Ενημερωτικό πορταλ για τα εξωτικά πτηνά και ιδιαίτερα τα Gouldian και τα Zebra Finches. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.

Ζεμπράκια - Zebra Finch

Το ζωηρό αυτό πουλάκι αυτό κατάγεται από την Αυστραλία όπου ζει στις ανοικτές περιοχές, σαβάνες και έρημους σε σμήνη 50-100 πουλιών. Δεν ανήκει στα ωδικά πουλιά και δεν φημίζεται για το καλό κελάηδισμα.
Στην Ευρώπη εισήχθηκε για πρώτη φορά το 1879.
Τα συναντάμε συχνά στα pet shop και συνήθως έχουν μεγάλη επιλογή από μεταλλάξεις. Τα πουλάκια αυτά είναι πολύ εύκολα στη αναπαραγωγή και δεν έχουν κάποιες ειδικές απαιτήσεις στη καθημερινή τους φροντίδα. Είναι κατάλληλα για αρχάριους εκτροφείς.
Για τους έμπειρους εκτροφείς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι διάφορες μεταλλάξεις που έχουν δημιουργηθεί όπως επίσης και η εκτροφή εκθεσιακών πουλιών που είναι εμφανώς μεγαλύτερα σε μέγεθος πουλιά.
Στην επόμενη εικόνα φαίνεται η κατανομή του πληθυσμού στην ήπειρο της Ασυτραλίας.
Τα πουλιά αυτά δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις για χώρο διαμονής. Βέβαια, σε κάθε πουλί καλό είναι να τους προσφέρεται όσο δυνατόν μεγαλύτερο κλουβί που μπορείτε. Τα Zebra Finch ζουν και αναπαράγονται καλά τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά κλουβιά. Αλλά πρέπει να θυμάστε ότι για καλή υγεία των πουλιών πρέπει αν μπορούν να κάνουν πτήσεις και να γυμνάζονται. Επομένως καλό είναι να έχουν ένα κλουβί τουλάχιστον με 50 εκατοστά μήκος.

Τα Zebra Finch είναι πολύ διεκδικητικά πουλάκια. Δεν πρέπει αν τα κρατάτε μαζί με παραδείσια πουλιά πιο μικρά σε μέγεθος όπως τα Star Finch, Owl Finch και άλλα. Γίνονται πολύ επιθετικά όταν είναι σε ζευγάρια κατά τη περίοδο αναπαραγωγής. Όμως είναι πολύ κοινωνικά πουλιά και στην αιχμαλωσία καλύτερα να τα κρατάτε σε μικρά σμήνη μέχρι 4-5 ζευγάρια χωρίζοντας τα αν χρειαστεί μόνο την περίοδο αναπαραγωγής.
Αν κρατήσετε ξεχωριστά τα αρσενικά και θηλυκά τα πουλιά ηρεμούν και γίνονται πιο φιλικά. Σε αυτές συνθήκες συχνά συναντάμε πως τα Zebra Finch μπορούν να διαλέξουν ταίρι από το είδος και καμιά φορά να αρχίσουν γέννες και να παράγουν υβρίδια (σε περισσότερες περιπτώσεις τα υβρίδια είναι στείρα).
Τους αρέσει να κάνουν μπάνιο. Καλό είναι να έχουν δυνατότητα να κάνουν μπάνιο όσο γίνετε πιο συχνά.
Τα πουλιά αυτά αντέχουν θερμοκρασίες από 10 μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου. Αρκεί να μην φυσάει απευθείας αέρα πάνω τους. Τις κρύες μέρες του Χειμώνα πρέπει να τους αφήνουμε φωλιά κλειστού τύπου ώστε να κοιμούνται μέσα ενώ τις ζεστές μέρες του Καλοκαιριού να τοποθετούμε ανοικτή φωλιά (καλαθάκι) για να μην ζεσταίνονται.
Με σωστή διατροφή και καλή φροντίδα ζουν μέχρι και 10-15 χρόνια.
Τα Zebra finch δεν είναι πολύ απαιτητικά στην διατροφή τους. Συνήθως οι ανάγκες του καλύπτονται από ένα καλό μίγμα σπόρων για εξωτικά πουλιά, λίγα φρούτα και λαχανικά και λίγη αυγοτροφή μια-δυο φορές τη εβδομάδα.
Λόγω του υψηλού μεταβολισμού τους, τα Zebra finches καταναλώνουν αρκετή τροφή και δεν αντέχουν ούτε μια μέρα νηστικά. Αντίθετα, είναι πολύ ανθεκτικά στο κακής ποιότητας νερό και στην έλλειψή του, αφού το φυσικό τους περιβάλλον είναι στην έρημο και αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε τέτοιες συνθήκες.

