Ενημερωτικό πορταλ για τα εξωτικά πτηνά και ιδιαίτερα τα Gouldian και τα Zebra Finches. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.

Uraeginthus - Cordon Blue

Το όνομα του γένους Uraeginthus προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά «ura»-ουρά και «αίγηθος» ή «αίγινθος», ένα άγνωστο και μυθικό πουλί.
Το γένος Uraeginthus περιέχει τα ακόλουθα τρία είδη:
Blue-breasted cordon-blue or Blue waxbill – Uraeginthus angolensis
Blue-capped cordon-blue – Uraeginthus cyanocephalus.
Red-cheeked cordon-blue – Uraeginthus bengalus

Είναι μικρά πουλάκια που έχουν μήκος 10 με 11 εκατοστά. Κατάγονται από τη Αφρική.
Το είδος αυτό ανήκει στην οικογένεια Estrildidae στο γένος Uraeginthus.
Στη φύση συναντάμε 3 υποείδη:
Cordon Blue με γαλάζιο στήθος (Uraeginthus angolensis),
Cordon Blue με γαλάζιο καπέλο (Uraeginthus cyanocephalus)
Cordon Blue με κόκκινα μάγουλα (Uraeginthus bengalus)
Τα Cordon Blue ξεχωρίζουν για το απαλό πέταγμα τους που συγκρίνετε με πέταγμα μιας μικρής πεταλούδας. Τα πουλιά αυτά συχνά φτερουγίζοντας στον αέρα παραμένουν σε μια θέσει όπως ακριβώς μια πεταλούδα πάνω από ένα λουλούδι. Στο γένος των παραδείσιων πουλιών με αυτό το τρόπο πετάγματος Uraeginthus ανήκουν και παραδείσια πουλιά όπως:
Violet-eared Waxbill (Uraeginthus granatinus)
Purple Grenadier (Uraeginthus ianthinogaster)
Το φτέρωμα όλων των Uraeginthus είναι πολύ όμορφο και σε όλα τα είδη επικρατεί το γαλάζιο καφέ ή μόνο με καφέ χρώμα.
Τα πούλια αυτά τα εκτρέφουν με την επιτυχία στην Αμερική και Ευρώπη επειδή έχουν μεγάλη ζήτηση από ερασιτέχνες και επαγγελματίες εκτροφείς κυρίως για την ομορφιά τους. Όμως η δυσκολία στην αναπαραγωγή, οι ιδιαίτερες προτίμησες τους στη διατροφή και η ευαισθησία του είδους στις κλιματικές αλλαγές το καθιστούν μια δύσκολη επιλογή.
Στη χώρα μας τα πουλιά αυτά θεωρούνται αρκετά σπάνια. Ενώ περιπου  πριν τo 2000 ήταν πολύ πιο εύκολα να τα βρεις στα καταστήματα η στις συλλογές των μεγάλων εκτροφέων.
Λόγο που κάνανε πολλές ανεξέλεκτες εισαγωγές διαφορετικών αφρικανικών πουλιών. Ακόμα και τώρα πολλά αφρικανικά πουλια εισάγονται στις χώρες Ευρώπης σε μεγάλες ποσότητες. Στην αγορά προτιμήστε πουλια με τα “δακτυιδια” για να μην υποστηρίξετε πουλοπιάστες.
Τα πουλιά του γένους Uraeginthus αξίζουν να τους δώσουμε μεγαλύτερη σημασία ώστε σταδιακά να γίνει πάλι ένα δημοφιλές είδος παραδείσιων πουλιών στην Ελλάδα.
Στον παραπάνω χάρτη φαίνονται οι περιοχές που συναντώνται τα διάφορα είδη Cordon Blue. Με πράσινο χρώμα είναι η περιοχή που ζει και αναπαράγεται το Red-cheeked Cordon-Blue, με μοβ χρώμα είναι η περιοχή που ζει το Blue-breasted Cordon Blue και με κόκκινο χρώμα η περιοχή που ζει το Blue-capped Cordon-Blue.
Οι συνθήκες διαμονής και η φροντίδα που χρειάζονται όλα τα πουλιά του γένους Uraeginthus είναι περίπου ίδια. Έτσι οι πληροφορίες για τη διαμονή και τη διατροφή του συγκεκριμένου είδος μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τα άλλα παραδείσια πουλιά του γένους Uraeginthus.
Στη φύση τα πουλιά αυτά ζούνε σε μικρά σμήνη. Είναι ευαίσθητα στην αλλαγή θερμοκρασίας. Ιδανική θερμοκρασία για αυτά τα πουλιά είναι 23-27ο C. Δείχνουν ιδιαίτερη αντοχή στην αύξηση της θερμοκρασίας τουλάχιστον μέχρι 30ο C. Η θερμοκρασία κάτω από 15ο C μπορεί να αποβεί μοιραία για τα πουλιά. Τα πουλιά αυτά προτιμούν στεγνό κλίμα χωρίς μεγάλη υγρασία. Όμως επίσης τους αρέσει πολύ το νερό και πρέπει συχνά να τους δίνετε τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο.

