Ενημερωτικό πορταλ για τα εξωτικά πτηνά και ιδιαίτερα τα Gouldian και τα Zebra Finches. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.

Φωτογραφίζοντας τους φτερωτούς μας φίλους!

Για εσάς που σας αρέσει η φωτογραφία και θέλετε να τραβήξετε τα πουλιά σας καθαρές και όμορφες φωτογραφίες θα βρείτε ενδιαφέρον να μάθετε πως μπορείτε να το κάνετε σωστά στο σπίτι σας. Καθαρές φωτογραφίες χωρίς τα κάγκελα του κλουβιού και τις ενοχλητικές σκιές από το φλας της μηχανής.
Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικές ιδέες για τα λεγόμενα Photo box (ή και LightBox). Όπως καταλαβαίνετε από τη ονομασία είναι ένα κουτί με ενσωματωμένο ή εξωτερικό φωτισμό και με ένα απαλό φόντο στο πίσω μέρος. Τέτοια κουτιά συνήθως χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες φωτογράφοι για τη φωτογράφηση μικρών αντικειμένων π.χ. όπως κοσμήματα συνήθως για τις ανάγκες διαφημίσεων.
Τα Photo box που χρησιμοποιούνται στο χώρο της διαφήμισης συνήθως είναι ακατάλληλα για φωτογράφηση ζωντανών πουλιών (τουλάχιστον αν δεν είναι ήμερα). Επομένως το άρθρο θα ασχοληθεί με εκείνα τα Photo Box τα οποία είναι κατάλληλα για τη φωτογράφηση πουλιών σε εσωτερικό χώρο.
Οι φωτογραφίες των πουλιών που συναντάται σε γνωστά ευρωπαϊκά site χωρίς αμφιβολία είναι τραβηγμένες με χρήση των Photo Box. Σημαντικό ρόλο για μια καλή φωτογράφηση παίζει επίσης και η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιείται. Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται από άποψη κόστους ή δυνατοτήτων με τις ανάγκες σε εξοπλισμό που απ[αιτείται για τη φωτογράφηση πουλιών στη φύση π.χ. στα πλαίσια της παρατήρησης των πουλιών (Birdwatching).
Το μέγεθος του Photo Box εξαρτάται από το μέγεθος των πουλιών που θέλετε να φωτογραφίσετε. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο είναι συνήθως πολλά και διαφορετικά. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη αλλά μην ξεχνάτε μόνο ότι πρώτα απ΄ όλα το Photo box πρέπει να είναι ασφαλές για τα πουλιά.
Στις επόμενες παραγράφους θα σας παρουσιάσουμε μερικές λύσεις που συναντήσαμε στο διαδίκτυο όπως και ιδέες για να φτιάξετε το δικό σας φωτογραφικό κουτί.
Photo box από πλεξιγκλάς

