Επώαση
Μετά από το επιτυχημένο ταίριασμα του ζευγαριού και την κατάλληλη προετοιμασία το ζευγάρι ξεκινάει να προετοιμάζεται για τη πρώτη του γέννα.
Το αρσενικό ασχολείται συνέχεια με τη φωλιά. Παίρνει τις ίνες από κοκκοφοίνικα που του προσφέρουμε και τις τοποθετεί μέσα στη φωλιά φτιάχνοντας σταδιακά μία θολωτό διαμέρισμα μέσα στη ξύλινη φωλιά.
Γέννηση αυγών
Η όλη διαδικασία παίρνει αρκετό χρόνο και εμείς θα πρέπει να παρέχουμε στο ζευγάρι όσο υλικό χρειάζεται. Μεγάλο διάστημα της ημέρας τα δύο πουλιά κάθονται μέσα στη φωλιά.
Εκεί θα ζευγαρώσουν και μετά από λίγο θα γεννηθεί το πρώτο αυγό! Το θηλυκό γεννάει τα αυγά αρκετά πρωί (μέχρι τις 07:30 το αυγό έχει γεννηθεί). Κάθε ημέρα γεννάει από ένα αυγό. Μέχρι το τρίτο αυγό το θηλυκό κοιμάται το βράδυ έξω από τη φωλιά. Στην εσωτερική εκτροφή θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το πρωί να υπάρχει επαρκές φως ώστε το θηλυκό χωρίς πρόβλημα να κάνει όλη την απαραίτητη “ιεροτελεστία” της γέννας. Επίσης δεν θα πρέπει να ενοχλούμε τα πουλιά μιας σε αντίθετη περίπτωση το θηλυκό θα γεννήσει όπου βρεθεί ακόμη και πάνω στο κλαδάκι.
Μετά το 4ο αυγό, κι αν όλα έχουν πάει καλά, το θηλυκό θα ξεκινήσει να κοιμάται το βράδυ στη φωλιά. Αυτό είναι ένδειξη ότι η γέννα προχωράει κανονικά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επώασης των αυγών και οι δύο υποψήφιοι γονείς κλώσανε τα αυγά.
Η επώαση των αυγών διαρκεί 14 -15 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να ελέγξουμε τα αυγά για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι γόνιμα. Αυτή η διαδικασία γίνεται δύο φορές μια την 6η ημέρα και η δεύτερη την 11 ημέρα της επώασης. Η όλη διαδικασία ονομάζεται ωοσκόπηση. Οι πιο έμπειροι εκτροφείς μπορούν να επιχειρήσουν την ωοσκόπηση από την τρίτη ημέρα της επώασης.
Εφόσον όλα πάνε καλά την 14η – 15η ημέρα θα βγουν τα πρώτα μικρά.