Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι χημικές ενώσεις που δημιουργούνται από διάφορα αμινοξέα* (όπως π.χ. λυσίνη, μεθιονίνη). Αποτελούν ένα βασικό στοιχεία στη διατροφή των πουλιών. Προσφέρουν τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για την ανάπλαση των κυττάρων, αύξηση και αντοχή του πτερώματος, την παραγωγή σπέρματος ή αυγών.
Οι ποσότητα πρωτεϊνών που πρέπει να παρέχουμε στα πουλιά διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο, την ηλικία και τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Έτσι λοιπόν όταν τα πουλιά βρίσκονται σε κατάσταση αναπαραγωγής (ωοτοκία, ανατροφή νεοσσών), σε φάση πτερόρροιας ή όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα (πχ διαμονή σε κλούβα πτήσης) τότε οι ανάγκες για πρωτεΐνη είναι μεγαλύτερη από ότι σε εκείνα που διατηρούνται σε μικρό κλουβί ή βρίσκεται σε περίοδο ανάπαυσης. Επίσης τα νεαρά πουλιά έχουν αυξημένες ανάγκες για πρωτεΐνες από ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ιδιαίτερα τη περίοδο αναπαραγωγής ή ανατροφής των νεοσσών, η χορήγηση αυξημένης ποσότητας πρωτεΐνης είναι αναγκαία, με καλύτερη πηγή εκείνη των σφιχτοβρασμένων αυγών (ζωική πρωτεΐνη καλής ποιότητας) ή κατάλληλων αυγοτροφών του εμπορίου.
Στην αιχμαλωσία είναι αδύνατο με την παροχή της ποικιλίας μιγμάτων σπόρων να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες των πουλιών σε πρωτεΐνες. Βρεγμένοι ή φυτρωμένοι λιπαροί σπόροι όπως το νίζερ και το ρούπσεν είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και υδρογονάνθρακες. Απεναντίας οι αμυλώδεις σπόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ο καναρινόσπορος (κεχρί) και το βόρι (millet) είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες αλλά φτωχότεροι σε πρωτεΐνες.
*
Τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους.