Ενημερωτικό πορταλ για τα εξωτικά πτηνά και ιδιαίτερα τα Gouldian και τα Zebra Finches. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.

Γκούλντιανς - Gouldian Finch

Τις πιο αναλυτικές πληροφορίες για αναπαραγωγή, διαμονή, διατροφή για τα γκούλντιανς θα βρείτε στις αντίστοιχες ενότητες menu του site μας. Όλο το site είναι αφιερωμένο σε αυτό το είδος.

Ένα από τα πιο όμορφα πουλιά στο κόσμο ονομάζεται Gouldian Finch. Είναι πολύ δημοφιλές είδος χάρη στα έντονα χρώματα και μελωδική του φωνή. Το μήκος του είναι περίπου 11 εκατοστά (13-15 μαζί με τη ουρά) και ζυγίζει 16-17 γραμμάρια.
Το είδος αυτό ανήκει στην οικογένεια σπίνων Estrildidae. Ζει στα τροπικά δάση και στις σαβάνες (Kimberly, Queensland) της Βόρειας Αυστραλίας όπου η ζωή των σπίνων επηρεάζεται άμεσα από τη περίοδο τον βροχών. Γι’ αυτό το λόγο έχουν μεταναστευτικό τρόπο ζωής και συνεχώς καθυστερούν να αφήνουν τις περιοχές με ευνοϊκές συνθήκες και αρκετή υγρασία.
Η περίοδος αναπαραγωγής για αυτά τα πουλιά αρχίζει στο τέλος του περιόδου βροχών όπου υπάρχει πολύ τροφή. Αν η περίοδος ξηρασίας αρχίζει γρήγορα και απότομα τα πουλιά είναι δυνατόν να αφήσουν τις φωλιές με τα αυγά και με τα μικρά τους και να αρχίσουν τη μετανάστευση για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής με μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.
Τα Gouldian χτίζουν φωλιές στις φυσικές τρύπες τον δέντρων σε κοντινή απόσταση από τις πήγες νερού. Για το είδος αυτό θεωρείται ιδανική θερμοκρασία 28ο C (όχι κάτω από 24ο C) και υγρασία 60-70%, όμως στις περιοχές της Αυστραλίας που ζούνε αυτά τα υπέροχα πουλιά συχνά η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και 40-45ο C στη σκιά και υγρασία μπορεί να φτάσει μέχρι και 90%. Τα Gouldian είναι καλά προσαρμοσμένα στις ακραίες αυτές κλιματικές συνθήκες.
Τα φίδια και τ’ αρπακτικά πτηνά είναι οι φυσικοί εχθροί των ενήλικων πουλιών. Τα φίδια είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο τα πουλιά κοιμούνται τη νύχτα στα πιο λεπτά κλαδάκια των δένδρων. Τα νεογέννητα απειλούνται από άλλα είδη ζώων όπως τα μυρμήγκια που τρώνε τα νεαρά πτηνά όταν είναι στη φωλιά. Αρκετά είδη μύγες γεννούν τα αυγά τους στις φωλιές, έτσι ώστε όταν θα εκκολάπτουν οι προνύμφες να τρώνε τα νεαρά πουλιά. Επίσης μικρές σαύρες θεωρούνται οι μεγάλοι εχθροί των νεοσσών.
Τα Gouldian γίνονται όλο και πιο σπάνια πουλιά στην Αυστραλία έτσι τώρα θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση. Σύμφωνα με διάφορες πήγες, στη φύση έχουν μείνει περίπου 2.500 ενήλικα πουλιά.
Το είδος αυτό ανακάλυψε πρώτος ένας Βρετανός φυσιοδίφης εξερευνητής – John Gould, το 1838 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αυστραλία. Το 1944 έχει κάνει μια επιστημονική περιγραφή του είδος. Το ονόμασε Lady Goulds Amadine. Στη μνήμη της συζύγου του της Elisabet Gould, η οποία τον συνόδευε πάντα σε αυτά τα ταξίδια και πέθανε ένα χρόνο μετά την επιστροφή του από τη Αυστραλία.
Στη φύση, τα Gouldian απαντώνται σε τρεις παραλλαγές όσον αφορά στο χρώμα του κεφαλιού: μαύρο, κόκκινο και κίτρινο. Όλα αυτά τα χρώματα κεφαλιού μπορούμε να συναντήσουμε σ’ ένα σμήνος. Στη φύση κατά 90% συναντάμε τα μαυροκέφαλα πουλιά, 9% τα κοκκινοκέφαλα και 1% κιτρινοκέφαλα που θεωρούνται πολύ σπάνια μετάλλαξη στη φύση.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι στη φύση των Gouldians επικρατεί επιλεκτικό ζευγάρωμα μεταξύ τον πουλιών με διαφορετικό χρώμα κεφαλιού. Έτσι τα κοκκινοκέφαλα θηλυκά προτιμάνε κοκκινοκέφαλα αρσενικά, και τα μαυροκέφαλα θηλυκά επιλέγουν μαυροκέφαλα αρσενικά. Μόνο σε 30% των περιπτώσεων δημιουργούνται μικτά ζευγάρια στα οποία όπως φαίνεται μειώνεται η δυνατότητα επιβίωσης των απογόνων. Ειδικά χαμηλή επιβίωση έχουν τα θηλυκά έμβρυα από μικτά ζευγάρια. Σε αντίθεση αυξάνεται η ποσότητα των αρσενικών απογόνων κατά 72%. Επίσης τα κοκκινοκέφαλα πουλιά συχνά είναι πιο γερά και κερδίζουν στην εμφάνιση τους. Τα πουλιά έχουν έναν ενστικτώδη φόβο του κόκκινου, έτσι τα κοκκινοκέφαλα Gouldians κερδίζουν τον αγώνα για τη τροφή στις 81,5% των περιπτώσεων.
Μπορούν να ζήσουν μέχρι και 10 χρόνια, στην αιχμαλωσία συνήθως ζουν περίπου 5-6 χρόνια.
Τα Gouldians είναι πολύ ευαίσθητα στην αλλαγή της θερμοκρασίας, στην ποιότητα τροφής και νερού. Απαιτούν καλή φροντίδα, τακτική παρακολούθηση και αρκετό χώρο για να πετάξουν. Χρειάζονται τροφή όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας και αν γίνεται αλλαγή νερού 2 φορές την ημέρα. Είναι καλύτερο να τα κρατάτε σε ζευγάρια η σε μικρές ομάδες.
Κλουβί
Καλό είναι να μπορείτε να προσφέρετε στα πουλιά σας ένα μεγάλο κλουβί η μία κλούβα πτήσης. Τα Gouldian πρέπει να πετάνε επειδή στα μικρά κλουβιά παίρνουν γρήγορα βάρος και εμφανίζεται λίπος στη κοιλιά τους. Δεν σας προτείνουμε να αφήνετε τα Gouldian σε ελεύτερη πτήση μέσα στο δωμάτιο. Αγχώνονται, πετάνε χαοτικά και χτυπιούνται στους τοίχους. Δεν είναι παπαγάλοι και δεν χρειάζονται επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Πρέπει να έχουν όσο γίνετε πιο λίγες αλλαγές και πιο πολύ σταθερότητα στη ζωή τους.
Αν θέλετε να κρατήσετε ένα ζευγάρι, τότε το μήκος του κλουβιού πρέπει να είναι 60-80 εκατοστά τουλάχιστον για να τους δώσει δυνατότητα να πετάνε. Τα κλουβιά καλύτερα να έχουν ορθογώνιο σχήμα χωρίς περιττές καμπύλες οι οποίες αφήνουν ανεκμετάλλευτο χώρο.

