Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Gouldian Finch

Lady Gould, Gouldian, Gouldian Finch, Rainbow Finch (Chloebia gouldiae). Ένα από τα πιο όμορφα πουλιά στο κόσμο ονομάζεται Gouldian Finch. Είναι πολύ δημοφιλές είδος χάρη στα έντονα χρώματα και μελωδική του φωνή. Το μήκος του είναι περίπου 11 εκατοστά (13-15 μαζί με τη ουρά) και ζυγίζει 16-17 γραμμάρια.

Προετοιμασία ζευγαριών

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Gouldian Finch;

  

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Αναγνώριση Φύλου
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
  Επιλογή ζευγαριών
  Προετοιμασία ζευγαριών
  Φωλιές, υλικό φωλιάς
  Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών
  Απογαλακτισμός νεοσσών
Μεταλλάξεις
Εργαλείο Υπολογισμού Απογόνων
Εργαλείο Υπολογισμού Γονέων
Χρήσιμη ορολογία
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

Internet 

www.savethegouldian.org, www.gouldianfinch.info, www.gouldianfinches.eu, www.gouldiansgalore.com, www.mfgouldianfinches.com, www.gouldianfinch.com.au, www.ladygouldian.com, www.fabulousfinch.com, www.australiangouldian.com , www.lady-gouldian-finch-breeding-expert-guide.com, www.gouldianfinchplanet.com

 

 

 

 

 

Gouldian Finch Post it Bird Tips

Στη φύση τα Gouldian αναπαράγονται την περίοδο από Δεκέμβριο μέχρι και Απρίλιο. 

 

Στην Αυστραλία όπως και σε όλες τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου οι εποχές πάνε ως εξής: Φθινόπωρο: Μάρτιος - Απρίλιος, Χειμώνας: Ιούνιος - Αύγουστος, Άνοιξη: Σεπτέμβριος - Νοέμβριος, Καλοκαίρι: Δεκέμβριος - Φεβρουάριος. 

 

Επομένως η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει την Άνοιξη και ολοκληρώνεται με την έλευση του Φθινοπώρου. Σε αυτή τη περίοδο η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει και τους 50ο C κατάσταση που ανεβάζει την υγρασία σε υψηλά επίπεδα. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας προκαλούν μεγάλες βροχοπτώσεις.

 

Επομένως τα πουλιά περνάνε από διάφορες περιόδους όπου άλλοτε υπάρχει πληθώρα τροφής (περίοδος βροχών, υγρή περίοδος) και άλλοτε έλλειψη (περίοδος ξηρασίας, ξηρή περίοδος). 

 

Στην εκτροφή μας θα πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε ανάλογες συνθήκες ώστε τα πουλιά να οδηγηθούν ομαλά στην αναπαραγωγική περίοδο.

 

Προσοχή! 

Προφανώς ο αρχάριος εκτροφέας που μόλις αγόρασε ένα ζευγάρι (ουσιαστικά αγοράζει δύο πουλάκια και όχι ένα ζευγάρι) δεν μπορεί να περιμένει ότι θα γεννήσουν αμέσως. Και αν γεννήσουν είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρώτη αυτή απόπειρα δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

 

Με την ευκαιρία να πούμε ότι όταν το θηλυκό δεν επιλέξει μόνο του το αρσενικό και κατά κάποιο τρόπο του επιβληθεί (το ταίρι) τότε περνάει από μια διαδικασία στρες η οποία έχει σαν αποτέλεσμα ανεπιτυχείς γέννες.

 

 

Επομένως θα πρέπει να επέμβουμε σε τέσσερις βασικούς παράγοντες: α) τη διατροφή β) την θερμοκρασία, γ) την υγρασία και δ) την διάρκεια του ημερησίου φωτός. 

 

Σε συνθήκες ελεγχόμενης εκτροφής σε κλειστό χώρο, μπορούμε να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής επεμβαίνοντας στους προαναφερθέντες παράγοντες. Έτσι η αναπαραγωγική περίοδος μπορεί να είναι όποτε το θελήσουμε εμείς. 

 

Ο αρχάριος εκτροφέας που έχει ένα ή δύο ζευγάρια δεν είναι υποχρεωτικό να μπει σε αυτή τη διαδικασία. 

 

 

Διατροφή

Συνήθως η προετοιμασία για την νέα αναπαραγωγική περίοδο ξεκινάει με το πέρας μιας περίπου τρίμηνης περιόδου ανάπαυσης όπου τα πουλιά έχουν ανακτήσει τις δυνάμεις τους, έχει ολοκληρωθεί η πτερρόροια τους και γενικά όλος ο οργανισμός έχει ξεκουραστεί και αναζωογονηθεί. 

 

Η προετοιμασία ξεκινάει συνήθως με την διατροφή αρκετά πριν φτιάξουμε τα ζευγάρια. Στη φύση τα πουλιά περνάνε μια περίοδο (προς το τέλος της περιόδου ξηρασίας) όπου η έλλειψη τροφής είναι έντονη. Τη περίοδο αυτή τα πουλιά μετακινούνται σε σμήνη προς αναζήτηση τροφής. Η αναγκαστική αυτή "άσκηση" μειώνει τα επίπεδα λίπους στο σώμα των πουλιών δραστικά. 

 

Προσοχή! 

