Καραντίνα
Καραντίνα είναι μια διαδικασία απομόνωσης ενός νέου πουλιού (ή ομάδας πουλιών), συχνής παρακολούθησής του ή/και χορήγησης φαρμάκων για προληπτικούς ή θεραπευτικούς λόγους (όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο). Ακολουθούμε τη διαδικασία αυτή υποχρεωτικά στα νέα πουλιά που έχουμε προμηθευτεί ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να εισάγουμε αρρώστιες και ιούς στα πουλιά που διαθέτουμε ήδη στην εκτροφή μας.
Για όποιον εκτροφέα σέβεται τα πουλιά του αλλά και ίδιο του τον κόπο του θα πρέπει να τηρεί με ευλαβική συνέπεια τη διαδικασία της καραντίνας.
Πολύ συχνά, εθελοτυφλώντας, δεν ακολουθούμε τη διαδικασία της καραντίνας παραγνωρίζοντας τον κίνδυνο. Πολλοί θέλουμε να καμαρώσουμε γρήγορα τα καινούρια πουλιά δίπλα στα παλιά μας με τη σκέψη ίσως και να τα ζευγαρώσουμε σε λίγες εβδομάδες. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αυτοκαταστροφικός. Να σκεφθείτε ότι κάνοντας 30-40 μέρες υπομονή μπορείτε να σώσετε το εκτροφείο σας από μεγάλη ζημιά.
Κατ’ αρχάς προτείνουμε να μην προμηθεύεστε ποτέ άρρωστα πουλιά. Μερικοί ερασιτέχνες αγοράζουν άρρωστα πουλιά από λύπηση και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να τα γιατρέψουν. Καμιά φορά τα καταστήματα ή και ιδιώτες δίνουν τα πουλιά αυτά σε χαμηλές τιμές, ώστε να τα ξεφορτωθούν γρήγορα. Είναι μεγάλο λάθος. Αν θέλετε να διατηρήσετε την ποιότητα της εκτροφής σας μην εισάγετε στο χώρο εκτροφής σας πουλιά που χρειάζονται άμεση περιποίηση και φαρμακευτική υποστήριξη. Συχνά αυτό θα σας δώσει περισσότερα προβλήματα αντί χαρά.
Να έχετε υπόψη σας ότι αγοράζοντας άρρωστα πουλιά ενισχύετε και ενθαρρύνετε τον πωλητή (κατάστημα, εκτροφέα) να συνεχίσει να πουλάει άρρωστα και χαμηλής ποιότητας πουλιά. Στην ουσία τα ξεφορτώνονται το πρόβλημα και το μεταφέρουν σε εσάς!
Όπως έχουνε αναφέρει ήδη και σε άλλο άρθρο θα πρέπει πριν προβούμε στη προμήθεια ενός πουλιού να γνωρίζουμε εάν το κατάστημα ή ο εκτροφέας ακολουθεί τουλάχιστον τους βασικούς κανόνες υγιεινής και σωστής διαχείρισης των πουλιών.
Τα πουλιά αυτά μπορεί να μη φέρουν σημάδια κάποιας ασθένειας αλλά μπορεί να είναι ευαίσθητα στην αλλαγή της ατμόσφαιρας και του τόπου. Κάθε εκτροφείο έχει τα δικά του βακτήρια και το δικό του σύστημα μικροοργανισμών που τα πουλιά της εκτροφής έχουν συνηθίσει και επομένως είναι ανθεκτικά σε αυτά. Ένα καινούριο πουλί μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά και από την αλλαγή αυτή και μοιραία να εμφανίσει προβλήματα και να τα μεταδώσει στα υπόλοιπα.
Με τη μετακίνηση του νέου πουλιού από το περιβάλλον που ζούσε μέχρι πρότινος (άλλο εκτροφείο, κατάστημα, φίλος σας κ.τ.λ.) σε συνδυασμό με το στρες που έζησε εξ’ αιτίας της μεταφοράς στο καινούριο χώρο, είναι δυνατό να εμφανίσει ασθένεια που παλιά δεν είχε επειδή ήταν σε σταθερές συνθήκες διαμονής. Η παραμονή του πουλιού σε διαφορετικές συνθήκες και η έκθεσή του σε νέα και διαφορετικά μικρόβια, μπορούν να ενεργοποιήσουν την εκδήλωση ασθένειας.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένοντας σε απομόνωση κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το πουλί συνηθίζει το καινούριο περιβάλλον και ξεπερνάει το στρες της μεταφοράς.