Τα Cordon Blue δεν κοιμούνται στη φωλιά τη νύχτα (εκτός αν κλωσάνε αυγά η έχουν μικρά). Συνήθως κοιμούνται στα κλαδάκια πολύ κοντά το ένα στο άλλο.
Τα Cordon Blue μπορείτε να κρατάτε σε μεγάλα κλουβιά η κλούβες πτήσης μαζί με άλλα πουλιά. Δεν συνίσταται να έχετε μαζί ζευγάρια από αυτό το είδος και από άλλη είδη του ίδιου γένους. Τα πουλιά αυτά γίνονται πολύ επιθετικά στα άλλα πουλιά του ίδιου είδους και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχετε προβλήματα και πολύ έντονους τσακωμούς ειδικά κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής.
Συχνά τα αρσενικά Cordon Blue επιτίθενται και στα άλλα πουλιά της κλούβας.
Τέτοια πουλιά καλύτερα να τα κρατάτε με άλλα, πιο μεγάλα στο μέγεθος και ήρεμα στο χαρακτήρα παραδείσια πουλιά.

Προσπαθήστε να τους προσφέρετε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο για να πετάνε. Τους αρέσει να περιπλανώνται ανάμεσα σε στεγνούς θάμνους.
Το κλειδί τις επιτυχίας για την αναπαραγωγή τους είναι το μεγάλο κλουβί και καλή πλούσια διατροφή. Η επιθετικότητα τους εμφανίζεται έντονα σε μικρά κλουβιά, ενώ στα μεγάλα (κλούβες πτήσης) που υπάρχει αρκετός χώρος είναι δύσκολο τα άλλα πουλιά να μη παραβιάσουν το χώρο ενός ζευγαριού Cordon Blue.
Με τη καλή φροντίδα θα ακούσετε τα πουλιά σας να τραγουδάνε. Μην μπερδευτείτε!!! Και αρσενικό και το θηλυκό Cordon Blue τραγουδάνε πολύ καλά.
Στη φύση τα Cordon Blue όπως και αλλα Uraeginthus τρέφονται στο έδαφος κυρίως με σπόρους και με μικρά έντομα. Στην αιχμαλωσία πρέπει να τους παρέχετε μίγμα από πολύ ψηλούς σπόρους. Tην ανάγκη του θα καλύψει ένα καλό μείγμα σπόρων σαν βασική τροφή σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα μείγμα για εντομοφάγα.
θα φάει με μεγάλη όρεξη ant eggs (αυγα μυρμηκικού), mealworms και Buffaloworms (5-10 σκουλήκια ανά ζευγάρι, μερικές μέρες τη εβδομάδα). Καλό θα ήτανε να τους προσφέρουμε συχνά τα βλαστωμένα σπόρια και άγρια χόρτα. Τους αρέσουν να τρώνε μισοβρασμένα μαλακά σπόρια που μπορείτε να προσθέσετε στην αυγοτροφη η σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Προσοχή!
Αρρωσταίνουν πολύ εύκολο από βρώμικο νερό. Δεν αντέχουν έλλειψη του.
Σε ένα 24ωρο ένα Gordon Blue καταναλώνει μίγμα σπόρων με ποσότητα περίου 1,5-2 κουταλιές του γλυκού.
Ζωντανή τροφή για αυτά τα πουλιά είναι απαραίτητη. Δύσκολο να πετύχει κανεις στην αναπαραγωγή τους αν δεν τους παρέχει πλούσιο μίγμα για εντομοφάγα η ζωντανά έντομα. Η ζωοτροφή είναι απαραίτητη ειδικά τη περίοδο ανατροφής των νεοσσών.
Τα ζωντανά mealworms και αλλα ζωντανά σκουλήκια για πουλιά (που αγοράζετε από καταστήματα peto shop) πρέπει να τα δίνετε σε ένα χαμηλό μπολάκι. Το ζωντανό φαγητό για να τραβάει τη προσοχή τον πουλιών πρέπει να κουνιέται και να φαίνεται ενδιαφέρον και νόστιμο. Έτσι προτείνουμε να βάλετε στο μπολ 3 χιλιοστά νερό και μέσα να βάλετε λίγα σκουλήκια mealworms. Έτσι τα σκουλήκια θα παραμένουν στη ζωή πιο πολύ ώρα και θα κουνιούνται ασταμάτητα και θα τραβήξουν προσοχή των πουλιών.
δεν τους αρέσει ιδιαίτερα το βραστό αυγό και η αυγοτροφη. Πολλέ φορές τα πουλιά αυτά αρνιούνται να τρώνε η τρώνε πολύ λίγοα χωρίς πολύ ενθουσιασμό. Προτείνουμε να μην απογοητεύεστε και να συνεχίσετε να τους προσφέρετε την αυγοτροφη προσθέτοντας μέσα μερικά ζωντανά έντομα ή τροφή για εντομοφάγα.
Προσοχή!
Αυτός ο συνδυασμός αυγοτροφής χαλάει πολύ γρήγορα και πρέπει να τη αλλάξετε σε 2 ώρες αν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες ή σε 5 ώρες αν βρίσκονται σε χώρο με χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα παραδείσια πουλια Cordon Blue όπως και αλλα Uraeginthus έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία, δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό και πρέπει προσλαμβάνονται από την τροφή. Να τους δίνετε τακτικά βιταμίνες. Επίσης συμπλήρωμα ασβεστίου, κόκκαλο σουπιάς και μικρά όστρακα (ιώδιο) είναι απαραίτητα να υπάρχουν στο κλουβί
Τα πουλιά αυτά έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό και έτσι σε λίγες ημερες μπορούν να αδειάσουν όλες αποθήκες του οργανισμού τους και θα ψάχνουν τις πηγές για να τα αναπληρώνουν. Συχνά προτείνουν να βάζετε στις ποτίστρες τους νερό με ιχνοστοιχεία από τα μπουκάλια με μεταλλικό νερό που μπορείτε να βρείτε στα supermarket.
Σχεδόν σε όλα είδη του γένου Uraeginthus η αναγνώριση φύλου είναι σχετικά εύκολη. Συχνά είναι πιο δύσκολο είναι να ξεχωριζετε τα θηλυκά που ανήκουν στα τρία υποείδη.
Τα αρσενικά Cordon Blue έχουν πιο έντονο γαλάζιο χρώμα από τα θηλυκά στο κεφάλι, το στήθος και μέρος της κοιλιας τους. Τα θηλυκά από τα τρία υποείδη φαίνονται σχεδόν ίδια. Έχουν πιο θαμπό γαλάζιο χρώμα και στο πάνω μέρος του κεφαλιού έχουν καφέ χρώμα.
Τραγουδάνε και τα δυο φύλλα, αλλα το τραγούδι του αρσενικού είναι πιο πολύπλοκο.
 
