Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Νέα

Παρακολουθείτε τα νέα δικής μας εκτροφής. Μάθετε για καινούριες εκθέσεις και ενημερωθείτε για διαφορετικά ενδιαφέρουσα άρθρα και έρευνες του εξωτερικού και της Ελλάδας. Ρίξτε μια ματιά στα χρήσιμα links που αφορούν τα πουλιά και τη εκτροφή τους. Ενημερωθείτε για τα βιβλία και ντοκιμαντέρ που μας βοηθούν να μάθουμε τον υπέροχο κόσμο των εξωτικών πουλιών.

 title= title= title= title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις (εκθέσεις, διαγωνισμοί, σεμινάρια) σχετικά με τα πουλιά που γίνονται  στη χώρα μας και το εξωτερικό.

Μάθετε περισσότερα

Συνεντεύξεις

Έμπειροι εκτροφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά της επιτυχημένης εκτροφής τους.

 

Μάθετε περισσότερα

Βιβλιογραφία - Links

Μαζέψαμε μια λίστα με καλά βιβλία και τα χρήσιμα links του διαδικτύου για τα εξωτικά πουλιά

 

Μάθετε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Gino Conzo

 

 

 

Ο Gino Conzo  είναι γνωστός Ιταλός κτηνίατρος με εξειδίκευση στα πτηνά. Πήρε το πτυχίο Κτηνιατρικής (Νάπολη 1989) με διδακτορικό πάνω στις Αρρώστιες των Πτηνών και των άγριων ζώων (Περούτζια 1993). 

 

Έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αντιμετώπισης ασθενειών σε πουλιά εκτροφείου, άγριων ζώων που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους όπως επίσης και αρπακτικών πτηνών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη διατροφή των πτηνών και την φυτοθεραπεία.

Από 2005 είναι ο σύμβουλος της World Parrot Trust, όπου ασχολείται με τα θέματα υγείας των παπαγάλων που κατασχέθηκαν ως προϊόν παράνομου εμπορίου.
 
Ο κ. Conzo είναι συγγραφέας δυο βιβλίων και 42 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ιταλικά και ξένα περιοδικά.

Ο Gino Conzo είναι ο επίσημος κτηνίατρος της FOI (Ιταλικής Ορνιθολογικής Ομοσπονδίας).

 

---------------------------------------

Η συνέντευξη έλαβε χώρα μετά το επιτυχημένο σεμινάριο με θέμα Παθολογία Πτηνών, με εισηγητή τον γιατρό πτηνίατρο Gino Conzo που συνδιοργανώθηκε από την ΕΑΚ και τον ΠΣΕΠΠ. O γιατρός κάνει αρκετές φορές αναφορές στο περιεχόμενου του σεμιναρίου. Η συνέντευξη αφορά το ευρύ κοινό οπότε και η θεματολογία είναι ποικίλου ενδιαφέροντος. 

 

Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Χαραμουντάνη για την μεσολάβησή του σε αυτό το εγχείρημα. Επίσης ευχαριστούμε τον και τον διερμηνέα κ. Βασίλη Τριανταφύλλου για την υπέροχη δουλειά του. 

---------------------------------------  

 

GouldianFinch.gr: Eνδιαφερόμαστε κυρίως για τα εξωτικά πουλιά, η παθολογία των εξωτικών πουλιών είναι παρόμοια με εκείνη των καναρινιών και των καρδερίνων που ήταν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι; Κι αν όχι τι θα πρέπει να προσέχει κάποιος που έχει μικτό εκτροφείο;

 

Gino Conzo: Πολλές παθολογίες μοιάζουν και προκαλούνται από τους ίδιους παθογόνους οργανισμούς, έστω κι αν υπάρχουν διαφορές, που για κάποιες άλλες αρρώστιες είναι όντως σημαντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά ασθένειες που οφείλονται σε πρωτόζωα ή μολύνσεις που προέρχονται από άλλα πρωτόζωα, εκεί πρέπει να είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε συγκεκριμένα εξωτικά πουλιά, εν αντιθέσει με άλλα πουλιά. 