Στα επιστημονικά εργαστήρια αποδείχτηκε με έρευνες ότι τα Zebra finch μπορούν αν ζήσουν χωρίς το πόσιμο νερό 3 με 7 μέρες και σε ειδικές συνθήκες υγρασίας μέχρι και ένα μήνα. Ενώ άλλα είδη πεθαίνουν από δίψα στη δεύτερη το πολύ τρίτη μέρα. (Μη προσπαθήσετε να το εξακριβώσετε). Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε σε σημείο έχουμε βρώμικο νερό στα κλουβιά μας.
Καθαριότητα και φρέσκο φαγητό είναι το κλειδί για την υγεία των πουλιών.
Στο κλουβί επίσης πρέπει να υπάρχει μια πηγή ασβεστίου. Είτε κόκαλο σουπιάς, είτε μπλοκ ασβεστίου, είτε τριμμένα τσόφλια αυγών. Επίσης ειδική άμμος για πουλιά και κάρβουνο θα τους βοηθήσει στη χωνέψει. Και να δίνετε τακτικά τις βιταμίνες στα πουλιά σας (σε υγρή μορφή με σταγόνες η κάποια συμπληρώματα διατροφής). Αυτό είναι μια βάση που χρειάζονται πάντα όλα τα πουλιά.
Αν τα Zebra finch σας έχουν όλα αυτά θα είναι σε καλή κατάσταση. Ακόμη αν μπορείτε και έχετε δυνατότητα να τους προσφέρεται περισσότερα κάντε το. Μπορείτε να αγοράζετε κεχρί σε τσαμπιά. Είναι μια καλή ασχολία για τα πουλιά. Διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής και pellets σήμερα είναι εύκολα διαθέσιμα σε πολλά pet shop.

Τους αρέσουν πρασινάδες και φρέσκιες φύτρες σπόρων. Τα Zebra finch τρώνε σχεδόν όλα όσα βλέπουνε, σπάνια αρνιούνται να δοκιμάσουν κάτι καινούριο. Τρώνε και ζωντανά σκουλήκια mealworms. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι κάθε διατροφή πρέπει να είναι με μέτρο.
Την ημέρα ένα Zebra finch τρώει περίπου ένα γεμάτο κουτάλι του γλυκού από διάφορα σποράκια. Παχαίνουν πολύ εύκολα και μετά αρχίζουν να έχουν προβλήματα με τη υγεία τους. Πρέπει να ελέγχετε τη ποσότητα της τροφής που δίνετε και να παρέχετε όσο γίνετε μεγαλύτερα κλουβιά για να πετάνε και να καίνε το λίπος τους.
Τα αρσενικά και θηλυκά ξεχωρίζουν πολύ εύκολο μεταξύ τους. Τα αρσενικά κερδίζουν τη καρδιά μας με πολύ εντυπωσιακά χρώματα. Έχουν πορτοκαλί μαγούλα, ένα μαύρο σημάδι στο στήθος από το οποίο ανεβαίνουν πολλές μαύρες γραμμές που φτάνουν μέχρι το κάτω ράμφος τους. 
Χάρη σε αυτές μαύρες γραμμές πήρε και το όνομα του Zebra Finch. 