Υπάρχουν έτοιμα Photo Box από πλεξιγκλάς όπως αυτό που φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία (http://orniplex.com/prg/fotografie.htm).
Στο πίσω μέρος υπάρχει μια πρόσοψη με κάγκελα με μια πορτούλα για να τοποθετούμε μέσα το πουλί που θέλουμε να φωτογραφήσουμε. Στη συνέχεια εισάγουμε ένα χαρτόνι με φόντο.
Σε αυτού του είδους το Photo box υπάρχουν κάποια αρνητικά σημεία τα οποία ίσως θα πρέπει να προσέξουμε. α) το πουλί σε ένα χώρο με διαφανείς τοίχους δεν θα αισθάνεται ασφαλές. Θα προσπαθεί να πετάξει και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. β) το πλεξιγκλάς και τον καιρό θα γρατσουνιστεί ή θα βρωμίσει οπότε θα χρειασθεί είτε να το πλύνουμε είτε να το αντικαταστήσουμε. γ) ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό ή τη χρήση του φλας μπορεί να υπάρξουν στις φωτογραφίες άσχετες σκιές και αντανακλάσεις εξ’ αιτίας του ότι οι τοίχοι είναι διάφανοι.
Για τον συγκεκριμένο τύπο Photo box η εταιρία προτείνει η φωτογράφηση να γίνει σε χώρο με χαμηλό φωτισμό ενώ θα πρέπει το Photo box να φωτίζεται από επάνω.
Μια άλλη προσέγγιση έρχεται από τον Ισπανό εκτροφέα καναρινιών και φωτογράφο Fernado Zamora.
(http://www.fotosdecanarios.com/).
Για τις ανάγκες της φωτογράφησης φτιάχνει μόνος του Photo box από φελιζόλ. Τα κουτιά αυτά έχουν μια τρύπα για εισαγωγή του φακού (ίσως και του πουλιού) και μια βάση για τη μηχανή. Έχει φωτιστικό, και τρύπες αερισμού και έχει πιο καλό μέγεθος που επιτρέπει να βάλουμε πίσω από το πουλί εκτός από το φόντο ακόμα και διάφορα αντικείμενα για να μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα του φυσικού περιβάλλοντος.
Πρόσφατα δημιούργησε ένα νέο όπου μπορεί να τραβάει το κάθε πουλί ταυτόχρονα δύο φωτογραφίες μία από μπροστά και μια από πλάγια.
Χειροποίητα Photo box
Πέρα από τα έτοιμα και τα εξειδικευμένα Photo box υπάρχουν και χειροποίητες λύσεις.
Λίγο πιο κάτω θα βρείτε φωτογραφίες από διάφορα Photo box. Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς για να πετύχετε καλό αποτέλεσμα στη φωτογράφηση τον πουλιών σας.
Τεχνικές λεπτομέρειες & Τεχνικές φωτογράφησης
Τα Photo box είναι συνήθως λευκά ώστε το φως να αντανακλάται και το πουλί να φωτίζεται ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
Ανάλογα με τη κατασκευή και τον διαθέσιμο εξοπλισμό μπορεί το Photo box σας να έχει διαφανείς ή ημιδιαφανείς πλευρές όπου σε κάθε πλευρά να τοποθετήσετε εξωτερικό φωτισμό. Με αυτό τον τρόπο το πουλί θα λούζεται με ένα απαλό φως και δεν θα δημιουργούνται σκιές.
Αν επιλέξετε να φτιάξετε την πρόσοψη από πλεξιγκλάς τότε θα πρέπει να προσέξετε τον χρονισμό του φλας όπως επίσης και τη γωνία λήψης έτσι ώστε να μην έχετε ανεπιθύμητες αντανακλάσεις.
Μέσα στο Photo box τοποθετούμε μια πατήθρα. Αυτή συνήθως αποτελείται από μια βάση και ένα κλαδάκι από φυσικό ξύλο. Επίσης μπορείτε να προβλέψετε τη δυνατότητα το κλαδάκι να περιστρέφεται ώστε να έχετε τη καλύτερη δυνατή γωνία λήψης.
Σαν φόντο μπορείτε να χρησιμοποιείτε λευκό χαρτί η ύφασμα. Όμως αν τραβάτε φωτογραφίες χωρίς συμπληρωματικό φωτισμό δηλαδή μόνο με το φλας της μηχανής τότε θα έχετε έντονες εναλλαγές στο φωτισμό εξ’ αιτίας των σκιών και του (ίσως) υπέρ φωτισμένου πουλιού. Πέρα από αυτό συνήθως το φλας στρεσάρει τα πουλιά. Για φωτογράφηση χωρίς συμπληρωματικές πηγές φωτός (μόνο με φλας) η καλύτερη λύση είναι ένα μπλε φόντο.
Αν χρησιμοποιείτε μηχανή DSLR και το κουτί σας έχει εξωτερικό ή εσωτερικό φωτισμό τότε θα πετύχετε πολύ καλά αποτελέσματα και με λευκό φόντο.
Ακόμα πιο όμορφες και φυσικές φωτογραφίες μπορείτε να βγάλετε βάζοντας στο φόντο μια εικόνα από πρασινάδες η ένα τοπίο. Εστιάζοντας στο πουλί με μικρό βάθος πεδίου το φόντο θα φαίνεται θολό δίνοντας σας την αίσθηση της φύσης.
Αν τραβάτε με απλή ψηφιακή μηχανή δοκιμάστε λειτουργίες “Sport”, “Macro” και “Αυτό”. Αν τραβάτε με μηχανή DSLR τότε έχετε μεγάλη ελευθερία να αυτοσχεδιάσετε. Οι ρυθμίσεις αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες, από το φως, από διάθεση του πουλιού (αν κινείται η αν κάθεται). Παίξτε με ταχύτητα, το διάφραγμα και βάθος πεδίου και θα βρείτε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για δικό σας Photo box.
Οι επόμενες εικόνες από το διαδίκτυο θα σας δώσουν ιδέες για την κατασκευή σας.

Και κάτι τελευταίο.
Η φωτογράφηση των φτερωτών μας φίλων απαιτεί χρόνο και υπομονή. Πολλές φορές τα πουλιά θέλουν χρόνο να εξοικειωθούν μέσα στο Photo box. Κάθονται κάτω και αρνιούνται πεισματικά να καθίσουν στο κλαδάκι. Γι’ αυτούς και για άλλους λόγους που θα συναντήσετε στη πράξη πέρα από τον τεχνικό εξοπλισμό, εξοπλιστείτε και με υπομονή!
Καλή επιτυχία!
 
