Παραδείσια Κουκουβάγιες
Owl Finch
Είναι γνωστό με τις κοινές ονομασίες Owl finch, Clown Finch, Βicheno και Double – bar finch, ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Taeniopygia bichenovii. Ανήκει στην οικογένεια των Εστρίλδων – Estrildae.
Το όνομά του το πήρε προς τιμή του βοτανολόγου James Ebenezer Bicheno ο οποίος 1842 τοποθετήθηκε σαν γραμματέας αποικισμού στην περιοχή Van Diemen της Τασμανίας[1]. Κατά άλλη εκδοχή το όνομά του οφείλεται στη παραθαλάσσια πόλη της Τασμανίας Bicheno.
Το πουλάκι αυτό είναι μόλις 10 εκατοστά είναι πολύ κινητικό και πάντα φαίνεται χαρούμενο και απασχολημένο.
Κατάγεται από Australia και ζει στις σαβάνες με μικρούς θάμνους και λίγα δέντρα όπου και συνήθως κάνουν τις φωλιές τους. Ζούνε σε μικρά σμήνη μέχρι 20 άτομα και βρίσκονται συνήθως κοντά στο νερό ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές.
Περνάνε τη μέρα του περισσότερο στο έδαφος όπου και ψαχνών για τροφή.
Στη Ευρώπη ήρθε για πρώτη φορά το 1870, στο Λονδίνο, όπου κέρδισε την εκτίμηση από πολλούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες εκτροφείς.
Είναι ένα από πιο δημοφιλή είδη εξωτικών παραδείσιων πουλιών που εκτρέφονται σε όλο τον κόσμο.
Τα Owl finch είναι πολύ φοβητσιάρικα πουλιά, αγχώνονται εύκολα με το παραμικρό. Οι έμπειροι εκτροφείς από το εξωτερικό συχνά λένε ότι τα πουλια αυτά δεν ταιριάζουν για να ζουν στα κλουβιά επειδή είναι πολύ αγχωτικά και είναι πολύ δύσκολο να τα διατηρήσεις σε ήσυχες και σταθερές συνθήκες αναπαραγωγής στη μικρή κλούβα. Προτείνουν λοιπόν η αναπαραγωγή αυτων των πουλιών να γίνεται σε μεγάλες κλούβες ή και κλούβες πτήσης.
Αν δεν εχετε μεγάλη κλούβα, τότε προσπαθήστε να τους παρέχετε όσο δυνατόν μεγαλύτερο κλουβί και να διασφαλίσετε ότι θα έχουν τη λιγότερη δυνατή ενόχληση.
Για να συνηθίσουν τη καινούρια ατμόσφαιρα, το κλουβί ή τη θέση μπορεί να χρεαστεί να περάσουν μήνες.
Είναι προτιμότερο να μην αλλάζετε τη θέση του κλουβιού, ειδικά τη περίοδο αναπαραγωγής. Καλο είναι να υπάρχει μπόλικη πρασινάδα μέσα στο κλουβί για να μπορούν τα πουλια να κρίβονται μέσα αν νιώθουν κίνδυνο. Συχνά βάζουν ψεύτικα φυτά γύρο από τη φωλια και στα αγαπημένα σημεία του ζευγαριού.
Τα Owl finch τη νύχτα κοιμούνται συνήθως στη φωλια. Είναι γενικά φιλήσυχα, εκτός της περιόδου αναπαραγωγής που μπορεί να γίνουν επιθετικά προς τα άλλα πουλιά ακόμα και του ιδίου είδους.
Στη διπλανή εικόνα φαίνεται ένα αρσενικό owl που αναρώνει μετά από μάχες διεκδίκησης της περιοχής της φωλιάς.
Το ζευγάρι μπορεί να μένει μαζί όλο τον χρόνο.
Τα πουλάκια αυτά είναι πολύ κινητικά και συνεχεια ασχολούνται με κάτι. Πολύ ώρα ασχολούνται με το φτέρωμα τους. Καθαρίζουν και τον διπλανό τους. Απολαυάνουν το ξύσιμο και τα χάδια. Πολύ στεναχωριούνται στη περίπτωση που χάσουν το ταίρι τους. Το φωνάζουν και το ψάχνουν επίμονα. Η φωνή τους θυμίζει ένα νιαούρισμα μιας μικρής γάτας.
Είναι ευαίσθητα στη αλλαγή της θερμοκρασίας. Κρύες εποχές πρέπει να διατηρούνται στο θερμαινόμενο χώρο και να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από 20 βαθμούς κελσίου επειδή τα πουλια αυτά προέρχονται από τροπικά κλίματα. Αρρωσταίνουν γρήγορα από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Δεν αντέχουν κρύο και πρέπει να διατηρούνται σε καλά προφυλαγμένους χώρους μακριά από ρεύματα αέρα.
Τα πουλια αυτά λατρεύουν το νερό και ευχαρίστως κάνουν μπάνιο στη μπανιέρα.
Τα Owl finch τρώνε κεχρί όλον των ειδών, καναριν’οσπορο και αλλα μικρά σπόρια. Η βασική του ανάγκη καλύπτεται από ένα καλό μίγμα για εξωτικά πουλια. Σε ένα 24ωρο ένα πουλάκι τρώει σπόρια ποσότητας περίπου 1-1,5 κουταλάκι του γλυκού. Τους αρέσει η αυγοτροφή την οποια τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση. Θα πρέπει να τους την παρέχετε 3-4 φορες τη εβδομάδα.
Επίσης μπορείτε 2-3 φορές την εβδομάδα να τους παρέχετε και ζωντανή τροφή όπως τα σκουλήκια mealworms, σκουλήκια του κουνουπιού, κτλ. Τρώνε ευχαρίστως και αλλα ιπτάμενα έντομα. Το περίοδο τη αναπαραγωγής και ταΐσματος μικρών η ζωντανή τροφή είναι απαραίτητη.
