Ενημερωτικό πορταλ για τα εξωτικά πτηνά και ιδιαίτερα τα Gouldian και τα Zebra Finches. Πολύτιμες πληροφορίες για την εκτροφή τους τα εκθεσιακά πρότυπα και τις εκθέσεις πτηνών.
Καλό είναι να μάθετε τα δυνατά και αδύνατα χαρακτηριστικά των πουλιών σας συμμετέχοντας σε μια έκθεση. Αν θέλετε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό, πρέπει να αρχίσετε την προετοιμασία των πουλιών από πολύ νωρίς. Πώς όμως να επιλέξετε τα κατάλληλα πουλιά και ποια είναι η διαδικασία προετοιμασίας?
Θα προσπαθήσουμε να σας προτείνουμε μια διαδικασία προετοιμασίας και να σας οδηγήσουμε βήμα βήμα για πιο καλό αποτέλεσμα.
Το χόμπι μας απαιτεί πολλή παρακολούθηση και υπομονή. Τα πουλιά έχουν προσωπικότητα και δεν είναι όλα τα ίδια. Αυτό θα το καταλάβετε μόνο αν τα παρακολουθείτε αρκετή ώρα κάθε μέρα. Αφιερώνοντας πολλή ώρα μαζί τους, θα αρχίσετε να τα ξεχωρίζετε από τις κινήσεις, το χρώμα, το μέγεθος ή ακόμα και το χαρακτήρα τους.
Το μυστικό της επιλογής πουλιού για την έκθεση είναι να γνωρίζετε τα εκθεσιακά πρότυπα (standards) της ράτσας που εκτρέφετε. Γνωρίζοντάς τα, θα ξέρετε ποιο χαρακτηριστικό είναι επιθυμητό και ποιο όχι (π.χ. για τα gouldians μετράει πολύ το μέγεθος του σώματος και η φόρμα τους, τα καθαρά λαμπερά χρώματα και οι ίσιες γραμμές, το στρογγυλό κεφάλι, οι σωστές αναλογίες, η καλή στάση του πουλιού, και βέβαια να ακτινοβολεί υγεία, να είναι ήρεμο, χαρούμενο κι ευτυχισμένο).
Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για τα πρότυπα των Gouldians εδώ.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥΛΙΩΝ
Εννοείται ότι όλα τα πουλιά πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση υγείας.
Πάρτε κάθε πουλάκι στο χέρι σας και ελέγξτε την περιοχή της κοιλιάς του, να μην έχει πολύ λίπος, να μην είναι αδύναμο, να έχει καθαρά μάτια, ράμφος χωρίς εξογκώματα, πόδια με όλα τα δάχτυλα και να μην είναι στραβά ούτε να λείπει κάποιο νύχι.
Ο εκτροφέας ξεχωρίζει τα καλά πουλιά, τα παρακολουθεί πιο πολύ απ’ ότι συνήθως σχεδόν όλη τη χρονιά. Προς το τέλος του καλοκαιριού, όταν τελειώσουν όλες οι γέννες, έχουμε συνήθως βγάλει τα συμπεράσματά μας, ξέρουμε δηλαδή ποια πουλιά φαίνονται καλύτερα και αυτά μπορoύμε να στείλουμε στο διαγωνισμό.
Ο στόχος είναι το ιδανικό πουλί που ανταποκρίνεται σε όλα τα πρότυπα.
Μόλις τελειώσει η πτερόρροια και τα πουλιά πάρουν τα χρώματά τους, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνετε τα πουλιά που επιλέξατε (είτε απομονωμένα είτε δυο-δυο) σε ξεχωριστό άνετο κλουβί.
Αν επιλέξετε να τα βάλετε ανά 2 στο κλουβί, τότε φροντίστε τα πουλιά να είναι ιδίου φύλου (ώστε να μην μπουν στη διαδικασία αναπαραγωγής) και να ταιριάζουν στο χαρακτήρα (ώστε να μην κυνηγιούνται και να μην χτυπιούνται).
Αυτό θα βοηθήσει να τα προφυλάσσεται το φτέρωμά τους από τυχόν χτυπήματα, σπάσιμο, τράβηγμα. Αν το πουλί είναι στη φάση αναπαραγωγής, καλύτερα να το τοποθετήσετε στο κλουβί μόνο του, επειδή οποιοδήποτε άλλο πουλί θα το βλέπει είτε σαν υποψήφιο ταίρι είτε σαν ανταγωνιστή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τσιμπήματα και τραβηγμένα πούπουλα.