Τα gouldians που έχουν αποκτήσει λίπος μπαίνουν δύσκολα ή και καθόλου στην αναπαραγωγική διαδικασία. Επομένως θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στα πουλιά να μειώσουν το όποιο λίπος έχουν αποκτήσει είτε βάζοντάς στα σε κλούβες πτήσης είτε διαμορφώνοντας κατάλληλα τη διατροφή τους.

 

Αν θα πρέπει να εισάγουμε νέο είδος τροφής αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά. 

 

 

Σε αυτή τη περίοδο η διατροφή θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά. Επομένως μίγμα σπόρων για παραδείσια όπως διάφορα είδη κεχρί (millet) και φρέσκο νερό είναι αρκετά. Αυτή η περίοδος λιτής σε λιπαρά διατροφής θα διαρκέσει  ένα μήνα περίπου. Αμέσως μετά μπαίνουμε στη διαδικασία διατροφικής προετοιμασίας για την αναπαραγωγή.

 

Αυτή η περίοδος συμπίπτει με την περίοδο των βροχών όπου υπάρχει άφθονη τροφή από φρέσκους σπόρους. Αυτή η αφθονία τροφής πυροδοτεί και την επιθυμία για αναπαραγωγή.

 

Αυτό λοιπόν εξομοιώνουμε και εμείς με την κατάλληλη αλλαγή στη διατροφή τους δίνοντας τους τροφές πλούσιες σε αμινοξέα. Πέρα από το μίγμα σπόρων κεχρί (millet), φύτρες σπόρων, σπόρους χλόης (grass seeds). Επίσης συμπληρώνουμε με λιπαρούς σπόρους νίζερ, μαρουλόσπορο και ρούπσεν.  

 

Προσοχή! 

Και στις δύο περιόδους τη λιτής διατροφής και της προετοιμασίας για αναπαραγωγή (όπως και στη περίοδο ανάπαυσης) τα πουλιά είναι σε ξεχωριστά κλουβιά ανά φύλο. Αυτό είναι απαραίτητο για να μη μπαίνουν τα θηλυκά σε διαδικασία αναπαραγωγής λόγω ης παρουσίας των αρσενικών.

 

 

Μόλις περάσει περίπου ένας μήνας με τη διατροφή στα πλαίσια της προετοιμασία των πουλιών για αναπαραγωγή έχει έρθει ο καιρός να φτιάξουμε τα ζευγάρια [βλέπε Επιλογή Ζευγαριών]

 

 

Θερμοκρασία & Υγρασία

Σε εσωτερική εκτροφή, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι από 24ο C και επάνω μέχρι 28ο.  Στη φύση η θερμοκρασία κατά τη περίοδο αναπαραγωγής μπορεί να φθάσει και τους 50ο C.

 

Προσοχή! 

Τα Gouldian είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έντονη αλλαγή της θερμοκρασίας. Γι' αυτό τον λόγο, όταν χειμωνιάζει είναι καλό να τα έχουμε συνέχεια έξω (δεν το προτείνουμε) ώστε το σώμα τους να συνηθίζει τη σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας από το να τα έχουμε μέσα σε ένα χώρο (με σχετικά υψηλή θερμοκρασία) και να τα βγάλουμε έξω (με χαμηλή θερμοκρασία). Ένδειξη ότι ταλαιπωρούνται από τη χαμηλή θερμοκρασία είναι το φούσκωμα του πτερώματός τους. 

  

 

Και η υγρασία θα πρέπει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Βοηθάει τα πουλιά να διατηρούν λαμπερό και υγιές το πτέρωμά τους. Το λαμπερό πτέρωμα είναι ένας από τους παράγοντες που συμμετέχει στην επιτυχία του ταιριάσματος του ζευγαριού. 

 

Προσοχή! 

Θα πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με την υγρασία για το γεγονός ότι η υπερβολική αύξηση της υγρασίας σε ένα κλειστό χώρο θα επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα την υγεία των πουλιών.

 

 

Για να διατηρήσουμε σταθερή τη θερμοκρασία χρησιμοποιούμε συνήθως ένα κλιματιστικό ενώ για την υγρασία χρησιμοποιήσουμε ένα νεφελοποιητή. Θα πρέπει να έχουμε στο χώρο τα κατάλληλα όργανα ώστε να μετράμε συστηματικά τη θερμοκρασία και την υγρασία.

  

  

Διάρκεια Ημερησίου Φωτός

Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή αναπαραγωγή είναι και η διάρκεια της ημέρας ή με άλλα λόγια η διάρκεια του ημερήσιου φωτός. Η αύξηση της διάρκειας της ημέρας από την άνοιξη προς το καλοκαίρι πυροδοτεί την επιθυμία των πουλιών για αναπαραγωγή. 

 

Επομένως αυτή τη διαδικασία εξομοιώνουμε και στην εσωτερική εκτροφή αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια της ημέρας φτάνοντας τις 12 με 13 ώρες. Αυτό το πετυχαίνουμε με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να χρησιμοποιήσουμε χρονοδιακόπτες οι οποίοι θα ανάβουν σταδιακά τα φώτα  για να εξομοιώσουν το πρωινό  ενώ κλείνουν σταδιακά τα φώτα για να εξομοιώσουν το βράδιασμα.

 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.