Για την αναπαραγωγή προτείνουμε να χρησιμοποιείτε κλουβιά σε ορθογώνιο σχήμα (τύπου Box). Αυτά είναι κλειστά κουτιά από όλες τις πλευρές εκτός από τη πρόσοψη. Εκεί μέσα τα πουλιά νιώθουν πιο ασφαλή επειδή δεν περιμένουν κανένα κίνδυνο από πίσω τους. Σε τέτοια κλουβιά μπορείτε να αναπαράγετε και άλλα δύσκολα είδη που τρομάζουν εύκολα. Επίσης μπορείτε σχετικά εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας μια ντουλάπα με 3-4 ορόφους με τέτοια ορθογώνια κλουβιά. Στα κλουβιά αυτά συνήθως βάζουμε μια ειδική λάμπα επειδή δεν μπαίνει αρκετό φως.
Εξοπλισμός Κλουβιού
Στο κλουβί πρέπει να υπάρχει μια ή παραπάνω ταΐστρες (ανάλογα με το μέγεθος του κλουβιού και αριθμό των πουλιών που ζουν μέσα) και ποτίστρα με φρέσκο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες. Στις ποτίστρες ανοικτού τύπου συνήθως πέφτουν κομματάκια τροφής, πούπουλα, σκόνη και ακαθαρσίες και έτσι στο τέλος τις ημέρας μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για τα πουλιά. Για να το αποφύγετε να προτιμήσετε αυτόματες ποτίστρες που έχουν πολύ μικρή μύτη ώστε ίσα – ίσα να χωρέσει το ράμφος του πουλιού. Αν έχετε πολλά πουλιά σας συμφέρει να φτιάξετε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος ώστε το νερό να αδειάζει και να γεμίζει αυτόματα στις ποτίστρες ώστε να είναι πάντα φρέσκο και καθαρό.
Βάλτε στο κλουβί μερικά κλαδάκια και πατήθρες για να κάθονται τα πουλιά. Προτιμήστε φυσικά ξύλα διαφορετικού μέγεθος. Στις πατήθρες συχνά κρύβονται τσιμπούρια και ψείρες έτσι όλες τις πατήθρες πρέπει να τις πλένετε μια φορά το μήνα αν λερώνονται πολύ, και τα φυσικά κλαδιά καλύτερα να αντικαθίστανται με καινούρια. Μην βάζετε πολλά κλαδιά για να αφήνετε στα πουλιά χώρο να πετάνε. Συνιστούμε η διάμετρος στα κλαδάκια να είναι από 8 έως 15 χιλιοστά.
Επιπλέον βάλτε στο κλουβί μπολάκι με μίγμα από άμμο και σπασμένα όστρακα, τριμμένα τσόφλια αυγών, κόκαλο της σουπιάς και άλλες πηγές ασβεστίου και ιχνοστοιχείων. Καλό είναι να υπάρχει στο κλουβί ειδικό κάρβουνο για πουλιά.
Βάλτε μια ή δυο αυγοθήκες για αυγοτροφή η φρέσκα φρούτα.
Δώστε στα πουλιά σας τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο και βάλτε μέσα στο κλουβί μια μπανιέρα. Κάνοντας μπάνιο τα πουλιά φροντίζουν και καθαρίζουν τα φτερά τους. Το ύψος του νερού στην μπανιέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 εκατοστά αλλιώς το πουλί μπορεί να πνιγεί μέσα. Το νερό πρέπει να αλλάζεται καθημερινά όπως και να πλένετε καλά τη μπανιέρα.
Θέση Κλουβιού
Η καλύτερη θέση για κλουβί με παραδείσια πουλιά είναι σε ένα σχετικά ήσυχο δωμάτιο που δεν περνάει πολύς κόσμος. Η καλύτερη τοποθέτηση είναι στον τοίχο στο ύψος τον ματιών μας και πάνω, κατά προτίμηση δίπλα στο παράθυρο. Πρέπει να προσέχετε όμως να μην υπάρχουν ρεύματα αέρα και να μην πέφτει απευθείας ο ήλιος πάνω στο κλουβί για πολλή ώρα.
Η κουζίνα δεν είναι κατάλληλος χώρος για κλουβιά. Ο ατμός, οι μυρωδιές αλλά και διάφορες ουσίες που αναδύονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι επικίνδυνες για τα Gouldians. Επίσης δεν προτείνουμε να κρατάτε στο ίδιο δωμάτιο με τα πουλιά άλλα ζώα όπως σκυλιά και γάτες. Μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι σχετικά αδιάφορα για τα πουλιά όμως αργά η γρήγορα μπορεί να συμβεί το μοιραίο.
Θερμοκρασία
Τα Gouldians είναι πολύ ευαίσθητα στην αλλαγή της θερμοκρασίας, γι’ αυτό πρέπει να τα προστατεύετε από ρεύματα αέρα και χαμηλές θερμοκρασίες. Για το είδος αυτό θεωρείται ιδανική θερμοκρασία 24-28ο C και υγρασία 60-70%, όμως στις περιοχές της Αυστραλίας που ζούνε αυτά τα υπέροχα πουλιά συχνά η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και 40-45ο C στη σκιά και η υγρασία μπορεί να φτάσει μέχρι και 90%. Τα Gouldian είναι καλά προσαρμοσμένα στις ακραίες αυτές κλιματικές συνθήκες, όμως πτώση τις θερμοκρασίας κάτω από 12 βαθμούς μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Στις χαμηλές θερμοκρασίες τα πουλιά κρυώνουν και έτσι μειώνουν την κινητικότητά τους και φουσκώνουν τα φτερά τους για να αποθηκεύσουν ενέργεια και θερμότητα που όμως ξοδεύεται πολύ γρήγορα. Έτσι γίνονται πολύ ευάλωτα και γρήγορα αρρωσταίνουν.
Γενικά, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όλα τα άρρωστα πουλιά τα βάζουμε πρώτα σε ένα πολύ ζεστό μέρος με θερμοκρασία 28-30ο βαθμούς και με υψηλή υγρασία για να συνέλθουν και να πάρουν δύναμη. Η υψηλή υγρασία βοηθάει στα πουλιά να διατηρούν τα πούπουλα σε καλή κατάσταση, επηρεάζει τη δομή του φτερού ειδικά στην περίοδο της πτερόρροιας και βοηθάει τα νέα φτερά να μεγαλώσουν σωστά, χωρίς να προκαλούν φαγούρα στο πουλί.
Φωτισμός και βιταμίνη D3
Το φως και οι ακτίνες UV του ηλιακού φάσματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ραχίτιδας και τη σύνθεση της βιταμίνης D η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Εάν στεγάζουμε τα πουλιά μας σε εξωτερικό χώρο, τότε δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο παρά μόνο να φροντίσουμε ώστε η θέση που θα βρίσκονται να έρχεται σε απευθείας επαφή με το φως του ήλιου, αλλά παράλληλα να τους παρέχει και κάποιο μέρος για να προστατεύονται από αυτόν όταν το θελήσουν.

