Ενημερωτικό πορταλ για τα Gouldian Finches και άλλα εξωτικά είδη. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.

Πρόβληματα
Ορμονών και Διατροφής

Τα Gouldian Finches είναι ευαίσθητα σε διάφορα διατροφικά προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευεξία τους. Η κατανόηση αυτών των ζητημάτων είναι κρίσιμη για την πρόληψη και τη διαχείρισή τους.

 

  1. Υποβιταμίνωση Α (Έλλειψη Βιταμίνης Α):

    • Η έλλειψη βιταμίνης Α είναι ένα συχνό διατροφικό πρόβλημα στα πτηνά συντροφιάς, ιδιαίτερα σε εκείνα που τρέφονται κυρίως με σπόρους. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των πτηνών, καθώς υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη σωστή λειτουργία των επιθηλιακών ιστών.Αιτίες:Διατροφές που βασίζονται αποκλειστικά ή κυρίως σε σπόρους είναι φτωχές σε βιταμίνη Α. Ακόμη και μικτές δίαιτες που περιλαμβάνουν 50% σπόρους και 50% πελλέτες μπορεί να είναι ανεπαρκείς, εάν δεν υπάρχει έλεγχος των μερίδων.Συμπτώματα:
      • Ρινικές εκκρίσεις και φτέρνισμα
      • Οίδημα γύρω από τα μάτια (περιορβιτική διόγκωση)
      • Επιπεφυκίτιδα
      • Δύσπνοια
      • Αυξημένη ούρηση και δίψα
      • Κακή ποιότητα φτερών
      • Τσιμπολόγημα φτερών
      • Ανορεξία

      Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθούν λευκές πλάκες (υπερκεράτωση) μέσα και γύρω από το στόμα, τα μάτια και τους κόλπους. Σε χρόνιες περιπτώσεις, η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ποδοδερματίτιδα, ιγμορίτιδα και επιπεφυκίτιδα.Θεραπεία:Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη θεραπεία των δευτερογενών λοιμώξεων, τη συμπλήρωση της βιταμίνης Α και τη μετάβαση του πτηνού σε μια ποιοτική διατροφή με πελλέτες. Η παρεντερική χορήγηση βιταμίνης Α μπορεί να γίνει με δόση 33.000 U/kg ενδομυϊκά. Επιπλέον, η προσθήκη προβιταμινών, όπως η σπιρουλίνα, πάνω από την τροφή καθημερινά είναι ένας ασφαλής τρόπος συμπλήρωσης της βιταμίνης Α.Είναι σημαντικό να αξιολογείται η διατροφή όλων των πτηνών συντροφιάς για την περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Α, προκειμένου να προληφθούν τέτοιες ελλείψεις.

       

  2. Ανεπάρκεια Ιωδίου στα Πτηνά Συντροφιάς

    Η βρογχοκήλη ή υπερπλασία του θυρεοειδούς εμφανίζεται σε παπαγαλάκια (budgerigars) που τρέφονται αποκλειστικά με σπόρους φτωχούς σε ιώδιο. Αυτή η κατάσταση δεν είναι πλέον τόσο συχνή λόγω της διαθεσιμότητας εμπλουτισμένων και πελλετοποιημένων τροφών. Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αναπνευστικό συριγμό, συριτούσα αναπνοή ή ήχους κλικ λόγω της πίεσης του διογκωμένου θυρεοειδούς στην σύριγγα (φωνητικό όργανο των πτηνών). Η θεραπεία περιλαμβάνει την προσθήκη ιωδίου του Lugol (1 σταγόνα/250 mL νερού) μέχρι την πλήρη μετάβαση σε μια εμπλουτισμένη δίαιτα και την υποχώρηση των κλινικών συμπτωμάτων.

     

  3. Ανισορροπία Ασβεστίου, Φωσφόρου και Βιταμίνης D στα Πτηνά Συντροφιάς

    Οι δίαιτες βασισμένες σε σπόρους είναι γνωστές για την ανισορροπία του λόγου ασβεστίου-φωσφόρου και την έλλειψη απαραίτητων αμινοξέων. Οι ηλιόσποροι, οι οποίοι προτιμώνται από πολλά πτηνά, είναι χαμηλοί σε ασβέστιο, φτωχοί σε βασικά αμινοξέα και πλούσιοι σε λιπαρά. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι σπόροι σαφλόρου έχουν ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από τους ηλιόσπορους και επίσης περιέχουν ανεπαρκή αμινοξέα και ασβέστιο.

