Κρίση Πουλιών
Την κρίση πουλιών μπορούν να κάνουν μονο τα άτομα τα οποια έχουν βαθύ γνώση πάνω στο συγκεκριμένο είδος, έχουν γνώσης να ξεχωρίσουν την μετάλλαξη, να διακρίνουν λεπτομέρειες που αφορούν πτέρωμα και κατάσταση υγείας. Να έχουν μάτι να διακρίνουν καλά τα χρώματα και αποχρώσεις. Τα άτομα αυτά εκτος από την προσωπική εμπειρία και αυτοεκπαίδευση έχουν περάσει εκπαίδευση του συλλόγου, Μερικά χρονια δοκιμαστικών κρίσεων διπλα στον κριτή και στο τέλος έδωσαν επιτυχώς την εξέταση μπροστά στην επιτροπή. Κάποιες κριτές έχουν δέκατες χρονια εμπειρίας κρίσεις, κάποιοι άλλοι είναι πιο νέοι. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του κριτή δεν αμφισβητείται.
Την ώρα τις κρίσεις πουλιών οι εκτροφείς δεν μπορούν να βρίσκονται μέσα στο χώρο της έκθεσις. Όπως και εννοείτε δεν μπορούν να στέκονται διπλα η πίσω στον Κριτή παρακολουθώντας την κρίση, μιλώντας του για τα δικά του πουλια, είτε σχολιάζοντας το πουλί είτε την βαθμολογία.
Διπλα στον κρήτη μπορούν να βρίσκονται οι Δόκιμοι κριτές και βοηθοί.
Ο ίδιος ο κριτής δεν μπορεί να συμμετάσχει με τα πουλια του στην έκθεση στην οποια θα κρίνει τα πουλια.
Τα πουλια κρίνοντα βάση Εκθεσιακών Πρότυπων που υπάρχουν για κάθε κατηγορία/υποκατηγορία. Η κρίση αρχίζει από αρχέγονα πουλια. Οποτε στο γραφείο του κριτί φέρνουν πρώτα όλα τα μαυροκέφαλα Gouldians. Καμιά φορα όταν τα πουλια είναι λίγα αρσενικά και θηλυκά ίδιου χρωματισμού κρίνονται μαζί. Από όλα τα μαυροκεφαλα πουλια ο κριτής αρχίζει και “βγάζει” εκείνα που δεν πληρούν πρότυπα βαζωντας σε ολα την βαθμολογια του. Τα τρία τελευταία πουλια που θα μείνουν στο γραφείο του κριτή θα πάρουν 1-2-3 θέση. Και με το ίδιο τρόπο η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε αλλη κατηγορια πουλιών.
Στο τέλος της έκθεσις, ο κριτής θα διαλέξει έναν Champion για κάθε κατηγορία. Και έναν Best of Show για όλη την έκθεση. Ανάλογα από την έκθεση και οργάνωση μπορούν να υπάρχουν και αλλα βραβεία.