Ενημερωτικό πορταλ για τα εξωτικά πτηνά και ιδιαίτερα τα Gouldian και τα Zebra Finches. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.

Γιώργος Πανέρας

Σας παρουσιάσουμε τον πρόεδρο του ΠΣΕΠΠ Γιώργο Πανέρα, ο οποίος πέρα από την ιδιότητα του προέδρου είναι και πετυχημένος εκτροφέας με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  
 
 
GouldianFinch.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
 
Γιώργος Πανέρας:Η καταγωγή μου είναι από τον Άγιο Ευστράτιο, όμως γεννήθηκα στο Χαρτούμ του Σουδάν το 1957 και είμαι έμπορος στο επάγγελμα.
 
 
GouldianFinch.gr: Πόσο καιρό ασχολείστε με την εκτροφή πουλιών; Πως ξεκινήσατε και με ποια είδη;
 
Γιώργος Πανέρας: Ασχολούμαι από μικρό παιδί με την εκτροφή εξωτικών πτηνών, είχα την τύχη να έχω πατέρα που του άρεσαν τα κατοικίδια ζώα και τα καλλωπιστικά πουλιά.
 
 
GouldianFinch.gr: Πως ξεκινήσατε και με ποια είδη;
 
Γιώργος Πανέρας: Ξεκίνησα με κοινά παπαγαλάκια (badgie) –  με finches (red bishop – pin tailed whydah – common st.helena waxbill – orange breasted waxbill – orange cheeked waxbill – red billed firefinch – combassou  – grey singer – golden weaver και κάποιους υφαντές (Quelea με κόκκινη μύτη που υπήρχαν κατά χιλιάδες στην περιοχή του Σουδάν (πουλιά κυνηγημένα από τους ντόπιους μια και τα δηλητηριάζανε γιατί καταστρέφανε τις φυτείες) και περισσότερο από όλα τον χρυσό σπουργίτι του Σουδάν.
 
 
GouldianFinch.gr: Θεωρείτε ότι τα παραδείσια πουλιά είναι δημοφιλή στην Ελλάδα ή όχι; Αν όχι, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να γίνουν πιο ευρέως γνωστά στον κόσμο.
 
Γιώργος Πανέρας: Όπως όλοι γνωρίζουμε η επαφή των περισσοτέρων με τα πτηνά συντροφιάς, είναι μέσω των  pet shops, στα οποία δύσκολα θα βρει κανείς παραδείσια πουλιά, για το λόγο αυτό δεν θεωρώ ότι τα παραδείσια πουλιά είναι δημοφιλή στην Ελλάδα. Όμως τα τελευταία χρόνια μέσω των εκθέσεων που γίνονται σε διάφορες πόλεις,  έχει ξεκινήσει να γίνεται ευρέως γνωστή η ύπαρξη των πουλιών αυτών.
 
Προσωπικά έχω συμμετάσχει σαν εκθέτης, σε όλες αυτές τις εκθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια  και θέλω να πιστεύω ότι βοήθησα και εγώ λίγο, στο να γνωρίσει ο κόσμος τα παραδείσια. Άποψη μου είναι, πως  πρέπει  να ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι με αυτού του είδους την εκτροφή, έτσι ώστε οι εκθέσεις να γίνουν πιο πλούσιες. Φυσικά εδώ υπεισέρχεται το πρόβλημα του που θα βρει κανείς πουλιά για να ξεκινήσει; Αυτό είναι ευθύνη πιστεύω, των παλιών εκτροφέων που θα πρέπει να συνδράμουν όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν.
 
  
GouldianFinch.gr: Πόσα είδη εκτρέφετε τώρα; Πόσα πουλιά έχετε στην εκτροφή σας;
 
Γιώργος Πανέρας: Έχω πολύ μεγάλη συλλογή πουλιών, πουλιά Αφρικής – Αυστραλίας – Ευρώπης – Ασίας και Νοτίου Αμερικής, συνήθως σε ζευγάρια και μερικά σε μικρούς πληθυσμούς. Δεν μου αρέσουν οι καταμετρήσεις για προκλητικούς λόγους.
 
