Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Κέντρο Πληροφόρησης

Σε αυτή την ενότητα θα μπορείτε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε σχετίζεται με την εκτροφή των παραδείσιων πουλιών. Πέρα από τα άρθρα που η ομάδα μας θα καταχωρεί για εσάς, θα υπάρχουν άρθρα και απόψεις από επωνύμους στο χώρο, όπως επίσης και πληροφορίες σχετικά με το που μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με την Διαμονή, τη Διατροφή και την Υγεία των πουλιών που εκτρέφετε. 

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Υγεία

Η εκτροφή των πουλιών και ιδίως των παραδείσιων πουλιών χαρίζει στον εκτροφέα πολλές συγκινήσεις. Η δραστηριότητα αυτή αρκετές φορές μας επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις κυρίως στα θέματα υγείας. Μάθετε πως να αντιμετωπίζετε διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν στους φτερωτούς μας φίλους. 

Εισαγωγή

 

 

Καραντίνα - Χρήσιμες Πληροφορίες

Καραντίνα είναι μια διαδικασία απομόνωσης ενός νέου πουλιού (ή ομάδας πουλιών), συχνής παρακολούθησής του και χορήγησης φαρμάκων για προληπτικούς ή θεραπευτικούς λόγους (όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο).

 

Εισαγωγή
Τα πουλιά στη φύση
Μετάδοση των ασθενειών
Εφαρμογή καραντίνας
Βασικά γνωρίσματα μη υγιών πουλιών
Βασικά γνωρίσματα υγιών πουλιών
 

 

  

 

 

 

 

 

 

Καραντίνα είναι μια διαδικασία απομόνωσης ενός νέου πουλιού (ή ομάδας πουλιών), συχνής παρακολούθησής του και χορήγησης φαρμάκων για προληπτικούς ή θεραπευτικούς λόγους (όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο). Ακολουθούμε τη διαδικασία αυτή υποχρεωτικά στα νέα πουλιά που έχουμε προμηθευτεί ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να εισάγουμε αρρώστιες και ιούς στα πουλιά που διαθέτουμε  ήδη στην εκτροφή μας.

Για όποιον εκτροφέα σέβεται τα πουλιά του αλλά και ίδιο του τον κόπο του θα πρέπει να τηρεί με ευλαβική συνέπεια τη διαδικασία της καραντίνας.

Πολύ συχνά, εθελοτυφλώντας, δεν ακολουθούμε τη διαδικασία της καραντίνας παραγνωρίζοντας τον κίνδυνο. Πολλοί θέλουμε να καμαρώσουμε γρήγορα τα καινούρια πουλιά δίπλα στα παλιά μας με τη σκέψη ίσως και να τα ζευγαρώσουμε σε λίγες εβδομάδες. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αυτοκαταστροφικός. Να σκεφθείτε ότι κάνοντας 30-40 μέρες υπομονή μπορείτε να σώσετε το εκτροφείο σας από μεγάλη ζημιά. 
 
Κατ’ αρχάς προτείνουμε να μην προμηθεύεστε ποτέ άρρωστα πουλιά. Μερικοί ερασιτέχνες αγοράζουν άρρωστα πουλιά από λύπηση και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να τα γιατρέψουν. Καμιά φορά τα καταστήματα ή και ιδιώτες δίνουν τα πουλιά αυτά σε χαμηλές τιμές, ώστε να τα ξεφορτωθούν γρήγορα. Είναι μεγάλο λάθος. Αν θέλετε να διατηρήσετε την ποιότητα της εκτροφής σας μην εισάγετε στο χώρο εκτροφής σας πουλιά που χρειάζονται άμεση περιποίηση και φαρμακευτική υποστήριξη. Συχνά αυτό θα σας δώσει περισσότερα προβλήματα αντί χαρά.

Να έχετε υπόψη σας ότι αγοράζοντας άρρωστα πουλιά ενισχύετε και ενθαρρύνετε τον πωλητή (κατάστημα, εκτροφέα) να συνεχίσει να πουλάει άρρωστα και χαμηλής ποιότητας πουλιά. Στην ουσία τα ξεφορτώνονται το πρόβλημα και το μεταφέρουν σε εσάς!

 

 

Όπως έχουνε αναφέρει ήδη και σε άλλο άρθρο θα πρέπει πριν προβούμε στη προμήθεια ενός πουλιού να γνωρίζουμε εάν το κατάστημα ή ο εκτροφέας ακολουθεί τουλάχιστον τους βασικούς κανόνες υγιεινής και σωστής διαχείρισης των πουλιών. 

Τα πουλιά αυτά μπορεί να μη φέρουν σημάδια κάποιας ασθένειας αλλά μπορεί να είναι ευαίσθητα στην αλλαγή της ατμόσφαιρας και του τόπου. Κάθε εκτροφείο έχει τα δικά του βακτήρια και το δικό του σύστημα μικροοργανισμών που τα πουλιά της εκτροφής έχουν συνηθίσει και επομένως είναι ανθεκτικά σε αυτά. Ένα καινούριο πουλί μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά και από την αλλαγή αυτή και μοιραία να εμφανίσει προβλήματα και να τα μεταδώσει στα υπόλοιπα.
 
Με τη μετακίνηση του νέου πουλιού από το περιβάλλον που ζούσε μέχρι πρότινος (άλλο εκτροφείο, κατάστημα, φίλος σας κ.τ.λ.) σε συνδυασμό με το στρες που έζησε εξ' αιτίας της μεταφοράς στο καινούριο χώρο, είναι δυνατό να εμφανίσει ασθένεια που παλιά δεν είχε επειδή ήταν σε σταθερές συνθήκες διαμονής. Η παραμονή του πουλιού σε διαφορετικές συνθήκες και η έκθεσή του σε νέα και διαφορετικά μικρόβια, μπορούν να ενεργοποιήσουν την εκδήλωση ασθένειας.

 

 

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένοντας σε απομόνωση κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το πουλί συνηθίζει το καινούριο περιβάλλον και ξεπερνάει το στρες της μεταφοράς.

 

Τελειώνοντας να έχετε κατά νου ότι η καραντίνα επιβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις ανεξάρτητα αν προμηθεύεστε τα πουλιά από γνωστό σας εκτροφέα ή ακόμη και από τον πιο καλό σας φίλο.  

  
Επιστροφή

  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.