Κλουβί
Τα Gouldians είναι πολύ ευαίσθητα στην απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, στην ποιότητα τροφής και νερού. Απαιτούν καλή φροντίδα, τακτική παρακολούθηση και αρκετό χώρο για να πετάξουν.
Χρειάζονται τροφή όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας και αν γίνεται αλλαγή νερού 1-2 φορές την ημέρα ιδικά το καλοκαίρι. Είναι καλύτερο να τα κρατάτε σε ζευγάρια η σε μικρές ομάδες.
Κλουβί
Καλό είναι να μπορείτε να προσφέρετε στα πουλιά σας ένα μεγάλο κλουβί η μία κλούβα πτήσης. Τα Gouldian πρέπει να πετάνε επειδή στα μικρά κλουβιά παίρνουν γρήγορα βάρος και εμφανίζεται λίπος στη κοιλιά τους. Δεν σας προτείνουμε να αφήνετε τα Gouldian σε ελεύτερη πτήση μέσα στο δωμάτιο. Αγχώνονται, πετάνε χαοτικά και χτυπιούνται στους τοίχους. Δεν είναι παπαγάλοι και δεν χρειάζονται επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Πρέπει να έχουν όσο γίνετε πιο λίγες αλλαγές και πιο πολύ σταθερότητα στη ζωή τους.
Αν θέλετε να κρατήσετε ένα ζευγάρι, τότε το μήκος του κλουβιού πρέπει να είναι 60-80 εκατοστά τουλάχιστον για να τους δώσει δυνατότητα να πετάνε. Τα κλουβιά καλύτερα να έχουν ορθογώνιο σχήμα χωρίς περιττές καμπύλες οι οποίες αφήνουν ανεκμετάλλευτο χώρο.
Για την αναπαραγωγή προτείνουμε να χρησιμοποιείτε κλουβιά σε ορθογώνιο σχήμα (τύπου Box). Αυτά είναι κλειστά κουτιά από όλες τις πλευρές εκτός από τη πρόσοψη. Εκεί μέσα τα πουλιά νιώθουν πιο ασφαλή επειδή δεν περιμένουν κανένα κίνδυνο από πίσω τους. Σε τέτοια κλουβιά μπορείτε να αναπαράγετε και άλλα δύσκολα είδη που τρομάζουν εύκολα.
Επίσης μπορείτε σχετικά εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας μια ντουλάπα με 3-4 ορόφους με τέτοια ορθογώνια κλουβιά. Στα κλουβιά αυτά συνήθως βάζουμε μια ειδική UV λάμπα επειδή δεν μπαίνει αρκετό φως.
Αν για την περίοδο αναπαραγωγής βάζετε τα πουλια σας σε μικρότερα κλουβιά ανά ζευγάρι τότε μετά την περίοδο αναπαραγωγής και μικρά και οι γονείς πρέπει να μπούν σε μεγάλες κλούβες πτήσεις για ξεκούραση. Εκτος του περιόδου αναπαραγωγής μπορούμε να κρατάμε χωρια αρσενικά και χωρια θηλυκά.
Eκμεταλλευτείτε μακρος και πλάτος.
Όταν φτιάχνεται κλουβιά πτήσεις για πάνω από 15 πουλια τότε έχετε υπόψιν ότι πρέπει να εκμεταλλευτείτε μακρος και πλάτος του χορού και όχι ύψος. Δηλαδή αν έχετε ένα δωμάτιο και θέλετε εκεί να χτίσετε μια κλούβα πτήσης από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι, τότε θα σας σύμφερε να φτιάξετε 2 η 3 κλουβιά πτήσης χωρίζοντας αυτό το χόρο οριζόντια σε ορόφους. Σε μεγάλα κλουβιά τα πουλια σπανια βρίσκοντα στο μεσαίο τμήμα του κλουβιού. Συνήθως κάθονται στα πιο υψηλά κλαδιά είτε στο πάτο ψαχνοντας για πεσμένη τροφή η αν έχετε εκεί τις ταΐστρες. Οποτε 80% του χορού (στο ύψος) θα πάει χαμένο. Χωρίζοντας το μεγάλο κλουβί οριζόντια σε δυο η τρις ορόφους δεν μικραίνει ο ωφέλιμος χόρος και εσείς ταυτόχρονα μπορείτε να βάλετε παραπάνω πουλια συνολικά. Οποτε εκμεταλλευτείτε το πλάτος και το βάθος και λιγότερο το ύψος των κλουβιών.
Τοποθέτηση κλαδιών.
’Αλλο ένα σημαντικό θέμα είναι τοποθέτηση κλαδιών. Μην βάζετε πολλά κλαδιά στα κλουβιά σας. 2-6 είναι αρκετά. Ανάλογα από το μέγεθος του κλουβιού (μικρή ζευγαροστρα είτε ένα μεγάλο κλουβί πτήσης) βάλτε 1-3 κλαδιά στην αριστερή πλευρά του κλουβιού και 1-3 κλαδιά στην δεξιά πλευρά του κλουβιού. Αφήνοντας κενό το μεγαλύτερο χόρο στην μέση του κλουβιού. Το μακρος του κλουβιού πρέπει να εκμεταλλευτεί για το πέταγμα. Κάνοντας μεγάλες αποστάσεις από τα κλαδιά αναγκάζεται το πουλί να πετάει. Ενώ βάζοντας πολλά κλαδιά σε μικρή απόσταση το πουλί μπορεί να αλλάξει θέση μονο με μικρά πηδήματα από κλαδί σε κλαδί, και έτσι δεν πετάει σχεδόν ποτε και εύκολα παίρνει βάρος. Οποτε λιγότερα κλαδιά, μεγαλύτερος χόρος για πέταγμα.