Τα Gouldians είναι εξωτικά πουλιά που ζουν στις τροπικές ζώνες όπου το μήκος της ημέρας και της νύκτας είναι περίπου ίσες. Σε αιχμαλωσία τα πουλιά χρειάζονται περίπου 12 ώρες φως. Το χειμώνα θα χρειαστείτε επιπλέον ηλεκτρικό φωτισμό για να μεγαλώσετε τεχνιτά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα με τους ανθρώπους, τα πουλιά μπορούν να δουν το UV φως, έτσι η έλλειψή του για τα πουλιά είναι σαν να βλέπει ο άνθρωπος τα πάντα σε μαύρο άσπρο χρώμα. Το φως του ηλίου που περνάει μέσα από το τζάμι του παραθύρου χάνει τη μεγαλύτερη ποσότητα της ακτινοβολίας UV. Το φως που εκπέμπει ένας συνηθισμένος λαμπτήρας δεν έχει τη σωστή αναλογία του φάσματος UV και δεν κάνει για πουλιά. Ο απλός φωτισμός του σπιτιού απέχει πολύ από το φυσικό φως του ήλιου έτσι τα πουλιά χρειάζονται ειδικές λάμπες.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λάμπες όπως Arcadia Bird Lamp και ειδικές λάμπες φθορισμού όπως η Sun-Glo και Life-Glo, η χρήση των οποίων παρέχει ένα ωραίο αποτέλεσμα. Βασικό είναι να ακολουθείτε σταθερές ώρες ανοίγματος και κλεισίματος του φωτός. Θα πρέπει δηλαδή το φως να ανάβει συγκεκριμένη ώρα το πρωί και να σβήνει συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ.
Η ύπαρξη των ακτίνων UV επηρεάζει άμεσα τη σύνθεση της βιταμίνης D3 στον οργανισμό του πουλιού. Στα περισσότερα ζώα η σύνθεση τις βιταμίνης D3 επιτυγχάνεται όταν το φως του ηλίου πέφτει πάνω στο δέρμα. Τα πουλιά όμως είναι όλα καλυμμένα με φτερά και η διαδικασία σύνθεσης της D3 είναι διαφορετική. Το συκώτι παράγει προ-βιταμίνη, η οποία, μέσω του αίματος μαζεύεται στον ουροπυγικο αδένα και συγκεντρώνεται στους σμηγματογόνους αδένες. Την ώρα που το πουλί καθαρίζεται η προ-βιταμίνη απλώνεται στο φτέρωμα με τη βοήθεια του ράμφους του. Κάτω από το φως του ηλίου η προβιταμίνη μεταμορφώνεται σε άλλη μια ουσία η οποία πάλι μαζεύεται με το ράμφος με τον επόμενο καθαρισμό φτερώματος και έτσι μπαίνει στον οργανισμό του πουλιού. Χάριν της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος και με τι βοήθεια του συκωτιού και των νεφρών η ουσία αυτή μεταμορφώνεται σε βιταμίνη D3. Έλλειψη βιταμίνης D3 συνεπάγεται και την έλλειψη ασβεστίου. Το ασβέστιο δεν απορροφάται στο σώμα εξ αιτίας της έλλειψης της βιταμίνης D3.
Συμβίωση
Τα Gouldians δεν είναι επιθετικά πουλιά. Μπορείτε να τα κρατάτε στις κλούβες μαζί με άλλα μη επιθετικά παραδείσια πουλιά. Πολύ καλά συζούν με Sosiety, Shafttail, Star, Owl finch. Τα επιθετικά είδη όπως τα Zebra, Java, Diamond finch δεν συνιστάται για συγκατοίκηση με τα Ggouldians επειδή μπορεί να τους τραβάνε τα πούπουλα και να τα ενοχλούν.
Αν έχετε πουλί που μόλις πέρασε κατάσταση άγχους (π.χ εξ αιτίας μιας μεταφοράς του) προτιμότερα να το κρατήσετε απομονωμένο για μια εβδομάδα μέχρι να συνέλθει.
 
