Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Κέντρο Πληροφόρησης

Σε αυτή την ενότητα θα μπορείτε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε σχετίζεται με την εκτροφή των παραδείσιων πουλιών. Πέρα από τα άρθρα που η ομάδα μας θα καταχωρεί για εσάς, θα υπάρχουν άρθρα και απόψεις από επωνύμους στο χώρο, όπως επίσης και πληροφορίες σχετικά με το που μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με την Διαμονή, τη Διατροφή και την Υγεία των πουλιών που εκτρέφετε. 

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Υγεία

Η εκτροφή των πουλιών και ιδίως των παραδείσιων πουλιών χαρίζει στον εκτροφέα πολλές συγκινήσεις. Η δραστηριότητα αυτή αρκετές φορές μας επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις κυρίως στα θέματα υγείας. Μάθετε πως να αντιμετωπίζετε διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν στους φτερωτούς μας φίλους. 

Εφαρμογή καραντίνας

 

 

Καραντίνα - Χρήσιμες Πληροφορίες

Καραντίνα είναι μια διαδικασία απομόνωσης ενός νέου πουλιού (ή ομάδας πουλιών), συχνής παρακολούθησής του και χορήγησης φαρμάκων για προληπτικούς ή θεραπευτικούς λόγους (όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο).

 

Εισαγωγή
Τα πουλιά στη φύση
Μετάδοση των ασθενειών
Εφαρμογή καραντίνας
Βασικά γνωρίσματα μη υγιών πουλιών
Βασικά γνωρίσματα υγιών πουλιών
 

 

  

 

 

 

 

Κάθε νέο πουλί που εισάγεται στο εκτροφείο σας πρέπει να θεωρείται ύποπτο ακόμα και αν φαίνεται υγιές. Αν σκεφτείτε ότι μόνο ένα άρρωστο πουλί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλα τα υπόλοιπα (τα οποία συχνά δεν είναι λίγα) τότε πιστέψτε, δεν θα μετανιώσετε ποτέ που το βάλατε σε καραντίνα.
 
Αμέσως μετά από τη προμήθεια ενός νέου πουλιού πρέπει να το κρατήσετε μακριά από τα άλλα πουλιά που έχετε στην κατοχή σας και μάλιστα σε ένα ξεχωριστό κλουβί και σε ξεχωριστό χώρο. Για το διάστημα της καραντίνας δε θα πρέπει να έχει καμιά επαφή με τα άλλα πουλιά της εκτροφής. 

Τις περισσότερες φορές το στήσιμό του ενός πουλιού, η εμφάνιση του, το πτέρωμά του, τα πόδια του αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του νέου μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ίσως να υποκρύπτεται κάποια ασθένεια (σε αυτές τις περιπτώσεις την τελική ετυμηγορία τη δίνει είτε ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος, είτε ελλείψει του πρώτου ένας έμπειρος εκτροφέας. Να έχετε κατά νου ότι κανένας έμπειρος εκτροφέας δεν αντικαθιστώ τον εξειδικευμένο κτηνίατρο). 

Για να ανακαλύψετε την ύπαρξη του προβλήματος, πρέπει να παρακολουθείτε το νέο φτερωτό σας φίλο από απόσταση όσο γίνεται πιο ήσυχα, χωρίς όμως να του γίνει αντιληπτή ή ενοχλητική η παρουσία σας. Να το παρακολουθείτε τουλάχιστον 10 έως 30 λεπτά το πρωί, 10 λεπτά το μεσημέρι και 10 λεπτά το βράδυ. Επίσης πρέπει να παρακολουθείτε τις κουτσουλιές του. Κάθε αλλαγή σε χρώμα, σε φόρμα ή στη δομή τους μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
 

Κανόνες υγιεινής

 

Να πλένετε ΠΑΝΤΑ τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με τα πουλιά σας ειδικά τα καινούρια που βρίσκονται στην καραντίνα.

Να ελέγχετε τις κουτσουλιές των πτηνών, βάζοντας στον πάτο που κλουβιού μια λευκή κόλλα χαρτιού και όχι κάποιο άλλο υλικό υπόστρωσης.

Τα σκεύη όπως ταΐστρες και ποτίστρες πρέπει να πλένονται τακτικά και να μην ανακατεύονται με άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στα υπόλοιπα πουλιά του εκτροφείου σας.