 
GouldianFinch.gr: Περιγράψτε τις εγκαταστάσεις της εκτροφής σας.
 
Γιώργος Πανέρας: Έχω ένα δωμάτιο εκτροφής 15 τμ όπου έχω σαράντα ζευγαρώστρες  20 Χ 20 Χ 60 και 10 ζευγαρώστρες 40 Χ 40 Χ 110 στον εξωτερικό χώρο και 5 μεγάλες κλούβες πτήσεων, εγκαταστάσεις πολύ λίγες για τον αριθμό πουλιών που κατέχω.
 
  
GouldianFinch.gr: Πως επιλέγετε νέα πουλιά για την εκτροφή σας; Από πού προμηθεύεστε πουλιά;
 
Γιώργος Πανέρας: Αρχικά προσπαθώ να διατηρώ τουλάχιστον δύο ζευγάρια από το κάθε είδος που εκτρέφω, ταυτόχρονα βέβαια ψάχνω να βρω, καλύτερης ποιότητας πουλιά, από τις ράτσες που ήδη εκτρέφω με σκοπό να βελτιώσω την ποιότητα του κοπαδιού μου. 
 
Ο τρόπος επιλογής αυτών των πουλιών είναι ο εξής: την ώρα που παρατηρώ κάποιο πουλί που σκέπτομαι να αγοράσω, φέρνω την εικόνα των δικών μου αντίστοιχων πουλιών  και κάνω σύγκριση, και έτσι αποφασίζω, συνήθως αγοράζω πουλιά που έχουν στοιχεία που δεν έχουν τα δικά μου, κάποια μετάλλαξη, σχέδιο, μέγεθος και κάτι που διακρίνω διαφορετικό, ώστε να μπορώ να  διασταυρώσω για κάτι καλύτερο, μερικές φορές βέβαια επιλέγω και πουλιά που δεν έχω ασχοληθεί ξανά, για νέες εμπειρίες. Τα προμηθεύομαι από pet shops από εισαγωγείς και για κάτι πιο ειδικευμένο από εκθέσεις από το εξωτερικό.
 
 
GouldianFinch.gr: Έχετε διαδικασίες επιλογής γονέων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των πουλιών;
 
Γιώργος Πανέρας: Προσέχω πάντα να είναι υγιή πουλιά και να έχουν καλό φτέρωμα αυξημένο μέγεθος και να έχουν κάτι το διαφορετικό που να μου προσελκύει το ενδιαφέρον.
 
 
GouldianFinch.gr: Πόσα ζευγάρια βάζετε για αναπαραγωγή κάθε χρόνο;
 
Γιώργος Πανέρας: Δεν έχω συγκεκριμένο αριθμό ζευγαριών , συνήθως βάζω από δυο ζευγάρια ανά είδος, για να έχω γεννήτορες για την επόμενη χρονιά που όμως να μην είναι αδέρφια μεταξύ τους, αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να  δημιουργείται συνωστισμός στις κλούβες πτήσης μου, κάτι που με προβληματίζει στις καλοκαιρινές διακοπές μου.
 
 
GouldianFinch.gr: Πόσες γέννες επιτρέπετε τον χρόνο για κάθε ζευγάρι;
 
Γιώργος Πανέρας: Συνήθως 2-3 γέννες , επιμένω μόνο αν κάτι δεν μου πάει καλά για να μη χάσω το συγκεκριμένο είδος .
  
 
GouldianFinch.gr: Από τα είδη που εκτρέφετε ποια κατά τη γνώση σας είναι τα πιο δύσκολα στην εκτροφή τους και γιατί;
 

Γιώργος Πανέρας: Δυσκολεύομαι στα πουλιά της Νοτίου Αμερικής Saffron Finch – Carduelis Atrata  -Cuban finch και στα τσιχλώνια, η δυσκολία συνήθως είναι στην συμπεριφορά του είδους και την διατροφή με ζωντανή τροφή (mealworms ) που είναι απαραίτητη για το ζευγάρωμα. 