 

Το gouldian (diamande de gould), ασφαλώς, είναι το πιο ευαίσθητο από τέτοιες προσβολές όπως παράσιτα, ακάρεα, που προσβάλουν το αναπνευστικό του σύστημα. Αυτό συμβαίνει όμως γιατί είναι το πιο συχνό, αυτό που συναντάμε και έχει τα πιο υψηλά ποσοστά εν αντιθέσει με άλλα πτηνά τα οποία δεν είναι τόσο συχνά. Μιλήσαμε για το Polyomavirus που είναι ένας ιός συγκεκριμένος. Είναι αρκετά συχνός στα πουλιά αυτά.

 

GouldianFinch.gr: Απευθυνόμαστε στους εκτροφείς, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν εμπειρία. Υπάρχει κάποιος δεκάλογος ή κάποιος χρυσός κανόνας, μια συμβουλή, όπου μπορεί κάποιος να εφαρμόζει απαρέγκλιτα στο εκτροφείο του, έστω κι αν έχει δύο πουλιά ή αν έχει εκατό πουλιά;

 

Gino Conzo: Αυτό που συμβουλεύω πάντα εγώ, είναι να προσπαθούμε να εμπλέξουμε περισσότερο τους κτηνίατρους σ’ αυτό τον τομέα, γιατί όταν εγώ ξεκίνησα αυτή τη δραστηριότητα πριν από πολλά χρόνια, δεν υπήρχε παραμικρή επαφή μεταξύ εκτροφέων ή ιδιοκτητών πτηνών και κτηνιάτρων. Αυτό είναι λάθος. Δεν επιτρέπει την εξέλιξη, την ανάπτυξη του ερασιτέχνη ή και τη γνώση, αν θέλετε, του κτηνιάτρου. Είναι δύσκολο να δώσουμε δεκάλογο, μια βίβλο αν θέλετε ή το τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει κανείς μια ασθένεια.

  

GouldianFinch.gr: Όχι μια ασθένεια, αλλά στα πλαίσια της πρόληψης. Δηλαδή ας πούμε να καθαρίζει τακτικά τα κλουβιά του είναι μια ενέργεια στα πλαίσια της πρόληψης.

 

Gino Conzo: Η πρόληψη, θα το ανέφερα ευθύς αμέσως, είναι θεμελιώδους σημασίας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοήσει κανείς την καθαριότητα στα κλουβιά, την καραντίνα των νέων πτηνών, το να αποφεύγουμε να δεχόμαστε πτηνά που είναι άγνωστης προέλευσης ή εισαγωγής. Θα απέφευγα να παίρνω πτηνά από εκθέσεις, από παζάρια διότι έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν προβλήματα. Αυτή είναι μια καλή μέθοδος προφύλαξης και πρόληψης. Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις που έχουμε πτηνά τα οποία είναι υγιή αλλά είναι φορείς ασθενειών και αυτά μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

  

GouldianFinch.gr: Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Μπορούμε να πάρουμε ένα πουλί από έναν καλό εκτροφέα, αλλά τα μικρόβια που φέρει να είναι διαφορετικά από τα μικρόβια που έχουν τα υπόλοιπα πουλιά του εκτροφείου μας.

 

Gino Conzo: Αυτό αληθεύει αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε να παίρνουμε πτηνά που αγνοούμε την προέλευσή τους. Και όχι να περιοριστούμε στο γεγονός ότι είναι όμορφα, ωραία και προς στιγμήν στεκόμαστε εκεί. Γιατί μπορεί να είναι εν δυνάμει και επικίνδυνα. Αλλά οποιοδήποτε πτηνό που έρχεται από νέα αγορά, θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις πριν το φέρω σε επαφή με άλλα πτηνά ή ζώα.

 

GouldianFinch.gr: Η καραντίνα που αναφέρατε, πόσες ημέρες πρέπει να εφαρμόζεται;

 

Gino Conzo: Λέγεται έτσι καραντίνα γιατί προέρχεται από το quaranta που σημαίνει σαράντα, δηλαδή διαρκεί 40 μέρες. Ενδεικτικά όμως. Μπορεί να διαρκεί και λιγότερο αλλά και περισσότερο. Το σημαντικό είναι ότι στο διάστημα αυτό να γίνονται εξετάσεις στα νεοαφιχθέντα πτηνά.

 

GouldianFinch.gr: Άρα η συμμετοχή του κτηνιάτρου - πτηνιάτρου, αν θέλουμε να έχει μια ποιότητα η εκτροφή μας, πρέπει να είναι συνυφασμένη.