Να αλλάζετε τροφή και νερό καθημερινά. Καλό είναι να ξέρουμε πόση τροφή και νερό καταναλώνει ημερησίως το πουλί που βρίσκεται σε καραντίνα. Βεβαίως δίνουμε καλό μείγμα τροφής, αυγοτροφή, καθαρό νερό κάθε μέρα και ανά 3 ημέρες γενική καθαριότητα και απολύμανση του κλουβιού.

Να κάνετε συχνά απολύμανση του κλουβιού και του εξοπλισμού. 

Να ξέρετε ότι για τα κλουβιά τις καραντίνας καλύτερα να χρησιμοποιείτε πλαστικές πατήθρες επειδή απολυμαίνονται και πλένονται καλά. Ενώ στις ξύλινες τα μικρόβια περνάνε μέσα και είναι πολύ πιο δύσκολα να κάνετε καλή απολύμανση. Τον εξοπλισμό και τα σκεύη που έχετε χρησιμοποιήσει στο κλουβί της καραντίνας πρέπει να τα απολυμαίνετε καλά πριν χρησιμοποιηθούν στα κλουβιά του εκτροφείου με υγιή πουλιά.

Να καθαρίζετε και γενικά να διαχειρίζεστε τα πουλιά της καραντίνας τελευταία και αφού πρώτα τελειώσετε με τα υπόλοιπα πουλιά της εκτροφής σας.

 

Κανόνες ασφάλειας

  

Αποκλείστε την πρόσβαση των άγριων πουλιών, περιστεριών, ποντικιών στο χώρο που εκτρέφετε τα πουλιά σας. Εάν έχετε εξωτερικές κλούβες προστατέψτε το χώρο με διπλά πλέγματα για να αποτρέψετε την επαφή με άλλα άγρια και αρπακτικά πουλιά. Επίσης φροντίστε να υπάρχει σκεπή στα κλουβιά σας για να μη μπαίνουν κουτσουλιές από άγρια πουλιά μέσα στις κλούβες σας.

Αν έχετε μεγάλο χώρο και πολλά πουλιά, να δώσετε μεγαλύτερο βάρος και στα ρούχα που φοράτε. Οι μεγάλοι εκτροφείς συνιστούν να αλλάζετε τα ρούχα με τα οποία μπαίνετε στο εκτροφείο σας από εκείνα που φορούσατε στο χώρο της καραντίνας. Δηλαδή, καλό θα ρίχνετε επάνω σας μια ρόμπα και να φοράτε ένα άλλο ζευγάρι παπούτσια όταν βγαίνετε από το χώρο της καραντίνας και μπαίνετε στο χώρο που βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα πουλιά σας. 

 
Τα μικρόβια και οι ιοί είναι πολύ κολλητικοί και μεταδίνονται πολύ εύκολα όχι μόνο από πουλί σε πουλί αλλά και από το ίδιο τον εκτροφέα στα πουλιά. Να απολυμαίνετε τα χέρια σας μόλις τελειώσετε τις δουλειές με τα πουλιά που υπόκεινται σε καραντίνα και να προσέχετε να μην μεταφέρετε πούπουλα, κουτσουλιές, ή οτιδήποτε άλλο στον θάλαμο εκτροφής. Έτσι θα προστατεύουμε τα πουλιά μας από καινούριες αρρώστιες και βακτήρια. 

Αποτρέψτε ευγενικά σε επισκέπτες και φίλους που έχουν κι αυτοί πουλιά, να εισέλθουν στο χώρο εκτροφής χωρίς να φορέσουν κάποια δική σας ρόμπα (ή άλλα ρούχα).Το ίδιο ισχύει όταν μπαίνετε εσείς οι ίδιοι στις εκθέσεις και στα καταστήματα petshop με πολλά πουλιά (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ισχύει).

Φροντίστε να ελέγχετε από πού προμηθεύεστε πουλιά και είναι προτιμότερο θα ήταν να επιλέξετε προμηθευτές με φήμη ότι διατηρούν υγιές κοπάδι.

 

Διάρκεια καραντίνας

 
Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την Ιταλική λέξη ''quaranta'' που σημαίνει "σαράντα", επομένως εδώ και πολλά χρόνια για ανθρώπους ήταν κατανοητό ότι η διάρκεια της καραντίνας πρέπει να είναι 40 ημέρες.

Στη σημερινή εποχή, με τις νεώτερες μελέτες και ανακαλύψεις της ιατρικής, η διάρκεια της καραντίνας έχει επιμηκυνθεί σε εξήντα ημέρες σαν μίνιμουμ διάστημα ασφαλείας ενώ πλέον παγκοσμίως ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να εφαρμόζεται για διάστημα ενενήντα ημερών.

  

 
Επιστροφή

  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.