Τα Gouldian είναι κατ’ εξοχήν σποροφάγα πουλιά τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες και σε θρεπτικά συστατικά κυρίως στη φάση της ανάπτυξής τους, στη περίοδο της πτερόρροιας και στην περίοδο αναπαραγωγής. Τις ανάγκες αυτές τις καλύπτουν με ημι-ώριμους σπόρους που βρίσκουν στη φύση.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε φύσης υβρίδια (mutations) έχουν πιο ευαίσθητους οργανισμούς από τα αρχέγονα κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερες απαιτήσεις για διατροφή όσο και τον γενικότερο χειρισμό τους.
Αυτές τις ανάγκες θα πρέπει να τις καλύπτουμε και στα πουλιά της εκτροφής μας. Γιαυτό τον λόγο μπορεί εύκολα κανείς να βρει έτοιμες λύσεις με μείγματα σπόρων που καλύπτουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες των πουλιών.
Θα πρέπει όμως να έχουμε μια βασική γνώση τόσο των τροφών όσο και των απαιτήσεων των πουλιών ανάλογα με την περίοδο που διανύουν ώστε να είμαστε σε θέση να τους παρέχουμε ένα πλήρες διαιτολόγιο σε καθημερινή βάση. Αυτός ο χειρισμός των πουλιών δημιουργεί γερά πουλιά, μειώνει τις ασθένειες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις την για ικανοποιητική αναπαραγωγή τους.
Η βασική τους διατροφή πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις σε:
Πρωτεΐνες, Λιπαρά και Υδατάνθρακες
Τα συγκεκριμένα στοιχεία καλύπτονται από διάφορες πηγές. Η βασική πηγή η ποικιλία των σπόρων που τους παρέχουμε. Τα παραδείσια τρώνε κυρίως αμυλώδεις σπόρους[1] όπως είναι το βόρι σε διάφορες ποικιλίες (panicum, millet) και το κεχρί (καναρινόσπορος). Επομένως η παροχή κατάλληλου μίγματος σπόρων δίνει επαρκή ποσότητα κυρίως σε λιπαρά και υδατάνθρακες.
Συστηματικά θα πρέπει να τους παρέχουμε επιπλέον τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες ιδίως κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής και της ανατροφής των μικρών όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη για περισσότερες πρωτεΐνες. Γι’ αυτό τον λόγο τους παρέχουμε φύτρες λιπαρών σπόρων όπως πχ το νίζελ και το ρουπσεν ενώ μια άλλη σημαντική πηγή πρωτεϊνών αποτελεί η αυγοτροφή.
Μίγματα σπόρων κατάλληλων για Gouldian και άλλα παραδείσια μπορεί να βρει κανείς στην αγορά όπως επίσης και διαφόρων ειδών αυγοτροφές[2].
Σημειώσεις
[1] Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη διατροφή των σποροφάγων πουλιών εδώ.
[2] Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τη δική σας αυγοτροφή ακολουθώντας οδηγίες που βρίσκονται εδώ.
Μεταλλικά Άλατα και Ιχνοστοιχεία
Πολύ σημαντική, αλλά πολλές φορές παραμελημένη, είναι η κάλυψη των αναγκών σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. Η παροχή τους δυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα των πουλιών ενώ συντελούν στη βελτίωση της υγείας τους.
Η παροχή τους δίνεται μέσω διαφόρων πηγών όπως είναι: η άμμος, το σουπιοκόκκαλο, τριμμένα τσόφλια αυγών, τριμμένα όστρακα, διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, μήλα, ροδάκινα κα
Το ασβέστιο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο απαραίτητο, εκτός των προαναφερθέντων, στα θηλυκά κατά τη περίοδο της ωοτοκίας αφού συντελεί στο σχηματισμό του κελύφους των αυγών. Η έλλειψή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ωοτοκία (δυστοκία[1]) αλλά και να οδηγήσει τα θηλυκά και στον θάνατο. Σημαντικές πηγές ασβεστίου αποτελούν η άμμος, το σουπιοκόκκαλο, τα τσόφλια των αυγών, τα τριμμένα όστρακα.
Η άμμος βοηθάει τα πουλιά και στην αποτελεσματική πέψη των τροφών.
Την άμμο μπορούμε να τη παρέχουμε ή σε σκεύος ή να την απλώνουμε στο κάτω μέρος του κλουβιού. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πουλιά θα φάνε από την άμμο επιλεκτικά ότι τους αρέσει ενώ με την υπόλοιπη δεν θα ασχοληθούν. Αυτό τελικά σημαίνει ότι την άμμο θα πρέπει να την αλλάζετε τακτικά.
Ένα άλλο στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικό για τα Gouldians είναι το ιώδιο το οποίο απαιτείται για την ορθή λειτουργία του θυροειδούς αδένα. Το ιώδιο υπάρχει στο σουπιοκόκκαλο, στα τριμμενα όστρακα, στις φύτρες σπόρων, στο αυγό και σε άλλες πηγές. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει έχει επιπτώσεις στο πτέρωμα, δυσκολίες στην πτερόρροια, ακόμα μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα.
Σημειώσεις
[1] Για την δυστοκία και την αντιμετώπισή της διαβάστε εδώ.
Βιταμίνες
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για των οργανισμό των πουλιών, παρέχονται σε μικρές ποσότητες μιας και οι σπόροι είναι φτωχές σε αυτές.
Οι κυριότερες βιταμίνες είναι η Α, οι βιταμίνες της ομάδας Β, η D και η Ε.
Η βιταμίνη Α βρίσκεται στα καρότα, σπανάκι, μπρόκολο, κρόκο αυγού. Ενισχύει την όραση, προστατεύει το δέρμα ενώ βοηθάει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψή της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην όραση, μπορεί να μειώσει την γονιμότητα ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε στείρωση. Παράλληλα μπορεί να προκαλέσει αναστολή της σωματικής ανάπτυξης ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων εξ’ αιτίας της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β2, Β6 και Β12).
Η βιταμίνη B1 βοηθάει στη κυκλοφορία, συμβάλλει στη δημιουργία του αίματος, βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και χρειάζεται στη παραγωγή υδροχλωρικού οξέος που βοηθάει στη πέψη των τροφών. Βοηθάει στη κανονική λειτουργία των νεύρων και της εγκεφαλικής λειτουργίας. Έχει αντιοξειδωτική δράση. Κύρια συμπτώματα της έλλειψής της είναι η κακή διάθεση, η απώλεια βάρους η ανορεξία και η ατροφία των μυών σε συνδυασμό της απώλειας βάρους.
Μπορούμε να τη βρούμε στο κρόκο του αυγού, στα δημητριακά, στα μπρόκολα, στα λαχανάκια βρυξελών κ.α
Η βιταμίνη B2 βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών. Είναι θεμελιώδες συστατικό στη δημιουργία των ερυθρών κυττάρων, στη παραγωγή αντισωμάτων, στην αναπνοή των κυττάρων και την ανάπτυξη. Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και της βιταμίνης B6. Κύρια συμπτώματα της έλλειψής της είναι η σύσφιξη των δακτύλων του πουλιού, με αποτέλεσμα την αδυναμία μετακίνησης. Επίσης αυξάνεται η θνησιμότητα των εμβρύων.
Μπορούμε να τη βρούμε στο κρόκο του αυγού, στο σπανάκι, στα σπαράγγια, στα μπρόκολα, στα λαχανάκια βρυξελών στα ραδίκια, στα καρύδια, στα πράσινα φύλλα λαχανικών.
Η βιταμίνη Β6 βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών. Βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού συστήματος, σε ψυχικές λειτουργίες και στη δημιουργία αντισωμάτων.
Μπορούμε να τη βρούμε στα αυγά, το σπανάκι, τα δημητριακά, τα καρότα, τον ηλιόσπορο, τις μπανάνες, τα μπρόκολα.
Η βιταμίνη Β12 βοηθάει στη σωστή πέψη, απορρόφηση των τροφών, σύνθεση πρωτεϊνών και μεταβολισμό των υδρογονανθράκων και του λίπους. Χρειάζεται αρκετές ώρες για να απορροφηθεί τον οργανισμό. Η έλλειψή της προκαλεί ακανόνιστο περπάτημα, μειωμένη ανάπτυξη, χρόνιο κάματο, δυσκοιλιότητα, κατάπτωση, μεγάλωμα του συκωτιού.
Μπορούμε να τη βρούμε στο αυγό.
Η βιταμίνη D ενεργοποιεί το ασβέστιο και το φώσφορο. Είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη καλή διατήρηση των οστών. Βοηθάει στην αφομοίωση της βιταμίνης Α και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Συμπτώματα από την έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να είναι η δυστοκία, γέννες με λίγα αυγά, αυγά με ψιλό ή μαλακό κέλυφος, αυγά που δεν μπορούν να εκκολαφθούν.
Η Βιταμίνη E έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τη βιταμίνη Α από την οξείδωση. Βοηθάει τον μεταβολισμό των πουλιών, επηρεάζει τη γονιμότητα και αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην εκκόλαψη νεοσσών. Η παροχή βιταμίνης Ε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας εξασφαλίζει γονιμότητα και περισσότερα αυγά ανά γέννα.
Η παροχή τροφών πλούσιες σε βιταμίνες ίσως δεν επαρκεί αν τα πουλιά δεν έχουν τη δυνατότητα έκθεσης στο ήλιο και στο ηλιακό φως ώστε να μπορούν οι βιταμίνες να απορροφηθούν από τον οργανισμό τους. Εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι η διατροφή των πουλιών μας δεν έχει επάρκεια σε βιταμίνες τότε ίσως περιοδικά να πρέπει να δίνετε συμπλήρωμα βιταμινών διαλυμένες στο νερό τους.
Αν είστε νέος στην αναπαραγωγή των Gouldian συχνά είναι δύσκολα να διαλέξετε τα πουλιά για να είναι διαφορετικού φίλου. Ειδικά τώρα που υπάρχουν στη αγορά πολλές μεταλλάξεις που δυσκολεύουν καμία φορά μέχρι και τον έμπειρο εκτροφέα. Δεν είναι όλα τόσο δύσκολα και με λίγη εμπειρία θα μπορείτε ευκολία να κάνετε εξακρίβωση του φύλου τον πουλιών.

Τα αρσενικά Gouldian τραγουδούν και χορεύουν.

Τα αρσενικά έχουν μια μελωδική ήσυχη φωνή. Τα Gouldians δεν θεωρούνται ωδικά πουλιά. Μην περιμένετε κάτι φοβερό από τη φωνή τους. Το τραγούδι τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τραγούδι ενός καναρινιού, έχουν όμως έχουν ένα όμορφο τραγούδι που δεν βαραίνει τα αυτιά και δεν γίνεται ενοχλητικό. Τα θηλυκά Gouldian δεν τραγουδούν και κάνουν μόνο ένα επαναλαμβανόμενο ήχο τσίου-τσίου

. Την ώρα που το αρσενικό τραγουδάει στο θηλυκό συνήθως τεντώνεται και αρχίζει να πηδάει στο κλαδάκι συχνά κρατώντας στο ράμφος κάποιο χορταράκι η νήμα, στη συνέχεια κατεβάζει το κεφάλι κάτω και κάνει γρήγορες κινήσεις δεξιά αριστερά με το κεφάλι. Τα θηλυκά δεν χορεύουν όπως θα αρσενικά, όμως κάποιες φορές όταν δέχονται το αρσενικό του απαντάνε προσπαθώντας να επαναλαμβάνουν το χορό του.

Μέγεθος της μάσκας στο κεφάλι.

