Ενημερωτικό πορταλ για τα εξωτικά πτηνά και ιδιαίτερα τα Gouldian και τα Zebra Finches. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.

Συνέντευξη με τον Νίκο Θεοδωρίδη

Σας παρουσιάσουμε έναν πετυχημένο έλληνα εκτροφέα από τη Ρόδο τον Νίκο Θεοδωρίδη τον οποίο και ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διέθεσε.  
GouldianFinch.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Ονομάζομαι Νίκος Θεοδωρίδης και γεννήθηκα στο χωριό Αλωνάκια του νομού Κοζάνης. Τα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια τα έζησα στην Κοζάνη. Στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησα δεκαπέντε (15) περίπου  χρόνια, τελείωσα τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (B.Sc. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος). Είμαι Δασολόγος και εργάζομαι για το Ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια, από το έτος 1983. Δούλεψα στα δάση της Ρόδου επί είκοσι επτά (27) χρόνια, ως Δασολόγος – Δασάρχης και στη Σύρο ως Επιθεωρητής Δασών Νοτίου Αιγαίου, για δύο (2) χρόνια. Τα τελευταία δύο (2) χρόνια εργάζομαι στον Πειραιά, ως Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Έλαβα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην εξειδίκευση: «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φυσικών Πόρων» (M.Sc. Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Φυσικών Πόρων), στο γνωστικό αντικείμενο “Δασική Οικονομική” της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Επίσης είμαι διδάκτορας (Ph.D.) της Σχολής  Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.
GouldianFinch.gr: Πόσο καιρό ασχολείστε με την εκτροφή πουλιών; Πως ξεκινήσατε και με ποια είδη;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Με τη διατήρηση πουλιών και την εκτροφή τους ασχολούμαι από τότε που ήμουν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Είχα τότε αρκετά ζευγάρια, «απλά» καναρίνια και τα εξέτρεφα είτε στο μπαλκόνι μου την άνοιξη και το καλοκαίρι είτε στην κουζίνα, όπου δεν μαγείρευα βέβαια, το χειμώνα. Η ασχολία διακόπηκε όταν πήγα φαντάρος. Μετά που απολύθηκα δεν είχα σκεφτεί και δεν σκόπευα να ασχοληθώ ξανά με την εκτροφή πουλιών. Όμως, τώρα που το σκέφτομαι, πιστεύω πως αν κάποιος ασχοληθεί έστω και μια φορά, με την εκτροφή και αναπαραγωγή πουλιών είναι δύσκολο να ξεκολλήσει!!! Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τις συγκινήσεις, την εμπειρία, τις αγωνίες που γνώρισε όταν είχε κάποτε ασχοληθεί με το θέμα. Συγκινήσεις που έχουν σχέση με το αν ζευγάρωσαν τα πουλιά, αν η θηλυκιά μπήκε στη φωλιά, αν έστρωσε, αν τα αυγά είναι γόνιμα, αν τα πουλάκια θα βγουν όλα, αν θα μεγαλώσουν, αν, αν, …
Έτσι όταν βρέθηκα για δουλειά στη Ρόδο και νοίκιασα δικό μου σπίτι άρχισα ξανά την εκτροφή των πουλιών, η οποία γινόταν και πάλι στα μπαλκόνια και ειδικά σε ένα από αυτά που έκλεισα με τζάμι. Συνέχισα αρχικά με καναρίνια μέχρι που άρχισα να διαβάζω. Διάβασα πολλά βιβλία σχετικά με την εκτροφή των πουλιών. Άλλωστε η δουλειά μου με βοηθούσε να γνωρίζω για πολλά είδη ζώων, πουλιών, φυτών κ.λ.π., τη βιολογία τους και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Κάποια στιγμή σε μια Εγγλέζικη εγκυκλοπαίδεια είδα ένα ζευγάρι gouldian (δεν υπήρχε ακόμη το internet τότε) που μου έκαναν φοβερή εντύπωση. Γοητεύτηκα από τα χρώματά τους τόσο που έβαλα σκοπό της ζωής μου να αποκτήσω κάποτε τέτοια πουλιά. Αργότερα διάβασα περισσότερα και έμαθα πολλά πράγματα για την βιολογία, τις συνήθειες και την αναπαραγωγή τους. Δεν μπορούσα όμως να βρω τέτοια πουλιά στη Ρόδο. Περιττό να σας πω ότι η απογευματινή μου βόλτα περιελάμβανε οπωσδήποτε και την επίσκεψη σε ένα από τα pet shop της πόλης. Έτσι κάποια στιγμή πέτυχα μία παρτίδα που βρέθηκε σε κάποιο από τα μαγαζιά αυτά, από κάποια ντόπια παραγωγή. Δεν έχασα την ευκαιρία και απέκτησα τα πρώτα δύο ζευγάρια μου.
