Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Κέντρο Πληροφόρησης

Σε αυτή την ενότητα θα μπορείτε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε σχετίζεται με την εκτροφή των παραδείσιων πουλιών. Πέρα από τα άρθρα που η ομάδα μας θα καταχωρεί για εσάς, θα υπάρχουν άρθρα και απόψεις από επωνύμους στο χώρο, όπως επίσης και πληροφορίες σχετικά με το που μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με την Διαμονή, τη Διατροφή και την Υγεία των πουλιών που εκτρέφετε. 

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Υγεία

Η εκτροφή των πουλιών και ιδίως των παραδείσιων πουλιών χαρίζει στον εκτροφέα πολλές συγκινήσεις. Η δραστηριότητα αυτή αρκετές φορές μας επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις κυρίως στα θέματα υγείας. Μάθετε πως να αντιμετωπίζετε διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν στους φτερωτούς μας φίλους. 

Εισαγωγή

 

 

Ασβέστιο και βιταμίνη D3 - Χρήσιμες Πληροφορίες

Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του οργανισμού. Μάθετε πως να παρέχετε στα πουλιά σας τις απαιτούμενες ποσότητες και τι να αποφεύγετε. 

 

Εισαγωγή
Πρώτες βοήθειες
  

 

  

 

 

 

 

 

 

Το ασβέστιο αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο για τα οστά και για το κέλυφος των αυγών. Και όχι μόνο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη καλή λειτουργία των κυττάρων, των νεύρων, της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Ακόμη χωρίς το ασβέστιο η πήξη του αίματος είναι ελαττωματική ενώ μειώνεται σημαντικά και η άμυνα του οργανισμού στα διάφορα μικρόβια. 

Η παροχή ασβεστίου πχ μέσω της τροφής είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός πουλιού. 

 

Μιας και το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ο ίδιος οργανισμός φροντίζει να το αποθηκεύει στο σώμα και ειδικότερα στα οστά υπό τη μορφή κρυστάλλων (ανθρακικό ασβέστιο). Εκεί χρησιμεύει:

 

α) για να σκληραίνουν τα οστά και να αντεπεξέρχονται στις πιέσεις που δέχεται το σώμα και 

β) για να είναι άμεσα διαθέσιμο από τον οργανισμό στην περίπτωση έλλειψης (λιώνουν οι κρύσταλλοι και απελευθερώνεται το ασβέστιο).

Αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο έχουμε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός πουλιού και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής για τα θηλυκά.

 

 
 
Το ασβέστιο στη διατροφή
Μπορούμε να παρέχουμε ασβέστιο στα πουλιά από τρεις διαφορετικές κατηγορίες πηγών. 

Η πρώτη κατηγορία αφορά πηγές όπως το κόκαλο της σουπιάς, θρυμματισμένο τσόφλι αυγών, άμμος, θρυμματισμένα όστρακα. Το ασβέστιο αυτής της κατηγορίας αφομοιώνεται μάλλον δύσκολα.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά φυτικές πηγές όπως μπρόκολο, φασόλια, λάχανο, σουσάμι,  σπανάκι, αμύγδαλα, ρόκα. Το ασβέστιο αυτής κατηγορίας αφομοιώνεται εύκολα.

Η τρίτη κατηγορία αφορά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (δεν προτείνεται).
 

 
Βιταμίνη D3
Παρόλο που πολλές φορές παρέχουμε στα πουλιά αρκετές πηγές ασβεστίου παρατηρούμε αρκετές φορές τα συμπτώματα από την έλλειψή του. Η αιτία είναι η έλλειψη της βιταμίνης D3. 

Η βιταμίνη D3 επιτρέπει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Δεν υπάρχει έτοιμη αλλά παράγεται από το δέρμα μέσα από την έκθεσή του στον ήλιο. Είκοσι λεπτά την ημέρα έκθεση στον ήλιο, κατά τις πρωινές ώρες, θεωρείται επαρκής ώστε να παραχθεί η αναγκαία βιταμίνη D3. 

Στα πουλιά εσωτερικής εκτροφής η έκθεση στον ήλιο είναι μάλλον δύσκολη. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται ειδικές λάμπες UV.
 

 
Τοξικότητα
Όπως η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργίας του οργανισμού με τον ίδιο τρόπο και η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να επιφέρει ανάλογα προβλήματα όπως είναι η υπερ-ασβεστίωση (υπερβολικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα), νεφρική δυσλειτουργία όπως επίσης και μείωση της απορρόφησης άλλων μεταλλικών στοιχείων. 

Η υπερ-ασβεστίωση, αν και μάλλον σπάνια, μπορεί να προέρχεται και από την υπερβολική χρήση της βιταμίνης D. Αυτό συνήθως μπορεί να προκύψει από τη ανεξέλεγκτη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν την βιταμίνη. 

Τροφές όπως είναι τα pellets οι οποίες είναι εμπλουτισμένες σε ασβέστιο και βιταμίνη D3 θα πρέπει, ως εκ τούτου, να παρέχονται με μέτρο.

 

   

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.