Τα αρσενικά Gouldian έχουν πιο έντονο κόκκινο η κίτρινο χρώμα στο κεφάλι, Έχουν πιο μεγάλη και πιο καθαρή μάσκα με καθαρές διαχωριστικές γραμμές ενώ τα θηλυκά συχνά έχουν πιο θαμπά χρώματα, οι γραμμές δεν είναι καθαρές και ίσιες, η μάσκα φαίνεται πιο μικρή και συχνά έχει πολύ μαύρο χρώμα χωρίς σαφές διαχωριστικές γραμμές (αυτά τα πουλιά λέγονται “με βρώμικη μάσκα”).

 

Στα μαυροκέφαλα πούλια και αρσενικό και θηλυκό έχουν περίπου το ίδιο χρώμα και μέγεθος τις μάσκας.

Χρώμα του Στήθος.

Τα αρχέγονα αρσενικά έχουν πιο έντονο βαθύ πορφυρό στήθος και τα θηλυκά έχουν πιο απαλό ιώδη χρώμα στήθος. Υπάρχει όμως μια μετάλλαξη Lilac που τα αρσενικά έχουν ιώδη χρώμα στήθος και τα θηλυκά έχουν ακόμα πιο ανοικτό χρώμα στήθος που πλησιάζει πολύ στο άσπρο.

Σε αυτές περιπτώσεις καλύτερα να δείτε άλλες ενδείξεις και να μην αποφασίζεται αμέσως ότι το πουλάκι είναι θηλυκό. Στα λευκόστηθα πουλιά στήθος είναι λευκό και στα δυο φύλα.

Μπλε περιλαίμιο

Τα αρσενικά Ggouldian (αρχέγονα και μπλε) έχουν πολύ έντονο μπλε περίγραμμα γύρω από τη μάσκα του κεφαλιού. Λεπτή μπλε καθαρή γραμμή από μπροστά, το οποίο γίνετε φαρδύ στο πίσω μέρος του κεφαλιού και απαλά αναμειγνύεται με πράσινο χρώμα της πλάτης. Τα θηλυκά έχουν πολύ πιο θαμπό μπλε χρώμα και πιο λεπτό δακτυλίδι. Στα Αρσενικά Dilute το μπλε γίνετε πιο απαλό όμως το φάρδος του δακτυλιδιού δεν μικραίνει.
Εξαιρέσεις: Στα κίτρινα, και silver πουλιά το δακτυλίδι δεν φαίνεται καθαρά επειδή αλλάζει λίγο το χρώμα και γίνετε πιο θαμπό. Όμως με μια έμπειρη ματιά ξεχωρίζεται.
Μακρύ οδηγοί της ουράς.
Στα αρσενικά πουλιά τα δυο κεντρικά φτερά τις ουράς σχηματίζουν δυο οδηγούς οι οποίοι είναι πολύ μακρύτερα από ενός θηλυκού. Βέβαια να έχετε στο νου σας ότι τα φτερά αυτά μπορεί να λείπουν η να μην έχουν μεγαλώσει πλήρως ακόμα, έτσι μην βιάζεστε να πάρετε απόφαση ότι το πουλί είναι θηλυκό.

Χρώμα του ράμφος.

Κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής όταν το πουλάκι είναι πυρωμένο τα αρσενικά έχουν την
άκρη τις μύτης βαμμένο με έντονο κόκκινο (η κίτρινο), ενώ στα θηλυκά ο ράμφος γίνετε όλο μαύρο. Στη κανονική κατάσταση ράμφος τον πουλιών είναι λευκό και έχουν μόνο λίγο χρώμα στην άκρη (κόκκινο/κίτρινο για αρσενικά και κόκκινο/κίτρινο/μαύρο στα θηλυκά). Άρα ο διαχωρισμός βάση σε αυτές τις ενδείξεις μπορεί να γίνει μόνο αν τα πουλιά είναι ώριμα και έτοιμα για αναπαραγωγή.

Εξαιρέσεις: Στα μωρά μέχρι 3 μηνών ράμφος είναι μαύρο η μισό μαύρο.
Στις χρωματικές μεταλλάξεις όπως κίτρινα, μπλε η silver συχνά το χρώμα του ράμφους δεν εμφανίζεται η δεν είναι τόσο έντονα ορατά όπως στα αρχέγονα πράσινα gouldians.

Χρώμα τις κοιλιάς.

Στα αρχέγονα αρσενικά η κοιλιά έχει έντονο κίτρινο χρώμα, ενώ στα θηλυκά απαλό κίτρινο χρώμα. Στα Μπλε αρσενικά η κοιλιά παίρνει ροδακινί (κιτρινοπορτοκαλί χρώμα) ενώ στα θηλυκά γίνετε απαλό μπεζ.

Αν τα πουλιά είναι Μπλε λευκόστηθα το χρώμα τις κοιλιάς μπορεί να είναι σχεδόν λευκό και στα δυο φύλλα.

Αρσενικά SF Παστελ.
SF Pastel (Single Factor Pastel) είναι μια μετάλλαξη που προέρχεται από ζευγάρωμα ενός κανονικού πράσινου πουλιού με ένα κίτρινο. SF Pastel μπορούν να είναι μόνο αρσενικά – ποτέ θηλυκά. Σε αυτή τι μετάλλαξη το πράσινο χρώμα τις πλάτης διαλύεται με κίτρινο χρώμα (50/50) και μας βγαίνει ένα πουλί με ανοικτό πράσινο χρώμα τις πλάτης. Επίσης όλα τα μαύρα σημεία στο κεφάλι και στην ουρά γίνονται γκρίζα και όλα τα μπλε γίνονται απαλό γαλάζιο χρώμα. Έτσι αν βλέπετε ένα πουλί με γκρίζο κεφάλι και ανοικτόχρωμη πράσινη πλάτη σίγουρα είναι αρσενικό, επειδή τα χρώματα του είναι διαλυμένα 50/50 και θα λέγεται αυτό το πουλί μαυροκέφαλο SF Pastel.

Και βέβαια, αν το πουλί σας έκανε αυγό, τότε είναι σίγουρα θηλυκό )))

Εξαιρέσεις: Πολύ σπάνια τυχαίνουν πολύ καλά χρωματισμένα θηλυκά, που μπορείτε να το μπερδέψετε με αρσενικό όπως και αντίθετο στη περίπτωση πολύ άσχημα βαμμένου αρσενικού. Σε αυτή τη περίπτωση κοιτάξτε τους υπόλοιπους τρόπους διαχωρισμού φύλου και όχι τα χρώματα.
Όταν πλησιάζει η περίοδος της αναπαραγωγής τότε θα πρέπει να πάρουμε μερικές σοβαρές αποφάσεις σχετικά με τα πουλιά που επιλέξουμε για να φτιάξουμε τα ζευγάρια μας. Η αποτελεσματικότητα της αναπαραγωγής εξαρτάται από αυτές τις αποφάσεις οι οποίες παίρνονται αρκετά νωρίς.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας αφορούν την ηλικία των πουλιών (ουσιαστικά τη ωριμότητα τους), την υγεία των πουλιών, τους χρωματικούς συνδυασμούς που θέλουμε να πετύχουμε, τον αριθμό των ζευγαριών που θέλουμε να φροντίσουμε, την προετοιμασία των πουλιών ώστε να φθάσουν σε κατάσταση αναπαραγωγής όπως επίσης και την όλη οργάνωση και υποδομή έτσι ώστε να λύνονται άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.
Στη φύση τα Gouldian αναπαράγονται την περίοδο από Δεκέμβριο μέχρι και Απρίλιο.
Στην Αυστραλία όπως και σε όλες τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου οι εποχές πάνε ως εξής: Φθινόπωρο: Μάρτιος – Απρίλιος, Χειμώνας: Ιούνιος – Αύγουστος, Άνοιξη: Σεπτέμβριος – Νοέμβριος, Καλοκαίρι: Δεκέμβριος – Φεβρουάριος.
Επομένως η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει την Άνοιξη και ολοκληρώνεται με την έλευση του Φθινοπώρου. Σε αυτή τη περίοδο η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει και τους 50ο C κατάσταση που ανεβάζει την υγρασία σε υψηλά επίπεδα. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας προκαλούν μεγάλες βροχοπτώσεις.
Επομένως τα πουλιά περνάνε από διάφορες περιόδους όπου άλλοτε υπάρχει πληθώρα τροφής (περίοδος βροχών, υγρή περίοδος) και άλλοτε έλλειψη (περίοδος ξηρασίας, ξηρή περίοδος).
Στην εκτροφή μας θα πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε ανάλογες συνθήκες ώστε τα πουλιά να οδηγηθούν ομαλά στην αναπαραγωγική περίοδο.
Επομένως θα πρέπει να επέμβουμε σε τέσσερις βασικούς παράγοντες: α) τη διατροφή β) την θερμοκρασία, γ) την υγρασία και δ) την διάρκεια του ημερησίου φωτός.
Σε συνθήκες ελεγχόμενης εκτροφής σε κλειστό χώρο, μπορούμε να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής επεμβαίνοντας στους προαναφερθέντες παράγοντες. Έτσι η αναπαραγωγική περίοδος μπορεί να είναι όποτε το θελήσουμε εμείς.

Μετά από το επιτυχημένο ταίριασμα του ζευγαριού και την κατάλληλη προετοιμασία το ζευγάρι ξεκινάει να προετοιμάζεται για τη πρώτη του γέννα.
Το αρσενικό ασχολείται συνέχεια με τη φωλιά. Παίρνει τις ίνες από κοκκοφοίνικα που του προσφέρουμε και τις τοποθετεί μέσα στη φωλιά φτιάχνοντας σταδιακά μία θολωτό διαμέρισμα μέσα στη ξύλινη φωλιά.
Γέννηση αυγών
Η όλη διαδικασία παίρνει αρκετό χρόνο και εμείς θα πρέπει να παρέχουμε στο ζευγάρι όσο υλικό χρειάζεται. Μεγάλο διάστημα της ημέρας τα δύο πουλιά κάθονται μέσα στη φωλιά.
Εκεί θα ζευγαρώσουν και μετά από λίγο θα γεννηθεί το πρώτο αυγό! Το θηλυκό γεννάει τα αυγά αρκετά πρωί (μέχρι τις 07:30 το αυγό έχει γεννηθεί). Κάθε ημέρα γεννάει από ένα αυγό. Μέχρι το τρίτο αυγό το θηλυκό κοιμάται το βράδυ έξω από τη φωλιά. Στην εσωτερική εκτροφή θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το πρωί να υπάρχει επαρκές φως ώστε το θηλυκό χωρίς πρόβλημα να κάνει όλη την απαραίτητη “ιεροτελεστία” της γέννας. Επίσης δεν θα πρέπει να ενοχλούμε τα πουλιά μιας σε αντίθετη περίπτωση το θηλυκό θα γεννήσει όπου βρεθεί ακόμη και πάνω στο κλαδάκι.
Μετά το 4ο αυγό, κι αν όλα έχουν πάει καλά, το θηλυκό θα ξεκινήσει να κοιμάται το βράδυ στη φωλιά. Αυτό είναι ένδειξη ότι η γέννα προχωράει κανονικά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επώασης των αυγών και οι δύο υποψήφιοι γονείς κλώσανε τα αυγά.
Ωοσκόπηση
Η επώαση των αυγών διαρκεί 14 -15 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να ελέγξουμε τα αυγά για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι γόνιμα. Αυτή η διαδικασία γίνεται δύο φορές μια την 6η ημέρα και η δεύτερη την 11 ημέρα της επώασης. Η όλη διαδικασία ονομάζεται ωοσκόπηση. Οι πιο έμπειροι εκτροφείς μπορούν να επιχειρήσουν την ωοσκόπηση από την τρίτη ημέρα της επώασης.
Για να κάνουμε ωοσκόπηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό φακό δέσμης. Παρατηρούμε πότε το θηλυκό θα είναι έξω από τη φωλιά και ξεκινάμε τη διαδικασία ανοίγοντας το καπάκι της φωλιάς (εδώ φαίνεται η πρώτη χρησιμότητα αυτού του τύπου φωλιάς όπου έχουμε πρόσβαση στη εσωτερικό της). Πλησιάζουμε το φακό στα αυγά, τον ανοίγουμε και σχεδόν ακουμπάμε σε κάθε αυγό από το πλαϊνό μέρος.
Εάν η διαδικασία γίνει σωστά και τα αυγά είναι γόνιμα τότε θα δούμε στο εσωτερικό του το έμβρυο και όλο το πλέγμα των φλεβών. Με προσεκτική παρατήρηση, μπορούμε να δούμε και τη καρδιά του εμβρύου που κτυπάει!!!
Χωρίς να το παρακάνουμε, ολοκληρώνουμε γρήγορα την ωοκόπηση, κλείνουμε τον φακό και το καπάκι της φωλιάς και αφήνουμε το ζευγάρι να επανέλθει στα καθήκοντά του.
Προσοχή!

Εάν διαπιστώσουμε ότι τα αυγά δεν είναι γονιμοποιημένα τότε θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε από τη φωλιά. Επίσης στη περίπτωση που μόνο ένα αυγό είναι γόνιμο τότε θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα μη γόνιμα αυγά έτσι ώστε το ζευγάρι να προχωρήσει στην επόμενη γέννα. Το γονιμοποιημένο αυγό ίσως να το βάλουμε σε άλλη φωλιά.
Εκκόλαψη
Εφόσον όλα πάνε καλά την 14η – 15η ημέρα θα βγουν τα πρώτα μικρά. Οι γονείς κάθονται με αυταπάρνηση πάνω στα γυμνά μικρά τους. Τα μικρά Gouldian έχουν στο κάτω μέρος του ράμφους τους
μικρές μπίλιες οι οποίες ανάλογα με τη μετάλλαξη έχουν και διαφορετικό χρώμα. Στα αρχέγονα οι μπίλιες έχουν μπλέ χρώμα. Επίσης ανάμεσα στις μπίλιες υπάρχουν προεξοχές οι οποίες, στα αρχέγονα, είναι κίτρινες.
Οι μπίλιες φωσφορίζουν στο σκοτάδι και βοηθούν τους γονείς να μπορούν να ταΐσουν τα μικρά στο εσωτερικό της σκοτεινής φωλιάς.
Οι μικρές αυτές μπίλιες εξαφανίζονται όταν τα πουλιά φθάσουν στην ηλικία των 40 ημερών.
Στην ηλικία των 6 ή 7 ημερών είναι η ώρα να τοποθετήσουμε τα δαχτυλίδια των μικρών. Τα δαχτυλίδια έχουν μέγεθος 2,5 χιλ. Τη διαδικασία τοποθέτησης δαχτυλιδιών μπορείτε να να την διαβάσετε πατώντας εδώ.
Καθώς τα μικρά μεγαλώνουν βγαίνουν οι πρώτες φύτρες και στη συνέχεια τα πρώτα φτερά.
Ανάλογα με το μέγεθος της φωλιάς και τον αριθμό των μικρών, ενδέχεται η φωλιά να λερωθεί γρήγορα. Σε αυτή τη περίπτωση και για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες θα πρέπει να καθαρίσουμε τη φωλιά και να αλλάξουμε το υλικό της χωρίς να προκαλέσουμε μεγάλη αναταραχή στους γονείς.