GouldianFinch.gr : Θεωρείτε ότι τα παραδείσια πουλιά είναι δημοφιλή στην Ελλάδα ή όχι; Αν όχι, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να γίνουν πιο ευρέως γνωστά στον κόσμο.
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Αν και τα παραδείσια πουλιά δεν είναι τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα, όπου οι εκτροφείς ασχολούνται περισσότερο με τα καναρίνια καθώς και άλλα ωδικά κυρίως πτηνά, πολλά μάλιστα από τα οποία συλλαμβάνονται και παράνομα από τη φύση, η γοητεία των συγκεκριμένων πουλιών δεν έπαψε να με προκαλεί εδώ και τρεις δεκαετίες. Στην Ελλάδα οι φίλοι των πουλιών αρέσκονται περισσότερο στο να ακούν το κελάδημα των πουλιών παρά να ασχολούνται με τα χρώματα, την ομορφιά, και τις συνήθειες τους, χαρές που προσφέρει η εκτροφή των παραδείσιων πτηνών. Δύσκολα νομίζω θα απαγκιστρωθούν από τις παλιές συνήθειες, που θέλουν μια καρδερίνα να κελαηδά στο μπαλκόνι τους δυνατά και σε δεύτερη προτίμηση μελωδικά, όσο αυτό είναι δυνατό. Νομίζω πως τα παραδείσια πουλιά είναι αρκετά γνωστά στην Ελλάδα, αν όχι όλα τα είδη τουλάχιστον πολλά από αυτά. Δεν μπορώ να βρω άλλους λόγους που δεν είναι τόσο δημοφιλή τα παραδείσια πουλιά στην Ελλάδα εκτός από το φτωχό τους κελάηδημα.
GouldianFinch.gr : Πόσα είδη εκτρέφετε τώρα; Πόσα πουλιά έχετε στην εκτροφή σας;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, αν και συμπαθώ και αρκετά άλλα είδη παραδείσιων πουλιών όπως τα Gorton blue, τα Owl finch, τα Cuban finch κ.ά., εν τούτοις η κύρια εκτροφή μου συνεχίζει να είναι τα Gouldians!!! Λίγα ζευγάρια, γύρω στα δέκα πουλιά, red siskin που διατηρώ αποτελούν μια ελάχιστη εναλλαγή έτσι μόνο και μόνο για να δίνουν ένα χρώμα διαφορετικότητας στο χώρο μου. Όλα τα υπόλοιπα που κυμαίνονται από ογδόντα έως διακόσια πουλιά, ανάλογα με την εποχή την παραγωγικότητα και τη χρονιά, είναι όλα Gouldians!!
GouldianFinch.gr : Περιγράψτε τις εγκαταστάσεις της εκτροφής σας.
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Η εκτροφή γίνεται σε ένα ισόγειο χώρο (γκαράζ) περίπου 30 τ.μ.