 

Είναι πουλιά επιθετικά όταν πυρώσουν κυρίαρχα στον χώρο τους και μου δημιουργούν απώλειες στα άλλα είδη που συνυπάρχουν .

 

 

GouldianFinch.gr: Ακολουθείτε συστηματικά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ανά περίοδο; Μπορείτε να το περιγράψετε;
 
Γιώργος Πανέρας: Λόγω της πολύχρονης εμπειρίας μου, έχω πάψει να δουλεύω ακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα  αναπαραγωγής. Δουλεύω με βάση τις ανάγκες που παρατηρώ πως έχουν τα πουλιά μου,  έχω πάψει να βιάζομαι να τα ζευγαρώσω, και περιμένω τα πουλιά να έλθουν σε οίστρο. Φυσικά αυξημένο πάντα είναι το ενδιαφέρον για τα  καινούρια είδη της συλλογής μου, κάτι πολύ φυσικό για το χόμπι μας. 
 
Εννοείται βέβαια πως κάθε Σεπτέμβριο κάνω απολύμανση στις κλούβες και προετοιμασία στα πουλιά για να βγάλουν τον χειμώνα.
  
 
GouldianFinch.gr: Τηρείτε συστηματικά κανόνες υγιεινής. Μπορείτε να μας τους περιγράψετε;
 
Γιώργος Πανέρας: Ναι χρησιμοποιώ θετούς γονείς, αλλά αφού εξαντλήσω τα περιθώρια των φυσικών γονέων, πολλές φορές παρά τα αρνητικά αποτελέσματα της πρώτης γέννας, επιμένω στους ίδιους γονείς και πολλές φορές δικαιώνομαι γιατί πιστεύω ότι τα πουλιά εκπαιδεύονται. Χρησιμοποιώ και θετούς γονείς αν και είναι λάθος μου, όταν έχω κάτι σπάνιο και δύσκολο δεν εμπιστεύομαι τους γονείς και πολλές φορές ούτε τους θετούς γονείς, γι αυτό και τα μεγαλώνω εγώ μαζί με τους θετούς γονείς τους.
 
 
GouldianFinch.gr: Τι σημαίνει για εσάς το θέμα ποιότητα στην εκτροφή;
 
Γιώργος Πανέρας: Το βασικότερο είναι η ποιότητα, επιλέγω πάντα τα καλύτερα και υγιή πουλιά για καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση του είδους, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έρχονται καλά πουλιά και σ’ αυτό φταίνε οι έμποροι που αγοράζουν πολύ φθηνά και από τον σωρό χωρίς να ελέγχουν την ποιότητα αλλά μόνο την τιμή και το κέρδος.
  
 
GouldianFinch.gr: Παίρνετε μέρος σε εκθέσεις; Πόσα βραβεία έχετε πάρει;
 
Γιώργος Πανέρας: Οι εκθέσεις για μας τους εκτροφείς είναι ένα πανηγύρι, αλλά και μια ευκαιρία συνάντησης με φίλους εκτροφείς, για το λόγο αυτό η συμμετοχή μου εδώ και χρόνια είναι μόνιμη. 
 
Αυτό σε σχέση με την επιμονή μου για σωστή εκτροφή με έχει δικαιώσει φέρνοντας μου αρκετά βραβεία. ΔΕΚΑ φορές  Champion σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Ομοσπονδίας. Χρυσό Βραβείο στο Παγκόσμιο διαγωνισμό στην Αλμερία της Ισπανίας το 2012 .
  
 
GouldianFinch.gr: Ποια προετοιμασία κάνετε έτσι ώστε τα πουλιά να πάρουν τη καλύτερη δυνατή βαθμολογία;
 