Τις πιο αναλυτικές πληροφορίες για μεταλλάξεις των γκούλντιανς θα βρείτε στη αντίστοιχη ενότητα menu του site μας.

 

 

Μετάλλάξη χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε μεταβολή που μπορεί να συμβεί στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Σε απλά λόγια, είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής μεταβολής ή και ενός γενετικού λάθους. Επομένως οι μεταλλάξεις μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Αν και οι περισσότερες μεταλλάξεις πουλιών εκτρέφονται και μεταδίνονται από γενιά σε γενιά, οι πρώτες φορές είναι εκείνες που εμφανίστηκαν τυχαία και διατηρήθηκαν μόνο χάρη στην επιλεγμένη εκτροφή αυτών των πουλιών.
Αρχέγονα λέμε εκείνα τα πουλιά τα οποία έχουν τα χρώματα που συναντάμε στα άγρια Gouldians που ζουν ελεύθερα στη φύση – πράσινα πουλιά με πορφυρό στήθος. Τα αρχέγονα Gouldians έχουν τρεις παραλλαγές στο χρώμα του κεφαλιού: μαύρο, κόκκινο και κίτρινο. Στη φύση, μπορούμε να συναντήσουμε όλα τα χρώματα του κεφαλιού σ’ ένα σμήνος.

Χρώμα Κεφαλιού

Το Κοκκινοκέφαλο Red head (RH) είναι ένα φυλοσύνδετο επικρατές (κυρίαρχο) χαρακτηριστικό, έτσι τα αρσενικά μπορεί να είναι διπλού παράγοντα (Double Factor – DF) ή μονού παράγοντα (Single Factor – SF) ενώ τα θηλυκά μόνο μονού παράγοντα (SF).

Το Μαυροκέφαλο Black head (BH) είναι ένα φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτηριστικό, έτσι τα αρσενικά μπορεί να είναι διπλού παράγοντα (DF) ή μονού παράγοντα (SF) ενώ τα θηλυκά είναι μόνο μονού παράγοντα (SF).

Το Kιτρινοκέφαλο Yellow head (YH) είναι ένα αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτηριστικό αλλά για να εμφανιστεί χρειάζεται το λιγότερο την παρουσία ενός κοκκινοκέφαλου.

Επίσης μερικές φορές τα λένε και Πορτοκαλοκέφαλα Orange Head επειδή έχουν πιο έντονο θερμό χρώμα, γενετικά είναι ιδια μετάλλαξη με κιτρινοκέφαλο πουλί.
Υπαρχουν και Tangerine Head ή Coral ή Lemon Head Διαωαστε στιν ενότητα τοθ σιτε για τισ μεταλλαξεις.
Καμιά φορά συναντάμε μαυροκέφαλο πουλί με κίτρινη μύτη (YTB) – αυτό γενετικά θεωρείται κιτρινοκέφαλο πουλί το οποίο φέρνει δυο κιτρινοκέφαλα γονίδια απλά δεν έχει κοκκινοκέφαλα γονίδια (κόκκινο κεφάλι) για να εμφανιστεί.
Συνδιασμοί*
Το Γκριζοκέφαλο  – Black Head SF Pastel γενετικά είναι ένα μαυροκέφαλο αρσενικό πουλί που φέρνει μετάλλαξη Dilute.
Το Λευκοκεφαλο – Black Head Pastel γενετικά ένα Μαυροκέφαλο πουλί που φέρνει μετάλλαξη Pastel. Καθαρότητα της μάσκας εξαρτάται αν είναι διπλού (DF) ή μονού (SF) παράγοντα Pastel .
Το Μπέζ κεφάλι Salmon Head είναι ένα κοκκινοκέφαλο ή κιτρινοκέφαλο πουλί που έχει μετάλλαξη μπλε σώμα.
Το Μπλε κεφάλι Blue Head τυχαίνει καμιά φορά σε SF PAstel μαυροκέφαλα αρσενικά.

Χρώμα Στήθους

Το Πορφυρό Στήθος ή Μώβ Στήθος – Purple breast (PB) είναι ένα αυτοσωματικό κυρίαρχο στο λευκό και στο λιλά στήθος χαρακτηριστικό. Τα αρσενικά και τα θηλυκά μπορεί να είναι διπλού παράγοντα (DF) ή μονού παράγοντα Split (SF) πορφυρού στήθους και να το μεταφέρουν σαν μετάλλαξη στους απογόνους.
Τα πουλιά με πορφυρό στήθος μπορούν να συνδυαστούν με κάθε χρωματισμό κεφαλιού ή σώματος.

Το Λιλά Στήθος – Lilac breast (LB) είναι ένα αυτοσωματικό υπολειπόμενο στο πορφυρό στήθος αλλά κυρίαρχο στο λευκό στήθος χαρακτηριστικό. Για να μπορέσει ένα πουλί να μεταφέρει το μωβ χρωματισμό στήθους θα πρέπει να είναι διπλού παράγοντα (DF) για μωβ στήθος ή μονού παράγοντα Split (SF) για μωβ στήθος και μονού παράγοντα Split (SF) για λευκό στήθος. Εάν ένα πουλί είναι μονού παράγοντα (SF) για μωβ στήθος και μονού παράγοντα (SF) για πορφυρό στήθος, το αποτέλεσμα θα είναι ένα πουλί πορφυρού στήθους πού θα μεταφέρει το μωβ στήθος.

Το μωβ στήθος μπορεί να συνδυαστεί με κάθε χρωματισμό κεφαλιού και σώματος, εκτός από τα dilute και τα pastel αρσενικά επειδή αυτά τα φαινόμενα δημιουργούνται από το πορφυρό στήθος.

Το Λευκό Στήθος – White breast (WB) είναι ένα αυτοσωματικό υπολειπόμενο για τα χρώματα του πορφυρού και του Λιλά στήθους χαρακτηριστικό. Το αρσενικό και το θηλυκό μπορούν να είναι διπλού παράγοντα (DF) και να μεταδίδουν το λευκό στήθος ή μονού παράγοντα (SF) και να μεταδίδουν το λευκό στήθος (χωρίς να είναι λευκόστηθα-Split). Κανένα λευκόστηθο πουλί δεν μεταφέρει πορφυρό ή μωβ χρώμα στο στήθος.

Το λευκό στήθος μπορεί να συνδυαστεί με κάθε χρωματισμό κεφαλιού και σώματος, εκτός από τα dilute και τα pastel αρσενικά επειδή αυτά τα φαινόμενα δημιουργούνται από το πορφυρό στήθος.
Παραλλαγές
To Μπλέ Στήθος – Blue breast εμφανίζεται συνήθως στα μελλανιστικά πουλιά που έχουν παραπάνω μελανίνη (μαύρο χρώμα) στο πτέρωμα τους. Επίσης λέγεται “το βρώμικο λευκό στήθος” Dirty White Breasted. Πιθανόν είναι μια σπάνια τροποπoίηση και όχι μια κληρονομική μετάλλαξη που ακόμα δεν κατάφερε κανείς να σταθεροποιήσει και θεωρείται ότι εμφανίζεται τυχαία. Τα πουλιά αυτά γεννιούνται με σκούρο η απαλό μπλε στήθος και συνήθως με μπλε στίγματα η μια οριζόντια γραμμή στο λευκό στήθος. Τα ονομάζουν άσχημα βαμμένα λευκόστηθα και γενετικά θεωρούνται λευκόστηθα. Συνήθως τα μπλε πούπουλα εξαφανίζονται μετά την πρώτη ή δεύτερη πτερόρροια.