 

Gino Conzo: Για να προσπαθήσουμε να εξελίξουμε και να αναπτύξουμε τη μονάδα μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συνεργασία με τον κτηνίατρο.

 

GouldianFinch.gr: Η πρόληψη είναι πάντα πιο εύκολη από τη θεραπεία. Η ερώτηση είναι τι φαρμακευτική αγωγή με φυτικά βότανα είτε με φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί να χρησιμοποιεί ο εκτροφέας; Τι μπορεί να χρησιμοποιεί ο εκτροφέας για πρόληψη.

 

Gino Conzo: Το θίξαμε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αυτό. Αναφερθήκαμε.

 

GouldianFinch.gr: Με λίγα λόγια, πιο συνοπτικά.

 

Gino Conzo: Υπάρχουν πολλές πιθανότητες και υπάρχουν πολλά προϊόντα που μας επιτρέπουν να συνδυάσουμε διαφορετικές ουσίες που είναι φυτοθεραπευτικές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι υπάρχει στην αγορά ήδη, λαμβάνοντας υπόψη ότι μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα ο κλάδος αυτός της ιατρικής θα αναπτυχθεί παράλληλα με τον άνθρωπο ή με κάποια άλλα ζώα. Είναι ένας κλάδος – τομέας ο οποίος είναι σε εξέλιξη και ανάπτυξη. 

 

GouldianFinch.gr: Επομένως άμα χρησιμοποιούμε ρίγανη, σκόρδo, βότανα και διάφορα υλικά όπως ξύδι κλπ, αυτά δεν κάνουν κακό στο πουλί αν είναι σε κανονικές ποσότητες.

 

Gino Conzo: Δεν το βλάπτουν αλλά και δεν του προσθέτουν και κάτι το εξαιρετικά καλό, θετικό. Δηλαδή δεν είναι κάτι το συν, το υπέρ.

  

GouldianFinch.gr: Ενώ εσείς στο σεμινάριο μιλήσατε για εκχυλίσματα, άρα μέρος από αυτά.

 

Gino Conzo: Για πολλά χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε την ασπιρίνη σαν φάρμακο. Η ασπιρίνη είναι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Είναι συνθετικό προϊόν δηλαδή φαρμακευτικό σκεύασμα. Κατασκεύασμα. Αρχικά όμως προέρχεται από φυτό και αυτό. Γι’ αυτό και το όνομά του είναι το σαλικυλικό οξύ. Είναι το όνομα του φυτού. Προφανώς, εικάζουμε, ότι στο παρελθόν πολλοί τρώγοντας αυτό το φυτό, δηλαδή μασώντας το βλαστό ή τη ρίζα του, είδαν κάποια βελτίωση σε κάποια προβλήματα που είχαν. Εμείς όμως από όλο το φυτό αυτό πήραμε μόνο το οξύ ένα κομμάτι, ένα εκχύλισμα. Άρα όταν κρυολογούμε δεν τρώμε όλο το φυτό, παίρνουμε ένα κομμάτι, μια ουσία συγκεκριμένη που έχει το φυτό.

 

GouldianFinch.gr: Παρ’ όλα αυτά όμως, μικρές ποσότητες, ίσως καθημερινά, ίσως περιοδικά ωφελούν παρά βλάπτουν. Ας πούμε ότι το ξύδι κάνει καλό όσον αφορά τα παράσιτα του εντέρου.

 

Gino Conzo: Όχι. Το ξύδι μειώνει το PH ρίχνει την τιμή του PH στο έντερο. Σύμφωνα με αυτά που είπαμε και σήμερα κάνει λοιπόν το περιβάλλον μέσα στο έντερο μη φιλόξενο για να αναπτυχθούν παράγοντες παθογενείς για τα μικρόβια και τα λοιπά. Ασφαλώς δεν κάνει κακό για να το χρησιμοποιούμε για τα πτηνά που λέγαμε. Αλλά μη νομίζουμε ότι μπορεί να υποκαταστήσει ή να αντικαταστήσει μια θεραπεία ή μια θεραπευτική αγωγή.