Στη φύση η περίοδος αναπαραγωγής σε αυτά τα πουλιά αρχίζει στο τέλος τις περιόδου των βροχών (συνήθως είναι από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο). Στην αιχμαλωσία τα πουλιά αυτά μπορείτε να αναπαράγετε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση, να μην κάνει κρύο και να υπάρχει άφθονη και διαφορετική τροφή στα κλουβιά.

Συνήθως η περίοδος αναπαραγωγής για περισσότερα πουλιά στη χώρα μας γίνετε η την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η διάρκεια τις μέρας τη περίοδο αναπαραγωγής θα πρέπει να είναι περίπου 14 ώρες.
Αν θέλετε να χαλάσετε ένα ζευγάρι και να αλλάξετε ένα από τα πουλιά με άλλο να ξέρετε ότι για να σχηματιστεί το καινούριο ζευγάρι καμία φορά χρειάζεται πάνω από τις 3 μήνες μέχρι τα πουλιά θα δείχνουν τη πρώτη ένδειξη δεμένου ζευγαριού. Ο παλιός σύντροφος θα πρέπει να είναι έξω από το οπτικό και ακουστικό πεδίο του άλλου πουλιού. Αν τα πουλιά βλέπονται η ακούγονται το καινούριο ζευγάρι δεν θα σχηματιστεί.

Αν το ζευγάρι είναι σχηματισμένο, το αρσενικό τραγουδάει και όταν τα πουλιά έτοιμα για αναπαραγωγή τότε μπορούν να χτίσουν τη φωλιά και να αρχίσουν να κάνουν αυγά σε περίπου μια εβδομάδα.