Τελειώνοντας να έχετε κατά νου ότι η καραντίνα επιβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις ανεξάρτητα αν προμηθεύεστε τα πουλιά από γνωστό σας εκτροφέα ή ακόμη και από τον πιο καλό σας φίλο.
Τα πουλιά έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό, έτσι συχνά όταν φθάσουμε στο σημείο να παρατηρήσουμε ότι δεν είναι καλά, τότε συνήθως η αρρώστια (που έχει) είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Τα πουλιά από τη φύση τους, λόγω της μορφολογίας του σώματός τους «κρύβουν» επιμελώς όλες τις ασθένειες που έχουν. Αυτό συμβαίνει επειδή στη φύση τα πουλιά αποτελούν τροφή για άλλα μεγαλύτερα ζώα και αρπακτικά πουλιά. Ένα άρρωστο μέλος σε ένα σμήνος πουλιών, θα τραβήξει την προσοχή των αρπακτικών και θα φέρει σε κίνδυνο όλο το κοπάδι των πουλιών. Γι’ αυτό το λόγο τα υπόλοιπα πουλιά το εγκαταλείπουν και συχνά το χτυπούν και το διώχνουν μακριά τους.
Έτσι τα πουλιά κρύβουν καλά τις αρρώστιες τους, μέχρις ότου δεν αντέχουν άλλο οπότε και αρχίζουν να φουσκώνουν το φτέρωμά τους και να κάθονται ακίνητα. Στην εκτροφή είναι εκείνο το σημείο που εμείς αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές είναι πια αργά.
Ξέροντας αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε να κοιτάμε ένα βήμα μπροστά και να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα πριν το παρουσιάσει το πουλί. Να το διαβάζουμε και να το προσέχουμε με συχνή παρακολούθηση για να δρούμε γρήγορα και ενεργά αν χρειαστεί.
Πρέπει λοιπόν πρώτα από όλα να γνωρίζουμε τα πουλιά καλά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τα παρατηρούμε συστηματικά και να γνωρίζουμε τις συνήθειές τους. Κάθε απόκλιση από τη συνηθισμένη δραστηριότητα των πουλιών μας κτυπάει ένα καμπανάκι ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά. Και τότε θα πρέπει να είμαστε διπλά πιο παρατηρητικοί.
Μετάδοση των ασθενειών
Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε όταν πηγαίνετε πουλιά σε εκθέσεις ή σε διάφορα μαγαζιά ή ακόμη σε θαλάμους άλλων εκτροφέων και τα επαναφέρετε πίσω. Να θυμάστε ότι και από εκεί μπορείτε να φέρετε κάποιο μικρόβιο. Επίσης αν έχετε στείλει τα πουλιά σε εκθέσεις ή κάπου έξω από το εκτροφείο σας θα πρέπει με την επιστροφή τους να τα κρατήσετε και αυτά σε καραντίνα και να τα έχετε σε παρακολούθηση.
Εφαρμογή καραντίνας
Κάθε νέο πουλί που εισάγεται στο εκτροφείο σας πρέπει να θεωρείται ύποπτο ακόμα και αν φαίνεται υγιές. Αν σκεφτείτε ότι μόνο ένα άρρωστο πουλί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλα τα υπόλοιπα (τα οποία συχνά δεν είναι λίγα) τότε πιστέψτε, δεν θα μετανιώσετε ποτέ που το βάλατε σε καραντίνα.
Αμέσως μετά από τη προμήθεια ενός νέου πουλιού πρέπει να το κρατήσετε μακριά από τα άλλα πουλιά που έχετε στην κατοχή σας και μάλιστα σε ένα ξεχωριστό κλουβί και σε ξεχωριστό χώρο. Για το διάστημα της καραντίνας δε θα πρέπει να έχει καμιά επαφή με τα άλλα πουλιά της εκτροφής.
