Ενημερωτικό πορταλ για τα εξωτικά πτηνά και ιδιαίτερα τα Gouldian και τα Zebra Finches. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.

Πιγκουινάκια -
Java Finch ή Java Sparrow

Το Java Finch κατάγεται από την νότια Ασία (Ιάβα, Μπαλί κι άλλες κοντινές περιοχές), σήμερα συναντάται σε μεγάλη αφθονία και σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως Κίνα, Ιαπωνία, στα νησιά της Χαβάης και σε μερικές περιοχές τις Αφρικής.

Εκεί συνήθως ζούνε με ζευγάρια η μικρά σμήνη έως 10 άτομα.

Στη φύση θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα παράσιτα και κίνδυνος για χωράφια του ρυζιού. Έτσι χιλιάδες πουλιά σκοτώνονται και δηλητηριάζονται κάθε χρόνο από αγρότες που προστατεύουν τα χωράφια με το ρύζι. Το Jana Finch ονομάζεται επίσης Ριζοφάγος ακριβώς για αυτό το λόγο. Άλλες ονομασίες με το οποίο μπορούμε να το συναντήσουμε είναι Java Rice Birds, Paddy Bird και Java Temple Birds.

Σε μερικές χώρες τα πουλιά αυτά δεν επιτρέπονται (πχ δεν εισάγονται) από τον φόβο μη δημιουργήσουν τοπικά πληθυσμούς με καταστρεπτικά για τις καλλιέργειες του ρυζιού αποτελέσματα.

Το 1790 πρώτη φορά αναφέρθηκε σαν είδος που ζει στο κλουβί. Το 1870 άρ xισαν στην Ευρώπη να τα αναπαράγουν στα κλουβιά και τα εκτροφεία.

Ο σπίνος αυτός είναι σχετικά μεγαλόσωμος σε σχέση με άλλα παραδείσια πουλιά, έχει μέγεθος γύρο στα 14 εκ. Ξεχωρίζει για το μεγάλο κόκκινο και δυνατό ράμφος του. Πρέπει να προσέχετε να μην τα κρατάτε σε στενά κλουβάκια με μικρότερα ήδη επειδή τα Java Finch θεωρούνται επιθετικά πουλιά ειδικά περίοδο της αναπαραγωγής. Σε καθημερινότητα τους είναι ήρεμα και ειρηνικά πουλιά αν διατηρούνται σε μεγάλες κλούβες με τα πουλιά ίδιου μεγέθους.

Τα πουλιά αυτά είναι πολύ ανθεκτικά και αναπαράγονται πολύ εύκολα στη αιχμαλωσία και συνήθως δεν παρουσιάζουν προβλήματα με την ανατροφή των νεοσσών. Για αυτό το λόγο είναι κατάλληλα για αρχάριο εκτροφέα. Η φωνή τον Java Finch είναι μελλοντική και δυνατή. Μπορεί να μην θεωρούνται ωδικά πουλιά αλλά εύκολο μαθαίνουν μικρά όμορφα τραγούδια και καμία φορά μιμούνται το τραγούδι άλλων πουλιών. Μπορούν να γίνουν πραγματικό στολίδι ενός σπιτιού. Υπάρχουν πολλές χρωματικές μεταλλάξεις και έτσι μπορείτε να διαλέξετε χρωματισμό που θεωρείτε πιο όμορφο. Τα πουλιά αυτά τα πουλάνε στη χώρα μας συχνά σε σχετικά πολύ φθηνή τιμή.

Το πουλάκι αυτό έχει πολύ καλό χαρακτήρα και συνηθίζει γρήγορα την παρουσία του ανθρώπου.

Οι σπίνοι της Java μαζί με Zebra finch και Society Finch θεωρούνται από τους πιο δημοφιλή πουλιά για αρχάριους και από τα πιο εύκολα στην αναπαραγωγή τους.

Οι σπίνοι τις Java πρέπει να τα διατηρήσετε σε ζευγάρια η σε μικρά σμήνη. Πρέπει να τους παρέχεται ένα ευρύχωρο κλουβί ή κλούβα πτήσης επειδή είναι σχετικά μεγαλόσωμα πουλια.

Για ένα ζευγάρι το κλουβί πρέπει να είναι περίπου 60 εκατοστά μακρος. Στο κλουβί με αλλα πουλια συνήθως είναι αρχηγοί. Αλλα συζούν ειρηνικά με τα αλλα ήδη σπίνων αν το μέγεθος του κλουβιού είναι σχετικά μεγάλο. Στο μικρό κλουβί συχνά τσακώνονται με αλλα πουλιά και σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να σκοτώσουν τα μικρά ειδή σπίνων.

