Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Gouldian Finch

Lady Gould, Gouldian, Gouldian Finch, Rainbow Finch (Chloebia gouldiae). Ένα από τα πιο όμορφα πουλιά στο κόσμο ονομάζεται Gouldian Finch. Είναι πολύ δημοφιλές είδος χάρη στα έντονα χρώματα και μελωδική του φωνή. Το μήκος του είναι περίπου 11 εκατοστά (13-15 μαζί με τη ουρά) και ζυγίζει 16-17 γραμμάρια.

Διατροφή

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Gouldian Finch;

  

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Αναγνώριση Φύλου
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
  Επιλογή ζευγαριών
  Προετοιμασία ζευγαριών
  Φωλιές, υλικό φωλιάς
  Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών
  Απογαλακτισμός νεοσσών
Μεταλλάξεις
Εργαλείο Υπολογισμού Απογόνων
Εργαλείο Υπολογισμού Γονέων
Χρήσιμη ορολογία
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

Internet 

www.savethegouldian.org, www.gouldianfinch.info, www.gouldianfinches.eu, www.gouldiansgalore.com, www.mfgouldianfinches.com, www.gouldianfinch.com.au, www.ladygouldian.com, www.fabulousfinch.com, www.australiangouldian.com , www.lady-gouldian-finch-breeding-expert-guide.com, www.gouldianfinchplanet.com

 

 

 

 

 

Gouldian Finch Post it Bird Tips

Τα Gouldian είναι κατ' εξοχήν σποροφάγα πουλιά τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες και σε θρεπτικά συστατικά κυρίως στη φάση της ανάπτυξής τους, στη περίοδο της πτερόρροιας και στην περίοδο αναπαραγωγής. Τις ανάγκες αυτές τις καλύπτουν με ημι-ώριμους σπόρους που βρίσκουν στη φύση.

 

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε φύσης υβρίδια (mutations) έχουν πιο ευαίσθητους οργανισμούς από τα αρχέγονα κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερες απαιτήσεις για διατροφή όσο και τον γενικότερο χειρισμό τους.

 

 

 

Αυτές τις ανάγκες θα πρέπει να τις καλύπτουμε και στα πουλιά της εκτροφής μας. Γιαυτό τον λόγο μπορεί εύκολα κανείς να βρει έτοιμες λύσεις με μείγματα σπόρων που καλύπτουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες των πουλιών.  

 

Θα πρέπει όμως να έχουμε μια βασική γνώση τόσο των τροφών όσο και των απαιτήσεων των πουλιών ανάλογα με την περίοδο που διανύουν ώστε να είμαστε σε θέση να τους παρέχουμε ένα πλήρες διαιτολόγιο σε καθημερινή βάση. Αυτός ο χειρισμός των πουλιών δημιουργεί γερά πουλιά, μειώνει τις ασθένειες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις την για ικανοποιητική αναπαραγωγή τους.

 

 

 

Η βασική τους διατροφή πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις σε:

 

Πρωτεΐνες, Λιπαρά και Υδατάνθρακες

Τα συγκεκριμένα στοιχεία καλύπτονται από διάφορες πηγές. Η βασική πηγή η ποικιλία των σπόρων που τους παρέχουμε. Τα παραδείσια τρώνε κυρίως αμυλώδεις σπόρους[1] όπως είναι το βόρι σε διάφορες ποικιλίες (panicum, millet) και το κεχρί (καναρινόσπορος). Επομένως η παροχή κατάλληλου μίγματος σπόρων δίνει επαρκή ποσότητα κυρίως σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

 

Συστηματικά θα πρέπει να τους παρέχουμε επιπλέον τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες ιδίως κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής και της ανατροφής των μικρών όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη για περισσότερες πρωτεΐνες. Γι' αυτό τον λόγο τους παρέχουμε φύτρες λιπαρών σπόρων όπως πχ το νίζελ και το ρουπσεν ενώ μια άλλη σημαντική πηγή πρωτεϊνών αποτελεί η αυγοτροφή.

 

Μίγματα σπόρων κατάλληλων για Gouldian και άλλα παραδείσια μπορεί να βρει κανείς στην αγορά όπως επίσης και διαφόρων ειδών αυγοτροφές[2].

 

Σημειώσεις 

[1] Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη διατροφή των σποροφάγων πουλιών εδώ.

[2] Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τη δική σας αυγοτροφή ακολουθώντας οδηγίες που βρίσκονται εδώ. 

 

Μεταλλικά Άλατα και Ιχνοστοιχεία

Πολύ σημαντική, αλλά πολλές φορές παραμελημένη, είναι η κάλυψη των αναγκών σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. Η παροχή τους δυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα των πουλιών ενώ συντελούν στη βελτίωση της υγείας τους.

  

Η παροχή τους δίνεται μέσω διαφόρων πηγών όπως είναι: η άμμος, το σουπιοκόκκαλο, τριμμένα τσόφλια αυγών, τριμμένα όστρακα, διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, μήλα, ροδάκινα κα

 

Το ασβέστιο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο απαραίτητο, εκτός των προαναφερθέντων, στα θηλυκά κατά τη περίοδο της ωοτοκίας αφού συντελεί στο σχηματισμό του κελύφους των αυγών. Η έλλειψή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ωοτοκία (δυστοκία[1]) αλλά και να οδηγήσει τα θηλυκά και στον θάνατο. Σημαντικές πηγές ασβεστίου αποτελούν η άμμος, το σουπιοκόκκαλο, τα τσόφλια των αυγών, τα τριμμένα όστρακα.

 

Η άμμος βοηθάει τα πουλιά και στην αποτελεσματική πέψη των τροφών. 