Στα πλευρά τους έχουν καφέ περιοχές με μικρά λευκά στίγματα. Επίσης έχουν κατακόκκινο ράμφος και τραγουδάνε συχνά.
Τα θηλυκά είναι γκρίζα και δεν φέρνουν κανένα από τα προαναφερόμενα σημάδια που έχουν τα αρσενικά. 
Το ράμφος τους είναι πορτοκαλί και η κοιλιά τους συνήθως είναι πιο σκούρα από τη κοιλιά του αρσενικού.

Υπάρχουν όμως κάποιες μεταλλάξεις όπου ο διαχωρισμό του φύλου γίνετε πιο δύσκολα η μόνο με παρακολούθηση της συμπεριφοράς. Όπως π.χ. ολόλευκα πουλιά – εδώ θα μας βοηθήσει μόνο το χρώμα του ράμφος. Αν είναι λευκο με κίτρινο ράμφος  – τότε οπτικά δεν μπορείς να καταλάβεις οπτικά το φύλο του πουλιού.
 
Τα νεαρά πουλιά μέχρι τριών μηνών έχουν μαύρο ράμφος και μοιάζουν με θηλυκά. Μετά τη πρώτη πτερόρροια αρχίζουν και να παίρνουν τα κανονικά τους χρώματα.

 