Χρειάζεται από τη μεριά του εκτροφέα πολλή παρακολούθηση.
Αμέσως μετά χρειάζεται να μπουν σε μια δίαιτα με φτωχά σε λιπαρά σπόρια (κύριο μείγμα διατροφής, όχι μείγμα αναπαραγωγής) ώστε να μην παίρνουν πολύ βάρος και να μην μπαίνουν σε κατάσταση αναπαραγωγής.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟ ΠΤΕΡΩΜΑ ΤΟΥΣ
Όλα τα πουλιά λατρεύουν το μπάνιο. Αν τα δικά σας δεν κάνουν μπάνιο, τότε είναι μόνο επειδή δεν το προσφέρετε συχνά. Αρχίστε να τα προσφέρετε μπανιέρα κάθε μέρα. Υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα για το μπάνιο, αλλιώς προσθέστε στο νερό μερικές σταγόνες ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να διατηρήσουν το πτέρωμα τους γυαλιστερό και καθαρό.
Θυμηθείτε να βγάλετε την μπανιέρα μόλις τα πουλιά τελειώσουν το μπάνιο τους. Αν έχετε τη δυνατότητα μπορείτε να τα προσφέρετε μπάνιο δυο και τρεις φορές την ημέρα. Όμως μην αφήνετε την μπανιέρα στο κλουβί όλη την ημέρα, επειδή μέσα στο νερό αναπτύσσονται πολύ γρήγορα διάφορα βακτήρια.
ΕΚΘΕΣΙΑΚΑ ΚΛΟΥΒΙΑ
Φροντίστε να παραγγείλετε νωρίτερα τα κατάλληλα εκθεσιακά κλουβιά για τα πουλιά σας. Η τιμή κυμαίνεται ανάλογ αμε την ποιότητα και το υλικό κατασκευής τους.
Ανάλογα με τον αριθμό πουλιών που σκέφτεστε να κατεβάσετε (μπορεί να είναι 3 πουλιά και μπορεί να είναι πάνω από 50) μπορείτε να ζητήσετε από τον σύλλογό σας να σας παρέχει δανεικά μερικά κλουβιά.
Λίγο αργότερα δοκιμάστε να βάλετε τα επιλεγμένα πουλιά σε εκθεσιακά κλουβιά. Έπειτα βάλτε τα όλα σε ένα τραπέζι στη σειρά και αφήστε τα να ηρεμήσουν. Μπορεί να πάρει από μερικές ώρες μέχρι και μέρες.
Σημείωση
Το ποιο εκθεσιακό κλουβί θα επιλέξετε εξαρτάται από το είδος των πουλιών που εκτρέφετε. Το παραπάνω εκθεσιακό κλουβί αφορά παραδείσια πουλιά.
Σύμφωνα με τα πρότυπα του κάθε είδους, συγκρίνετε τη στάση τους, πόσο καλά κάθονται στα κλαδιά, αν ξαπλώνουν στις πατήθρες ή πετάνε ασταμάτητα, αν είναι νευρικά ή αν έχουν μελαγχολήσει.
Απομακρύνετε τα πουλιά που δεν κάθονται σωστά στις πατήθρες. Μερικοί εκτροφείς χρησιμοποιούν μεθόδους εκπαίδευσης πουλιών για να κάθονται σε σωστή στάση στις πατήθρες τους. Καλό είναι τα νευρικά πουλιά να πιο πολύ χρόνο στο μικρό κλουβάκι για να το συνηθίσουν.
2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Δύο μήνες πριν την έκθεση, πρέπει να ελέγξετε τα νύχια των πουλιών σας. Τα νύχια πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος και να μη φαίνονται φρεσκοκομμένα την περίοδο της έκθεσης. Είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κόψετε τα νύχια των πουλιών, ώστε να τα λιμάρουν μόνα τους όπου θα φαίνονται μυτερά και εντελώς φυσιολογικά και σε σωστό μέγεθος.
Περιποίηση χρειάζονται και τα πουλιά που μάκρυνε λίγο το ράμφος τους, ή διασταυρώνεται ή έχουν το δόντι (ένα κερατοειδές μέρος που μεγαλώνει στο πλάι του άνω ράμφους). Κόψτε προσεκτικά ό,τι περισσεύει για να φένεται το ράμφος του πουλιού σε σωστή μορφή.