Συχνά τα κρατάνε σε μεγάλες κλούβες μαζί με τα παπαγαλάκια Budgie (που έχουν περίπου ίδιο μέγεθος) και μαζί με παπαγαλάκια Cockatiel που είναι λίγο μεγαλύτερα από τα Java αλλα πολύ ήρεμα πουλια.

Μικροτσακωμοι ανάμεσα από τα Java Finch είναι συνηθισμένο κομμάτι τις ζωής τους. Είναι γερά πουλιά και μπορούν να αντέξουν σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Προσαρμόζονται σχετικά εύκολα στις καινούριες συνθήκες.

Στο κλουβί που ζούνε τα Java πρέπει πάντα να έχετε ένα δοχείο με νερό. Τα πουλιά αυτά λατρεύουν το νερό και στη φύση ζουν διπλα στα χοραφια με ρύζι που πλημμυρίζουν με νερό. Τους αρέσει να κάνουν μπάνιο.

Στα κλουβιά ζουν περίπου 10 χρονια.

Η πρώτη απαίτηση στη τροφή του Java Finch είναι μιας καλής ποιότητας μείγμα σπόρων – αποτελείται από (άσπρο) κεχρί, πάνικουμ ,millet, κανναβούρι, βρώμη & το άγριο αναποφλοίωτο ρύζι. Το μίγμα για παπαγαλάκια ΄καλύπτει τις ανάγκες τους αλλά θα πρέπει να προσθέσετε το ρύζι οι ίδιοι. Σε ένα 24ωρο ένα πουλάκι τρώει σπόρια ποσότητας περίπου 1,5-2 κουταλάκι του γλυκού.

Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα αναπαραγωγής θα πρέπει να παρέχουμε στα πουλιά συμπληρώματα διατροφής. Αυτά προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος από απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τη συνήθεια στα πουλιά μας ώστε να τρώνε από αυτή τη τροφή ενώ δεν θα πρέπει να την αλλάξουμε στα μέσα της αναπαραγωγικής περιόδου. Υπάρχουν έτοιμα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά κατάλληλα γι’ αυτό τον σκοπό.

Αυγοτροφή θα πρέπει να τους παρέχουμε κυρίως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Επίσης την περίοδο της αναπαραγωγής και ταΐσματος μικρών μπορείτε να τους παρέχετε και ζωντανή τροφή.

Τακτικά πρέπει να τους δίνετε διαφορες πηγες βιταμινών ειδικά τριμμένο καρότο, χόρτα και φύτρες. Τα πουλιά θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους αρκετή φρέσκια άμμο η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και τρίμματα από όστρακα κοχυλιών. Επίσης ασβέστιο και κόκκαλο σουπιάς.

Η αναγνώριση του φύλου σε αυτά τα πουλιά είναι σχετικά δύσκολη επειδή και τα δυο φύλλα είναι όμοια στην εμφάνιση.

Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε το φύλο τον πουλιών. Πρώτα απ’ όλα καθίστε μπροστά από το κλουβί και παρακολουθείται τα για 10-30 λεπτά.

1) Μόνο τα αρσενικά πουλιά τραγουδούν. Έχουν ένα όμορφο τραγούδι, δεν είναι πολύ πλούσιο αλλά έχουν δυνατότητα να μιμούνται άλλα πουλιά. Τα νεαρά αρσενικά αρχίζουν να τραγουδούν στην ηλικία περίπου τριών μηνών. Τα θηλυκά Java Finch δεν τραγουδούν και κάνουν μόνο ένα συγκεκριμένο τιτίβισμα.

2) Συγκρίνατε τα ράμφη. Τα αρσενικά πουλιά έχουν πιο μεγάλο, πιο φαρδύ και πιο κόκκινο ράμφος από τα θηλυκά. Ειδικά αν πουλιά είναι ενήλικα και μπαίνουν στη περίοδο αναπαραγωγής μπορείτε να βλέπετε στα αρσενικά μια έντονη καμπύλη που κάνει το ράμφος στη βάση του (αν το βλέπετε στο προφίλ). Στα αρσενικά που είναι έτοιμα για αναπαραγωγή και μπαίνουν στη περίοδο ζευγαρώματος η βάση του ράμφος φαίνεται πολύ πρησμένη. Τα θηλυκά δεν παρουσιάζουν αυτό το πρήξιμο και ράμφος τους είναι πιο λεπτό και ευθύ, με ροζ χρώμα.