 

GouldianFinch.grΠολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας εκτροφής, στην προσπάθειά τους οι εκτροφείς να μειώσουν τα κόστη, επαναχρησιμοποιούν π.χ. τους σπόρους. Χρησιμοποιούν καθαριστές σπόρων. Αυτό ενισχύει την παθολογία των πτηνών; Μεταφέρονται με αυτό τον τρόπο ασθένειες;

 

Gino Conzo: Αυτό αυξάνει και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Διότι η τροφή από μόνη της ή ο σπόρος από μόνος του μπορεί να είναι φορέας μεταφοράς ασθένειας. Άρα αν χρησιμοποιήσουμε σπόρους που έχουν ήδη περισσέψει από προηγούμενη διατροφή και την αναδιανείμουμε σε καινούρια πουλιά, υπάρχει κίνδυνος να μολύνουμε, να κολλήσουμε όλο το εκτροφείο από ένα μικρόβιο που ενδεχομένως η προηγούμενη φουρνιά το είχε μόνο σε συγκεκριμένα πτηνά. Και τελικά το κόστος, επειδή μιλάμε για εξοικονόμηση κόστους, θα είναι η εξοικονόμηση λίγων σπόρων.

 

GouldianFinch.gr: Γνωρίζουμε γιατί ειδικά τα gouldian έχουν μεγάλη ανάγκη για το ιώδιο;

 

Gino Conzo: Προφανώς η ανάγκη αυτή συνδέεται με την καταβολή και προέλευση αυτού του είδους επειδή ζουν σε ερήμους, μακριά από τη θάλασσα όπου είναι πολύ πιο εύκολο κανείς να προμηθευτεί μέσα από το θαλασσινό νερό το ιώδιο. Πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολο αυτό το στοιχείο να το βάλεις μέσα στη διατροφή σ’ αυτά τα πτηνά. Πολλά είδη που εκτρέφουμε από γενιά σε γενιά, αναπαράγονται σε αιχμαλωσία, όμως η εξελικτική τους πορεία και η ιστορία είναι αιώνων. Άρα οι πρωταρχικές τους ανάγκες πρέπει να γίνονται σεβαστές ακόμα και σε αιχμαλωσία.

 

GouldianFinch.gr: Σε τι μπορεί να οφείλεται η απώλεια των νεοσσών είτε στη φωλιά είτε σε στάδιο της πρώτης πτερόρροιας στα gouldian;

 

Gino Conzo: Η περίοδος της πτερόρροιας είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για όλα τα πτηνά, διότι ο οργανισμός θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια τεράστια απώλεια ενέργειας για να μπορέσει να αναπαράγει καινούρια φτερά και πούπουλα. Τα φτερά είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του οργανισμού των πτηνών, καλύπτει δηλαδή μια μεγάλη επιφάνεια και αντικαθίσταται σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε άλλα πουλιά αντικαθίσταται σταδιακά, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το πτέρωμά τους. Στους νεοσσούς, η περίοδος αυτή συνδέεται με την περίοδο την οποία τα απομακρύνουν από τους γονείς τους. Άρα τους αυξάνουμε το στρες. Πέφτει πολύ το ανοσοποιητικό τους και είναι πολύ πιο εύκολο να προσβληθούν με ασθένειες από παθογόνα μικρόβια ή οτιδήποτε.

 

GouldianFinch.gr: Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

 

Gino Conzo: Όταν είναι νεογέννητα οι απώλειες μπορεί να οφείλονται στην ανικανότητα των γονέων και το ξέρουμε πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο είδος είναι ένα πολύ εξειδικευμένο, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ασθένειες που πλήττουν τους νεοσσούς αυτή την πρώτη περίοδο της ανάπτυξης και της εξέλιξής τους. Είναι μια περίοδος που στα πτηνά το ανοσοποιητικό τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως δεν έχει εξελιχθεί ακόμη 100 %.

 

GouldianFinch.gr: Σχετικά με την πτερόρροια που αναφέραμε προφανώς επηρεάζεται από τις συνθήκες που επικρατούν. Θερμοκρασίας, φωτισμού και υγρασίας. Υπάρχει τρόπος ο χρόνος που κάνει η πτερόρροια να μειωθεί παραβιάζοντας κάποιες “ιδανικές” συνθήκες;

 

Gino Conzo: Μπορούμε να προκαταβάλομε ή να καθυστερήσουμε την περίοδο της πτερόρροιας. Υπάρχει μια εμπειρία βράχυνσης της περιόδου της πτερόρροιας, χορηγώντας τους συμπληρώματα που μπορούν τα συμπτώματα αυτά να επιταχύνουν το μεταβολισμό των ζώων και η φυτοθεραπεία βοηθάει σ’ αυτό, συνδυάζοντας στοιχεία προφανώς διατροφικά αμινοξέα, βιταμίνες που εμπλέκονται άμεσα στην παραγωγή του νέου πτερώματος των πτηνών.