Χρησιμοποιούνται:
α.  Δύο εσωτερικά μεγάλα κλουβιά (aviary) διαστάσεων 1,5Χ4,0=6,0 τ.μ και 2,0Χ2,5=5,0 τ.μ. Στα δύο εσωτερικά aviary τοποθετούνται περίπου 24 θηλυκά και ανάλογος αριθμός αρσενικών και αφήνονται να επιλέξουν μόνα το ταίρι τους. Σε κάθε κλούβα ο αριθμός των αρσενικών πουλιών είναι πάντοτε λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των θηλυκών. Την επόμενη χρονιά στην ίδια κλούβα μένουν μόνο τα γερά πουλιά (γονείς) που γέννησαν την προηγούμενη χρονιά. Από τα καινούργια πουλιά επιλέγονται μόνο κάποια με καλά χαρακτηριστικά (μέγεθος, χρώματα). Νεαρά αρσενικά από τη μία κλούβα τοποθετούνται στη άλλη κλούβα όπου έμειναν τα παλιά ζευγάρια, όπως παραπάνω περιγράψαμε, και νεαρά επιλεγμένα θηλυκά! Έτσι δεν κινδυνεύουν να ζευγαρώσουν αδέλφια μεταξύ τους. Τα παραπάνω πουλιά είναι τα μόνα νεαρά, ηλικίας ενός περίπου έτους, πουλιά που χρησιμοποιούνται για ζευγάρωμα.
β.  Κλούβες 120Χ50Χ60εκ., όπου ζευγαρώνουν επιλεγμένα για το χρώμα τους πουλιά, για αναπαραγωγή-διασταύρωση χρωμάτων (κίτρινα – μπλε). Στο χώρο μου υπάρχουν γύρω στα 20 τέτοιων διαστάσεων κλούβες (έξι τριώροφες). Σε κάθε κλούβα τοποθετούνται ένα με δύο (1-2) ζευγάρια πουλιών. Συχνά τα αρσενικά πουλιά είναι τρία αντί για δύο σε κάθε κλούβα. Συνολικά βάζω τριάντα πέντε (35) με σαράντα πέντε (45) ζευγάρια το χρόνο.
Όλα τα πουλιά, που χρησιμοποιούνται για ζευγάρωμα είναι ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους και μέχρι τεσσάρων ετών. Προτιμούνται πουλιά μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι καλύτεροι γονείς από ότι τα νεαρά, που συνήθως είναι πιο απρόσεκτα και δεν είναι τόσο επιμελείς γονείς.
Φωλιές
Οι φωλιές που χρησιμοποιούνται είναι κλειστές, πλαστικές, διαστάσεων 12Χ13Χ16 εκ., από αυτές που πωλούνται στο εμπόριο. Τοποθετούνται κρεμαστές, στις κλούβες και τα aviary, εξωτερικά, ώστε να είναι εύκολος ο έλεγχος του εσωτερικού της φωλιάς από το πίσω άνοιγμά τους. Η είσοδος των πουλιών γίνεται από το μπροστινό άνοιγμα που είναι είτε κυκλική οπή, είτε άνοιγμα 4,0 εκ. σε όλο το μήκος (10εκ.) του πάνω μέρους της φωλιάς.
Φωτισμός
Επειδή το φως της ημέρας που μπαίνει από ένα φεγγίτη διαστάσεων 40Χ150εκ. δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες των πουλιών, ο βασικός φωτισμός είναι τεχνητός και η διάρκειά του ελέγχεται με χρονοδιακόπτες. Χρησιμοποιούνται λάμπες φθορισμού μήκους 1,20 μέτρων, 45 Watt, μία σε κάθε κλούβα και από δύο σκαφάκια των δύο λαμπτήρων σε κάθε aviary. Το φως ανάβει για δώδεκα ώρες, από τις 07:00 έως τις 21:00. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος υπάρχουν φώτα ασφαλείας, που ανάβουν αυτόματα και φωτίζουν για περίπου μισή ώρα.