    Δευτερογενής Διατροφικός Υπερπαραθυρεοειδισμός (Μεταβολική Νόσος των Οστών)

    Η δευτερογενής διατροφική υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει τόσο νεαρά όσο και μεγαλύτερα πτηνά συντροφιάς. Επειδή οι σπόροι περιέχουν υψηλό φωσφόρο και χαμηλό ασβέστιο, τα πτηνά που τρέφονται αποκλειστικά με αυτούς παρουσιάζουν σοβαρή ανεπάρκεια ασβεστίου. Η έλλειψη βιταμίνης D3 επιδεινώνει την κατάσταση, ειδικά σε πτηνά που δεν εκτίθενται σε φυσικό ηλιακό φως.Στα νεαρά πτηνά, ιδιαίτερα στους αφρικανικούς γκρι παπαγάλους, η υποασβεστιαιμία μπορεί να εμφανιστεί ως οστεοδυστροφία, με καμπυλώσεις και δυσμορφίες των οστών. Επιπλέον, οι αφρικανικοί γκρι παπαγάλοι είναι επιρρεπείς σε ένα οξύ σύνδρομο υποασβεστιαιμίας που σχετίζεται με ανεπάρκεια τόσο ασβεστίου όσο και βιταμίνης D3.

    Συμπτώματα

    • Αδυναμία
    • Αταξία
    • Τρόμος
    • Κατάθλιψη
    • Σπασμοί
    • Παθολογικά κατάγματα
    • Παραγωγή λεπτόφλουδων αυγών, μειωμένη γονιμότητα και θνησιμότητα των εμβρύων
    • Διακοπή ωοτοκίας, δυστοκία και πρόπτωση της αμάρας

    Διάγνωση και Θεραπεία

    Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό διατροφής, στην κλινική εξέταση, στις ακτινογραφίες και στις αιματολογικές εξετάσεις. Η θεραπεία περιλαμβάνει υποστηρικτική φροντίδα, συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D και μετάβαση σε ισορροπημένη δίαιτα. Σε περιπτώσεις καταγμάτων, απαιτείται νάρθηκας ή περίδεση, ανάπαυση στο κλουβί και χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs).Τα πτηνά πρέπει να εκτίθενται σε φυσικό ηλιακό φως όποτε είναι δυνατόν, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB, 290–315 nm) είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της βιταμίνης D3. Εάν η έκθεση στον ήλιο δεν είναι εφικτή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν λάμπες UVB. Έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα πτηνά ωφελούνται από τη βιταμίνη D3 τόσο από τη διατροφή όσο και από την UVB ακτινοβολία. Ωστόσο, οι αφρικανικοί γκρι παπαγάλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για UVB ακτινοβολία σε σχέση με άλλα είδη, όπως οι αμαζόνιοι παπαγάλοι.

    Τοξίκωση από Βιταμίνη D

    Αν και η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου σπάνια προκαλεί προβλήματα, η υπερδοσολογία βιταμίνης D3 μπορεί να οδηγήσει σε τοξική συσσώρευση ασβεστίου σε όργανα όπως οι νεφροί. Γι’ αυτό, τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, ειδικά σε ευαίσθητα είδη όπως οι μακάο.

     

  4. Άλλες Διατροφικές Παθήσεις

    • Ηπατική λιπίδωση, αθηροσκλήρωση και καρδιακή ανεπάρκεια λόγω διατροφής υψηλής σε λιπαρά
    • Ηπατική ίνωση και κίρρωση λόγω αφλατοξίνωσης από κακής ποιότητας σπόρους
    • Η διαφορά μεταξύ της τροφής που οι ιδιοκτήτες παρέχουν (λαχανικά, πελλέτες, σπόροι) και αυτής που τα πτηνά πραγματικά καταναλώνουν
    • Η χαμηλή αποδοχή των συμπληρωμάτων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων στο νερό, που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Gallery

photos by Gouldianfinch.gr

Under Construction

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στη ελληνικό διαδίκτυο προετοιμάζουμε το νέο Gouldianfinch.gr Μείνετε συντονισμένοι!!!

After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!

Get notified about new articles