 

GouldianFinch.grΥπάρχουν εκτροφείς, οι οποίοι τα βάζουν σε πιο θερμό κλίμα με τη χρήση air-condition, για να κάνουν γρήγορα πτερόρροια ώστε να μπορέσουν να τα πουλήσουν. Όταν τα βγάλουν από εκεί και αλλάξουν οι συνθήκες, αυτό δεν είναι μεγάλη επιβάρυνση για τα πουλιά;

 

Gino Conzo: Αυτά βεβαίως ούτε τα συμμερίζομαι ούτε και τα συνιστώ και τα συμβουλεύω γιατί δεν βλέπω την πραγματική ανάγκη πέρα από το εμπορικό κομμάτι. Για την ευεξία και την υγεία των πτηνών είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να αποφεύγετε.

 

GouldianFinch.gr: Εμείς μέσα από το δικό μας site αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Να προτείνουμε όλες οι συνθήκες να είναι ιδανικές ή δυνατόν κοντά στις πραγματικές.

 

Gino Conzo: Συμφωνώ μ’ αυτό που είπατε ότι μπορεί να είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία και αποστολή της ιστοσελίδας σας. Να ονομάζετε τους εκτροφείς που συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό, ώστε να έχετε κάποιες μονάδες εκτροφής σαν σημείο αναφοράς, σχετικά με το ηθικό, το σωστό, το ορθό στην εκτροφή για να μιλήσουμε για τα gouldian ή οτιδήποτε άλλο. Να συνιστούμε την αναπαραγωγή χωρίς την χρήση τροφών, παραμάνας δηλαδή, ώστε να έχουμε πτηνά, τα οποία να είναι πιο προσαρμοσμένα, λιγότερο ευαίσθητα πιο εύρωστα, να μην προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες.

 

GouldianFinch.gr: Υπάρχει ένα φαινόμενο στα gouldian που τα μικρά που βγάζουν το πρώτο φτέρωμα είναι μαύρα και τα λένε είτε melanistic είτε dark factor και λένε ένα από τα δύο προέρχεται από την έλλειψη σωστού φωτισμού, είτε ανεπαρκή φωτισμό. Τι ξέρετε πάνω σ’ αυτό και πώς μπορούμε να το διαχωρίσουμε από μια μετάλλαξη ή από μια αρρώστια;

 

Gino Conzo: Όπως και να ‘ναι είναι μια συνθήκη μη φυσιολογική. Είναι μια παθογένεια. Πολύ συχνά, στα πουλιά αυτά, οφείλεται σε παθογένειες του συκωτιού. Είδαμε στον κόκκινο παπαγάλο (lovebird). Επίσης σ’ αυτό το φαινόμενο εμφανίζονται στίγματα μαύρα και στο πράσινο αλλά και στο μπλε πτέρωμα των πουλιών. Αυτό είναι μια δυσλειτουργία όπως και να ‘ναι σχεδόν πάντα που οφείλεται στο ήπαρ, στο συκώτι ή περίπτωση έλλειψης κάποιων αμινοξέων.

 

GouldianFinch.gr: Δεν μπορεί να είναι από έλλειψη του φωτός;

 

Gino Conzo: Όχι. Δεν είναι το βασικό αίτιο αυτό.

 

GouldianFinch.gr: Σε σχέση με τη διαδικασία που είπαμε με τη χρήση θετών γονιών, υπάρχει το πρακτικό θέμα ότι ένα ζευγάρι gouldian αφήνει τα αυγά, οπότε εκεί τι πρέπει να κάνουμε αυτά τα αυγά αν δεν έχουμε κάποιο άλλο ζευγάρι gouldian, το οποίο να είναι στην αντίστοιχη κατάσταση, οπότε η χρήση θετών γονιών φαίνεται ότι είναι χρήσιμη.

