Επιλογή Ζευγαριού
Όταν πλησιάζει η περίοδος της αναπαραγωγής τότε θα πρέπει να πάρουμε μερικές σοβαρές αποφάσεις σχετικά με τα πουλιά που επιλέξουμε για να φτιάξουμε τα ζευγάρια μας. Η αποτελεσματικότητα της αναπαραγωγής εξαρτάται από αυτές τις αποφάσεις οι οποίες παίρνονται αρκετά νωρίς.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας αφορούν την ηλικία των πουλιών (ουσιαστικά τη ωριμότητα τους), την υγεία των πουλιών, τους χρωματικούς συνδυασμούς που θέλουμε να πετύχουμε, τον αριθμό των ζευγαριών που θέλουμε να φροντίσουμε, την προετοιμασία των πουλιών ώστε να φθάσουν σε κατάσταση αναπαραγωγής όπως επίσης και την όλη οργάνωση και υποδομή έτσι ώστε να λύνονται άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.
Προσοχή!
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα gouldian εάν ενοχληθούν αφήνουν μάλλον εύκολα τη φωλιά τους με αυγά ή και με μικρά ακόμη.
Επίσης, κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να έχετε στην εκτροφή σας ένα ή περισσότερα ζευγάρια Κοινωνικών σπίνων (πχ Bengalese) τα οποία και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά περίπτωση σαν θετούς γονείς.
Ηλικία Πουλιών
Τα πουλιά που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι τουλάχιστον ενός έτους ενώ είναι προτιμότερο να είναι γύρω στα 2 ετών. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τόσο τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά πουλιά μικρής ηλικίας μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις πρώτες γέννες τους. Έτσι τα ανώριμα θηλυκά μπορεί να παρουσιάσουν δυστοκία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις να πετάξουν έξω από τη φωλιά τα νεογέννητα μικρά. Τα μικρά αρσενικά από την άλλη μεριά πολλές φορές συνεχίζει να κτίζει τη φωλιά πάνω στα αυγά. Πολλές φορές στη προσπάθεια του να ζευγαρώσει ξανά με το θηλυκό πετάει τα νεογέννητα μικρά έξω από τη φωλιά .
Υγεία Πουλιών
Προφανώς δεν θα πρέπει να επιλέγουμε για αναπαραγωγή πουλιά άρρωστα ή με οποιαδήποτε μορφής δυσμορφία. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε απογόνους οι οποίοι θα φέρουν γονίδια δυσμορφίας. Επίσης καλό είναι να είμαστε σίγουροι ότι τα πουλιά είναι ελεύθερα από ακάρεα της τραχείας μιας και αυτά μπορεί να μεταδοθούν στα μικρά με το τάισμα. Ενδεχομένως προληπτικά και αρκετά πριν τη περίοδο γέννας μπορούμε να κάνουμε προληπτική θεραπεία για ακάρεα τραχείας στους υποψήφιους γονείς.
Ιστορικό Πουλιών
Τα πουλιά που θα διαλέξετε θα πρέπει να έχουν επιτυχημένες γέννες κατά την προηγούμενη αναπαραγωγική περίοδο. Πουλιά που για κάποιο λόγο απέτυχαν ή δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ίσως δεν πρέπει να τα ζευγαρώνουμε ξανά*.
Επίσης πουλιά που έχουν στο ιστορικό τους εγκατάλειψη της φωλιάς, των αυγών των μικρών, πετάνε συστηματικά τα μικρά έξω από τη φωλιά ή σε κάποιες περιπτώσεις τρώνε τα αυγά τότε αυτά ίσως δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να ζευγαρώσουν ξανά εκτός και αν αφήσουμε να μεγαλώσουν ηλικιακά.
Επιλογή Πουλιών
Ανάλογα με την υποδομή που έχετε μεγάλη κλούβα ή επιμέρους κλουβιά μπορείτε είτε να αφήσετε μόνα τους τα πουλιά να επιλέξουν το ταίρι τους (ελεύθερη αναπαραγωγή) ή να κάνετε την επιλογή εσείς για λογαριασμό τους (ελεγχόμενη αναπαραγωγή).
Εάν δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της αναπαραγωγής και φυσικά έχουν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις τότε μπορούμε να επιλέξουμε την ελεύθερη αναπαραγωγή. Εάν όμως θέλουμε να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα (μεταλλάξεις) θα πρέπει να εφαρμόσουμε την ελεγχόμενη αναπαραγωγή.
Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να δείχνουν ενδιαφέρον το ένα για το άλλο. Στην ελεγχόμενη αναπαραγωγή εμείς πιέζουμε το θηλυκό (που ουσιαστικά επιλέγει το ταίρι) να δεχθεί το αρσενικό της αρεσκείας μας. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Γι’ αυτό μπορούμε να εφαρμόσουμε μια μέθοδο σταδιακής γνωριμίας των δύο πουλιών. στην αρχή είναι σε ξεχωριστά κλουβιά. Όταν θέλουμε να σχηματίσουμε το ζευγάρι βάζουμε τα δύο κλουβιά κοντά ώστε τα πουλιά να ακούγονται και το αρσενικό να εξιτάρετε στην ιδέα ότι υπάρχει θηλυκό στην περιοχή. Μετά από μερικές ημέρες βάζουμε τη φωλιά στον αρσενικό και φέρνουμε τα δύο πουλιά σε οπτική επαφή. Όταν δούμε ότι ο αρσενικός αρχίζει να ασχολείται να τη φωλιά και ότι επιδίδεται στον ερωτικό χορό των gouldian τότε είναι καιρός να βάλουμε τα δύο πουλιά μαζί.
Όταν είναι στο ίδιο κλουβί τα σημάδια ότι το θηλυκό έχει αποδεχθεί τη αρσενικό είναι α) το ότι κάθονται μαζί στο κλαδάκι, β) το θηλυκό γυρνάει την ουρά της προς τον αρσενικό γ) το θηλυκό συμμετέχει στον ερωτικό χορό του αρσενικού.
Προφανώς, αν τα πουλιά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να τσακώνονται τότε αυτό είναι ένδειξη μη αποδοχής και από τα δύο.
Προσοχή!
*
Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας δημιουργεί μια υποψία όταν πάμε σε ένα pet shop να αγοράσουμε ‘ένα πουλί για την εκτροφή μας. Εάν δούμε ένα πουλί με δαχτυλίδι εκτροφής το οποίο να είναι σε ηλικία αναπαραγωγής τότε ίσως το πουλί αυτό να ανήκει στα “αποτυχημένα” πουλιά. Συνήθως ο υπεύθυνος πώλησης δεν γνωρίζει το ιστορικό του κάθε πουλιού που πουλάει. Επομένως μπορεί η αγορά σας να μην είναι η καλύτερη δυνατή. Εμείς σας προτείνουμε να αγοράζετε από εκτροφέα ο οποίος θα απαντήσει σε κάθε ερώτησή σας σχετικά με την ποιότητα και το ιστορικό που πουλιού που αγοράζετε.