Θερμοκρασία
Καθώς τα Gouldian προτιμούν μέτριες ή υψηλές θερμοκρασίες, τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες χρειάζονται συμπληρωματική θέρμανση στο χώρο τους. Βέβαια στην περιοχή που μένω, στη Ρόδο, οι θερμοκρασίες σπάνια κατεβαίνουν κάτω από τους 12οC το χειμώνα. Τη θερμοκρασία στο χώρο τους, την ημέρα μετριάζει η θέρμανση που εκπέμπουν οι μετασχηματιστές και οι λάμπες φωτισμού. Τη νύχτα όμως χρειάζεται συμπληρωματική θέρμανση και παρέχεται στις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από τους 15οC.
  
GouldianFinch.gr : Πως επιλέγετε νέα πουλιά για την εκτροφή σας; Από πού προμηθεύεστε πουλιά;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Η επιλογή και προμήθεια νέων πουλιών γίνεται κυρίως από ανταλλαγές με άλλους εκτροφείς του Συλλόγου μας (ΠΣΕΠΠ). Η εισαγωγή στο κοπάδι νέων πουλιών γίνεται κυρίως για βελτίωση της ράτσας και για να αποφεύγονται οι αιμομιξίες και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτές. Επιλέγονται πουλιά με βασικό κριτήριο την υγεία και τη ζωτικότητα.
GouldianFinch.gr : Έχετε διαδικασίες επιλογής γονέων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των πουλιών;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Για την επιλογή των ζευγαριών επίσης καθοριστικοί παράγοντες είναι το μέγεθος το χρώμα και το πτέρωμα των πουλιών. Για ζευγάρωμα επιλέγονται πάντα τα πιο ωραία, μεγαλόσωμα, υγιή και ζωηρά πουλιά, με ωραίο στήσιμο! Βασικό κριτήριο αποτελεί μεταξύ των άλλων και το χρώμα καθώς και οι προσδοκίες των χρωμάτων για τους νεοσσούς που αναμένονται από το ζευγάρωμα, πουλιών με συγκεκριμένα χρώματα. Τελευταία κάνω προσπάθειες καταγραφής της όλης συμπεριφοράς των γονέων κρατώντας λεπτομερείς σημειώσεις για την συμπεριφορά και την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα. Μελλοντικά οι γονείς αυτοί και τα παιδιά τους θα χρησιμοποιηθούν σε νέες αναπαραγωγές εφόσον πληρούν βασικά κριτήρια όπως, γονιμότητα, καλή γονική συμπεριφορά, τάισμα νεοσσών κ.λ.π.
GouldianFinch.gr : Πόσα ζευγάρια βάζετε για αναπαραγωγή κάθε χρόνο; Πόσες γέννες επιτρέπετε τον χρόνο για κάθε ζευγάρι;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Γενική αρχή είναι τα ζευγάρια να δώσουν απογόνους δύο φορές το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπονται δύο γέννες το χρόνο, εκτός και αν κάποια (συνήθως η πρώτη) είναι  άγονη, οπότε επαναλαμβάνεται. Η αρχή αυτή ελέγχεται απόλυτα στις κλούβες αλλά όχι και στα aviary, όπου τα ζευγάρια μπαίνουν όλα μαζί στην αρχή (Νοέμβριο) και τελειώνουν όλα μαζί στο τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου (Μάιο με Ιούνιο).
Αν και τα Gouldian θεωρούνται πουλιά δύσκολα στην αναπαραγωγή τους, εν τούτοις, στις συνθήκες που διαβιούν στο χώρο μου, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιώ θετούς γονείς. Παρόλα αυτά υπάρχουν ζευγάρια κάθε χρόνο, με παράξενη συμπεριφορά, όπως πέταγμα των νεοσσών έξω από τη φωλιά, ανεπαρκές τάισμα νεοσσών, παράτημα αυγών από την αρχή της γέννας κ.λ.π. Τέτοιοι γονείς αφαιρούνται από την διαδικασία ζευγαρώματος την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν όμως και γονείς με υποδειγματική συμπεριφορά ως προς την επιμέλεια των νεοσσών. Υπήρξαν ζευγάρια που ανέθρεψαν άριστα μέχρι και οκτώ νεοσσούς. Υπήρξε μία περίπτωση που ένα αδιάφορο φαινομενικά αρσενικό ανέλαβε να ζεστάνει και να αναθρέψει τέσσερα μικρά, μετά από αιφνίδιο θάνατο της θηλυκής.