 

Gino Conzo: Κατανοώ αυτή την πτυχή που παρουσιάζετε γιατί έχουμε να κάνουμε με μια επώαση που πρέπει να τη σώσουμε. Παρ’ όλα αυτά όμως, ξέρουμε ότι αυτή η συμπεριφορά, που είναι αν θέλετε ψευδής, στα ζεύγη των gouldian είναι μια μοναδική συνέπεια καθαρά εμπορικού χαρακτήρα, η οποία έχει επαναληφτεί στα χρόνια, για να παραγάγουμε τον μεγαλύτερο αριθμό κάποιων πτηνών που έχουν αξία και χρησιμοποιούμε ως τροφούς παραμάνες, πτηνά ζώα, τα οποία είναι κατώτερης ποιότητας. Αυτό που θα έλεγα εγώ είναι να ενθαρρύνουμε την επιλογή για να μπορέσουμε να εκθρέψουμε, αν θέλετε, το γένος το καθαρόαιμο. Καταλαβαίνω βέβαια και το ερώτημα και κατανοώ ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα καταφύγουμε και στην τροφό παραμάνα κατά ανάγκη.

 

GouldianFinch.gr: Γνωρίζουμε αυτή την πρακτική και δεν συμφωνούμε καθόλου, δηλαδή να εξωθούμε τα ζευγάρια να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερους απογόνους με χρήση των θετών γονιών. Παρ’ όλα αυτά, κάποιος ο οποίος έχει δυο - τρία ζευγάρια, θα αισθάνεται κρίμα να χάνει μια γέννα. Τώρα η χρήση αυτών των θετών γονιών εμπεριέχει δύο καταστάσεις που πρέπει να χειριστούμε. Η πρώτη είναι, ότι οι θετοί γονείς μεταφέρουν βακτήρια τα οποία επηρεάζουν αρνητικά. Άρα θα πρέπει να γίνεται μια προληπτική θεραπεία στους θετούς γονείς; Το δεύτερο είναι, ότι τα μικρά gouldian αποκτούν συμπεριφορά των θετών γονιών ή αυτό μια λάθος εκτίμηση; Αυτό που ονομάζεται imprinting;

 

Gino Conzo: Όταν έχει κανείς να κάνει με τέτοιου είδους πτηνά σε τέτοια ερωτήματα, η απάντηση δεν είναι ποτέ απόλυτη και κατηγορηματική. Θα μπορούσα να μιλήσω σε γενικές γραμμές. Πάντα μπορεί να υπάρχει περίπτωση που θα με διαψεύσει στην πραγματικότητα, αλλά μιλώντας γενικά να θυμάστε ότι, αν έχουμε φτάσει σ’ αυτές τις συνθήκες που είμαστε τώρα, να έχουμε μια ομάδα του αναπαραγωγού που δεν μπορούν να εκθρέψουν τα μικρά τους νεοσσούς, αυτό οφείλεται ασφαλώς σ’ αυτή την πρακτική. Και είναι μια συνέπεια αυτής της πρακτικής. Σαφώς επηρεάζει. Επηρεάζει και είναι μια πολύ μεγάλη επίδραση. Σε ό,τι αφορά την χρήση των θετών γονιών, ασφαλώς συμφέρει. Να κάνουμε μια εξέταση για αν έχουν πρωτόζωα. Είναι οι μοναδικοί παθογόνοι παράγοντες που μπορούν να μεταδοθούν εύκολα και δεν υπάρχουν στα gouldian. Τα gouldian δεν έχουν τέτοιους παράγοντες. Για τα βακτήρια έχουμε τόσες δυνατότητες να κάνουμε, που είναι δύσκολο να συμβουλέψουμε κάποιον να μην κάνει τέτοιου είδους χρήση. 

 

Αλλά έχω ένα ερώτημα δικό μου τώρα, το οποίο είναι και προκλητικό. Τι θα κάνουμε τα αυγά από τα γιαπωνέζικα σπουργίτια (bengalese, κοινωνικοί σπίνοι); Τα σπουργίτια της Ιαπωνίας;

 

GouldianFinch.gr: Σωστά.Έχουμε παρατηρήσει ότι στα gouldian τα οποία ανήκουν σε κάποιες σπάνιες μεταλλάξεις πχ. silver, μπλε, lutino ότι είναι και πιο ευαίσθητα. Προσβάλλονται πολύ πιο εύκολα από αρρώστιες ή μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα αλλά πεθαίνουν ξαφνικά κάτι που δεν το συναντάμε συχνά στα κανονικά αρχέγονα πουλιά. Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορούμε να το ξεπεράσουμε;

