αίμα δεν θα λάμψει και θα δείτε μόνο
μια σκοτεινή άμορφη μάζα. Συχνά τα αυγά με πεθαμένο έμβρυο φαίνονται με την οσκόπηση λίγο πράσινα η καφέ.

   
Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ωοσκόπηση επειδή πιστεύουν ότι θα κρυώσουν τα αυγά. Όμως η πρακτική έχει δείξει ότι τα έμβρυα μέσα στα αυγά αντέχουν μέχρι και 2-3 ώρες χωρίς επώαση. Έτσι τα 2-5 λεπτά που θα χρειαστεί για να κάνετε ωοσκόπηση δεν θα τους κάνει κακό.
 

Πρέπει να βιασθείτε μόνο για να μη ενοχληθούν οι γονείς που λείπουν από τη φωλιά τους. 

 
Άμα τα αυγά είναι πολύ λερωμένα με κόπρανα μπορείτε να τα πλύνετε πολύ προσεκτικά με ένα βαμβάκι με απλό νερό. Ποτέ μη ξύνετε και μη γρατζουνίζετε τα αυγά αν δεν φεύγει η βρωμιά. Με απαλό τρίψημο με ένα βρεγμένο βαμβάκι σιγά σιγά θα φύγει.
 

Άμα στη φωλιά βρήκατε άδεια/κούφια αυγά μη τα πετάξετε.
 

Θα είναι χρήσιμα για τα νεογέννητα μωρά. Τα μικρά νεογέννητα πουλάκια συχνά βάζουν τα κεφαλάκια τους πάνω στα αυγά όταν κουράζονται να ζητάνε τροφή. Και το ίσως πιο σημαντικό: τα κούφια αυγά θα βοηθήσουν να μη πατάει η μάνα τα μικρά της όταν τα ζεσταίνει (τα αυγά κρατάνε το βάρος της μαμάς/του μπαμπά και όχι νεογέννητα).  Κάποιες φορές όταν το θηλυκό κάθεται πάνω στα αυγά και έχει ήδη και μερικά μωρά τα πιέζει με το βάρος της. Στη συνέχεια τέτοια μωρά κάποιες φορές παρουσιάζουν το πρόβλημα splayed legs. Τα πόδια τους πετάγονται δεξιά-αριστερά και μένουν ανάπηρα για όλη τους τη ζωή. Άμα ανακαλύψετε ένα τέτοιο μωρό στη φωλιά σας πρέπει να δέσετε τα ποδαράκια του μωρού κάτω από το σώμα του για λίγες μέρες.
 

Ακόμα αν και όλα τα αυγά στη φωλιά είναι κούφια θα ήτανε καλό να δώσετε στους γονείς να ολοκληρώσουν την επώαση για να ικανοποιήσουν το ένστικτο τους.
 

Μην αφήνετε το ζευγάρι να κάνει πάνω από 2 ή 3 γέννες στη σειρά...και πάνω από 2 φορές το χρόνο. (έστω και αν γεννά κούφια αυγά), επειδή για το θηλυκό το πιο δύσκολο είναι η δημιουργία του κελύφους των αυγών και η επώαση τους.

  

  

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.