Τα Cordon Blue αναπαράγονται πολύ δύσκολα σε μικρές κλούβες, όμως σχετικά εύκολα σε μεγάλες εξωτερικές κλούβες. Τα πουλιά αυτά είναι πολύ κινητικά έτσι προτεινόμενες διαστάσεις του κλουβιού για ένα ζευγάρι είναι 150 * 100 εκ. Προτιμάνε φωλιές κλειστού τύπου. Αν έχετε μεγάλη κλούβα ή κλούβα πτήσης τότε βάλτε τη φωλιά σε ασφαλές σημείο, κάπου ψιλά 1,5 -2 μέτρα πάνω από το έδαφος. Συχνά μπορούν να αρχίσουν να κτίζουν τα ίδια σφαιρική φωλιά μέσα σε ένα θάμνο. Τη φωλιά τη στρώνουν με κοκκοφοίνικα και μικρά πούπουλα.

Ο αρσενικός χορεύει μπροστά στο θηλυκό – πηδάει πάνω κάτω στο κλαδάκι και πετάει το κεφάλι του προς το πίσω με κάθε πηδηματάκι. Στρίβει την ουρά του προς μέρος του θηλυκού και συνήθως κρατάει στο στόμα ένα μακρύ χορταράκι. Το τραγούδι του αρσενικού είναι σχετικά όμορφο με λεπτή φωνή και θυμίζει ένα πολύ γρήγορο τιτίβισμα μέσα στο οποίο καμία φορά μπαίνουν ξεχωριστά μακρόσυρτα σφυρίγματα.

Για πετυχημένη αναπαραγωγή πρέπει να προσέχετε για αν μην έχει απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Και να μην πέφτει η θερμοκρασία κάτω από 20ο C. Επειδή τα πουλιά αρρωσταίνουν εύκολα υπάρχει κίνδυνος να παρατήσουν τη φωλιά.

Δεν συνίσταται να ελέγχετε τη φωλιά. Συνήθως αποφεύγουμε να κάνουμε ωοσκόπηση. Τη φωλιά την ανοίγουμε μόνο μια φορά για να βάλουμε δακτυλίδια στα μικρά. Τα πουλιά τρομάζουν πολύ εύκολα και αν προκαλέσουμε αναστάτωση στους γονείς μπορεί να παρατήσουν τη φωλιά. Προτείνουμε παράλληλα να έχετε βάλει φωλιά ένα ζευγάρι Κοινωνικούς σπίνους, έτσι αν θα πάει κάτι στραβά και οι γονείς θα παρατήσουν τα αυγά η τα μικρά ίσως θα μπορείτε να τα σώσετε βάζοντας τα στη φωλιά των θετών γονιών.

Τα Cordon Blue γεννούν 4-6 αυγά. Η επώαση ξεκινάει από 3 αυγό συνήθως και διαρκεί 11 ημέρες από το θηλυκό. Τα νεογέννητα έχουν σκούρο δέρμα με καφέ χνούδι πάνω στο σώμα. Στην ηλικία 18-25 ημερών τα μικρά βγαίνουν από τη φωλιά. Οι νεοσσοί απογαλακτίζονται στις 34 ημέρες και είναι ίδιοι με το θηλυκό με λίγο πιο θαμπά χρώματα και μαύρο ράμφος. Αρχίζουν τη πτερορροια στην ηλικία 3-4 μηνών. Αποκτούν το τελικό τους χρώμα περίπου σε 6 μήνες. Τραγουδάει και αρσενικό και θηλυκό.

Έχουν πάρει υβρίδια πουλιά από τα Cordon Blue και άλλα υποείδη της οικογένειας. Μερικά από αυτά είναι γόνιμα. Όμως ΜΗΝ ζευγαρώνεται διαφορετικά είδη μεταξύ τους. Ο στόχος όλον μας είναι να διατηρούμε κάθε είδος καθαρό και να βοηθήσουμε να δυναμώνει και να παράγει καλά και δυνατά πουλιά.
Από μεταλλάξεις είναι γνωστό μόνο παρδαλό – Pied Gordon Blue και Παστελ (ανοικτόχρωμο).

Υποείδη
Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη που ξεχωρίζουν ελάχιστα και για αυτό λόγο τα μπερδεύουν συχνά και
βγάζουν υβρίδια πουλιά. Συνήθως μπερδεύουν τα θηλυκά πουλιά που είναι σχεδόν ίδια σε κάθε υποείδος.
Cordon Blue με γαλάζιο στήθος (Blue Breasted, Uraeginthus angolensis),
Cordon Blue με γαλάζιο καπέλο (Blue-capped, Uraeginthus cyanocephalus)
Cordon Blue με κόκκινα μάγουλα (Red-cheeked, Uraeginthus bengalus)
 
 
 
 
 

Gallery

photos by Gouldianfinch.gr

Under Construction

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στη ελληνικό διαδίκτυο προετοιμάζουμε το νέο Gouldianfinch.gr Μείνετε συντονισμένοι!!!

After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!

Get notified about new articles