Τα πουλιά στη φύση επιλέγουν το ταίρι τους και παραμένουν μαζί μέχρι το θάνατο ενός από τα δύο. Όταν ο ελεύθερος αρσενικός βρίσκει μια θηλυκιά, έρχεται κοντά της και αρχίζει να της τραγουδάει, σηκώνεται κάθετα και φουσκώνει τα πούπουλα στο κεφάλι και στην κοιλιά. Αν το θηλυκό έχει ήδη ταίρι τον διώχνει ή δεν του δίνει σημασία. Αν τον όμως τον δεχθεί, κάθεται μπροστά του ακούγοντας το τραγούδι του. Επίσης φουσκώνει τα πούπουλα στην κοιλιά και στρίβει την ουρά της στην πλευρά του αρσενικού. Μετά αρχίζουν στιγμές τρυφερότητας. Τα πουλιά ξύνουν ο ένας τον άλλο, κάθονται συνέχεια δίπλα. Μετά το αρσενικό αρχίσει και ψάχνει θέση για φωλιά. Την απόφαση πάντα την παίρνει το θηλυκό. Στη φύση τα ζεμπράκια χτίζουν φωλιές σε μικρά δέντρα και θάμνους από στεγνά χορταράκια που θυμίζουν το σχήμα του αχλαδιού, επίσης μπορούν να χτίσουν φωλιές και στις ήδη έτοιμες τρύπες στο έδαφος και στους λόφους.
Τα ζεμπράκια αναπαράγονται πολύ εύκολα και δεν χρειάζονται ειδικές διαδικασίες για να προκληθεί μια γέννα. Αρκεί να υπάρχει η φωλιά Σε πολλές περιπτώσεις ούτε η έλλειψη της φωλιάς δε σταματάει τα πουλιά που έχουν αποφασίσει να γίνουν γονείς. Μπορεί να γεννήσουν ακόμη και στις ταΐστρες όπου και προσπαθούν να χτίσουν τη φωλιά τους. Πολλές φορές είναι πιο δύσκολο να κάνεις αυτά τα πουλιά να σταματήσουν να γεννούν παρά να τους δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής. Τα ζεμπράκια αναπαράγονται και σε μεγάλα και σε μικρά κλουβιά αρκεί να βρουν χώρο για φωλιά.
Τα ζεμπράκια είναι τα πιο κατάλληλα πουλιά για παραμάνες. Συχνά τα χρησιμοποιούν σαν θετούς γονείς για άλλα είδη πουλιών που είναι δύσκολα στην αναπαραγωγή. Τα Zebra Finch κλωσούν υπεύθυνα τα αυγά και ταΐζουν καλά τα μωρά.
Γι’ αυτά τα πουλιά δεν υπάρχει κάποια σταθερή περίοδος αναπαραγωγής. Αρκεί οι συνθήκες να είναι ευχάριστες και η υγεία και η γενική κατάσταση των πουλιών πολύ καλή.
Αν έχετε ένα εξωτερικό εκτροφείο (aviary) ή πολύ μεγάλο κλουβί, τότε μπορείτε να βάλετε μερικά ζευγάρια μαζί. Αν όμως το κλουβί σας είναι μικρό, τότε πιθανόν τα αρσενικά θα έχουν καυγάδες μεταξύ τους και τα πουλάκια γρήγορα θα χάσουν πολλά πούπουλα στις μάχες τους, με αποτέλεσμα να χάσουν γρήγορα την όμορφη εμφάνισή τους. Τα πουλιά γίνονται πιο επιθετικά μπροστά στα άλλα πουλιά ίδιου μεγέθους και επίμονα προστατεύουν το χώρο τους διώχνοντας κάθε εισβολέα. Καλύτερα κάθε ζευγάρι να έχει το δικό του κλουβί με μια άνετη φωλια. Έτσι θα αισθάνονται πιο άνετα και δεν θα τους ενοχλήσει κανείς. Σχετικά με την επιθετικότητα των πουλιών έχει γίνει ξανά αναφορά και πιο πάνω
Η φωλιά μπορεί να είναι από διάφορα υλικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικές φωλιές για παραδείσια (καλαθάκια, nestboxes, πλεκτά σπιτάκια) αλλά και διάφορα μπολάκια , σωλήνες, βαζάκια, χάρτινα κουτιά (που τα πετάτε και αλλάζετε με καινούρια μετά από κάθε γέννα). Θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε αν θέλετε να ελέγχετε τη γέννα και να βλέπετε τα μικρά, να τα βγάλετε από την φωλιά για να βάλετε τα δαχτυλίδια, ή να τα αφήσετε στην τύχη τους και να εμπιστευτείτε τους γονείς τους, χωρίς περιττή ενόχληση. Στην πρώτη περίπτωση, καλό είναι να επιλέξετε φωλιές με εύκολη πρόσβαση στα αυγά/μωρά. (καλαθάκια και κουτιά).
Η διαφορά τους από τα άλλα εξωτικά πουλιά, είναι ότι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής αλλά και του ταΐσματος των νεοσσών έχουν ελάχιστες απαιτήσεις στη διατροφή τους. Το είδος αυτό μπορεί να αναθρέψει τα μικρά του τρώγοντας μόνο σπόρους, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε με τα καναρίνια. Φυσικά, κατά την αναπαραγωγική περίοδο καλό είναι να προσφέρουμε αυγοτροφή, καθώς αυτό θα βοηθήσει να παράγουμε πιο υγιή και καλύτερης ποιότητας πουλιά.
Στα πουλιά πρέπει να παρέχουμε μπόλικο υλικό φωλιάς. Το καλύτερο υλικό για φωλιά είναι νήμα κοκοφοίνικα η λεπτά στεγνά μακριά χορταράκια. Πάντως τα πιο τρελά ζεμπράκια μαζεύουν στη φωλιά ό,τι βρουν. Στα δικά μου έχω βρει στεγνά μήλα, κομμάτια από κόκαλο σουπιάς, εφημερίδα και πούπουλα από άλλα πουλιά.
Αν τα ζεμπράκια θεωρήσουν ότι δεν έχουν αρκετό υλικό φωλιάς, τότε θα αρχίσουν να τραβούν τα δικά τους πούπουλα για να τα βάλουν στη φωλιά. Έτσι αν θέλετε να έχουν μια όμορφη εμφάνιση, δώστε τους μπόλικο υλικό. Καμιά φορά μπορείτε εξαρχής να τοποθήσετε μόνοι σας λίγο υλικό στη φωλιά. Όταν η φωλιά είναι έτοιμη και το πρώτο αυγό γεννηθεί, αφαιρέστε ό,τι υλικό φωλιάς περισσεύει , αλλιώς ο πατέρας μπορεί να συνεχίσει το χτίσιμο φωλιάς με αποτέλεσμα το θηλυκό να μη μπορεί να κλωσήσει τα αυγά του.
Το θηλυκό γεννάει από 4 μέχρι 7 αυγά. Καμιά φορά γεννά και παραπάνω. Είναι όμως πιθανό, αν τα αυγά είναι πολλά, να μη μπορέσει να τα ζεστάνει όλα καλά, με αποτέλεσμα κάποια από τα έμβρυα να πεθάνουν. Η επώαση αρχίζει από το τρίτο ή το τέταρτο αυγό. Συνήθως κλωσά το θηλυκό ενώ το αρσενικό αντικαθιστά το θηλυκό, όταν αυτό βγαίνει να φάει. Καμιά φορά εναλλάσσονται και κλωσούν για 1,5 με2 ώρες το καθένα. Το βράδυ και τα δυο πουλιά κοιμούνται μαζί στη φωλιά.
Σε 13 ημέρες περίπου γεννιούνται οι νεοσσοί με ροζ δέρμα και αραιό χνουδάκι στο σώμα. Την 8η μέρα αρχίσουν να ανοίγουν τα μάτια και την 11τη μέρα τα μάτια είναι ανοικτά κανονικά. Από την έβδομη μέχρι και την ενδέκατη μέρα τα μικρά γεμίζουν με φτερά βελόνες. Από τη δωδέκατη μέρα αρχίζουν να ανοίγουν οι βελόνες στα φτερά και να εμφανίζονται τα πρώτα πούπουλα. Τα μικρά ταΐζονται και από τους δυο γονείς.
Σε 18 περίπου μέρες αφήνουν τη φωλιά και ταΐζονται για άλλες 2-3 εβδομάδες περισσότερο από το αρσενικό. Όλη η οικογένεια κοιμάται μέσα στη φωλιά. Όταν τα μικρά γίνονται ανεξάρτητα, τα απομακρύνουμε σε άλλο κλουβί και από κεί συνήθως αρχίζει ο δεύτερος κύκλος αναπαραγωγής. Συχνά το ζευγάρι αρχίζει να ζευγαρώνει και να κάνει αυγά πριν απογαλακτιστούν τα μικρά. Σ’ αυτή την περίπτωση αφαιρούμε τα αυγά δίνοντας ακόμα λίγο χρόνο στα μωρά.
Μπορούμε, όταν τα μικρά είναι σχεδόν ανεξάρτητα, να τα χωρίσουμε από τους γονείς με χώρισμα ζευγαρώστρας. Έτσι ο πατέρας μπορεί να πηγαίνει και να τα ταΐζει ανάμεσα από τα κάγκελα.
Τα ζεμπράκια είναι έτοιμα για αναπαραγωγή σε πολύ μικρή ηλικία. Μόλις 6 εβδομάδων. Αυτό γίνεται επειδή στη φύση τα πουλιά για να επιζήσουν σαν είδος, πρέπει να αναπαράγονται γρήγορα και να ζούν σε μεγάλα σμήνη. Συχνά στην Αυστραλία οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν πολύ απότομα, έτσι τα πουλιά στη φύση προσπαθούν να πετύχουν όσο το δυνατό περισσότερες αναπαραγωγές μέχρις ότου το επιτρέπει ο καιρός και η ύπαρξη τροφής. Βέβαια καλύτερα να μην ζευγαρώνουμε τα πουλιά πριν κλείσουν 3-5 μήνες ζωής.
Όταν οι γονείς κλώσανε τα αυγά ή ταΐζουν τα μικρά, προσπαθήστε να μην ενοχλείτε τα πουλιά πολύ συχνά για να μην παρατήσουν τη φωλιά. Μη καθαρίζετε το κλουβί συχνά. Ίσως μια φορά στις 3-4 μέρες αλλά φροντίστε να μη πατάνε πάνω στις ακαθαρσίες.
 