Ανοίξτε τα φτερά του πουλιού και τραβήξτε κάθε φτερό που είναι σπασμένο ή σε άσχημη κατάσταση (θυμηθείτε ότι τα βάλατε στα ξεχωριστά κλουβιά για να μειώσετε τη πιθανότητα από ένα τυχαίο σπάσιμο πτερώματος).
Ανοίξτε την ουρά του πουλιού και κάντε το ίδιο. Αν ένας από τους δυο κεντρικούς οδηγούς στα gouldians είναι κατεστραμμένος τραβήξτε και τους δυο οδηγούς για να μεγαλώσουν κι οι δυο στο ίδιο.
Συνήθως με σωστή διατροφή χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες για να ξαναβγούν καινούρια φτερά εκεί που τραβήξαμε. Στην περίπτωση που η ανάπτυξή τους γίνει λίγο πιο αργά, θα έχουν ακόμα 2 εβδομάδες ώστε να φτάσουν σε σωστό μέγεθος.
Το συχνό μπάνιο βοηθάει να μαλακώσει το δέρμα και τα καρφάκια των καινούριων φτερών να ανοίγουν πιο γρήγορα.
6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Έξι εβδομάδες πριν την έκθεση. ελέγξτε τις κοιλιές των πουλιών σας. Λογικά δεν πρέπει να είναι υπέρβαρα επειδή πριν κάποιους μήνες τα βάλατε σε απλή μη λιπαρή διατροφή. Τώρα είναι καιρός να πάρουν λίγο βάρος. Προσφέρετέ τους μια πλούσια δίαιτα από συμπληρωμένο μείγμα σπόρων (μείγμα αναπαραγωγής), συμπληρώνοντάς την με αυγοτροφή.
Για την έκθεση είναι επιθυμητό να έχουν ελάχιστο λίπος ώστε η φόρμα (περίγραμμα) του στήθους και το μέγεθός του οπτικά να γίνεται πιο στρογγυλό και πιο μεγάλο. Προσοχή, η κοιλιά στα πουλιά δεν πρέπει να φαίνεται. Τα υπέρβαρα πουλιά κάθονται ξαπλωμένα στις πατήθρες, συχνά κάθονται στο πάτωμα, δεν κινούνται πολύ, λαχανιάζουν. Ελέγξτε την κατάσταση των πουλιών σας, ώστε να μην παχαίνουν. Δεν θα έχετε το χρόνο για να χάσουν πάλι το βάρος.
Τα πουλιά που είναι στα εκθεσιακά κλουβιά πρέπει να είναι ήρεμα. Κάποια πουλιά όπως τα waxbills, parrot finches είναι στη φύση τους πολύ κινητικά. Κάποια πουλιά από το άγχος τους αρχίζουν και παρουσιάζουν νευρολογικά προβλήματα, γυρνάνε το κεφάλι τους στην πλάτη τους, χτυπιούνται στα κάγκελα του κλουβιού και τραυματίζονται σοβαρά (συχνά ματώνουν), σε άλλα πουλιά αρχίζουν διάρροιες (που σημαίνει ότι έπεσε η άμυνα του οργανισμού κι είναι ευάλωτο σε βακτηριακές μολύνσεις), κάποια πουλιά δεν τρώνε.
Φροντίστε τα πουλιά σας να νιώθουν άνετα στα κλουβιά της έκθεσης. Τα πουλιά όπως gouldians συνήθως δεν έχουν τάση να πετούν στα κλουβιά. Πρέπει το πουλί να στέκεται καλά στην πατήθρα, αλλάζοντας κάθε τόσο τη θέση του. Δεν πρέπει να είναι ακίνητο και να ‘κοκκαλώνει’ μπροστά στον άνθρωπο. Δεν πρέπει να κάθεται στο πάτωμα. Τα νευρικά πουλιά θέλουν εκπαίδευση. Βάλτε τα κλουβιά στο σαλόνι σας για να συνηθίσουν την κίνηση και την ανθρώπινη παρουσία. Μεταφέρετέ τα σε μέρος που έχει κίνηση, να βλέπουν εσάς και τον/την σύζυγο σας, να ακούνε τα παιδιά να φωνάζουν και να βλέπουν τον κόσμο να περπατάει τριγύρω. Όπου κι να τα βάλετε στο σπίτι σας θα είναι πιο ήρεμα από ότι είναι στην έκθεση. Με τον καιρό δεν θα αντιδρούν τόσο έντονα. Θα είναι μια καλή προπόνηση. Προσέξτε μόνο την απόσταση των κλαδιών στο κλουβί, ώστε να μην χαλάσουν οι ουρές των πουλιών.
