Ενημερωτικό πορταλ για τα εξωτικά πτηνά και ιδιαίτερα τα Gouldian και τα Zebra Finches. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.

Φωλιές, υλικό φωλιάς

Φωλιές

Τα Gouldian φτιάχνουν τις φωλιές τους σε κουφάλες δέντρων ή σε εσοχές βράχων.
Στην αγορά υπάρχουν πολλοί τύποι φωλιάς αλλά εκείνος που συγκεντρώνει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά είναι το ορθογώνιο κουτί ενός θαλάμου με μια είσοδο στην μια πλευρά και με μια πατήθρα κάτω από αυτή. Αυτού του είδους οι φωλιές έχουν στον επάνω μέρος πορτάκι ελέγχου. Το υλικό της φωλιάς ποικίλει. Έτσι μπορούμε να βρούμε ξύλινες φωλιές (προτείνεται) ή πλαστικές (φθηνότερες).
Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε φωλιές από χοντρό χαρτόνι [σχέδιο] οι οποίες όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα τις χρησιμοποιήσουμε για μια μόνο σαιζόν.
Προσοχή!
Αν τοποθετήσουμε τις φωλιές μέσα σε μεγάλη κλούβα που σημαίνει πολλές φωλιές στη σειρά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι φωλιές με δύο χώρους ή δύο επίπεδα ίσως να μην είναι ιδανικές. Και αυτό γιατί μπορεί ένα ζευγάρι να γεννήσει τα αυγά του στο εσωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της επώασης ή και της ανατροφής των μικρών να πάει ένα πιο επιθετικό αρσενικό και να κτίσει τη φωλιά του στον πρώτο θάλαμο! Αυτή η περίπτωση μπορεί να μη συμβαίνει συχνά αλλά εάν συμβεί μπορεί να μας κοστίσει όλη τη γέννα του πρώτου ζευγαριού.

Υλικό φωλιάς

Η φωλιά αποτελεί τη πρώτη σημαντική επιλογή που κάνουμε για τα πουλιά. Η δεύτερη εξ’ ίσου σημαντική επιλογή είναι αυτή του υλικού που θα χρησιμοποιήσουν τα πουλιά ώστε να στρώσουν τη φωλιά τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το καλύτερο υλικό είναι οι ίνες κοκκοφοίνικα. Το υλικό αυτό μπορούμε να το βρούμε στην αγορά σε μικρά δέματα.
Εάν τα πουλιά είναι σε διάθεση αναπαραγωγής τότε σύντομα, από τη στιγμή που θα τοποθετήσουμε τη φωλιά στο κλουβί, τα πουλιά θα δείξουν ενδιαφέρον γι’ αυτή.
Για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους μπορούμε να βάλουμε λίγες ίνες μέσα στη φωλιά και με μικρές κυκλικές κινήσεις να τους δώσουμε μια κυκλική μορφή. Βέβαια δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε. Το κτίσιμο της φωλιάς είναι καθαρά έργο των πουλιών και αποτελεί μέρος της όλης διαδικασίας αναπαραγωγής. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία τον χρόνο και τις συνθήκες ώστε να το κάνουν!
Επομένως εμείς απλά βάζουμε μικρά ματσάκια από ίνες κοκκοφοίνικα στα κάγκελα του κλουβιού και εκείνα αναλαμβάνουν το όλο έργο.
Προσοχή!
Εάν διαπιστώσουμε ότι τα πουλιά απλά σκορπάνε το υλικό χωρίς να ενδιαφέρονται για τη φωλιά τότε σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σε διάθεση αναπαραγωγής.
Προφανώς με τη κλειστού τύπου φωλιές προσπαθούμε να προσομοιάζουμε τις πραγματικές συνθήκες. Εάν δεν διαθέτουμε αυτού του είδους τις φωλιές μπορούμε να βάλουμε και μια φωλιά καναρινιού αλλά δεν το προτείνουμε.
Φωλιές πλεκτές κλειστού τύπου θα πρέπει να τις αποφεύγουμε μιας και δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο μέσα στη φωλιά καθ’ όλη τη διάρκεια ενός αναπαραγωγικού κύκλου.

Φροντίδα φωλιάς – Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής διαδικασίας

Εάν η φωλιά είναι μικρή και τα μικρά κάθε γέννας είναι πολλά τότε σε περιπτώσεις αυξημένης υγρασίας μπορεί οι κουτσουλιές των μικρών να δημιουργήσουν μούχλα. Εάν συμβεί αυτό τότε είτε αλλάζουμε τη φωλιά με όμοιά της στην οποία έχουμε βάλει εμείς υλικό φωλιάς και στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα τα μικρά (αυτό το κάνουμε όταν τα μικρά αναπτύσσουν το πτέρωμα τους) είτε τη καθαρίζουμε σχολαστικά την παλαιά φωλιά, βάζουμε υλικό φωλιάς, το τακτοποιούμε και στη συνέχεια τοποθετούμε τα μικρά μέσα. Η όλη διαδικασία θέλει προσοχή μιας και τα μικρά είναι αρκετά ευαίσθητα.

Φροντίδα φωλιάς – Μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου

Όταν τελειώσει η αναπαραγωγική περίοδος τότε θα πρέπει να βγάλουμε τις φωλιές, να τις καθαρίσουμε και να τις φυλάξουμε ώστε να είναι έτοιμες για την επόμενη περίοδο.
Στη περίπτωση που χρησιμοποιούμε πλαστικές φωλιές, βγάζουμε από μέσα το λερωμένο πλέον υλικό και πλένουμε καλά τη φωλιά εσωτερικά και εξωτερικά.
Στη περίπτωση που χρησιμοποιούμε ξύλινη φωλιά τότε αφού τη καθαρίσουμε καλά και ξύσουμε όλες τι κουτσουλιές που υπάρχουν μέσα τότε για ρίχνουμε σπρέι για ψείρες σε όλα τα τοιχώματα της φωλιάς, κλίνουμε τη είσοδο της φωλιάς και κλείνουμε το καπάκι της φωλιάς. Η φωλιά έτσι όπως είναι την αποθηκεύουμε μέχρι την επόμενη περίοδο. Ενδεχομένως, αν η φωλιά ήταν πολύ βρώμικη, να χρειασθεί να επαναλάβουμε την όλη διαδικασία.

Gallery

photos by Gouldianfinch.gr

Under Construction

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στη ελληνικό διαδίκτυο προετοιμάζουμε το νέο Gouldianfinch.gr Μείνετε συντονισμένοι!!!

After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!

Get notified about new articles