3) Παρατηρήστε τον δακτύλιο του ματιού. Στα αρσενικά ο δακτύλιος γύρο από τα μάτια είναι πιο φαρδύς και πιο κόκκινος. Ειδικά όταν μπαίνουν στη περίοδο αναπαραγωγής το δέρμα γύρο στο μάτι φουσκώνει και γίνετε σκούρο κόκκινο. Ενώ στα θηλυκά είναι πιο λεπτό και συνήθως ροζ χρώμα.

Τα περισσότερ νεαρά πουλιά μέχρι τριών μηνών έχουν γκρίζα πούπουλα και τα ράμφοι τους μοιάζουν πιο πολύ στα θηλυκά.

Τα αρσενικά γίνονται έτοιμα για αναπαραγωγή περίπου στους 9 μήνες ζωής, τα θηλυκά καλύτερα να μην μπαίνουν στη διαδικασία αναπαραγωγής πριν να κλείσουν ένα χρόνο ζωής. Οι έμπειροι εκτροφής προτείνουν να ζευγαρώσετε πουλιά μέχρι 4 χρόνων και όχι παραπάνω, επειδή μετά μπορεί να μειώνεται το αναπαραγωγικό αποτέλεσμα τον πουλιών.

Καλό θα ήτανε πριν τη αναπαραγωγή να κρατάτε χωριστά το αρσενικό και το θηλυκό. Έτσι όταν σε ένα μήνα θα τα βάλετε μαζί θα υπάρχει μεγαλύτερη έλξη και το ζευγάρι θα μπει πιο γρήγορα στο ρυθμό της αναπαραγωγής. Συνήθως σε 10 – 14 ημέρες αρχίζει η γέννα.

Η περίοδος αναπαραγωγής εξαρτάται πιο πολύ από την υγεία και την κατάσταση τον πουλιών και λιγότερο από εποχή του χρόνου. Αν τα πουλιά είναι έτοιμα για αναπαραγωγή και σε καλή κατάσταση μπορείτε να αρχίζετε τη αναπαραγωγή. Τη διάρκεια της ημέρες μπορείτε να την μεγαλώσετε τεχνητά μέχρι 14-16 ώρες. Αν τα πουλιά είναι έτοιμα θα δείτε ότι το αρσενικό τραγουδάει πιο πολύ, ότι έχει φουσκώσει και κοκκινίσει ο ράμφος του και ότι αρχίζει να ψάχνει για υλικό φωλιάς.

Το ζευγάρι παραμένει συνέχεια μαζί και περιποιείται ο ένα το άλλο. Το ζευγάρι γίνεται επιθετικό όταν διεκδικεί μια φωλιά με ταυτόχρονες κινήσεις.

Έχουν πολύ καλά αναπαραγωγικά αποτελέσματα όταν ζουν σε μεγάλες κλούβες. Σε μικρά κλουβιά συχνά παρουσιάζουν προβλήματα. Είναι πολύ αναπαραγωγικό είδος και συνήθως γεννάνε και ανατρέφουν εύκολα πολλά μωρά.

Στη φύση φωλιάζουν σε διάφορα σημεία σε δέντρα, θάμνους, κτίρια και σε φυσικές τρύπες στα δέντρα. Η φωλιά τους θυμίζει κακοφτιαγμένη σφαίρα. Τη φωλιά τους τη χτίζουν άτεχνα χρησιμοποιώντας μακριά χοντρά χορταράκια. Γι’ αυτό το λόγο χαλάει με παραμικρό αφού όπως φαίνεται δεν προσπαθούν ιδιαίτερα ώστε να φτιάξουν μα γερή φωλιά.

Στο κλουβί τη φωλιά προτιμούν να είναι ένα κλειστό ξύλινο κουτί σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από κανονικό τον σπίνων και μικρότερο από τη φωλιά για παπαγαλάκια 15*15*15 η 19*14*14 . Πολύ συχνά δεν κτίζουν τη φωλιά η καθυστερούν για να αρχίσουν. Μερικά πουλιά αντίθετα βάζουν με μανία το υλικό μέσα και ντύνουν όλο το ξύλινο κουτί γύρω γύρω και πάνω με υλικό.

Προτιμούν μεγάλα χονδροκομμένα ακατέργαστα υλικά, όπως σανό, μεγάλα χορτάρια όπως και πευκοβελόνες.