Τα πουλιά που κάθονται στον πάτο μπορούν να εκπαιδευτούν με ένα μακρύ λεπτό ξυλάκι με το οποίο τα οδηγούμε ελαφρώς για να σηκωθούν στο κλαδάκι. Εκπαιδεύουμε το πουλί να μην φοβάται το ξυλάκι. Στην διαδικασία της βαθμολογίας, ο κριτής χρησιμοποιεί τέτοια ξυλάκια για να ανεβάσει το πουλί από το πάτωμα.
Πάρτε το κλουβί στα χέρια και κάντε μια βόλτα στο διαμέρισμα σας με αργό ρυθμό. Κάντε το μια φορά την ημέρα κάθε μέρα. Έτσι το πουλάκι θα συνηθίσει την κίνηση. Στο σπίτι σας θα μάθει να μη φοβάται και όλα αυτά σε αργούς ρυθμούς, ήρεμα, προσεκτικά, σταδιακά, ώστε όταν φτάσουν στην έκθεση να είναι προετοιμασμένα χωρίς να είναι απότομη η αλλαγή του περιβάλλοντος. Με αυτή τη διαδικασία τα πουλιά σας θα παραμένουν ήρεμα και δεν θα έρθουν σε κατάσταση stress.
Δεν είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε τη διαδικασία της εκπαίδευσης με όλα τα πουλιά που θα λάβουν μέρος στην έκθεση, παρά μόνο αυτά που δείχνουν φανερά νευρικά και τρομαγμένα. Για τα υπόλοιπα πουλιά φτάνει μόνο η τοποθέτησή τους στα εκθεσιακά κλουβιά και η έκθεσή τους στο σαλόνι σας για κάποιες μέρες.
Έξι εβδομάδες πριν την έκθεση, ξαναπάρτε τα πουλιά στο χέρι και τσεκάρετε όλα τα πούπουλα αν είναι εντάξει. Αν τυχόν βρείτε σπασμένο πούπουλο, τραβήξτε το για να προλάβει να μεγαλώσει. Τώρα είμαστε οριακά στο χρόνο και μετά από αυτή την ημερομηνία δεν μπορούμε να τραβήξουμε κανένα πούπουλο έστω και σπασμένο, αν δε θέλουμε να βλέπουμε το φτέρωμα του πουλιού με εμφανείς ελλείψεις – τρύπες.
Τσεκάρετε τα νύχια και κόψτε τα αν είναι αναγκαίο.
Βάλτε 1-2 φορές ειδική αλοιφή στο ράμφος και στα πόδια αν χρειάζεται για να μαλακώσετε το δέρμα και να διώξετε τα κερατοειδή εξογκώματα/λέπια.
Μέχρι και την ώρα της έκθεσης συνεχίζουμε να κρατάμε τα πουλιά σε εκθεσιακά κλουβιά εφόσον είναι απαραίτητη η εκπαίδευσή τους. Η διατροφή των πουλιών μέσα στα μικρά κλουβιά πρέπει να είναι υπό έλεγχο ώστε να μην παίρνουν βάρος. Τα ταΐζουμε καθημερινά. Δίνουμε μικρές ποσότητες τροφής που φτάνει για μια ημέρα. Τα πουλιά πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα και να κρατάνε το φτέρωμα τους σε καλή κατάσταση.
2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Δύο εβδομάδες πριν την έκθεση, βάζουμε την αλοιφή στο ράμφος και στα πόδια σε όσα πουλιά το χρειάζονται. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν πιάνουμε τα πουλιά στο χέρι. Δεν πρέπει να χτυπιούνται στα κάγκελα για να μη σπάσουν κανένα φτερό. Προσοχή! μη λερώσετε το φτέρωμά τους με την αλοιφή.