GouldianFinch.gr : Ακολουθείτε συστηματικά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ανά περίοδο; Μπορείτε να το περιγράψετε;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Γενικά ακολουθείται ένας κύκλος ετήσιας διατροφής που περιλαμβάνει:
α. Διατροφή συντήρησης: 1 μέρος ψιλό καναρινόσπορο και 9 μέρη μίγμα διάφορων ειδών millet) και επιπλέον πρασινάδες ή εναλλακτικά δύο φορές την εβδομάδα μαλακή τροφή
β. Διατροφή πριν την αναπαραγωγική περίοδο: 1 μέρος άσπρο βόρι – white millet και 1 μέρος κίτρινο βόρι – Yellow millet
γ. Διατροφή αναπαραγωγής: 6 μέρη ψιλό καναρινόσπορο, 4 μέρη μίγμα διάφορων ειδών βόρι – millets και 0,5 μέρη πλιγούρι σίκαλης ή βρώμης). Επιπλέον συμπληρωματική μαλακή τροφή φτιαγμένη στο χέρι από: 2 αυγά μία κουταλιά της σούπας τριμμένους στο blender ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, Brazilian nuts, ιπποφαές, σησάμι), μία κουταλιά της σούπας μίγμα σπόρων (chia, περίλα, niger και καμελίνα και αν υπάρξει φονιόσπορο) και μία κουταλιά της σούπας σκληρή αυγοτροφή του εμπορείου. Επιπλέον δίνονται πρασινάδα και κάθε απόγευμα φύτρες σπόρων.
Παρέχεται κάθε Δευτέρα καθαρό νερό, κάθε Τρίτη στο νερό προστίθεται μίγμα βιταμινών, κάθε Τετάρτη προστίθενται μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, κάθε Πέμπτη ιώδιο, κάθε Παρασκευή καθαρό νερό, κάθε Σάββατο εκχύλισμα σκόρδου, κάθε Κυριακή καθαρό νερό.
GouldianFinch.gr : Τηρείτε συστηματικά κανόνες υγιεινής. Μπορείτε να μας τους περιγράψετε;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, γίνεται μία γενική καθαριότητα του χώρου και βάψιμο των τοίχων. Γίνονται επιδιορθώσεις στα κλουβιά, τα φωτιστικά, αλλάζονται λάμπες και γίνεται βάψιμο κλουβιών, όπου αυτό απαιτείται. Όλα τα κλουβιά καθαρίζονται και απολυμαίνονται με χλωρίνες ή ανάλογα απορρυπαντικά. Τοποθετούνται παγίδες για κατσαρίδες και άλλα έρποντα έντομα.
Κάθε μήνα γίνεται καλή καθαριότητα και απολύμανση του χώρου. Τα κλουβιά ψεκάζονται προληπτικά για εκτο-παράσιτα κυρίως ψείρες. 
Κάθε 15 μέρες καθαρίζονται τα σκαφάκια και τα πλέγματα από τον πάτο των κλουβιών και το δάπεδο των aviary. Σκουπίζεται με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίζεται ο χώρος (τα πλακάκια) με χλωρίνη.   
Κάθε βδομάδα πλένονται και καθαρίζονται τα σκεύη της τροφής των πουλιών. 
Κάθε μέρα αλλάζονται τα νερά και πλένονται οι ποτίστρες. Χρησιμοποιούνται ποτίστρες με μπίλια, για να μη βρωμίζει το νερό.