Συνήθως γεννούν 5-6 αυγά συχνά 7-8, όπου μετά από 14 ημέρες επώασης θα εκκολαφθούν τα μικρά. Τα Java Finch είναι σε γενικές γραμμές είναι καλοί γονείς και μπορούν να ανατρέφούν μέχρι και 8 μωρά. Τα μικρά βγαίνουν από τι φωλιά σε περίπου 28 ημέρες σε 3-4 εβδομάδες ακόμα γίνονται ανεξάρτητα και δεν ταΐζονται άλλο από τους γονείς τους. Στην ηλικία τριών μηνών αρχίζουν και παίρνουν τα τελικά τους χρώματα. Στην ηλικία των 4-5 μηνών στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν βαφτεί κανονικά.

Οι πλέον γνωστές μεταλλάξεις φαίνονται παρακάτω. Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται μετά από την άδεια του εκτροφέα Stuart Drury υπεύθυνο της ιστοσελίδας http://www.sjdjavas.co.uk.

Αρχέγονα

Ο χρωματισμός των αρχέγονων πουλιών δηλαδή το λείο γκριζωπό φτέρωμα σε όλο το σώμα εκτός από τα μάγουλα που είναι λευκά και το επάνω μέρος του κεφαλιού που είναι μαύρο.

Ο χρωματισμός αυτό φαίνεται ότι είναι πλέον δυσεύρετος εξ’ αιτίας των πολλών μεταλλάξεων που έχουν δημιουργηθεί.

Fawn / Cinnamon (Isabel, καφέ)

Καφέ, κιτρινόφαιος χρωματισμός εξ’ αιτίας της έλλειψης της χρωστικής ουσίας eumelanin. Υπάρχουν δύο παραλλαγές με χρωματισμούς Κόκκινο-καφέ και μπεζ-καφέ.

Αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτηριστικό.

Dilute Fawn = Συνδυασμός Dilute Normal x Fawn

Silver / Opal (Dark, Light)

Απαλός γκρι χρωματισμός εξ’ αιτίας της έλλειψης της χρωστικής ουσίας pheomelanin.

Αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτηριστικό.

Dilute Silver = Συνδυασμός Dilute Normal x Silver

Pied

εμφανίζει λευκά στίγματα σε όλο το σώμα.

Αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτηριστικό

Pastel

Ο χρωματισμός του σώματος ανοίγει ενώ διατηρείται η χρωστική ουσία Pheomelanin και ένα ποσό της ουσίας eumelanin.

Φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτηριστικό.

Agate

Σκούρο καφέ κεφάλι και φαινομενική έλλειψη της χρωστικής eumelanin δημιουργεί γκρι περιοχές

Αποτελεί σπάνια μετάλλαξη.

Φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτηριστικό.

White

Λευκός χρωματισμός του φτερώματος χωρίς καμία ένδειξη φαιού χρώματος. Το ράμφος και το στεφάνι γύρω από τα μάτια παραμένουν ως έχει.

Αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτηριστικό.

Cream

Ουσιαστικά αποτελεί τον συνδυασμό Fawn και Pastel.

Opal

Αποτελεί τον συνδυασμό Fawn και Silver.

Άλλες Παραλλαγές

Cheekless

Μαύρο κεφάλι χωρίς ξεχωριστό λευκό χρώμα στα μάγουλα. . Συνήθως μετά από μερικές πτερόρροιες τα λευκά μάγουλα εμφανίζονται κανονικά. Δεν έχει καθιερωθεί ακόμη οριστικά σαν μετάλλαξη

Albino

Λευκός χρωματισμός φτερώματος με κόκκινα μάτια.

Albino = Συνδυασμός White x Fawn

Ivory

Είναι σχετικά νέα μετάλλαξη. Το επάνω μέρος του κεφαλιού και το κάτω μέρος της κοιλιάς είναι ανοικτό κρεμ ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι λευκό.

Έχουν δημιουργηθεί αρκετά υβρίδια πουλιά από ζευγάρωμα με Society FInch, Spice Finch, Silverbill, Malabar Munia.

Σημείωση

Το περιεχόμενο της σελίδας Μεταλλάξεις θα επεκταθεί σταδιακά ενώ θα προστεθεί το κατάλληλο φωτογραφικό υλικό για τη κάθε μετάλλαξη.

Το

Gallery

photos by Gouldianfinch.gr

Under Construction

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στη ελληνικό διαδίκτυο προετοιμάζουμε το νέο Gouldianfinch.gr Μείνετε συντονισμένοι!!!

After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!

Get notified about new articles