Γιώργος Πανέρας: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο μυστικό, κάνω αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι χομπίστες εκτροφείς , διαλέγω τα πουλιά που θα κατεβάσω πενήντα μέρες πριν από τις εκθέσεις και τους αφαιρώ τα σπασμένα φτερά, προσέχω να μη τους λείπουν νύχια και βασικά να μην έχουν σημάδια που δεν διορθώνονται, τους καθαρίζω τα πόδια τους από τυχών λέπια αλείφοντας τα με αλοιφή που τα αναζωογονεί και τα τοποθετώ σε μονά κλουβιά με τους στάτες περίπου όπως στα εκθεσιακά κλουβιά, βάζω καθημερινά μπάνια για να φτιάξει το φτέρωμα τους και δέκα μέρες πριν την έκθεση τα μεταφέρω σε εκθεσιακά κλουβιά τοποθετώντας τα σε σημείο που έχει πολύ κίνηση (κοντά στην είσοδο του δωματίου) ώστε να συνηθίσουν την κίνηση και την πολυκοσμία οπότε τα πουλιά συνηθίζουν και δεν τρομάζουν , εκπαιδεύονται σε αυτό που θα ακολουθήσει στις εκθέσεις, τις τελευταίες τρεις μέρες πριν τις εκθέσεις τους βάζω πολυβιταμίνη στο νερό για να τα βοηθήσει στο στρεσάρισμα της μεταφοράς.
 
 
GouldianFinch.gr: Ποια είδη θα προτείνατε σε ένα αρχάριο εκτροφέα; Πως νομίζετε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος ερασιτέχνης εκτροφέας την εκτροφή του;
 
Γιώργος Πανέρας: Αν επιλέξει τα εξωτικά καλό είναι να αρχίσει με Java sparrow και zebra finches αν θέλει τα καναρίνια τα Five Fancy και Raja espaniol, όλα είναι εύκολα πουλιά στην αναπαραγωγή και δεν θα τον απογοητεύσουν, καλό είναι να έχει συμβουλές από κάποιο έμπειρο χομπίστα εκτροφέα και να γραφτεί σε κάποιο σύλλογο της περιοχής του
 
 
GouldianFinch.gr: Ποια είναι η γνώμη σας για το gouldianfinch.gr αλλά και για άλλες προσπάθειες που γίνονται στο χώρο με σκοπό να κάνουν τα παραδείσια πουλιά πιο δημοφιλή στην Ελλάδα;
 
Γιώργος Πανέρας: Τα gouldian finch είναι τα αγαπημένα μου πουλιά και δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου ποτέ χωρίς αυτά, είναι πουλιά που δεν σε αφήνουν αδιάφορο όλο το χρόνο, υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις και πολλές που δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί , έχουν τις καλές και τις κακές τους στιγμές, σε έχουν πάντα σε επιφυλακή στην παρατήρηση και την έρευνα και ποτέ δεν θα υπάρξει στιγμή να τα βαρεθείς.  Αν βοηθήσουμε τα νέα άτομα που ασχολούνται με αυτό το χόμπι, θα γίνουν τα πιο δημοφιλή πουλιά στην Ελλάδα και όλα τα υπόλοιπα παραδείσια πουλιά της κατηγορίας αυτής. 
 
Πιστεύω ότι συνέβαλα τα συγκεκριμένα πουλιά να γίνουν γνωστά στην Ελλάδα με τις συμμετοχές μου στις εκθέσεις και με την ίδρυση του Πανελληνίου Συλλόγου Εξωτικών & Παραδείσιων Πουλιών, αισθάνθηκα περήφανος όταν στην τελευταία Τοπική μας έκθεση υπήρξαν 76 πουλιά Gouldian Finches εκθέματα σε όλες τις αναγνωρισμένες μεταλλάξεις τους και χωρίς καμία συμμετοχή δικού μου πουλιού. 
 
Μεγάλο μερίδιο  στην διάδοση των παραδείσιων πουλιών στην Ελλάδα πιστεύω πως έχει η ιστοσελίδα exoticbirds.gr καθώς και το facebook του Πανελλήνιου Συλλόγου Εξωτικών & Παραδείσιων Πτηνών και τώρα πιστεύω ακόμη περισσότερο από την προσπάθεια του Gouldianfinch.gr

Under Construction

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στη ελληνικό διαδίκτυο προετοιμάζουμε το νέο Gouldianfinch.gr Μείνετε συντονισμένοι!!!

After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!

Get notified about new articles