 

Gino Conzo: Σχεδόν αυτό συμβαίνει σε όλα τα είδη τα οποία εκτρέφονται σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Καρδερίνες ή άλλα στρουθοειδή. Υπάρχουν και καναρίνια τα οποία είναι πιο ευαίσθητα από κάποια άλλα και προσβάλλονται πιο εύκολα από κάποιες ασθένειες. Αυτό είναι συνέπεια, άμεση, της επιλογής που κάνουμε κατά την αιχμαλωσία που βασίζεται καθαρά στη μορφολογία. Με το gouldian έχουμε τρεις ποικιλίες άγριες του ιδίου είδους. Καλό θα ήταν να εξακολουθούμε να εκτρέφουμε την αρχέγονη μορφή που δεν επηρεάζεται από αυτές τις μεταλλάξεις. Είναι κατ’ εμέ και πιο όμορφη από όλες τις μεταλλάξεις.

 

GouldianFinch.gr: Πάντως αυτό που λένε ότι τα αρχέγονα πουλιά είναι πιο γερά και δυνατά από τις μεταλλάξεις, αυτό ισχύει λόγω γονιδίων;

 

Gino Conzo: Θα πρέπει να το διαφοροποιήσουμε λίγο. Η μετάλλαξη και ακόμη περισσότερο το υβρίδιο, μιλάμε για δύο είδη διαφορετικά, έχει εν δυνάμει - ικανότητα αντοχής μεγαλύτερη. Οι μεταλλάξεις είναι κάτι άλλο. Είναι μια παθολογία από μόνη της αφ΄ εαυτής. Διότι το πουλί έχει αναπτυχθεί στη φύση μ’ αυτό το χρώμα για συγκεκριμένο λόγο. Για να έχει μεγαλύτερη αντίσταση στο περιβάλλον εκείνο στο οποίο αναπτύχθηκε. Ενώ η μετάλλαξη η χρωματική είναι μια αλλοίωση. Η φύση δεν θα επέτρεπε την επιβίωση αυτού του είδους. Στην αιχμαλωσία είναι διαφορετικό. Εξακολουθούμε και εκτρέφουμε αυτή τη μετάλλαξη γιατί μας αρέσει. Αλλά ασυνείδητα δημιουργούμε πτηνά πιο αδύναμα.

 

GouldianFinch.gr: Ίσως χρειάζεται να τα ταΐζουμε λίγο παραπάνω ή να δίνουμε διαφορετική τροφή, να τα έχουμε σε διαφορετικές συνθήκες;

 

Gino Conzo: Για να μη μιλάμε για διαφοροποιημένη διατροφή, να μιλήσουμε καλύτερα για το περιβάλλον που τους προσφέρουμε. Θα πρέπει να είναι στις ίδιες συνθήκες εκτροφής. Πάντοτε όμως θα είναι πιο αδύναμο από ένα αρχέγονο πτηνό του είδους του.

 

GouldianFinch.gr: Τα υβρίδια που αναφέραμε είναι γόνιμα πουλιά ή είναι πάντα στείρα;

 

Gino Conzo: Εξαρτάται λίγο από το είδος. Τα υβρίδια κάποιου είδους είναι όντως γόνιμα. Στην πλειοψηφία όμως είναι στείρα.

 

GouldianFinch.gr: Και μια τελευταία ερώτηση από κάποιους φίλους. Σχετικά με τα κοκκίδια. Τα κοκκίδια στα καναρίνια ή στις καρδερίνες ή στα εξωτικά είναι διαφορετικού τύπου; Μπορεί ένα καναρίνι να κολλήσει μια καρδερίνα;

 

Gino Conzo: Τα κοκκίδια είναι παράσιτα πολύ εξειδικευμένα. Μας δίνουν ασθένεια. Υπάρχουν κοκκίδια καναρινιών, καρδερίνας, σπουργιτιών. Μπορεί να επιμολύνουν κάποιο άλλο είδος, πολύ σπάνια όμως, αφότου γίνει η μόλυνση, θα οδηγηθεί και σε ασθένεια. Μόνο η μετάδοση μπορεί να γίνει χωρίς την εμφάνιση ασθένειας, σε σπάνιες περιπτώσεις.

 

GouldianFinch.gr: Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας αφιερώσατε. Είμαστε υποχρεωμένοι.

 

 

Επιστροφή
 
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.