Τις περισσότερες φορές το στήσιμό του ενός πουλιού, η εμφάνιση του, το πτέρωμά του, τα πόδια του αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του νέου μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ίσως να υποκρύπτεται κάποια ασθένεια (σε αυτές τις περιπτώσεις την τελική ετυμηγορία τη δίνει είτε ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος, είτε ελλείψει του πρώτου ένας έμπειρος εκτροφέας. Να έχετε κατά νου ότι κανένας έμπειρος εκτροφέας δεν αντικαθιστώ τον εξειδικευμένο κτηνίατρο).
Για να ανακαλύψετε την ύπαρξη του προβλήματος, πρέπει να παρακολουθείτε το νέο φτερωτό σας φίλο από απόσταση όσο γίνεται πιο ήσυχα, χωρίς όμως να του γίνει αντιληπτή ή ενοχλητική η παρουσία σας. Να το παρακολουθείτε τουλάχιστον 10 έως 30 λεπτά το πρωί, 10 λεπτά το μεσημέρι και 10 λεπτά το βράδυ. Επίσης πρέπει να παρακολουθείτε τις κουτσουλιές του. Κάθε αλλαγή σε χρώμα, σε φόρμα ή στη δομή τους μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Κανόνες υγιεινής
Να πλένετε ΠΑΝΤΑ τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με τα πουλιά σας ειδικά τα καινούρια που βρίσκονται στην καραντίνα.
Να ελέγχετε τις κουτσουλιές των πτηνών, βάζοντας στον πάτο που κλουβιού μια λευκή κόλλα χαρτιού και όχι κάποιο άλλο υλικό υπόστρωσης.
Τα σκεύη όπως ταΐστρες και ποτίστρες πρέπει να πλένονται τακτικά και να μην ανακατεύονται με άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στα υπόλοιπα πουλιά του εκτροφείου σας.
Να αλλάζετε τροφή και νερό καθημερινά. Καλό είναι να ξέρουμε πόση τροφή και νερό καταναλώνει ημερησίως το πουλί που βρίσκεται σε καραντίνα. Βεβαίως δίνουμε καλό μείγμα τροφής, αυγοτροφή, καθαρό νερό κάθε μέρα και ανά 3 ημέρες γενική καθαριότητα και απολύμανση του κλουβιού.
Να κάνετε συχνά απολύμανση του κλουβιού και του εξοπλισμού.
Να ξέρετε ότι για τα κλουβιά τις καραντίνας καλύτερα να χρησιμοποιείτε πλαστικές πατήθρες επειδή απολυμαίνονται και πλένονται καλά. Ενώ στις ξύλινες τα μικρόβια περνάνε μέσα και είναι πολύ πιο δύσκολα να κάνετε καλή απολύμανση. Τον εξοπλισμό και τα σκεύη που έχετε χρησιμοποιήσει στο κλουβί της καραντίνας πρέπει να τα απολυμαίνετε καλά πριν χρησιμοποιηθούν στα κλουβιά του εκτροφείου με υγιή πουλιά.
Να καθαρίζετε και γενικά να διαχειρίζεστε τα πουλιά της καραντίνας τελευταία και αφού πρώτα τελειώσετε με τα υπόλοιπα πουλιά της εκτροφής σας.
Κανόνες ασφάλειας
Αποκλείστε την πρόσβαση των άγριων πουλιών, περιστεριών, ποντικιών στο χώρο που εκτρέφετε τα πουλιά σας. Εάν έχετε εξωτερικές κλούβες προστατέψτε το χώρο με διπλά πλέγματα για να αποτρέψετε την επαφή με άλλα άγρια και αρπακτικά πουλιά. Επίσης φροντίστε να υπάρχει σκεπή στα κλουβιά σας για να μη μπαίνουν κουτσουλιές από άγρια πουλιά μέσα στις κλούβες σας.
Αν έχετε μεγάλο χώρο και πολλά πουλιά, να δώσετε μεγαλύτερο βάρος και στα ρούχα που φοράτε. Οι μεγάλοι εκτροφείς συνιστούν να αλλάζετε τα ρούχα με τα οποία μπαίνετε στο εκτροφείο σας από εκείνα που φορούσατε στο χώρο της καραντίνας. Δηλαδή, καλό θα ρίχνετε επάνω σας μια ρόμπα και να φοράτε ένα άλλο ζευγάρι παπούτσια όταν βγαίνετε από το χώρο της καραντίνας και μπαίνετε στο χώρο που βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα πουλιά σας.
Τα μικρόβια και οι ιοί είναι πολύ κολλητικοί και μεταδίνονται πολύ εύκολα όχι μόνο από πουλί σε πουλί αλλά και από το ίδιο τον εκτροφέα στα πουλιά. Να απολυμαίνετε τα χέρια σας μόλις τελειώσετε τις δουλειές με τα πουλιά που υπόκεινται σε καραντίνα και να προσέχετε να μην μεταφέρετε πούπουλα, κουτσουλιές, ή οτιδήποτε άλλο στον θάλαμο εκτροφής. Έτσι θα προστατεύουμε τα πουλιά μας από καινούριες αρρώστιες και βακτήρια.
Αποτρέψτε ευγενικά σε επισκέπτες και φίλους που έχουν κι αυτοί πουλιά, να εισέλθουν στο χώρο εκτροφής χωρίς να φορέσουν κάποια δική σας ρόμπα (ή άλλα ρούχα).Το ίδιο ισχύει όταν μπαίνετε εσείς οι ίδιοι στις εκθέσεις και στα καταστήματα petshop με πολλά πουλιά (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ισχύει).
Φροντίστε να ελέγχετε από πού προμηθεύεστε πουλιά και είναι προτιμότερο θα ήταν να επιλέξετε προμηθευτές με φήμη ότι διατηρούν υγιές κοπάδι.
Διάρκεια καραντίνας
Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την Ιταλική λέξη ”quaranta” που σημαίνει “σαράντα”, επομένως εδώ και πολλά χρόνια για ανθρώπους ήταν κατανοητό ότι η διάρκεια της καραντίνας πρέπει να είναι 40 ημέρες.
Στη σημερινή εποχή, με τις νεώτερες μελέτες και ανακαλύψεις της ιατρικής, η διάρκεια της καραντίνας έχει επιμηκυνθεί σε εξήντα ημέρες σαν μίνιμουμ διάστημα ασφαλείας ενώ πλέον παγκοσμίως ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να εφαρμόζεται για διάστημα ενενήντα ημερών.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει θα πρέπει να γνωρίζουμε τη συμπεριφορά των πουλιών μας έτσι ώστε να μπορούμε να σημειώσουμε αμέσως οποιαδήποτε αλλαγή της.
Υπάρχουν όμως και κάποια γνωρίσματα τα οποίο ολοφάνερα δείχνουν ότι ένα πουλάκι δεν είναι καλά στην υγεία του.
Επομώνς παρατηρώντας ένα πουλί θα πρέπει να μας ανησυχήσει:
ένα πουλί που κάθεται στον πάτο του κλουβιού ή κοιμάται συνεχώς ξαπλωμένο με την κοιλιά στο κλαδάκι, δεν κουνιέται και είναι άκεφο, φουσκώνει τα πούπουλά του και έχει κατεβασμένα φτερά.
Αλλαγές στη σύσταση, το χρώμα και τη συχνότητα των κοπράνων.
Λερωμένα φτερά της αμάρας ή και κολλημένα κόπρανα.
Δύσπνοια ή λαχάνιασμα που συνδυάζεται με κούνημα της ουράς σε κάθε αναπνοή.
Ελλειψη των πούπουλων σε κάποιο μέρος του σώματος, σγουρά και χαλασμένα φτερά.
Ερεθισμός ματιών και περιοχής γύρω από αυτά, κόκκινα, πρησμένα και βρεγμένα μάτια.
Το ράμφος μεγαλώνει πολύ γρήγορα και συχνά χρειάζεται κόψιμο, μεγαλώνει στραβά ή έχει εξογκώματα.
Το πουλί παρουσίασε έντονη καρίνα.
Η μείωση της κατανάλωσης της τροφής ή και νερού μπορεί να οδηγήσει το πουλί σε ανορεξία.
Η υπερβολική κατανάλωση της τροφής ή και νερού, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε ότι το πουλί χάνει βάρος.
Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, διάφορα εξογκώματα στο σώμα και στα πόδια.