GouldianFinch.gr : Τι σημαίνει για εσάς το θέμα ποιότητα στην εκτροφή;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Γενικά γίνεται προσπάθεια η εκτροφή των πουλιών να γίνεται με όσο το δυνατόν υψηλότερες προδιαγραφές, με σκοπό ωραιότερα αλλά προπαντός υγιή πουλιά. Δεν αναπαράγονται ύποπτά ή άρρωστα πουλιά και δεν δίνονται ή διατίθενται σε καμιά περίπτωση σε άλλους εκτροφείς. Η ποιότητα στην εκτροφή ξεκινάει από την αγορά των πουλιών και τελειώνει με το θάνατό τους. Η φροντίδα σε όλο αυτό το διάστημα πρέπει να είναι συνεχής και να παρέχονται οι ιδανικότερες συνθήκες (ήλιος, καθαρός αέρας, θερμοκρασία, υγρασία, καθαριότητα, άριστη ποιότητα τροφής- νερού, συμπληρώματα).
GouldianFinch.gr : Παίρνετε μέρος σε εκθέσεις; Πόσα βραβεία έχετε πάρει;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Τα τελευταία τρία χρόνια, που ο Σύλλογός μας (ΠΣΕΠΠ) διοργανώνει εκθέσεις, συμμετέχω και έχω καταλάβει αρκετές θέσεις διάκρισης. Επίσης σε δύο πρόσφατες ετήσιες πανελλήνιες εκθέσεις, πουλιά μου, διακρίθηκαν καταλαμβάνοντας δύο πρώτες θέσεις.
GouldianFinch.gr : Ποια προετοιμασία κάνετε έτσι ώστε τα πουλιά να πάρουν τη καλύτερη δυνατή βαθμολογία;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Τα πουλιά που επιλέγονται για το διαγωνισμό τοποθετούνται, ένα με ενάμισι  μήνα πριν, σε μικρά κλουβιά, ανάλογα (ή ίδια) εκείνων που χρησιμοποιούνται στις επιδείξεις όπου τους παρέχεται καθημερινά μπανιέρα με καθαρό νερό. Η διατροφή τους είναι εκείνη που παρέχεται την περίοδο της συντήρησης ενώ το νερό τους ακολουθεί το καθημερινό πρόγραμμα που αναφέρθηκε παραπάνω. Πριν, κατά τη διάρκεια και μέχρι την έκθεσή τους, τους παρέχεται anti stress στο πόσιμο νερό. Τυχόν σπασμένα φτερά αφαιρούνται εξ αρχής, ώστε να προλάβουν να μεγαλώσουν στον ενάμιση μήνα της προετοιμασίας.
GouldianFinch.gr : Ποια είδη θα προτείνατε σε ένα αρχάριο εκτροφέα; Πως νομίζετε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος ερασιτέχνης εκτροφέας την εκτροφή του;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινήσουν την εκτροφή τους με εύκολα, στην αναπαραγωγή τους, είδη όπως είναι π.χ. οι κοινωνικοί σπίνοι, τα ζεμπράκια ή τα καναρίνια κ.ά. Θα πρέπει να εξοπλιστούν με πολύ υπομονή και μεθοδικότητα!!!! Δεν πρέπει να βιάζονται!! Τα πουλιά δεν είναι ούτε παιχνιδάκια ούτε προγραμματιζόμενα ρομποτάκια που εκτελούν πρόγραμμα αναπαραγωγής. Είναι ζωντανοί οργανισμοί ανεξάρτητοι και ελεύθεροι και έχουν το ένστικτο της άγριας φύσης και της επιβίωσης μέσα τους. Επίσης θα πρέπει να διαβάσουν πολύ και να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν όλες τις πιθανές εξελίξεις, όπως ασθένειες θάνατοι δυσκολίες στην ωοτοκία και πολλά άλλα. Ούτως ή άλλως κάποτε θα συμβούν!!!! Είναι θέμα χρόνου το πότε!!!!