Τα ζεμπράκια δε θα σταματήσουν να γεννούν εύκολα. Μετά από 2 ως4 συνεχόμενες γέννες πρέπει να τα εμποδίσουμε και να αφαιρέσουμε τη φωλιά ώστε να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν. Κι αυτό όμως καμία φορά δεν αρκεί να σταματήσει το θηλυκό να γεννάει, στις ταΐστρες ή κάτω. Τότε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χωρίσουμε το ζευγάρι ή να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε τη διατροφή τους και για κάποιο χρονικό διάστημα να τα ταΐζουμε μόνο σπόρους χωρίς άλλα συμπληρώματα όπως αυγοτροφή και πρωτεΐνες. Επίσης μπορούμε να μικρύνουμε τεχνητά τη διάρκεια της ημέρας.
Μερικές φορές τα ζεμπράκια αφήνουν τη φωλιά με τα αυγά ή με τα μικρά. Δεν τα ταΐζουν ή τα πετάνε έξω στο πάτο του κλουβιού. Συνήθως το κάνουν τα ζευγάρια που δεν έχουν ξαναγεννήσει και δεν έχουν αρκετή εμπειρία. Δώστε τους τη δυνατότητα να μάθουν. Κάθε επόμενη γέννα πρέπει να είναι λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. Επίσης αν έχουν ζήσει μεγάλο stress ή αλλαγή του περιβάλλοντος p.x. αλλαγή του ιδιοκτήτη, μεταφορά σε ξένο χώρο, συχνά παρατούν τα αυγά ή τα μωρά τους.
Το γεγονός ότι τα zebra finch αναπαράγονται σχετικά εύκολα και γρήγορα, είναι ανθεκτικά πουλιά και δεν απαιτούν πολύ χώρο, τα έκανε δημοφιλή σε όλες τις χώρες. Άρχισαν να τα αναπαράγουν στα κλουβιά πριν περίπου 100 χρονια (είναι σχετικά λίγο) όμως εκτροφείς και χομπίστες ήδη έχουν βγάλει δεκάδες μεταλλάξεις από αυτά τα πανέμορφα πουλιά. Επίσης τα χρησιμοποιούν συχνά στα επιστημονικά εργαστήρια και κάνουν διάφορα tests. Θεωρείται φθηνό είδος και εύκολο ζωντανό υλικό. (Τα ζεμπράκια, καμιά φορά ζευγαρώνουν και με άλλους σπίνους. Έχουν κάνει επιτυχημένες αναπαραγωγές με Silverbill, Shaftail finch, owl finch, Diamond finch και μερικά άλλα πουλιά.
 