Τακτικά πρέπει να τους δίνετε τριμμένο καρότο, χόρτα και φύτρες.
Στο κλουβί θα πρέπει να υπάρχουν σε σταθερή βάση κόκκαλο σουπιάς, άμμος και τριμμένα όστρακα.
Η αναγνώριση του φύλου στα Owl finch δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα πουλιά αυτά έχουν ίδια χρώματα και σχέδιο και στα δυο φύλα. Συχνά και οι έμπειροι εκτροφείς δεν μπορούν να ξεχωρίζουν το φύλο των πουλιών εύκολα.
Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά είναι τόσο μικρές που μερικά μείνουν σχεδόν απρόσεκτα. Σας προτείνουμε να εστιάσετε τη προσοχή σας στα παραπάνω σημεία:
το πρώτο και πιο σίγουρο τρόπο να καταλάβετε το αρσενικό είναι να ακούσετε το τραγούδι του και να το δείτε να χορεύει μπροστά στο θηλυκό με ένα χορταράκι στο ράμφος. Τα αρσενικά πουλιά κελαηδάνε αλλάζοντας σιγανούς και δυνατούς τόνους τακτικά, ενώ τα θηλυκά πουλιά κάνουν ένα “μίου” χωρίς να αλλάζουν τόνους.
Η μαύρη περιοχή στο μέτωπο στα αρσενικά είναι συνήθως 2 χιλιοστά πιο μεγάλη από τα θηλυκά.
Τα λεγόμενα “Φρύδια” δηλαδή το περίγραμμα γύρο από τη λευκή μάσκα στα αρσενικά είναι πιο φαρδύ.
(Κίτρινο & κοκκινο – θυληκά, Μπλέ και Μάυρο – αρσενικά)
Τα δυο μαύρα δακτυλίδια στο στήθος είναι λίγο πιο φαρδιά στα αρσενικά.
Το στήθος τον αρσενικών είναι πιο ανοικτόχρωμο από τον θηλυκών. Αυτή τη διαφορά φαίνεται καλύτερα στα πουλιά μεγαλύτερα από 1-2 χρόνων.
Η κοιλιά των Αρσενικών έχει πιο πολύ κίτρινο χρώμα από τη θηλυκών. Τα θηλυκά έχουν χρώμα κοιλιάς θαμπό μπεζ.
Τα μικρά λευκά στίγματα στα φτερά τον αρσενικών είναι πιο ανοικτόχρωμα και πιο μεγάλα σε μέγεθος. Στα θηλυκά αυτά τα στίγματα είναι λίγο πιο θαμπά.
Αυτές οι λεπτομέρειες συνήθως δεν φαίνονται με μια γρήγορη ματιά. Δεν σημαίνει ότι ισχύουν πάντα αλλά μπορούν να βοηθήσουν να αξιολογήσετε το πουλάκι και να βγάλετε ένα πρώτο συμπέρασμα για το φύλο του.
Πιο εύκολα να το καταλάβετε όταν μπροστά σας έχετε ένα μικρό σμήνος από αυτά τα πουλιά. Παρακολουθείτε τη συμπεριφορά τους και συγκρίνετε προσεκτικά τα σχέδια και τα χρώματα στα φτερά τους.
Επίσης αν έχετε λίγα πουλιά και δεν μπορείτε να καταλάβετε το φύλο τους σας προτείνουμε να τα χωρίσετε ένα – ένα για να είναι για μερικές ημέρες μόνα τους. Συνήθως τα αρσενικά αρχίζουν και τραγουδούν στη πρώτη ώρα αναζητώντας το ταίρι τους. Αν το πουλί δεν τραγούδησε μετά από 2 μέρες μοναξιάς γυρίστε το στο σμήνος και ξαναδοκιμάστε να το χωρίσετε πάλι σε μερικές μέρες. Κάντε το 3 φορές μέχρι να σιγουρευτείτε ότι το πουλάκι δεν τραγουδάει. Πιθανότατα, ανάλογα με την ηλικία, το πουλιά αυτό να είναι να είναι θηλυκό.
Φωνή αρσενικού:
Φωνή θηλυκού:
Τα πουλια αυτά αναπαράγονται με επιτυχία στη αιχμαλωσία αλλα δεν θεωρούνται από τα εύκολα πουλια. Η επιτυχία έρχεται σαν αποτέλεσμα των σταθερών συνθηκών διαμονής άγχος και παραμικρή ενόχληση στα πουλιά. Συνήθως κάνουν μόνο 2 γέννες το χρόνο.
Οι σπίνοι αυτοί θεωρούνται ώριμοι προς αναπαραγωγή μετά τον 9ο μήνα αλλά για καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερα προβλήματα είναι προτιμότερο να περιμένει κανείς μέχρι να συμπληρώσουν τον 12ο μήνα της ζωής τους.
Στη φύση τα owl κτίζουν τη φωλιά τους όχι πιο ψηλά από τα 2 μέτρα από το έδαφος. Συνήθως διαλέγουν μια θέση μέσα στους θάμνους και πλέκουν μια στρογγυλή η ωοειδή φωλιά από λεπτά μακριά χορταράκια περίπου 20 εκατοστών.
Τη φωλια τη χτίζουν τα δύο μαζί με το πρώτο ρόλο να τον έχει το αρσενικό. Το θηλυκό συνήθως στρώνει το εσωτερικό τις φωλιάς με πούπουλα.
Στην εκτροφή χρησιμοποιούμε φωλιές κλειστού τύπου, συνήθως κουτιά 12*12*12 εκατοστά.