Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Parrot Finch 

Τα Parrot Finch είναι μικρά, δραστήρια κι όμορφα πουλιά που κατάγονται από την Αυστραλία. Eίναι μικρά πολύχρωμα πουλάκια και ανήκουν στην οικογένεια των Estrildidae και στο γένος Erythrura. Στο φτέρωμα τους επικρατεί το πράσινο χρώμα, όπως στους περισσότερους παπαγάλους και για το λόγο αυτό πήρανε την ονομασία τους Parrot (Παπαγάλος)

Αναπαραγωγή

 

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Parrot Finch;

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Αναγνώριση Φύλου
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
Είδη και Μεταλλάξεις
Γενετική
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

 

 

 

 

 

Στη φύση τα πουλια αυτά φωλιάζουν συνήθως τοv Οκτώβριο και το Φεβρουάριο, αλλά, συχνά λένε, ότι δεν έχουν σταθερή περίοδο αναπαραγωγής. 

 

Τα Parrotfinches φωλιάζουν σε πολύ πυκνά δέντρα όπως π.χ. το Μάνγκο ή στους θάμνους, στις τρύπες των βράχων όπου κρύβονται στα πυκνά αναρριχητικά φυτά

 

Σχεδόν ποτέ δεν φωλιάζουν κάτω από ύψος 2 μέτρων από το έδαφος και ποτέ σε ανοιχτό χώρο. 

 

Τα Parrotfinches χτίζουν μια σφαιρική ή οβάλ φωλιά με είσοδο από το πλάι, από χορταράκια, μικρά και λεπτά κλαδάκια και ρίζες φυτών. Μέσα βάζουν πούπουλα και άλλα μικρά μαλακά υλικά.

   

 

Αν θέλετε να παρέχετε στα πουλιά σας άνετο χώρο, προτιμήστε κλούβα ή Aviary. Δώστε σωστή και πλούσια τροφή και σχετική ησυχία, τότε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να πάρετε απογόνους από τα πουλιά αυτά. Στα μικρά κλουβιά παίρνουν γρήγορα βάρος και χάνουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής. 

 

Είναι καλοί γονείς και συνήθως δεν παρουσιάζουν προβλήματα με την ανατροφή των νεοσσών. Παρόλα αυτά θα εγκαταλείψουν εύκολα τη φωλιά αν ενοχληθούν (συνήθως από τον ανθρώπο) 

ή και από  έλλειψη κατάλληλης τροφής γεμάτης με ζωική πρωτεΐνη για την ανατροφή των μικρών. 

 

Επίσης και τα μικρά που έχουν βγάλει φτέρωμα εγκαταλείπουν σχεδόν για πάντα τη φωλιά αν ενοχληθούν. Επομένως γονείς και μικρά πρέπει να ενοχληθούν το λιγότερο δυνατόν. 

 

 

Πολλοί εκτροφείς προτιμούν να μην ελέγχουν τη φωλιά τους για να μην τα διαταράξουν. Για αυτό το λόγο πολλά Parrotfinch δε φέρουν δακτυλίδια επειδή οι χομπίστες προτιμούν να μην τα δακτυλιδώσουν για να μην τα τρομάζουν. 

 

Στην περίπτωση που θέλετε να δακτυλιδώσετε τα μικρά τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να τα ενοχλείτε όσο το δυνατό λιγότερο.

 

Προτείνεται να κρεμάσετε μερικές φωλιές διαφορετικού τύπου  για να μπορούν πουλιά να διαλέξουν αυτή που τους αρέσει. Μερικά πουλιά βολεύονται στις κανονικές φωλιές για παραδείσια, άλλα προτιμούν μισόκλειστα κουτιά ενώ άλλα χτίζουν φωλιά μόνα τους. Στην τελευταία περίπτωση, στο κλουβί. πρέπει να υπάρχει μια γερή βάση από λεπτά πυκνά κλαδιά, όπου τα πουλιά να μπορούν να αρχίσουν το χτίσιμο της φωλιάς τους. 

 

 

Η φωλιά καλύτερα να βρίσκεται στην πιο μακρινή γωνιά του κλουβιού,. 1]Οι φωλιές πρέπει να είναι προστατευμένη και κρυμένη με πολλά κλαδιά και ψεύτικα ή αληθινά φυτά. Το υλικό για το γέμισμα της φωλιάς είναι νήματα καρύδας, μίσχοι από φυτά, ρίζες φυτών, σκοινιά αγαύης (φυτό αθάνατος), και επενδύονται εσωτερικά με πούπουλα. 

 

Η επιτυχία της αναπαραγωγής εξαρτάται επίσης από τη θέληση του αρσενικού να χτίσει τη φωλιά. Κάποια πολύ πυρωμένα αρσενικά χτίζουν φωλιές πολύ γρήγορα, έτσι μερικές φορές μέσα σε 2 μέρες η φωλιά μπορεί αν είναι έτοιμη.

   Περιγραφή: http://www.gouldianfinch.gr/gf_img/blue_faced_parrot_finch2.jpg

 

Για να αρχίζει η διαδικασία της αναπαραγωγής, η διάρκεια της ημέρας πρέπει να μην είναι λιγότερη από 12 - 14 ώρες.

 

Μια ένδειξη ότι το ζευγάρι σας είναι έτοιμο για αναπαραγωγή, είναι τα συχνά τραγούδια του αρσενικού. Καμιά φορά μπορείτε να το δείτε να χορεύει μπροστά στο θηλυκό κρατώντας στο ράμφος του ένα χορταράκι.

 

Όλα τα είδη των Parrotfinch ξεχωρίζουν για τον ειδικό τρόπο ζευγαρώματός τους. Σε αυτά τα πουλιά το ζευγάρωμα γίνεται με φαινομενικά βίαιο και απότομο τρόπο, χωρίς την ορατή συμφωνία του θηλυκού. 

 

Η διαδικασία γίνεται ως έξης: το αρσενικό αρχίζει να κυνηγάει το θηλυκό σε όλο το κλουβί. Όταν θα το κουράσει, και το φτάνει, το πιάνει με το ράμφος του στα πούπουλα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της. Μετά από μερικές, καμιά φορά, βίαιες προσπάθειες, το θηλυκό δεν μπορεί να φύγει και τα πουλιά ζευγαρώνουν. Έτσι τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί πολλά θηλυκά πουλιά δεν έχουν φτερά στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. 

 

Σημαντικό είναι, να απομακρύνετε τα άλλα αρσενικά πουλιά αυτού του είδους από το κλουβί, επειδή θα κυνηγούν το θηλυκό και θα το κουράσουν πολύ, ενώ θα ενοχλούν το ένα το άλλο και ως το αποτέλεσμα θα είναι πολλά άσπορα αυγά, επειδή η πολύπλοκη διαδικασία ζευγαρώματος δεν έγινε με επιτυχία.

 

Αν στο κλουβί εκείνη τη στιγμή βρίσκονται και άλλα πουλιά, τότε το ζευγάρι θα γίνεται πολύ επιθετικό προς τους στους γείτονες.

 

Το θηλυκό γεννάει 3-6 λευκά αυγά, τα οποία κλωσούν και το αρσενικό και το θηλυκό εναλλάξ για 13-14 μέρες περίπου. Την ημέρα πιο συχνά κλωσάει το θηλυκό και την νύκτα στη φωλιά κοιμούνται κι οι δυο γονείς.

 

Όπως και στα Gouldians έτσι και οι νεοσσοί των Parrot finche έχουν στα πλαϊνά του ράμφους τους φωσφορίζοντα σημάδια, για να μπορούν να ταΐζονται από τους γονείς τους και την νύχτα. Τα Parrot finches κρατούν τις φωλιές τους σχετικά καθαρές. 

 

Οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά σε 3 εβδομάδες περίπου και τρέφονται από τους γονείς τους για ακόμα 3-4 εβδομάδες. 

 

Θεωρούνται ώριμα προς αναπαραγωγή από την ηλικία των 6-9 μηνών, όμως σε μικτά aviary συχνά ζευγαρώνουν σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 3-4 μηνών που το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για τα θηλυκά και συνήθως οι πρώτες γέννες αυτές δεν έχουν σωστή απόδοση. 

 

Για να το αποφύγουμε αυτό, προτείνουμε να κρατάτε χωριστά τα αρσενικά και θηλυκά πουλιά μέχρι να κλείσουν τους 6-9 μήνες τουλάχιστον.Μπορούν να αναπαράγονται με επιτυχία μέχρι τα 4 χρόνια τους.Συνήθως δεν έχουν πρόβλημα ανατροφής μικρών και μπορούν να τα αναθρέψουν μόνα τους μέχρι και 3 γέννες συνεχόμενα. 

 

Γενικά θεωρούνται καλοί και στοργικοί γονείς και σπάνια θα χρειαστεί η βοήθεια των κοινωνικών σπίνων για να αναλάβουν τους νεοσσούς. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα Parrotfinches χρησιμοποιούνται με επιτυχία ως θετοί γονείς. 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.