Το γεγονός ότι Zebra finch αναπαράγονται σχετικά εύκολα και γρήγορα, και οτι είναι ανθεκτικά πουλιά και δεν απαιτούν πολύ χώρο,  τα έκανε δημοφιλή πουλιά σε όλες τις χώρες.
Αρχίσανε να τ’ αναπαράγουν στα κλουβιά πριν περίπου 100 χρονια (πρόσφατα δηλαδή) όμως ήδη οι εκτροφείς και οι χομπίστες έχουν βγάλει δεκάδες μεταλλάξεις από αυτά τα πανέμορφα πουλιά.
Μπορείτε να πάρετε την αφίσα με όλεσ τις γνωστές μεταλλάξεις των Ζέμπρα φίντς στο καταστιμα μας εδω
Επίσης τα χρησιμοποιούν συχνά στα επιστημονικά εργαστήρια και κάνουν διάφορα test στα πουλιά αυτά. Θεωρείται φτηνό είδος και εύκολο ζωντανό υλικό (δυστυχώς).
Καμιά φορά τα Zebra finch ζευγαρώνουν με άλλους σπίνους. Έχουν κάνει επιτυχημένες αναπαραγωγές με Silverbill, Shaftail finch, owl finch, Diamond finch και μερικά άλλα είδη.
 

Gallery

photos by Gouldianfinch.gr

Under Construction

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στη ελληνικό διαδίκτυο προετοιμάζουμε το νέο Gouldianfinch.gr Μείνετε συντονισμένοι!!!

After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!

Get notified about new articles