Προετοιμασία για φωτογράφηση
Πήρατε λοιπόν την απόφαση να φωτογραφήσετε τα πανέμορφα πουλάκια σας. Στις επόμενες παραγράφους θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε το αποτέλεσμα να το χαρείτε τόσο εσείς όσο και οι φίλοι σας.
Θεωρούμε ότι έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό δηλαδή τη φωτογραφική μηχανή, το αντικείμενο της φωτογράφησης δηλαδή το πουλί και ότι δεν κάνετε χρήση Photo box. Με άλλα λόγια θα προσπαθήσουμε να φωτογραφήσουμε το πουλάκι μέσα στο κλουβί.
Ο πρώτος παράγοντας που επηρεάζει το αποτέλεσμα είναι η απόσταση της φωτογραφικής μηχανής (ή του φακού) από τα κάγκελα. Όσο πιο μακριά είναι τόσο το βασικό θέμα στη φωτογραφία θα “κρύβεται” πάντα πίσω από τα κάγκελα του κλουβιού. Αυτό σε συνδυασμό με τη χρήση φλας θα κάνει το πρόβλημα ποιο έντονο.
Στις επόμενες δύο σειρές φωτογραφιών παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα με βάση την απόσταση του φακού από το κλουβί. Στην πρώτη σειρά χωρίς τη χρήση του φλας και στη δεύτερη σειρά με τη χρήση του φλας. Και στις δύο σειρές φωτογραφιών πλησιάζοντας τα κάγκελα του κλουβιού αυξάνουμε το ζοομ του φακού.
Στη δεύτερη περίπτωση που ο φακός έχει κολλήσει στα κάγκελα σε συνδυασμό με τη χρήση του φλας το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.
Εναλλακτικά, στη περίπτωση που το κλουβί σας είναι σχετικά μεγάλο πχ είναι στο μέγεθος ζευγαρώστρας μπορείτε να φωτογραφήσετε το πουλί από την μια πλαϊνή πόρτα. Μπορείτε επίσης να βάλετε μια πατήθρα στην απέναντι πλευρά όπως επίσης ένα λευκό χαρτί ή πλαστικό στη ίδια πλευρά ώστε να μειωθεί αντίθεση μεταξύ των κάγκελων και του οτιδήποτε υπάρχει πίσω από αυτά.
Με αυτό τον τρόπο, όταν το πουλί κάθεται στην πατήθρα θα είστε σε θέση να το φωτογραφίζετε από πλάγια.
Ανάλογα με την ανάλυση της φωτογραφικής μηχανής κα τις ρυθμίσεις της το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ικανοποιητικό. Αυτού του είδους η φωτογράφηση, με αρκετή προσοχή μπορεί να γίνει και έξω στο φυσικό φως.

 

Όταν θα είστε έτοιμοι να φωτογραφήσετε έχετε κατά νου μερικές χρήσιμες οδηγίες.
α) το όλο εγχείρημα θέλει υπομονή και επιμονή. Θα τραβήξετε αρκετές φωτογραφίες αλλά μερικές θα είναι οι καλές και λίγες οι πολύ καλές.
β) να είστε πάντα έτοιμοι να φωτογραφήσετε. Περιμένετε να πάρει μια ωραία θέση το πουλί πάνω στη πατήθρα.
γ) ανάλογα με τη δυνατότητα της φωτογραφικής σας μηχανής ενεργοποιήστε τη ρύθμιση πολλαπλών φωτογραφιών με ένα πάτημα του κουμπιού.
δ) να προσέχετε πάντα μη κάνετε ξαφνικές κινήσεις. Η όλη διαδικασία απαιτεί ηρεμία και χαλαρότητα. Θέλουμε το πουλί να είναι ήρεμο και να κινείται ελεύθερα και όχι σπασμωδικά.
ε) το πρώτο σημείο που κοιτάμε σε μια φωτογραφία/πορτραίτο πουλιού είναι τα μάτια του. Ανάλογα λοιπόν με την φωτογραφία που θέλετε να βγάλετε προσπαθήστε να εστιάσετε στα μάτια του πουλιού.
Τέλος, και επειδή το αντικείμενο της φωτογράφησης πρέπει να συμμετέχει στην όλη διαδικασία καλό είναι να έχουμε φροντίσει να έχει καλό, καθαρό και λαμπερό πτέρωμα. Γι’ αυτό τον λόγο ας φροντίζουμε να κάνει μπάνιο 1 ή 2 ημέρες πριν την φωτογράφηση.

Gallery

photos by Gouldianfinch.gr

Under Construction

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στη ελληνικό διαδίκτυο προετοιμάζουμε το νέο Gouldianfinch.gr Μείνετε συντονισμένοι!!!

After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!

Get notified about new articles