Συνθήκες που θα προκαλέσουν άγχος, στρες, αγωνία κ.λ.π. στα πουλιά, έχουν άμεση επίδραση στην υγεία τους. Γίνονται αδύναμα και εύκολο στο να προσβληθούν από ασθένειες, που σε ιδανικές συνθήκες δεν θα είχαν παρουσιαστεί ποτέ. Στρεσογόνοι και ανθυγιεινή παράγοντες για τη διατήρηση και αναπαραγωγή πουλιών είναι: τα μικρά κλουβιά, η φασαρία και η ενοχλητική παρουσία ανθρώπων (κίνηση) και ζώων (γάτες, σκύλοι, άλλα αρπακτικά, φίδια κ.λ.π.), μεγάλοι πληθυσμοί του είδους σε στενόχωρα κλουβιά, κακές συνθήκες υγιεινής, κακής ποιότητας ή χαλασμένη τροφή, έλλειψη ή περίσσεια βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μεταλλικών αλάτων, ελλιπής φωτισμός, ακατάλληλες θερμοκρασίες, υπερβολικά υψηλή ή χαμηλή σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας στο χώρο, ρεύματα αέρα, κακός αερισμός, έλλειψη ηλιακού φωτός η κατάλληλου τεχνητού που να τον αντικαθιστά κ.λ.π. Γενικά πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι όσο πιο πολύ το περιβάλλον που τους παρέχουμε πλησιάζει με το φυσικό τους περιβάλλον, τόσο λιγότερη φροντίδα χρειάζονται και τόσο πιο υγιή διατηρούνται.
GouldianFinch.gr : Ποια είναι η γνώμη σας για το gouldianfinch.gr αλλά και για άλλες προσπάθειες που γίνονται στο χώρο με σκοπό να κάνουν τα παραδείσια πουλιά πιο δημοφιλή στην Ελλάδα;
 
Νίκος Θεοδωρίδης: Νομίζω ότι το gouldianfinch.gr είναι ένα site, πολύ προσεγμένο, φτιαγμένο με μεράκι, με αγάπη, με έρωτα θα έλεγα, για τα παραδείσια πουλιά και τους ανθρώπους, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον Ελλαδικό χώρο. Η δουλειά γίνεται μεθοδικά, με επαγγελματική ευσυνειδησία από ερασιτέχνες του χώρου και γι’ αυτό και απόλυτα απαιτητικούς και ασφαλώς έχουν αφιερωθεί πολλές ώρες δουλειάς!!! Το ότι, όμως, γίνεται σοβαρή δουλειά αυτό φαίνεται και ασφαλώς θα καλυφθούν αργότερα και όλες, που πάντα θα υπάρχουν, οι ελλείψεις – κενά και οι νέες ιδέες που θα ξεπηδήσουν με την ασχολία και την τριβή με το θέμα. Προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα το ότι ενδιαφέρεστε για να έχουν τα πουλιά τις ιδανικότερες φυσικές συνθήκες καθώς επίσης, το ότι θέλετε υγιή πουλιά!!! Σημαντικό επίσης είναι και το θέμα της καταγραφής στην αναπαραγωγή αλλά και τα άλλα θέματα που παρουσιάζονται.
Πιστεύω ότι ένα θέμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθείτε κάποια στιγμή είναι εκείνο της τεχνητής αναπαραγωγής άγριων πουλιών της Ελληνικής φύσης, για να προωθηθεί η ιδέα της εκτροφής τους και να πάψει επιτέλους η απαράδεκτη κατάσταση της παράνομης σύλληψής τους με παράνομα μέσα, που υφίσταται σήμερα.
 

Under Construction

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στη ελληνικό διαδίκτυο προετοιμάζουμε το νέο Gouldianfinch.gr Μείνετε συντονισμένοι!!!

After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!

Get notified about new articles