Ημέρα του εγκλωβισμού. Αν η έκθεση γίνεται μακριά και πρέπει να πάτε τα πουλιά σας χιλιόμετρα μακριά, φροντίστε να ετοιμάσετε άνετα και καθαρά ατομικά κλουβιά μεταφοράς για κάθε πουλί που στέλνετε στο διαγωνισμό. Τα ατομικά κλουβιά είναι προτιμότερα, επειδή στα ομαδικά κλουβιά συχνά τραυματίζονται και τσακώνονται για την πιο ασφαλή τους θέση. Δεν θέλουμε να πάει τόση δουλειά της προετοιμασίας χαμένη.
Μπορείτε να δώσετε στα πουλιά ειδικά σκευάσματα αντιστρές πριν την μεταφορά. Μπορείτε να βάλετε στα μεταφορικά κλουβιά κεχρί σε τσαπί για απασχόλησή τους στο δρόμο.
Αν η μεταφορά των πουλιών είναι σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να τα φέρετε μέσα σε δικά σας εκθεσιακά κλουβιά.
Προσοχή: τα εκθεσιακά κλουβιά πρέπει να είναι πολύ καθαρά και να φαίνονται σαν καινούρια με καθαρές πατήθρες και ταΐστρες. Καινούριο υπόστρωμα. Φροντίστε να αλλάξετε (ή να πλύνετε) τα κλουβιά σας με καινούρια καθαρά ώστε να μην φαίνονται βρώμικα. Φροντίστε να μην υπάρχουν περιττώματα στους τοίχους του κλουβιού, να μην υπάρχουν κολλημένα πούπουλα στα κάγκελα.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Κατά τη διέρκεια της έκθεσης καλό είναι να μπορείτε εσείς ο ίδιος να παρακολουθείτε τα πουλιά σας. Κανείς δεν τα ξέρει καλύτερα από εσάς. Έχετε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σας για να κρατήσετε τα πουλιά στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τώρα ήρθε η ώρα να τα δείξετε στον κριτή. Εκτός από τα πουλιά θα αξιολογηθεί και η προσπάθειά σας να επιλέγετε σωστά πουλιά.
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε τώρα είναι να φροντίζετε να έχουν πάντα καθαρή τροφή και φρέσκο νερό (το νερό μπορείτε να το φέρνετε και από το σπίτι σε μπουκάλια αν δεν εμπιστεύεστε την ποιότητα του νερού που παρέχει ο χώρος της στέγασης της έκθεσης).
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Μετά την έκθεση, μπορεί να χρειαστεί να ξαναδώσετε συμπλήρωμα του αντιστρές ή απλά έναν ορό ηλεκτρολυτών για να ενδυναμώσει ο οργανισμός των πουλιών. Καμαρώνοντας τα πουλιά σας και τα βραβεία που κατακτήσατε σημειώστε στα αρχεία σας βαθμούς και βραβεία ανά πουλί.
Μέσα στα εκθεσιακά κλουβάκια ή μέσα στα κλουβιά μεταφοράς τα επιστρέφετε στο σπίτι και τα βάζετε για ένα περίπου μήνα σε καραντίνα. Τα πουλιά που γυρίσανε από την έκθεση θεωρούνται ύποπτα για αρρώστιες και με πιθανόν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Καλό θα ήταν να τα βάλετε σε μεγαλύτερα κλουβιά αλλά χώρια από το υπόλοιπο κοπάδι σας. Μέσα στην καραντίνα τα πουλιά παρακολουθούνται καθημερινά ώστε να προλάβουμε κάθε ένδειξη αδιαθεσίας. Θα ήταν κρίμα ένα καλά βραβευμένο πουλί να το χάσουμε από απροσεξία μας γυρίζοντάς το στο σπίτι. Έτσι σε ένα μήνα, όταν όλα πάνε καλά τα επανατοποθετούμε στα κλουβιά με τα υπόλοιπα πουλιά ώστε να ξεκουραστούν και να πάρουν δύναμη για την αναπαραγωγική περίοδο που τόσο περιμένουμε.
Gallery
photos by Gouldianfinch.gr
Under
Construction
Μετά από 9 χρόνια παρουσίας
στη ελληνικό διαδίκτυο
προετοιμάζουμε το
νέο Gouldianfinch.gr
Μείνετε συντονισμένοι!!!
After 9 years presence on world wide web, we are preparing the new version of gouldianfinch.gr Stay tuned!!!