 

Την άμμο μπορούμε να τη παρέχουμε ή σε σκεύος ή να την απλώνουμε στο κάτω μέρος του κλουβιού. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πουλιά θα φάνε από την άμμο επιλεκτικά ότι τους αρέσει ενώ με την υπόλοιπη δεν θα ασχοληθούν. Αυτό τελικά σημαίνει ότι την άμμο θα πρέπει να την αλλάζετε τακτικά.

 

Ένα άλλο στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικό για τα Gouldians είναι το ιώδιο το οποίο απαιτείται για την ορθή λειτουργία του θυροειδούς αδένα. Το ιώδιο υπάρχει στο σουπιοκόκκαλο, στα τριμμενα όστρακα, στις φύτρες σπόρων, στο αυγό και σε άλλες πηγές. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει έχει επιπτώσεις στο πτέρωμα, δυσκολίες στην πτερόρροια, ακόμα μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα.

 

Σημειώσεις

[1] Για την δυστοκία και την αντιμετώπισή της διαβάστε εδώ.

 

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για των οργανισμό των πουλιών, παρέχονται σε μικρές ποσότητες μιας και οι σπόροι είναι φτωχές σε αυτές.

 

Οι κυριότερες βιταμίνες είναι η Α, οι βιταμίνες της ομάδας Β, η D και η Ε. 

 

Η βιταμίνη Α βρίσκεται στα καρότα, σπανάκι, μπρόκολο, κρόκο αυγού. Ενισχύει την όραση, προστατεύει το δέρμα ενώ βοηθάει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψή της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην όραση, μπορεί να μειώσει την γονιμότητα ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε στείρωση. Παράλληλα μπορεί να προκαλέσει αναστολή της σωματικής ανάπτυξης ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων εξ' αιτίας της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

 

Σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β2, Β6 και Β12).

 

Η βιταμίνη B1 βοηθάει στη κυκλοφορία, συμβάλλει στη δημιουργία του αίματος, βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και χρειάζεται στη παραγωγή υδροχλωρικού οξέος που βοηθάει στη πέψη των τροφών. Βοηθάει στη κανονική λειτουργία των νεύρων και της εγκεφαλικής λειτουργίας. Έχει αντιοξειδωτική δράση. Κύρια συμπτώματα της έλλειψής της είναι η κακή διάθεση, η απώλεια βάρους η ανορεξία και η ατροφία των μυών σε συνδυασμό της απώλειας βάρους. 

Μπορούμε να τη βρούμε στο κρόκο του αυγού, στα δημητριακά, στα μπρόκολα, στα λαχανάκια βρυξελών κ.α
 
Η βιταμίνη B2 βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών. Είναι θεμελιώδες συστατικό στη δημιουργία των ερυθρών κυττάρων, στη παραγωγή αντισωμάτων, στην αναπνοή των κυττάρων και την ανάπτυξη. Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και της βιταμίνης B6. Κύρια συμπτώματα της έλλειψής της είναι η σύσφιξη των δακτύλων του πουλιού, με αποτέλεσμα την αδυναμία μετακίνησης. Επίσης αυξάνεται η θνησιμότητα των εμβρύων. 

Μπορούμε να τη βρούμε στο κρόκο του αυγού, στο σπανάκι, στα σπαράγγια, στα μπρόκολα, στα λαχανάκια βρυξελών στα ραδίκια, στα καρύδια, στα πράσινα φύλλα λαχανικών. 
 
Η βιταμίνη Β6 βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών. Βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού συστήματος, σε ψυχικές λειτουργίες και στη δημιουργία αντισωμάτων.

Μπορούμε να τη βρούμε στα αυγά, το σπανάκι, τα δημητριακά, τα καρότα, τον ηλιόσπορο, τις μπανάνες, τα μπρόκολα.

Η βιταμίνη Β12 βοηθάει στη σωστή πέψη, απορρόφηση των τροφών, σύνθεση πρωτεϊνών και μεταβολισμό των υδρογονανθράκων και του λίπους.  Χρειάζεται αρκετές ώρες για να απορροφηθεί τον οργανισμό. Η έλλειψή της προκαλεί ακανόνιστο περπάτημα, μειωμένη ανάπτυξη, χρόνιο κάματο, δυσκοιλιότητα, κατάπτωση, μεγάλωμα του συκωτιού. 

Μπορούμε να τη βρούμε στο αυγό. 

 

 

Η βιταμίνη D ενεργοποιεί το ασβέστιο και το φώσφορο. Είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη καλή διατήρηση των οστών. Βοηθάει στην αφομοίωση της βιταμίνης Α και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Συμπτώματα από την έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να είναι η δυστοκία, γέννες με λίγα αυγά, αυγά με ψιλό ή μαλακό κέλυφος, αυγά που δεν μπορούν να εκκολαφθούν.

 

 

Η Βιταμίνη E έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τη βιταμίνη Α από την οξείδωση. Βοηθάει τον μεταβολισμό των πουλιών, επηρεάζει τη γονιμότητα και αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην εκκόλαψη νεοσσών. Η παροχή βιταμίνης Ε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας εξασφαλίζει γονιμότητα και περισσότερα αυγά ανά γέννα.

 

 

Η παροχή τροφών πλούσιες σε βιταμίνες ίσως δεν επαρκεί αν τα πουλιά δεν έχουν τη δυνατότητα έκθεσης στο ήλιο και στο ηλιακό φως ώστε να μπορούν οι βιταμίνες να απορροφηθούν από τον οργανισμό τους. Εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι η διατροφή των πουλιών μας δεν έχει επάρκεια σε βιταμίνες τότε ίσως περιοδικά να πρέπει να δίνετε συμπλήρωμα βιταμινών διαλυμένες στο νερό τους.

  

 

 

 

 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.