Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Υγεία

Η εκτροφή των πουλιών και ιδίως των παραδείσιων πουλιών χαρίζει στον εκτροφέα πολλές συγκινήσεις. Η δραστηριότητα αυτή αρκετές φορές μας επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις κυρίως στα θέματα υγείας. Μάθετε πως να αντιμετωπίζετε διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν στους φτερωτούς μας φίλους. 

Δυστοκία 

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Gouldian Finch;

  

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Ακάρεα της Τραχείας και καταπολέμηση με  Pulmosan
Δυστοκία
Πτερόρροια
Καραντίνα
Ασβέστιο
 
 
 
 
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

Δυστοκία (Egg Binding) ονομάζουμε τη κατάσταση κατά την οποία το θηλυκό δεν μπορεί να αποβάλει το αυγό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη αναπαραγωγή όλων των πουλιών.
  

Στην επόμενη εικόνα  (1) φαίνεται ένα θηλυκό το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει γεννήσει το αυγό του. Ήδη το αυγό παραμένει χαμηλά αλλά το θηλυκό δυσκολεύεται να το αποβάλει. Με προσεκτική επαφή μπορείτε να νιώσετε την πρησμένη κοιλιά του πουλιού.

 

 

Συμπτώματα 

σταδιακά αρχίζει να εξασθενεί φουσκώνει, χάνει όρεξη για φαγητό και νερό, χάνει κινητικότητα του και φαίνεται σαν να πέφτει σε λήθαργο (εικόνα 2). Εξ' αιτίας της αδυναμίας του μετά από λίγο κάθεται εξασθενημένο στο πάτο του κλουβιού (εικόνα 3). 

  

 

Αν στο θηλυκό γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες τοτε μόλις γεννήσει τότε η εμφάνισή του αλλάζει γρήγορα και επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση (εικόνα 4). Παρόλα αυτά ο οργανισμός του είναι ταλαιπωρημένος και γιαυτό τον λόγο θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον αρσενικό, να μπει σε ένα ξεχωριστό  κλουβί για 2 εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορύμε να την ξαναβάλουμε μαζί με τον αρσενικό.

 

  

Αιτία

Η αιτία της δυστοκίας είναι κατά 90% είναι η έλλειψη ασβεστίου και κακή προετοιμασία των πουλιών για αναπαραγωγή.


Η περίοδος προετοιμασίας για αναπαραγωγή πρέπει να διαρκεί 2-3 μήνες, με ελάχιστο τον ένα μήνα. Σε αυτή τη περίοδο εκτος από της συχνές πτήσεις, προσφέρουμε αυγό, πολλά φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα χορηγούμε τακτικά και μικρή ποσότητα ασβεστίου στη τροφή η στο νερό.  Απαραίτητη η έκθεση των πουλιών στο ήλιο (UV ακτίνες) για δημιουργία της βιταμίνης D που επίσης παίζει μεγάλο ρολο στο πρόβλημα της Δυστοκίας.
 

Επίσης πουλιά που έχουνε υπερβολικό βάρος και πολλά λιπη παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα. Το λίπος εγκλωβίζει το ασβέστιο και δεν το δίνει στο οργανισμό και το πουλί πάσχει από ελλείψει ασβεστίου.

  

Ο οργανισμός του πουλιού

Το ασβέστιο απαραίτητο για δημιουργία κελύφους του αυγού αποθηκεύεται στα κόκαλα του πουλιού.

Μετά το ζευγάρωμα ο οργανισμός του θηλυκού αρχίζει και δημιουργεί αυγά.

Η πορεία του αυγού από την ωοθήκη έως την γέννηση διαρκεί περίπου 24 ώρες. Φανταστείτε ποσο πολύ και ποσο γρήγορο πρέπει να χρησιμοποιείτε το αποθηκευμένο ασβέστιο για δημιουργία 3-6 αυγών (ένα κάθε μέρα ή παρα μέρα).

 

 

Πρώτες βοήθειες
Πρώτα από όλα η κατάσταση πρέπει να θεωρηθεί κρίσιμη και δύσκολη. Επιπόλαιοι χειρισμοί μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Παρόλα αυτά η ψυχραιμία και  οι κατάλληλοι χειρισμοί μπορούν να λύσουν σχετικά εύκολα το πρόβλημα.

 

Εάν το πουλί έχει ακόμη κάποια κινητικότητα τότε το βάζουμε αμέσως σ' ένα κλουβί πρώτων βοηθειών (hospital cage) με θερμοκρασία 26ο - 28ο C. Μαζί τοποθετούμε τροφή και νερό. Με αυτές τις συνθήκες το θηλυκό κανονικά θα πρέπει να γεννήσει μέσα στις επόμενες 12 ώρες. 

 

Στη περίπτωση που το θηλυκό φαίνεται εντελώς εξασθενημένο (εικόνα 3)  τότε το πιάνουμε προσεκτικά και του χορηγούμε μια σταγόνα υγρό ασβέστιο στο στόμα του. Μπορείτε να επαναλάβετε μετά από 20 με 30 λεπτά. Και σε αυτή τη περίπτωση το τοποθετείτε στο κλουβί πρώτων βοηθειών. Όπως και πριν.

 

Όταν γεννηθεί το αυγό σταδιακά μειώνουμε τη θρμοκρασία ώστε σε διάστημα 2 ημερών να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Μετά την επιστρέφουμε στο κλουβί της όπου της παρέχουμε σε αφθονία άμμο, τσόφλια αυγών, κόκκαλο σουπιάς και πηγές βιταμίνης D.

 

 

Προσοχή! 

Μερικοί βάζουν μια σταγόνα λάδι στην αμάρα του πουλιού και κάνουν απαλό masaz στη κοιλιά του. προσωπικά η μέθοδος αυτή είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί αν θα σπάσει το αυγό μέσα στη κοιλιά, το πουλάκι θα πεθάνει.

  

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.