Χρώμα Σώματος

Το Πράσινο Σώμα Green Body (GB) είναι ένα φυλοσύνδετο γονίδιο στο οποίο επικρατεί ατελώς στο κίτρινο σώμα. Επειδή είναι ένα φυλοσύνδετο γονίδιο, τα αρσενικά μπορεί να είναι διπλού παράγοντα (DF) ή μονού παράγοντα (SF) για το πράσινο σώμα, ενώ τα θηλυκά είναι μόνο μονού παράγοντα (SF). Το πράσινο σώμα μπορεί να συνδυαστεί με κάθε χρώμα της κεφαλής ή του στήθους, ωστόσο, όταν ένα αρσενικό είναι SF για πράσινο σώμα και SF για Pastel σώμα και έχει πορφυρό στήθος παρουσιάζει το λαδί σωμα –  SF Pastel (όπως εξηγείται παρακάτω). Εάν είναι SF για πράσινο σώμα ή SF για pastel σώμα με λευκό ή μωβ στήθος παρουσιάζει το οπτικά κίτρινο ή κίτρινο-λαδί σώμα. Αυτό γίνεται γιατί το χρώμα του σώματος είναι πολυ-γενετικός συνδυασμός που εξαρτάται όχι μόνο από τα χρωμοσώματα του χρώματος πλάτης  αλλά και από τον αυτοσωματικό χαρακτήρα του χρώματος του στήθους.

Το Παστελ Σώμα Yellow Body (Pastel) είναι ένα φυλοσύνδετο γονίδιο στο οποίο επικρατεί ατελώς το πράσινο. Επειδή είναι ένα φυλοσύνδετο γονίδιο, τα αρσενικά μπορεί να είναι διπλoύ (DF) ή μονού παράγοντα (SF), ενώ τα θηλυκά μόνο μονού παράγοντα (SF). Πουλιά Παστελ σώματος μπορούν να συνδυαστούν με κάθε χρώμα κεφαλής ή στήθους, όμως, όταν ένα αρσενικό είναι SF για κίτρινο σώμα και SF για πράσινο σώμα και έχει πορφυρό στήθος, παρουσιάζει το λαδί χρωμα πλάτης (όπως εξηγείται παρακάτω). Εάν είναι SF για κίτρινο σώμα ή SF για πράσινο σώμα με λευκό ή μωβ στήθος παρουσιάζει το κίτρινο ή κιτρινο-λαδί χρώμα πλάτης.

Πουλιά κίτρινου (pastel) σώματος ακυρώνουν την διατήρηση του μαύρου χρώματος στο σώμα έτσι κάθε περιοχή που φυσιολογικά θα ήταν μαύρη σε ένα πράσινο πουλί θα είναι λευκό ή σπαστό λευκό σε ένα κίτρινο (Παστελ) πουλί, αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζεται ένα γενετικά μαυροκέφαλο κίτρινο πουλί με λευκό ή προς το λευκό κεφάλι.
Όταν ένα αρσενικό είναι SF για κίτρινο σώμα και SF για πράσινο σώμα το λέμε SF Pastel. Εάν ενά SF Παστε Pastelλ εχει λευκό ή λιλά στήθος, τότε αυτο παρουσιάζει κίτρινο ή κιτρινο λαδί σώμα. Αυτό γίνεται γιατί το χρώμα του σώματος είναι πολυ-γενετικός συνδυασμός που εξαρτάται όχι μόνο από τα χρωμοσώματα του χρώματος αλλά και από τον αυτοσωματικό χαρακτήρα του χρώματος του στήθους.
To SF Pastel είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει από τον συνδυασμό ενός κίτρινου φυλοσύνδετου Z χρωμοσώματος με ενός πράσινου φυλοσύνδετου Z χρωμοσώματος . Προφανώς όταν δύο Z χρωματοσώματος πουλιά ζευγαρώσουν, θα παραχθούν SF Pastel πουλιά μόνο αρσενικά. Τα θηλυκά θα ειναι ειτε πράσινα, ειτε Παστελ (κίτρινα).

Το Μπλε Σώμα Blue Body (BB) είναι ένα αυτοσωματικό γονίδιο, έτσι και μπλέ αρσενικά και μπλέ θηλυκά είναι πάντα διπλού-παράγοντα, (DF).  Αυτός ο χρωματισμός του σώματος μπορεί να συνδυαστεί με κάθε χρώμα κεφαλιού ή στήθους, επειδή όμως το μπλε γονίδιο ακυρώνει την επικράτηση του κόκκινου, κίτρινου ή πορτοκαλί, κάθε πουλί που γενετικά έχει κόκκινο ή πορτοκαλί κεφάλι θα εμφανίζεται με ροζ (salmon) χρώμα στο κεφάλι και το κίτρινο ράμφος θα είναι σπαστό λευκό .

Τo Ασημί Σώμα Silver –  Blue Pastel Βody  προκύπτει από τον συνδυασμό ενός pastel  σώματος γονιδίου με ένα μπλε σώματος γονίδιο. Ένα γενετικά κίτρινου σώματος μπλε πουλί θα φαίνεται ασημί στον φαινότυπο. (Ένα SF pastel DF μπλε αρσενικό θα φαίνεται ασημί .  Επειδή το κίτρινο γονίδιο ακυρώνει την επικράτηση του μαύρου χρώματος και επειδή το μπλε γονίδιο ακυρώνει την επικράτηση του κόκκινου ή πορτοκαλιού χρώματος ολόκληρο το σώμα του πουλιού θα φαίνεται λευκό ή σπαστό λευκό.

Παρόλα αυτά για να κατορθώσεις να έχεις ένα καθ’ όλα λευκό πουλί, πρέπει να παράγει ένα γενετικά μαυροκέφαλο, λευκόστηθο, κίτρινου σώματος μπλε πουλί. Προτιμάται τα αρσενικά να είναι DF Pastel για να παράγονται φωτεινά ασημόχρωμα πουλιά.
Τα πουλιά με Γαλαζοπράσινο Σώμα SeaGreen – Ivory ή Turquoise Body.
Κάνελα Cinnamon Body είναι ένα φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτηριστικό.
Lutino (Ino) – Είναι κίτρινα πουλιά με κόκκινα μάτια.
Albino (Blue Ino) – Είναι λυτίνο + Μπλέ μετάλλαξη – λευκά πουλιά με κόκκινα μάτια.
Μελανιστικά Πουλιά  μπορούν να εμφανιστούν από ζευγάρι αρχέγονα πράσινα πουλιά. Γεννιούνται με πολύ σκούρο χρώμα, συνήθως στη περιοχή του κεφαλιού και του στήθους. Συνολικά όλα τα χρώματα του πουλιού έγιναν πιο σκούρα. Έχει σκούρο-πράσινη πλάτη, βρώμικη κίτρινη κοιλιά. Δεν θεωρείτε μετάλλαξη αλλά παραλλαγή. Θεωρείτε ότι αλλαγή στο φαινότυπο φέρνει ακατάλληλο φωτισμό και αλλαγές στο ορμονικό σύστημα του πουλιού. Μετά από τη πρώτη ή δεύτερη πτερόρροια χάνουν τα μαύρα πούπουλα και γίνονται κανονικά.

 

Τις πιο αναλυτικές πληροφορίες για μεταλλάξεις των γκούλντιανς θα βρείτε στη αντίστοιχη ενότητα menu του site μας.

Under Construction

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στη ελληνικό διαδίκτυο προετοιμάζουμε το νέο Gouldianfinch.gr Μείνετε συντονισμένοι!!!

After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!

Get notified about new articles